Kaj je format MKV in kako ga lahko spremenim?

MKV - kakšna je oblika? To je video vsebnik, podoben MOV in AVI, ki podpira neomejeno število skladb za zvok, sliko in podnapise (na primer SRT ali USF). Ta format se pogosto obravnava kot medij za visoko ločljivost videa, saj podpira opise, ocene, naslovnice in celo glave. Iz teh razlogov je bil izbran kot privzeti video format za priljubljeno programsko opremo DivX Plus.

Opis

MKV - kakšna je oblika? Matroska Multimedia Container je odprtokodni standard, brezplačen format datotek, ki lahko vsebuje neomejeno število videoposnetkov, zvokov, slik ali podnapisov v enem vsebniku. Namenjen je uporabi kot univerzalna oblika za shranjevanje večpredstavnostnih vsebin splošnega pomena, kot so filmi ali televizijske oddaje. V primerjavi z AVI formatom je MKV konceptualno podoben tehnološki rešitvi formatov, kot sta MP4 ali Advanced Systems Format (ASF). Vsebina datoteke je v specifikaciji v celoti razkrita: izvedba je sestavljena iz programske opreme z odprto kodo. Podaljšanje datoteke Matroska:


 • . MKV - video (s podnapisi in avdio);
 • .MK3D - za stereoskopski video;
 • .MKA - za zvočne datoteke;
 • .MKS - za podnapise.
 • Zgodovina

  Datoteke MKV, znane tudi kot video material Matroska (iz imena ruske igrače za spominke "Matryoshka"), so se v Rusiji pojavile leta 2002. Vodilni razvijalec Lasse Kierkkyaynen je sodeloval z ustanoviteljem projekta Steveom Lomemom in ekipo programerjev zaUstvarite obsežen format datoteke za večpredstavnostne vsebnike.

  Cilji

  Skupina Matroska je izrazila nekaj svojih dolgoročnih ciljev na forumih Doom9.org in Hydrogen Audio:
 • ustvarila sodoben, prilagodljiv, razširljiv multimedijski format zabojnikov za zabojnike;
 • razvoj zanesljive podpore pretakanju;
 • razvoj sistema menijev, podoben sistemu DVD na osnovi EBML;
 • iznajdba nabora orodij za ustvarjanje in urejanje MKV datotek;
 • razširitev knjižnice knjižnic, ki se lahko uporablja za razvijalce podpore Matroska za njihove aplikacije;
 • Delo z proizvajalci opreme vključuje podporo za Matroska v vgrajenih multimedijskih napravah;
 • Podpora MKV v različnih operacijskih sistemih in strojnih platformah.
 • Razvoj

  MKV - Kakšna je oblika in kakšne so njene značilnosti? Projekt podpira neprofitna organizacija v Franciji in je standard za brezplačno uporabo. Njegove specifikacije so na voljo za zasebno in komercialno uporabo. Skupina za razvijalce Matroske licencira svoje projekte v okviru LGPL, knjižnice razčlenjevanja in predvajanja pa so na voljo pod licenco BSD.

  Podpora za različice

  V nasprotju s splošnim prepričanjem, so datoteke MKV multimedijski formati posode, ne pa avdio ali video stiskanje. Posoda lahko zajema zvok, video in podnapise v eno datoteko, tudi če ti elementi uporabljajo različne tipe kodiranja. Na primer, morda imate datoteko MKV, ki vsebuje videoposnetek H. 264 in nekaj takega, kot je MP3 ali AAC za zvok.Razvijalci Matroske so vključili več ključnih funkcij, ki preprečujejo staranje podatkov:
 • hitro iskanje;
 • podpora za oddelke, menije in metapodatke;
 • izbira različnih avdio in video tokov;
 • združljivost s podatki o pretoku;
 • podpora za podnapise;
 • obnovitev napak, ki omogoča predvajanje poškodovanih datotek.
 • Posoda MKV sama prav tako podpira skoraj vse avdio in video formate, zaradi česar je zelo prilagodljiv in enostaven za uporabo.

  Format MKV: kaj odpreti?

  Ker ta podaljšek ni industrijski standard, ga ne podpirajo vsi multimedijski predvajalniki, vendar se njihov seznam širi zaradi vse večje priljubljenosti formata. Obstajata dva glavna načina za predvajanje podatkovnih datotek:
 • uporaba predvajalnika MKV;
 • Prenesite ustrezne kodeke za predvajalnik tretjih oseb.
 • Če uporabljate Windows, lahko to programsko opremo uporabite za delo s to obliko - MPV, MPC-HC, KMPlayer, DivX predvajalnik, AVI datotečni predvajalnik ali Core Media Player (TCMP). Nekatere od teh programov lahko uporabite za odpiranje datoteke MKV na macOS. Tudi posebej za ta operacijski sistem so napisali Elmedia Player in Roxio. V Linuxu lahko datoteke MKV predvajate z uporabo xine in nekaterih zgoraj navedenih programov, ki se izvajajo v operacijskih sistemih Windows in Mac, kot je VLC. Predvajanje na napravah iPhone, iPad in iPod z brezplačnim predvajalnikom PlayerXtreme Media ali VLC za mobilne aplikacije, ki deluje tudi z napravami Android Programsko opremo CorePlayer lahko uporabljate za odpiranje datotek AVInaprave z operacijskimi sistemi Palm, Symbian, Windows Mobile in BlackBerry.

  Najboljša možnost je VLC Media Player

  MKV - Kakšen format in kako ga odpreti? Najboljša izbira za igranje MKV datotek je VLC media player, predvsem zato, ker ima vgrajeno podporo in ne zahteva namestitve dodatnih komponent. Prenesite in namestite program z lahkoto. Pojdite na uradno stran za prenos in zaženite datoteko exe, da namestite VLC. Celoten proces traja največ dve do tri minute.

  Pazite se prenosa namestitvene datoteke iz drugih virov, saj obstajajo lažne strani za prenos VLC, ki širijo virus. Ko je namestitev končana, boste lahko gledali AVI film. Upoštevajte, da kljub dejstvu, da VLC komunicira z vsemi podprtimi video in avdio formati, vključno z AVI, se ne registrira kot privzeta aplikacija za te vrste datotek. Če si želite ogledati datoteko AVI s pomočjo VLC, z desno miškino tipko kliknite želeno datoteko, izberite Odpri z in nato izberite VLC Media Player.
  Če želite, da je predvajalnik VLC privzeto za datoteke MKV, z desno miškino tipko kliknite katero koli datoteko, izberite »Odpri« in kliknite »Izberi drugo aplikacijo«. V oknu za izbiro programa izberite "VLC Media Player", omogočite možnost "Vedno uporabite to aplikacijo za odpiranje .mkv datotek in kliknite" V redu ".
  Po tem lahko preprosto dvokliknete datoteko MKV, da jo odprete v VLC.

  Prenos kodekov

  Spletna stran Matroska ponuja več predlogov za Windowsvgrajeno podporo. Nadomestni: Prenesite kodeke za združljivost datotek .MKV s predvajalnikom drugih proizvajalcev. Če želite uporabljati program Windows Media Player ali drug predvajalnik Windows, morate namestiti nekatere podporne datoteke, znane kot kodeki. Te komponente pomagajo predvajalniku videa, da razpakira datoteke, ki jih ne podpira.

  Kako spremeniti format MKV MP4?

  Format MP4 je veliko bolj priljubljen medijastandart, združljiv z večino sodobnih naprav. Pogosto morajo uporabniki vprašati, kako spremeniti format MKV. Obstaja več možnosti. Razmislite o vsakem od njih korak za korakom.

  Pretvorba preko VLC (za Windows /MacOS)

  VLC Media Player lahko prepozna in predvaja skoraj vse video formate, vključno z MKV. Prav tako jih lahko spremeni v nekaj bolj vsestranskih, kot je MP4. Preden spremenite format MKV, morate narediti naslednje:
 • Pojdite na domačo stran VideoLAN in prenesite VLC. Pri namestitvi se prepričajte, da ste prebrali majhno pisavo, da se izognete okužbi z virusom.
 • Odprite programsko opremo, kliknite jeziček "Media" v zgornjem levem kotu in izberite "Convert /Save" v pojavnem meniju.
 • Kliknite gumb Dodaj in poiščite datoteko, ki jo želite pretvoriti v računalnik. Ko jo izberete, kliknite gumb »Pretvori /Shrani« na dnu okna.
 • Določite želeni video format (v tem primeru "H. 264 + Mp3 (MP4)") s spustnim menijem poleg možnostiGumb profila. S klikom na ikono orodja boste lahko natančneje konfigurirali možnosti za datoteko.
 • Nato v razdelku "Imenovanje" določite kraj za shranjevanje pretvorjene datoteke. Kliknite Start. Časovna premica se bo spremenila v indikator napredka in ko bo končana, bo video pripravljen.
 • Pretvorba prek pretvornika v oblaku (spletno)

  Če ne želite namestiti programske opreme za pretvorbo datotek, lahko uporabite spletno storitev. Obstaja več različnih možnosti, vendar je Cloud Convert najbolj iskan, saj je preprost in podpira veliko število formatov. Pomembno je omeniti, da je pred pretvorbo potrebno prenesti video datoteke na strežnik. Pravilnik o varovanju zasebnosti v oblaku pravi, da vsebina datotek ostaja nedostopna. Algoritem po korakih:
 • Pojdite na domačo stran za pretvorbo v oblaku in prenesite datoteko s pomočjo gumba "Izberi datoteke" ali pa jo preprosto povlecite v okno brskalnika.
 • Pomikajte se po seznamu video formatov in izberite MP4. Privzete nastavitve morajo biti optimalne, vendar lahko dodatno prilagodite kakovost in druge vidike. Nato kliknite gumb »Začni konverzijo« na dnu strani.
 • Ko se postopek konverzije konča, se prikaže zelena ikona »Prenesi«. Kliknite, če želite prenesti nov videoposnetek.
 • Zdaj, ko so vaše video datoteke v najboljši obliki, se prepričajte, da so zaščitene.

  Sorodne publikacije