Kaj so etikete UTM: koncept, namen, smernice za ustvarjanje, prilagajanje in zamenjavo oznak

Da bi razumeli, kaj so oznake UTM in kako jih ustvariti, morate najprej ugotoviti, zakaj so potrebne. Ali veste, kje in iz katerih mest ali oglasov pride največji promet na vaše spletno mesto? Seveda lahko v storitvi Google Analytics spremljate različne vire povezav. Vendar je vedno dobro imeti napredne možnosti sledenja. Dodano UTM oznake, to vam omogoča, da izmerite, kje vaš promet gre in statistike iz veliko podrobnosti. Če ne uporabljate UTM, boste še vedno videli vir prometa, vendar to običajno niso zelo strukturirani podatki, kar vam ne omogoča, da bi natančno vedeli, katero določeno delovno mesto, Tweet, stran ali povezavo je uporabnik izbral za dostop do vašega spletnega mesta. To prisili prodajalce, da zlomijo glavo nad tem, kaj delajo prometni viri in kateri ne.


Kako položiti UTM nalepke? Za to so potrebni parametri UTM (sledenje Urchinu). Najprej pa morate konfigurirati Google Analytics ali drugo podobno storitev.

Uporaba UTM oznak

Torej, poglejmo natančneje, katere UTM oznake so. To so oznake, ki izgledajo kot delci besedila po URL-jih, ki ostanejo povezani z vašimi povezavami, tudi če preklopite na druga omrežja in okolja. Te nastavitve se prikažejo na koncu naslova spletnega mesta. Če obiskovalec klikne na vaš UTM-označeno povezavo z enega mesta, da jo deli na drugo, bo še vedno del občinstva prvega spletnega mesta. Danes je UTM najboljznana kot oblika sledenja, ki jo Google uporablja za URL-je skupaj z oglasi. Izgleda takole: www.site.com/?parameter utm_source =. Besedilo za znak je parameter UTM.


Prilagajanje nalepk UTM za oglase

Ko uporabnik klikne na oglase z določenimi parametri UTM, pride do strani, ki je dodana URL-ju. Google Analytics in drugi programi za sledenje vidijo te dodane možnosti in jih shranijo za nadaljnjo uporabo. Ko ste opazili URL-je z oznakami UTM, lahko dobite popoln pregled o tem, kako obiskovalci sodelujejo s spletnim mestom. Obstaja sistematičen način, da jih dodate v URL-je - to je obrazec za nastavitev URL-jev, ki jih lahko izpolnite v centru za pomoč storitve Google Analytics:
 • Pri ustvarjanju oznake UTM za oglas poiščite možnost »Dodaj nastavitve UTM«.
 • Nato kliknite zeleni gumb in dodajte novo okno v novo okno.
 • Za označevanje pa lahko uporabite tudi druga orodja za ustvarjanje ciljnega URL-ja za različne oglaševalske akcije. Enostavne storitve navadno vsebujejo samo eno okno za vnos parametrov. Toda najbolj izkušeni tržniki pogosto uporabljajo Google graditelja URL-jev.

  Kako ustvariti URL po meri z uporabo Google graditelja URL-jev

  Da bi razumeli, kaj so oznake UTM, jih morate poskusiti ustvariti. Začnimo z ustvarjanjem URL-ja po meri za vašo oglaševalsko akcijo in nato preklop na uporabo oznak UTM. Vsak od njih ima svoje parametre. Parametri UTM so samo oznake, ki jih dodate URL-ju. Ko nekdo klikne na določen URLS parametri UTM se te oznake pošljejo v Google Analytics za sledenje. Oblikovalec UTM za Google URL Builder je odličen način za ustvarjanje URL-jev, ki so najbolj učinkoviti pri privabljanju obiskovalcev v vašo vsebino.
  Izpolnite vrstice:
 • ime akcije (ime oglaševalske akcije);
 • utm_source (vir kampanje, na primer utm_source = google);
 • utm_medium (prometni kanal, na primer utm_medium = email);
 • izraz kampanje (izraz kampanje);
 • vsebina oglaševalske akcije kampanje).
 • Vsak od njih ima zelo poseben namen.

  Nastavitve etiket UTM: Kaj in zakaj

  Z oglasom lahko uporabite več možnosti: utm_source, utm_medium in utm_campaign. Ime v tem primeru deluje kot identifikator za določeno oglaševalsko akcijo, izdelek ali predlog. Potreben je za generator UTM-oznak. Vir oglaševalske akcije je sprejemnik prometa za vašo stran, kot sta Google ali Facebook. V mnogih primerih je to platforma ali orodje, s katerim ste postavili oglas ali povezavo. Prometni kanal je medij trženja, ki se uporablja za prenos prometa. Tako za razliko od vira sledi vrsti prometa, kot so pasice, e-pošta ali objave na Facebooku.

  Neobvezni parametri

  Izraz kampanje je neobvezen parameter, vendar pa pri ustvarjanju oglaševalske akcije omogoča sledenje plačane ključne besede oglasa ali spletne povezave v spletnem dnevniku. Vsebina je še en izbirni del generatorja UTM-oznak. Ta možnost omogoča preprosto razlikovanje med oglasi na različnih kanalih, kot je Reddit. To je priročno, koizvajanje testiranja A /B z različnimi slikami ali oglaševalskim besedilom.
  Ko vnesete vrstico, kliknite gumb Done. Zdaj veste, kako na naslov spletnega mesta dodati oznako UTM. Obstaja več podrobnosti o tem, kako ga nastaviti. Ko oddate oglas, bodo parametri UTM vključeni v URL klika. Te ključne besede lahko spremljate v storitvi Google Analytics in uporabite kodo za sledenje ne glede na to, katero platformo uporabljate. UTM bo bolje razumel, od kod prihaja promet iz standardnega URL-ja.

  Priporočila za oblikovanje UTM parametrov

  Ni napačnega načina za ustvarjanje UTM oznak v metriki in njenih parametrih, vendar je treba upoštevati nekaj stvari:
 • Ustvarite standardiziran sporazum o imenu. S tem boste lažje sledili v oglaševalski akciji.
 • Bodite natančni pri svojih možnostih.
 • Vse parametre zapišite z malimi črkami.
 • Bodite edinstveni in ne ponavljajte iste ključne besede znova in znova. To lahko otežuje zaznavanje poročil.
 • Iskanje parametrov UTM v storitvi Google Analytics

  Po prejemu klikov na oglase lahko sledite storitvi Google Analytics:
 • Poiščite vire prometa na levi strani menija.
 • Kliknite na njih, nato kliknite na gumb akcije.
 • V tabeli, ki se pojavi, poiščite stolpec z želenim.
 • Vse ključne besede, izločene iz parametra utm_campaign, je mogoče slediti po tipu. Zdaj lahko vidite, katere oglaševalske akcije prikazujejo oglase, na katerih nosilcih itd. To je odličen načinzbrišite statistiko oglasov v storitvi Google Analytics.

  UTM etikete v Mixpanelu in metric kiss

  Obstajajo še druga orodja, kot je Mixpanel in poljub metrik, ki olajšajo delo z UTM oznakami. Kaj je Mixpanel? To je orodje za samodejno sledenje oznakam UTM. Če ste uporabili povezavo z oznakami, jih Mixpanel samodejno shrani kot lastnosti prvega dotika, to je "lastnosti prvega dotika", in zapisuje tudi dejanja uporabnika na spletnem mestu. To je zelo koristno, ko poskušate razumeti, od kod prihajajo vaše stranke, kot tudi pridobiti informacije o njihovem vedenju in slediti vsem dejanjem. Če želite doseči napredni nivo, na spletno mesto dodajte posebno Javsacriptovo kodo, ki vam bo omogočila shranjevanje zadnjega dotika UTM, torej zadnjega dotika, kar vam omogoča, da vidite celotno sliko interakcije uporabnika s spletnim mestom. Tako kot večina analitičnih orodij Metric Kiss sledi UTM, vključno s prvim in zadnjim dotikom brez dodatne konfiguracije.

  Negativne oznake

  Ena od glavnih tehnoloških podjetij je izvajala raziskave o izmenjavi informacij med uporabniki in ugotovila, da je bilo 82% spletne izmenjave opravljeno s kopiranjem in lepljenjem URL-ja. To pomeni, da lahko konfigurirate oznake UTM, vendar bodo podale napačne informacije o souporabi na družabnih omrežjih. Obstaja možna rešitev - brisanje URL-ja in zamenjava oznake UTM po izmenjavi med platformami. Če pa ta čisti URL nato dostopa do zasebnih socialnih omrežij, kot je WhatsApp, bo v analizi zaznan kot neposredenprometa Tudi to je napačen prenos informacij. Vse to vodi do razumevanja, da če želite izdelati UTM oznako, potem ne bodo vse rešitve vsebine učinkovite. Seveda pa so vaše marketinške akcije manj kaotične.

  Pogoste napake v etiketah UTM

  Povezave, označene z UTM, naj bi olajšale analizo tržnih metrik in kanalov ter pomagale bolje razumeti obiskovalca in njegovo vedenje kot kupca. Kaj pa, če že spremljate svoje akcije in vsi imajo težave pri interpretaciji rezultatov? Zgodi se, da zbrani podatki nimajo smisla ali sovpadajo s pričakovanji. Če je iskanje določene akcije postalo še težje, je mogoče pri delu z UTM-oznakami narediti napake. Poglejmo nekaj najbolj pogostih.

  Delo z elektronsko pošto

  E-pošta in programska oprema lahko podvojita povezave v povezavah. Nekateri ustvarjajo lastne parametre UTM, kot je "utm_medium = e-poštni naslov", in jih dodajo na konec povezave, kar lahko vpliva na vaše oznake. Glede na to, da je zadnji parameter ponovno definiran v primeru dvojnega ustvarjanja, bodo vsi podvojeni obiski sledili oznakam ponudnika e-poštnih storitev. Če v analitični programski opremi iščete določeno akcijo, se lahko zgodi, da se promet ne prikazuje, kot ste pričakovali. Da bi preprečili to možnost, pred začetkom delaPrepričajte se, da ste seznanjeni z vsemi specifičnimi nastavitvami programske opreme za pošto in ustvarite povezave, pri tem pa upoštevajte njihove funkcije. Bodite še posebej previdni, če vodite kampanje z drugo blagovno znamko ali ponudnikom storitev. Tudi če vaš e-poštni naslov ne more dodati lastnih oznak UTM, ga lahko vaš partner to stori sam.

  Zmedenost v parametrih

  Parametre izvornih in prometnih kanalov je mogoče zlahka zamenjati, saj se pri ustvarjanju URL-jev z oznakami UTM pogosto zanemarjajo. Nekateri prodajalci uporabljajo oznake UTM za razlikovanje med vrstami prometa v danem kanalu. Toda to je zloraba oznak. To bo pripeljalo do tega, da bodo analitična poročila zavajajoča ali da ne bodo prinesla nobenih koristi. Parametri izvornega in prometnega kanala so namenjeni zagotavljanju različnih vrst koristnih informacij. Izogibanje tej napaki vam bo pomagalo uporabiti standardni model Google Analytics. Druga situacija je, ko maloprodajna omrežja označujejo vir kot kanal, in kanal kot vir. V tem primeru morate pravilno vnesti črte. Še ena varianta napake je podvajanje kanala in vira v enem URL-ju. V tem primeru, če nameravate uporabljati e-pošto kot kanal, je ne uporabljajte kot vira in namesto tega določite vrsto e-pošte.

  Uporaba posebnih znakov v etiketah UTM

  Nepravilno uporaba znakov "& amp ;;", "=", "?" in »#« v nastavitvah oznake UTM, naredite najpogostejšo napako, ki ovira pravilno analizo oglaševalske akcije:
 • URL-ji ali oznake UTM ne potrebujejo presledkov za ločevanje dveh ali več besed v druge znake. Ampersand že ima določeno vrednost (ko gre za sledenje povezav, ta simbol deli UTM parametre), zato se ne sme uporabiti za nič drugega v tej povezavi.
 • Uporabite "+", "-" ali "_", če želite razdeliti dve ali več besed, da zagotovite natančno sledenje in analizo vaše tržne dejavnosti.
 • Upoštevajte, da se včasih "+" v nekaterih analitičnih programih lahko pretvori v vesolje.
 • Lahko pa uporabite tudi "% 26" za razdelitev besed v katerokoli UTM-oznako.
 • Pred prvo oznako UTM mora biti postavljen vprašaj in mora biti pred drugimi oznakami oznaka. Če je vprašaj že v URL-ju, ga pred parametri UTM ni treba ponovno dodajati.
 • Znaki "=" in "#" se prav tako ne morejo uporabljati znotraj vrednosti oznake UTM.
 • Mešanje malih in velikih črk v eni tezi

  Oznake UTM v storitvi Google Analytics so občutljive na velike in male črke, zato se na primer "Spy" in "SPI" beležita popolnoma drugače. Določite jasno strukturo poimenovanja oglaševalskih akcij, virov in tako naprej, nato pa jo pritrdite vsakič, ko ustvarite novo povezavo z oznakami. Priporočljivo je, da uporabite male črke za izvorni in prometni kanal, kot trenutno omogoča samodejno označevanje. Sledenje tem preprostim pravilom vam bo pomagalo ustvariti optimalne oznake UTM za katerokolitržno kampanjo.

  Sorodne publikacije