Inicializacija diska: navodila korak za korakom

Na žalost, ne vsak uporabnik pri nakupu novega trdega diska si predstavlja, da bo po namestitvi v sistemsko enoto za delo s trdim diskom takoj nemogoče, saj je dovolj, da ga vstavimo v ustrezne zanke in ga pritrdimo z vijaki, sam sistem pa bo določil sam napravo Najprej je treba po namestitvi strojne opreme izvesti inicializacijo trdega diska. Windows tega ne bo samodejno naredil samodejno, zato bodo vse operacije izvedene same.


Namestitev novega trdega diska

Preden se neposredno lotite problema inicializacije trdega diska, morate pravilno namestiti v sistemsko enoto s povezavo, upoštevajoč nekatera pravila in metode previdnosti.
Če želite to narediti, ko izklopite računalnik in odklopite napajalnik, morate odstraniti stranski pokrov. Pomembno je, da pred nameščanjem trdega diska v režo nujno odstranite elektrostatični naboj iz vašega telesa, v najenostavnejšem primeru - samo tako, da se dotaknete obe roki do nosu navadne pipe ali do ohišja odklopljene sistemske enote. Po tem trdi disk je pritrjen z vijaki in povezan z matično ploščo z ustrezno zanko in skakalcem, ki sledi pravilom Master /Slave (glavni ali odvisni pogon), po katerem je nameščen bočni pokrov ohišja.

Inicializacija trdega diska v nastavitvah BIOS-a

Zdaj lahko zaženete začetnonastavite trdi disk. Najprej morate vklopiti računalnik in obiskati nastavitve BIOS-a primarnega vhodno /izhodnega sistema. Običajno bodo za to uporabljeni tipki Del, F2 ali katera koli kombinacija, ki bo prikazana na monitorju ob začetku.


Tu v glavnem delu, ki prikazuje vse naprave, ki so trenutno priključene na matično ploščo, poiščite svoj trdi disk glede na njegov vmesnik (SATA ali IDE). Če je zaznan trdi disk, lahko zaženete glavno nastavitev z uporabo izhoda BIOS, ki mu sledi samodejni ponovni zagon. V nasprotnem primeru, če naprava ni na seznamu ali če je prisotna vrstica Ni zaznana, potem, ko izklopite računalnik, morate ponovno preveriti povezavo.

Kako inicializirati trdi disk: glavno orodje Windows

Izhajamo iz dejstva, da je trdi disk v BIOS-u definiran. Zdaj potrebujete inicializacijo diska. Windows po celotnem zagonu samodejno prepozna novo napravo in namesti ustrezne gonilnike, da se prepriča, ali so na voljo, ko si ogledate mapo gonilnikov v imeniku System32, kjer sta datoteki disk.sys in partmgr.sys. Na tej stopnji pogon v Explorerju ni viden, čeprav fizično v sistemu in prisoten.
Inicializacija diska se izvede z lastnimi sredstvi sistema v razdelku za upravljanje diskov. Ta razdelek lahko pokličete iz "Nadzorne plošče" prek upravnega sistema z izbiro menijev računalniškega nadzora ali iz menija z desno miškino tipko na ikoni računalnika, vendar je videti preprostejše in hitrejše.V ukazni vrstici diskmgmt.msc uporabite ukazno vrstico Zaženi.

Zagon vrste inicializacije in namestitve zagonskega zapisa

Inicializacija diska je v teku. Najprej izberemo vaš trdi disk na seznamu prisotnih naprav (lahko ga označimo kot "Disk 1", "Disk 2", itd.), Nato z desno tipko miške kliknemo na meni in uporabimo linijo inicializacije v njej.
Nato se prikaže okno, v katerem želite označiti glavno vrstico zagonskega zagonskega zapisa MBR, nato kliknite gumb za potrditev ("OK") in počakajte na konec postopka.
Če ima trdi disk prostornino nad 2TB, bo treba nastaviti atribut GPT (v nasprotnem primeru ne bo mogoče uporabiti velikega obsega). V primeru napake pri inicializaciji diska bo potrebno uporabiti ustrezne ukrepe za njegovo odpravo. To bo navedeno posebej.

Postopek ustvarjanja nosilca

Naslednji korak je inicializacija diska za ustvarjanje particije. To storite tako, da omogočite računalniškemu sistemu, da »vidi« disk.
Na izbranem disku se ponovno izbere desni klik in v kontekstnem meniju se ustvari kratek volumen, ki mu sledi ustrezen "čarovnik", v katerem je pritisnjen gumb za razširitev. Nato inicializacija diska vključuje določitev velikosti odseka, ki ga želite ustvariti v megabajtih (takoj naredite konverzijo, saj 1 GB ne vsebuje tisoč, ampak 1024 MB). To ponavadi ni potrebno, saj sistem samodejno določi obseg glasnosti. AtNaslednji korak je, da določite del črke, iz katerega bo sistem določen. Pri tem morate biti zelo previdni, da disku ne dodelite že zasedenega ID-ja, ki ga lahko primerjate z drugimi izmenljivimi mediji (CD /DVD-ROM, USB naprave itd.), Saj se bodo v prihodnosti morda zdeli onemogočeni zaradi dejstva, da sistem jih ne prepozna banalno.

Izbira datotečnega sistema in oblikovanje

Končno se inicializacija diska približa končni stopnji, ki zahteva oblikovanje oblikovane particije.
Tu je kot datotečni sistem bolje določiti NTFS (velja, da je bolj stabilen kot FAT32 in lahko shranjuje datoteke, večje od 4 GB), pusti velikost gruče na privzeto vrednost 512 bajtov (to bo omogočilo bolj ekonomično dodeljevanje in uporabo virov, razdelek, ki ga želite ustvariti), naslov vnesite kot oznako za obseg, ki bo prikazana v sistemu (upravitelj datotek in kontekstni meniji), in odstranite kljukico iz hitrega oblikovanja (prvič je zelo priporočljivo, da končate oblikovanje, da se izognete težavi v prihodnosti). Ni treba uporabiti stiskanja imenikov, saj lahko le upočasni disk, povezan s hitrostjo branja ali beleženja informacij na njem.
Nato gremo v okno za dokončanje in če so vsi parametri pravilno nastavljeni, pritisnite gumb za dokončanje. Če želite spremeniti parametre, uporabite gumb za vrnitev v prejšnji meni. Po koncu sistemaprikaže sporočilo kot okno samodejnega zagona, če je vključeno. Včasih pa obstaja opozorilo, da disk ni inicializiran prvi.

Kaj storiti, če obstajajo napake pri inicializaciji?

Pri novih trdih diskih ponavadi ni takšnih težav. Če pa sistem izda sporočilo, da disk ni inicializiran, ga lahko z ukazno vrstico odstranite (cmd run Console).
Najprej se uporabi ukaz diskpart, za ogled in izbiro diskovnega seznama in za čiščenje particijske tabele - čisto. Nato ga lahko ročno oblikujete z uporabo particije ustvarite primarno, izberite particijo 1 aktivno in ukaze fs = ntfs, ki se vnašajo brez ločil, po vsakem pritisku na tipko. V drugih primerih lahko uporabite tudi specializirane programe, kot je Partition Magic, vendar če orodje ne pomaga, boste morali ponovno preveriti povezavo ali poiskati okvare na trdem disku (lahko so fizične poškodbe). V teh primerih lahko poskusite uporabiti program HDD Regenerator in nato ponovno izvedete vse zgoraj navedene operacije.

Sorodne publikacije