AMD Sockets: Pregled, funkcije in procesorji

Ta članek bo obravnaval vtičnico AMD. Trenutno je v liniji podjetja štiri priključke za procesorje. Vsak od njih je namenjen določenemu delu trga računalniških sistemov. Gre za njih v prihodnjem jeziku.

Seznam procesorskih konektorjev

Danes obstajajo naslednji dejanski procesorji vtičnic AMD:
 • Za pisarniške računalnike je AM1 najbolj optimalen. Glavne prednosti te računalniške platforme so nizki stroški in sprejemljiva raven učinkovitosti pri reševanju najbolj preprostih nalog.


 • Večja zmogljivost se lahko pohvali s priključkom za procesor FM2 +. Glavno področje njene uporabe so multimedijske postaje igralnih računalnikov začetne ravni.
 • Še višja raven zmogljivosti je platforma AM3 /AM3 +, ki je idealna za ustvarjanje računalnikov za igre na srečo srednjega razreda.
 • Odločitev premijskega razreda sodi v najavljeno vtičnico AM4 v začetku marca. Njegovi procesorji vam omogočajo reševanje najtežjih nalog.
 • Socket AM1 - popolna rešitev za pisarniške sisteme

  Aprila 2014 je AM1 debitiral. Drugo ime je PGA-771. Ti procesorji imajo 771 stikov, 4 računalniška jedra, integriran video adapter, nizke hitrosti in 2 ravni predpomnilnika. Delovanje te platforme je zadostno za reševanje najbolj preprostih nalog, ki lahko vključujejo pisarniške pakete ali brskanje po spletnih straneh. Mlajši modeli CPU so povezani z ravnilomSeptron in starejši - za AMD Athlon. Vtičnica AM1 vam omogoča uporabo celotne linije procesorskih podatkov.


  Priključek za procesor FM2 +

  Nekatere vtičnice AMD omogočajo namestitev procesorskih rešitev z integriranim video podsistemom. Ti vključujejo FM1 FM2 in trenutni FM2 +. Drugi znak slednjega je PGA904. Ta platforma je primerna za pripravo vstopnega sistema za igre na srečo ali napredne postaje.

  Produktivne platforme AM3 in AM3 +

  Do nedavnega je bil eden izmed najbolj produktivnih procesorskih priključkov AMD AM3 /AM3 +. Prvi val podatkovnih rešitev je nastal leta 2009 in se je imenoval AM3. Vključili so čipi Septron in Athlon II. Vodilni procesor v tem primeru je bila druga generacija AMD Phenom. Socket AM3 + je debitiral leta 2011 s procesorji serije FX-XXXX. Hitrost teh procesorjev je bila nižja kot pri podobnih Intelovih izdelkih, vendar zadostuje za obravnavo številnih nalog. Dodatna prednost te platforme je nižja cena računalniških sistemov v njeni bazi. Ti priključki procesorja so združljivi. Za razliko od doslej obravnavanih platform, v tem primeru grafična kartica ni integrirana v kristalni procesor. Toda višjo zmogljivost je zagotovil predpomnilniški sistem s tremi ravnmi. Mlajši čipi AM1 in FM2 + imata le dve ravni hitrega pomnilnika. Ta družina procesorjev je odlična za ustvarjanje povprečnih zmogljivosti igralnih sistemov. Na njihovi osnovi je možno implementirati tudi začetni strežnik razredov ali grafično postajo.


  Najnovejša vtičnica AM4

  Decembra 2016 je AMD uvedel posodobljeno računalniško platformo, ki je prejela oznako AM4 ali PGA1331. Predvsem naj bi združil vse prej obravnavane vtičnice AMD: na njegovi podlagi bi bilo treba ustvariti najbolj preproste računalnike, kot tudi visoko zmogljive računalniške sisteme. V tem primeru čip vključuje severni in južni most iz sklopa sistemske logike. Takšna postavitev kristala poveča zmogljivost procesorske naprave in zmanjša stroške izdelave matičnih plošč. Čipi za to vtičnico se nanašajo na linijo Rizen. Mlajši imajo indeks 3 in vključujejo 4 jedra in 8 logičnih niti. Povprečni CPU modeli imajo indeks 5 in imajo 6 jeder in 12 tokov. Vodilna linija čipov ima indeks 7, ki je fizično opremljen z 8 jedri, ki lahko obdelajo kodo v 12 tokovih.

  Povzetek

  V tem članku so bile pregledane glavne vtičnice AMD. Karkoli je bilo, je glavni AM4. Prav ta procesorski konektor bo v bližnji prihodnosti izrinil vse ostale in bo temeljil na osebnih računalnikih začetnih in visoko zmogljivih računalniških sistemov. Vse druge odločitve, kot je prodaja zalog, bodo izginile s prodajnih polic.

  Sorodne publikacije