Kako prekiniti Windows 7 disk pri namestitvi: korak za korakom navodila in učinkovite metode

Pogosto, ko namestite operacijski sistem, ali po tem trdi disk je potrebno razdeliti na več delov, ustvarjanje ločenih tako imenovane sistemske particije, ki bo sam OS, in logičnih pogonov, ki se običajno uporabljajo za shranjevanje uporabniško določene datoteke. V nadaljevanju je razprava o tem, kako razdeliti diske, ko namestite Windows 7 pred ali po. Da bi to naredili, obstaja nekaj preprostih metod, ki vključujejo uporabo orodij sistema in programske opreme drugih proizvajalcev.

Zakaj je priporočljivo prekiniti trdi disk?

Preden razmislimo o osnovnem vprašanju, se odločimo, kaj je na splošno priporočljivo narediti naslednje. Gre predvsem za priporočila in ne za obvezen pogoj, saj lahko sistem namestite tako, da bo ves razpoložljiv prostor na trdem disku dodeljen v sistemski particiji. Toda zakaj potrebujete logične particije?


Ampak samo, da shranite na njih svoje datoteke in mape, ki ostanejo nedotaknjene pri ponovni namestitvi operacijskega sistema (na primer po kritičnih napakah, ko se Windows ponovno zažene na noben znan način). Dejstvo je, da je v primeru ponovne namestitve sistema priporočljivo formatirati sistemsko particijo, kar vodi do uničenja shranjenih podatkov. Toda za logične diske in particije gre za postopek (razen če je namestitev izvedenani v njih) ni obvezna. To pomeni, da datoteke in mape v vsakem primeru ostanejo nedotaknjene.

Optimalna velikost sistemske particije

Zdaj še en umik. Določimo velikost sistemske particije, ki bo ustvarjena med namestitvijo operacijskega sistema. Seveda je vse tukaj v celoti odvisno od spreminjanja samega sistema, v primeru sedme različice pa bo dovolj, da uporabimo količino približno 50 GB. Zakaj toliko, ker sistemske datoteke zavzemajo veliko manj prostora? Ne pozabite, da bodo v procesu namestitve druge programske opreme njene komponente shranjene v sistemski particiji (običajno so uporabniški programi nameščeni v imenikih za datoteke programske opreme).


Dve taki mapi sta prisotni samo v 64-bitnih spremembah. Poleg tega, ne glede na spremembo samega operacijskega sistema, za pravilno delovanje v sistemski particiji mora biti vedno prost prostor, ki je vsaj 10% celotnega obsega.

Kako razdeliti disk pri namestitvi operacijskega sistema Windows 7: Namestitev ugnezdenega diska

Torej operacije particioniranja začnemo neposredno. Za začetek bomo izhajali iz dejstva, da ima uporabnik disk, ki je sestavljen samo iz enega dela, ki ustreza celotnemu volumnu. V fazi izbire lokacije, popolna namestitev operacijskega sistema, ne posodobitev (!) V oknu zemljevida diska se prikaže samo en del, označen kot "Zaseden prostor" (izhaja iz dejstva, da je bil uporabljen pred-disk ali inicializiran). Kako prekiniti pogon pri namestitvi okna 7 v temprimeru?
Najprej morate uporabiti povezavo "Ustvari" in nato v novem oknu določiti zahtevano velikost, ki se bo uporabila za sistemsko particijo. Privzeta velikost bo določena v polju velikosti, zato jo morate spremeniti tako, da nastavite želeno vrednost v megabajtih. Opomba: če nastavite vrednost na 50.000 MB, bo končna velikost manjša. Volumen lahko izračunate tako, da 50 pomnožite s 1024 (1 GB = 1024 MB). Nato bo izdano opozorilo o ustvarjanju rezervnega prostora 100 MB, da se zagotovi pravilno delovanje sistema. Morate se strinjati z njim.
Nato namestitveni program za diske Windows 7 prikaže dve particiji diska 0 in neizkoriščen prostor. Samo ničelni disk z drugo particijo in potem postane sistem (disk C). Zdaj pa poglejmo, kako razdeliti disk pri namestitvi operacijskega sistema Windows 7, vendar že glede na preostali nosilec, iz katerega lahko ustvarite celo logično particijo ali več. Če označite neizkoriščen prostor, znova kliknite povezavo »Ustvari« in če vam ni treba ustvariti dodatnih odsekov, kliknite »Uporabi«. To bo logična particija, ki je prikazana v sistemu kot disk D. Po zaključku vseh operacij, izbiri vsakega oddelka iz ustvarjenega, poleg rezerviranega, uporabimo povezavo do oblikovanja, po kateri nadaljujemo z namestitvijo sistema. Opomba: Če želite ustvariti več logičnih particij, se zgoraj opisane operacije ponovijo večkrat.

Kako zlomiti trdi disk: namestite Windows 7 v obstoječi sistem

Kajse nanaša na namestitev sistema na trdi disk, kjer je bil operacijski sistem že, vendar je njegova zmogljivost prekinjena, tudi tu ne bi smelo biti posebnih težav. Kako v tem primeru prekiniti pogon pri namestitvi operacijskega sistema Windows 7? Zelo enostavno!
Ponovno je treba uporabiti celotno namestitev in na stopnji izbire lokacije za kopiranje sistemskih datotek najprej uporabimo odstranitev vseh obstoječih particij, vključno s sistemsko varnostno kopijo, dokler celotno področje ne postane nemoteno. Nato sledite zgornjim korakom. Opomba: brisanje particij, kot tudi oblikovanje, povzročijo popolno uničenje informacij, ki so bile na njih že prisotne.

Delitev trdega diska v nameščenem sistemu s strani operacijskega sistema Windows

Zdaj nekaj besed o tem, kako razdeliti disk po namestitvi operacijskega sistema Windows 7. Začenši s sedmo spremembo sistema, se je pojavilo tako orodje, toda prej je bilo treba uporabiti programe drugih proizvajalcev. Imenuje se "Upravljanje diskov" in se prek menija PCM na ikoni računalnika, administracije ali tipkanja diskmgmt.msc v meniju Zaženi. Izhajamo iz dejstva, da imamo samo en disk C.
Tukaj je potrebno izbrati particijo za delitev, jo označiti in nato uporabiti obseg stiskanja v meniju PCM, potem pa bo treba določiti želeno velikost sistemskega diska.
Kot v fazi namestitve sistema, izpostavljate 50 GB ali toliko, kot ga potrebujete, in nato prek PCM na neoklopljenih področjih menija izberete ustvarjanje preproste glasbe. VelikostČe ne potrebujete urejanja, lahko pustite datoteko nespremenjeno, nato izberite datotečni sistem (privzeto priporočamo NTFS), začnete oblikovanje in počakajte, da se postopek konča.

Opomba: Polje oznake nosilca lahko takoj vnese ime, ki bo prikazano v razdelku v Raziskovalcu. Formatiranje lahko ostane hitro.

Ukazna vrstica

Windows sistemi imajo še eno edinstveno orodje za particioniranje diskov, ki se lahko uporablja tako v fazi namestitve sistema kot v že nameščenem OS. Imenuje se DISKPART in teče izključno iz ukazne vrstice, ki se zažene iz izvajalne konzole s ukazom cmd s pravicami skrbnika na delujočem sistemu ali kombinacijo Shift + F10 med namestitvijo Windows. Če ne želite v celoti opisati vseh ukazov, upoštevajte situacijo, ko morate "zagrabiti" 500 MB iz sistemske particije.
Vrstni red dejanj je prikazan na zgornji sliki. Najpomembnejša stvar je, da izberete pravo stvar za obrezovanje in določite velikost logične particije.

Uporaba programov tretjih oseb

Načeloma lahko za te namene in aplikacije tretjih oseb, ki so posebej zasnovane za ta namen, uporabljate. Opisane ukrepe opisujejo nekoliko lažje.
V pomočniku AOMEI Partition Assistant morate samo izbrati predpomnjeno particijo, uporabiti točko prekinitve v meniju PCM in nato uporabiti drsnik ali ročno, da nastavite želeno velikost nove in preostale particije.

Post mortem

Nazadnje na kratko o tem, kako razdeliti disk pred namestitvijo operacijskega sistema Windows 7, če ste pravkar kupili nov trdi diskdisk ali SSD in ga povežite z računalnikom, na katerem operacijski sistem že obstaja. Postopek je podoben dejanjem, izvedenim v razdelku Upravljanje diska, vendar morate najprej določiti slog particije (MBR za trde diske z volumnom manj kot 2 TB, GPT za 2 TB in več). Kar se tiče prednosti uporabljenih orodij, je seveda najlažje uporabiti sistemske vire ali programe drugih proizvajalcev, saj je lahko ukazna konzola za mnoge uporabnike težko obvladljiva. Kljub temu pa v smislu razpada celo s pomočjo sistema ne bi smelo biti težav. In vse zgoraj navedene metode so primerne ne le za sedmo spremembo, ampak tudi za poznejše različice.

Sorodne publikacije