Zakaj med zaviranjem utripa zavorni pedal: možni razlogi, težave in priporočila

Verjetno ena najresnejših težav v avtomobilu je okvara zavornega sistema. Če med zaviranjem pritisnete na zavorni pedal, opravite nujne korake. Konec koncev, v nujnih primerih, avto morda ne odzove na tisk na čas, in bo prišlo do nesreče. Voznik se lahko boji teh bitov in zmanjša moč pritiska na pedal. Slabše od tega je lahko le popolna okvara zavornega sistema. Podatke o vibracijah na pedalu lahko spremlja tudi povratni udar. Ugotovimo, od kod prihajajo tiste vibracije, ki lahko premagajo pedal, kako rešiti ta problem.

Kako preveriti, ali je zavorni pedal premagan?

V ta namen je treba pustiti suho homogeno prevleko. Seveda je najbolje, če bo asfalt. Za dokončanje slike morate onemogočiti ABS. Če to ni mogoče, poskusite voziti tako, da sistem praktično ne moti zavornega procesa.

Nadaljnje pospeševanje do 80 km /h. Poskusite zavirati ostro brez zaklenjenih koles. Če med zaviranjem pritisnete na zavorni pedal, pomislite na diagnozo in popravilo. Če se pri zmanjševanju hitrosti na volanu pojavijo velike vibracije, je potrebno zmanjšati pritisk na pedal in gladko ustaviti vozilo.

Tipični razlogi

Ta sistem v avtomobilih ima dokaj preprosto napravo. V njem ni veliko komponent, ki bi se lahko razpadle in povzročile vibracije. Hkrati je lahko vsaka podrobnostvir problema. Da, lahko povzroči tresenje, diske, bobne, vdor zraka v avtocesto, obrabljeno orodje in vozlišča. Včasih je vzrok izrabljena pnevmatika. Pogosto je ukrivljeno kolo sposobno prenesti udarce na volan, toda na zavornem pedalu ne bodo.
Redkeje je, da je kriv ABS. V primeru nepravilnega dela lahko pride do neprijetnih vibracij. Toda za diagnosticiranje okvare sistema bo ustrezna svetilka na armaturni plošči lahkotno osvetljena. Poglejmo, zakaj zavorni pedal udari pri zaviranju.

Zavorni disk

Prvi in ​​najbolj priljubljen razlog, po mnenju izkušenih voznikov in mojstrov bencinskih servisov, so poškodovani ali ukrivljeni zavorni diski. Najpogosteje so izkrivljene zaradi ostrih temperaturnih razlik. Pri intenzivnem zaviranju se površina plošče močno segreje.
Če se v tem trenutku vrže v lužo, se bo kovina ostro ohladila. Posledično so diski deformirani. Zaradi tega se zavorni pedal pri zaviranju dotakne zavore. Popolna zamenjava diska bo pomagala rešiti ta problem. Spremenijo se takoj na dveh kolesih. Pogosto je problem vibracij opazen po popravilu. To se bo zgodilo čez nekaj časa - novi deli potrebujejo čas, da se drgnejo.

Korozija

Avtomobili so še vedno izdelani iz kovine, za katero je znano, da je izpostavljena koroziji. Tudi če je avto dano v toplo garažo in stane precej dolgo časa, se lahko na mestu stika diska z bloki oblikuje rja.
Če je avto parkiran dolgo časa, ni presenetljivo, da med zaviranjem zavornega pedala udari. "VAZ" in velikouvoženi avtomobili so nagnjeni k temu problemu. Pojavlja se tako pogosto. Ta učinek lahko sčasoma izgine. Disk potrebuje čas, dokler se blazinica s te površine ne odstrani. Ni vam treba ničesar spreminjati in popravljati.

Blazinice

Preveč obrabljene blazinice lahko povzročijo vibracije. Če zavrtite nekaj narobe, kot prej, morate preveriti, kako so ti elementi obrabljeni. Po potrebi se spremenijo. Potrebno je diagnosticirati ne le prednje blazinice, ampak tudi zadnje. Če debelina prevlek ne ustreza zahtevam proizvajalca avtomobilov, je priporočljivo, da jih zamenjate. Ne pozabite, da so blazinice na vseh kolesih ene osi zamenjane s parom.

Boben

Med postopkom zaviranja se uporabljajo ne samo sprednje, ampak tudi zadnje zavore. Na mnogih sodobnih avtomobilih še vedno bobnajo. Ta mehanizem lahko povzroči tudi zaviranje zavor pri zaviranju. VAZ-2114 je opremljen s takimi zavorami od zadaj, in z njimi je problem res.
Če je boben deformiran ali poškodovan, bo zavorni pedal vibriral. Včasih se tudi telo trese. Pogosto z bobnom iz reda in zadnjimi blazinicami. Problem vibracij se nadomesti z zamenjavo teh potrošnih materialov. Zamenjava se izvede na vseh dveh kolesih zadnje osi.

Zavorni valj

Včasih je razlog ravno v njih. Če so ti elementi deformirani, povzroči tudi zaviranje zavornega pedala pri zaviranju. Strokovnjaki priporočajo temeljito pregledovanje delov za poškodbe in popačenja. Če so vsi cilindri tarča, potemPriporočljivo je, da jih mazate, da popolnoma izključijo obešanje in zagozdo.

Zavorni sistem je normalen, vendar obstajajo tresljaji

Če po odkrivanju vseh elementov sistema ni mogoče zaznati resnih poškodb ali napak, je lahko problem iz očitnih razlogov. Da, lahko je:
 • neravnovesje koles;
 • deformacija vzvodov vzmetenja;
 • ležajni ležaj.
 • Razlog je lahko tudi šibka pritrditev delov telesa in delov zavornega sistema. Avto je potoval po slabih cestah in kot rezultat - pri zaviranju - zavorni pedal udari. "Niva" je še posebej nagnjena k tem težavam. Morda se nekateri vijaki nekje ne zategnejo, in udarci se čutijo na pedalu.

  Kršitev uravnoteženja

  Pogosto niti pnevmatika niti kolo nista idealna, tako po obliki kot glede geometrijskih značilnosti. Ker je teža v različnih delih različna, bo v procesu vrtenja kolesa, kjer je masa več, narisala osrednji del kolesa. Deluje kot centrifugalna sila. Če se kolo hitro vrti in avto vozi z veliko hitrostjo, bo napor šel skozi vibracije. To je razlog za zaviranje zavornega pedala in volana.
  Izenačevalna kolesa je treba redno izdelovati. Ta postopek je zlasti pomemben, če so kolesa in pnevmatike zamenjani. Uravnoteženje je poravnava mase kolesa avtomobila na vsaki točki. Na hrbtni strani pritrdite posebne tovore. Če se na takih kolesih dlje časa vozite, se pnevmatika razporedi neenakomernoin to bo povzročilo še več vibracij. To je tudi razlog za povečano obrabo vzmetenja avtomobila. Mati matere najbolj trpi.

  Glavni simptom motenega uravnoteženja so vibracije volana. Za diagnozo kolesa skrbno pregledajo. Če so enaki in avto ni vozil v jamah, potem je težava v motnji uravnoteženja.
  Ne bi smeli misliti, da je dovolj, da se pokvari eno ali dve kolesi in da se problem reši. Če je uravnotežen, potem vse štiri. Iz dveh, ni smisla.

  Deformirane pnevmatike ali kolesa

  Kolesa so lahko posledica različnih vibracij. Preprosto ga je mogoče zaznati na balansirni kabini. Kolesa se najpogosteje deformirajo, ko zadenejo veliko jamo. Zaokrožen disk lahko določite samostojno. Dovolj, da vizualno pregledate kolo. Deformacije so bolj nagnjene k žigosanim diskom.
  Močno obrabljena pnevmatika je tudi pogost vzrok pri zaviranju zavornega pedala med zaviranjem. VAZ-2110 ima zanesljivo zasnovo, vendar je včasih razlog za vibracije, da ga poiščete tukaj, in ne za menjavo plošč in blazinic. Kabel se lahko poškoduje na pokrovu, zaradi katerega bo del konveksen.
  Včasih je guma preprosto okvarjena. Simptomi bodo preprosti - to so vibracije na zavornem pedalu, na volanu in po vsem telesu. Udarci se bodo povečali, ko se avto pokvari. Vendar pa je večinoma odvisno od stopnje deformacije koles. Z močnimi poškodbami bodo utripov občutili tudi pri nizkih hitrostih. Težave ni mogoče rešiti brez zamenjave koles. Večina od njihspremeniti, še posebej, če pride do resne škode. Obstaja možnost vožnje z njimi po uravnoteženju. Vendar pa bodo vibracije izginile za zelo dolgo časa, dokler zaščita ne postane enotna z ene in druge strani.

  Ni treba zavlačevati z odpravo vibracij

  Uporaba avtomobila s podobnimi simptomi je polna groznih posledic. Zaradi vibracij se obrabni ležaji, vodila v servo, zavorni valji hitro izrabijo. Sčasoma boste morali spremeniti krmilno omaro in konice. In to je daleč od celotnega seznama. Zavorni koluti in bobni puščajo. To jim bo pomagalo pridobiti zahtevani obrazec. Vendar se morate zavedati, da je to skrajni ukrep. Če je debelina diska minimalna (manj kot 20 milimetrov), vam bo pomagala samo zamenjava. V nasprotnem primeru se bodo še bolj pregreli. Ne rezervirajte rezervnih delov. Če se zavorna ploščica pregreje - ne dejstvo, da ne bo izgubila svojih lastnosti. Pogosto zaradi tega zavorni pedal udari med zaviranjem. PRIORA je opremljena z ABS sistemom za preprečevanje blokiranja, mnogi lastniki pa pravijo, da je pedal natančno krivda elektronike. Vendar je bolje, da znova preverite in ugotovite pomanjkljive dele.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, zakaj se lahko na pedalu pojavijo vibracije z zmanjšanjem hitrosti. Bolje je, da pridemo do zavornega sistema in njegove storitve z vso odgovornostjo. Zavore - to je predvsem varnost voznika in potnikov, pa tudi vsi drugi udeleženci gibanja.

  Sorodne publikacije