Kaj je pogon? Pogoni za računalnik in prenosni računalnik

Sodobnih računalniških sistemov je težko predstavljati brez naprav, imenovanih diskovni pogoni. Mnogi ljudje pomotoma verjamejo, da je optični pogon edina naprava, ki spada v to kategorijo opreme. To ni res. Zaradi tega razloga morate to vrsto naprave obravnavati bolj podrobno.

Kaj je pogon v splošnem pomenu?

Na podlagi informacij, ki jih na internetu posreduje množica enciklopedičnih virov, se pogoni (pogoni) razumejo kot naprave, ki so namenjene za branje in /ali pisanje podatkov in uporabo izmenljivih medijev različnih vrst za ta namen. Kaj je pogon v smislu shranjevanja informacij? S tega vidika je namen takšne naprave organizirati tako imenovani dolgoročni spomin. In, če je ob zori razvoja računalniške tehnologije za pisanje uporabljenih luknjanih kartic in luknjičastih trakov, preobrat magnetizma feritnih jeder, magnetnih bobnov, itd. .


Klasifikacija po vrstah podprtih medijev

Oglejmo si osnovno klasifikacijo sodobnih in nekoliko zastarelih tovrstnih naprav.
Medtem ko so se pojavili le namizni računalniki, so najprej uporabili zunanje pomnilniške medije v obliki disket za shranjevanje informacij. V skladu s tem so bili za vsako vrsto disket (diskete) zagotovljeni različni pogoni (v temnajpogostejši so bili disketi s 35 in 525-palčnimi disketami). Sčasoma so takšne naprave prišle iz uporabe zaradi dejstva, da so imeli prevozniki premalo razpoložljivega pomnilnika. Namesto tega so prišli z bolj naprednimi modeli, ki jih lahko razdelimo na več osnovnih vrst podprtih medijev:
 • Zip in Jaz-pogoni;
 • trakovi za magnetne trakove;
 • optični pogoni.
 • Glavne vrste diskovnih pogonov za povezavo in delovanje

  Ko govorimo o tem, kaj je pogon, se ne moremo dotakniti vprašanja povezovanja modernih pogonov z matičnimi ploščami. Za danes so glavni vmesniki SATA in USB. Prva vrsta povezav se običajno uporablja za naprave, ki so vgrajene v računalnik, slednja pa je bolj verjetno uporabljena kot zunanji pogon. Razložiti je mogoče s preprostim primerom. Poglejmo napravo za prenosni računalnik.

  Praviloma je večina prenosnih računalnikov opremljena z optičnimi pogoni vgrajenega tipa, ki se priključijo na vmesnik SATA. Toda v sortah prenosnih računalnikov, ki se imenujejo netbooks, ni takih diskov, čeprav zaradi majhnosti netbooks sami.
  Zato je bila kot ena od rešitev naenkrat predlagana uporaba naprave za zunanji prenosni računalnik, ki se povezuje prek USB. Po svojih značilnostih se zunanje naprave praktično ne razlikujejo od vgrajenih. Obstaja tudi druga vrsta razvrstitve za takšne naprave, da jih razdelimo glede na vrsto opravljenih operacij. Ne glede na razred lahko informacije vnesejo ali berejo na izmenljivem mediju alibranje in pisanje. Kot je že jasno, je druga vrsta uporabe veliko bolj praktična.

  Kako odpreti pogon?

  Kar se tiče odkrivanja, imajo naprave v večini primerov posebne gumbe, razen če gre seveda za "železo" in fizično odpiranje za vstavljanje ali odstranjevanje izmenljivega medija.
  Kar zadeva pregledovanje informacij, je v vseh nedavnih operacijskih sistemih Windows vprašanje, kako odpreti pogon, rešeno zelo elementarno. Dejstvo je, da je v privzetih nastavitvah vsebina izmenljivega medija prikazana v Raziskovalcu takoj po vstavitvi v pogon. Če so se takšni parametri iz nekega razloga spremenili, ni nič enostavnejšega od odpiranja vsebine v upravitelju datotek, pri čemer je treba paziti na črko, dodeljeno določeni napravi (na primer pogon E).
  Na splošno isti disk Windows 7 samodejno zazna in mu dodeli želeno črko, če je v sistem priključenih več zunanjih medijev. Poleg tega je mogoče omeniti še eno točko. Windows 10 na primer zelo dobro deluje s slikovnimi datotekami na zelo zanimiv način. Če dvokliknete na takšno datoteko, se bo vsebina prikazala kot navidezni pogon, ki ga lahko tudi kategorizirate kot pogon. Delo z informacijami je lahko popolnoma enako, kot če bi bilo shranjeno na trdem disku ali izmenljivem mediju. Za odstranitev virtualnega diska iz sistema je dovolj, da izberete vrstico "Izvleček" iz menija PCM, ki je videti, kot da prejema fizični pogon.

  Optični pogoni

  TrenutnoDanes je ta sklop naprav najpogostejši in najbolj povpraševan. Vsi pogoni, kot smo že omenili, lahko najprej razdelimo na naprave samo za branje (R) in naprave za branje in pisanje (RW) ter na ustrezne medije. Poleg tega se bralni in pisalni pogoni razlikujejo v hitrosti delovanja.
  Za podprte pogone lahko navedete naslednjo razvrstitev:
 • CD;
 • DVD;
 • HD DVD;
 • GD;
 • Blu-ray.
 • Pri tem je treba paziti na trenutek, ko višji je razred naprave, več vrst izmenljivih medijev, ki jih podpira, in obratno. Na primer, preberite CD na DVD-ROM-u, pogon DVD-ROM na pogonu CD-ROM.

  Najlažji diskovni pogoni

  Kar se tiče programov za delo z izmenljivimi mediji, se je danes veliko razvilo. To se nanaša predvsem na beleženje kakršnih koli informacij.
  Ena najbolj znanih aplikacij je Nero Burning ROM, ki ima ogromno orodje za snemanje optičnih diskov. Zanimivo je, da vam program ob zagonu omogoča, da izberete vrsto diska, ki ga želite ustvariti, in informacije, ki bodo zapisane na njem. V postopku snemanja se, če je potrebno, pretvorba izvede v ustrezni obliki. To lahko pojasnimo z zgledom. Na CD-ROM boste napisali zbirko datotek v MP3 formatu za uporabo, na primer v avto sprejemniku. Toda format MP3 snemalnika ne podpira. Kako naj naredim Torej nastavite končni format avdio CD-ja in po končanem snemanju bodo vse posnete skladbe pretvorjene iz MP3 v CDA, potem padisk se lahko predvaja na katerem koli zunanjem predvajalniku.

  Vrednost pogona na računalniku

  Kaj je pogon, ste ugotovili. Zdaj pa nekaj besed o njegovi vlogi v računalniškem sistemu. Kljub dejstvu, da se je priljubljenost optičnih medijev v zadnjem času bistveno zmanjšala, so take naprave večinoma dodeljene vlogi organizatorjev multimedijskih zbirk, čeprav je to nekoliko nepošteno.
  Seveda so vse vrste bliskovnih pogonov ali izmenljivih trdih diskov zelo zahtevne, včasih pa brez optičnih diskov, na primer pri zastarelih računalniških modelih. Priljubljenost samih plošč, ki so bile prej masovno odkupljene, je prav tako majhna. Razlog za to so novi viri informacij. Danes lahko najdete vse na internetu, prenosni nosilci sodobnejših tipov pa imajo veliko večjo zmogljivost v primerjavi s celo diski Blu-ray. Ampak tukaj igralci, izdelani posebej za diske te vrste, na žalost, flash diski morda ne bodo zaznani, zato morate snemati filme ali glasbo na optiko.

  Zaključek

  Tukaj je kratko in vse, kar lahko rečemo o opredelitvi pojma vožnje, klasifikaciji naprav te vrste in njihovem namenu v računalniškem sistemu. Seveda, njihova priljubljenost ni več tista, ki je bila v tistih časih, ko so se le pojavili, vendar te naprave ostajajo ena izmed najbolj priljubljenih in iskanih.

  Sorodne publikacije