Omrežni SSID: Kaj je to in zakaj potrebujete to možnost?

Z razvojem brezžičnih tehnologij za ustvarjanje in povezovanje z navideznimi omrežji je veliko uporabnikov naletelo na koncept SSID omrežja. Kaj je to, ne vsi vedo. Medtem pa v tem izrazu ni nič zapletenega. Spodaj boste izvedeli, kaj je SSID omrežja WiFi in vam pokaže, kako najti in spremeniti to možnost.

Omrežje SSID: kaj to?

Tako je treba, kar zadeva računalniško tehnologijo, vsako brezžično omrežje določiti, ko se poskuša povezati na preprost način. V ta namen je bil uveden koncept SSID-parametra omrežja. Kaj je to? V najširšem smislu je SSID edinstveni identifikator omrežja, ki ga razlikuje od vseh drugih, preprosteje, imena ali imena VPN.


Zato, ko uporabnik poskuša iskati in se povezati z omrežjem, ni treba kopati v digitalne podatke ali določiti možne dostopne točke. Dovolj je, da poznate ime omrežja (SSID) in geslo za dostop do njega.

Kaj je SSID omrežja Wi-Fi in kako spremeniti to nastavitev

Običajno se vrednost identifikatorja omrežja (ime) na začetku nastavi pri ustvarjanju brezžične povezave. Osnovne nastavitve se izvajajo na usmerjevalniku (usmerjevalniku). Po privzetku je to lahko številka modela ali blagovna znamka opreme, vendar je za lažje določanje omrežja podano lastno ime.
To storite v odseku za konfiguracijo usmerjevalnika, ki je odgovoren za brezžično povezavo. Za dodelitev imenanjena sprememba je dovolj za iskanje točke, kot je ime brezžičnega omrežja ali SSID, kjer določa želeno ime. Če se uporabnik želi izogniti varnostnim težavam, je najbolje, da tega parametra ne uporabljate za nekatere osebne podatke, kar lahko povzroči nepotrebno pozornost.


Orodja za pregledovanje razpoložljivih omrežij

Oglejmo si, kako najti SSID omrežja. Če želite to narediti, ko je vmesnik Wi-Fi vklopljen, bodite pozorni na ikono brezžičnega pladnja v sistemski vrstici.
Levi klik na njem povzroči pojavno okno, v katerem bodo prikazana vsa razpoložljiva omrežja.
Za testiranje omrežne dejavnosti uporabite ukaz ncpa.cpl, ki je vnesen v Run Console, in nato poglejte stanje povezave. Če je neaktiven, morate to možnost izbrati v meniju z desnim klikom. Ogledate si lahko tudi vse povezave v razdelku za upravljanje omrežja, kjer je izbrana točka spremembe lastnosti vmesnika. Modul Wi-Fi je vključen bodisi s posebnimi gumbi na plošči prenosnega računalnika bodisi s kombinacijo tipk Fn z nekaterimi drugimi (običajno s funkcijskimi tipkami F1-F12, lahko pa so tudi izjeme).
Z mobilnimi napravami je lažje. Samo vklopite povezavo, nato izberite omrežje s seznama in vnesite geslo za dostop, če je predvideno. Napredni uporabnik lahko za to dobi dodatne informacije s snifferjem. Z njihovo pomočjo si lahko ogledate MAC naslov usmerjevalnika, si ogledate skrita omrežja, ugotovite informacije o komunikacijskem kanalu, nivoje signala, število priključenih omrežij.

Kako skriti omrežni SSID?

V zvezi z zgoraj navedenim si poglejmo še eno situacijo glede SSID omrežja. To je že jasno. Zdaj pa nekaj besed o tem, kako lahko skrijete ime omrežja, da se ne prikaže na seznamu razpoložljivih povezav.
Najlažji način za uporabo te nastavitve usmerjevalnika je najti posebno postavko s skritim nizom SSID (skrij SSID ali kaj podobnega). Če se še vedno želite povezati s skritim omrežjem, morate ustvariti novo povezavo v razdelku za upravljanje brezžičnega omrežja in ročno ustvariti profil. Nato morate vnesti SSID omrežja, nastaviti vrste zaščite in šifriranje ter uporabiti varnostni ključ (geslo), ki je bil določen v nastavitvah usmerjevalnika v začetni fazi ustvarjanja povezave ali pri spreminjanju nastavitev.

Multi-SSID

Načeloma lahko za vsako povezavo ustvarite več dostopnih točk z lastnimi imeni in parametri. Bistvo tega procesa je, da je na ta način mogoče deliti hitrost povezave med več skupinami uporabnikov. Na primer, če je potrebno eno omrežje za osebno uporabo vodje podjetja, drugo za osebje in tretje za splošno javnost, bodo te nastavitve pomembne.
Te parametre lahko nastavite na istem usmerjevalniku, vendar uporabite ustrezen razdelek Multi-SSID, kjer so vrednosti imen točk, gesel indruge možnosti.

Sklepna ugotovitev

Še vedno je treba dodati, da ni nič kompleksnega pri razumevanju opredelitve omrežij SSID na splošno in ne. Druga stvar so povezani parametri in dodatne nastavitve. Vendar je malo verjetno, da se bo povprečni uporabnik ukvarjal s takšnimi stvarmi. Običajno poznavanje tega področja zahteva več sistemskih administratorjev ali zaposlenih v ponudnikih internetnih storitev, ki zagotavljajo dostop do interneta.

Sorodne publikacije