Za dolgoročno shranjevanje informacij, katere prevoznike? Glavne vrste sodobnih naprav

S prihodom računalnikov je bilo vprašanje shranjevanja informacij, ki je bilo prvotno predloženo v digitalni obliki, zelo pereče. In zdaj je ta problem zelo pomemben, ker želijo enake fotografije ali videi shraniti na dolg spomin. Zato moramo najprej najti odgovor na vprašanje, katere naprave in nosilci se uporabljajo za dolgoročno shranjevanje informacij. Prav tako morate v celoti ceniti vse prednosti in slabosti.

Koncept informacij in kako ga shraniti

V našem času lahko najdete več osnovnih vrst informacijskih podatkov o računalnikih. Najpogostejše oblike so besedilni, grafični, avdio, video, matematični in drugi formati.
V najpreprostejši obliki so trdi diski računalnikov, na katerih uporabnik najprej shrani datoteko, mediji za shranjevanje. Toda to je samo ena stran medalje, ker je za ogled te informacije (izvlečena) potreben vsaj operacijski sistem in ustrezni programi, ki so dolgoročno tudi informativni podatki.

Zanimivo je, da v šolah pri pouku informatike pri izbiri pravilnega odgovora na taka vprašanja pogosto obstaja izjava, da za dolgoročno shranjevanje informacij služi kot operativni spomin. In učenci, ki niso seznanjeni s posebnostmi in načeli njenega dela, menijo, da je to pravi odgovor.
Na žalost se motijo, ker so shranjene samo informacije o RAM-uprocesi, ki se trenutno izvajajo, in ko so zaključeni ali ponovno zagnani, se sistemski pomnilnik popolnoma izbriše. To je podobno načelu nekoč priljubljenih otroških risarskih igrač, ko ste na zaslonu lahko najprej nekaj narisali in nato pretresli igračo, risba pa je izginila, ali ko je učitelj izbrisal besedilo, napisano s kredo iz table.

Informacije so bile shranjene prej

Prva metoda shranjevanja informacij v obliki skalnih slik (mimogrede, grafika) je znana že od nekdaj.
Veliko kasneje, s prihodom govora, se je ohranjanje informacij začelo proces, tako rekoč, prenos od ust do ust (miti, legende, epske besede). Pisanje je pripeljalo do nastanka knjig. Ne pozabite na slike ali risbe. S prihodom tehnologije fotografije, snemanja zvoka in videa so se na informacijskem polju pojavili ustrezni mediji. Toda vse to je bilo kratko.

Naprava za dolgoročno shranjevanje informacij: osnovne zahteve

Kar zadeva računalniške sisteme, je treba jasno razumeti natančne zahteve sodobnih medijev za posodobitev informacij. Najpomembnejša zahteva je vzdržljivost in odpornost proti obrabi ter fizične ali druge poškodbe. V zvezi s katerokoli vrsto nosilcev o časovnih intervalih lahko govorimo le relativno, ker, kot veste, "pod Luno ni nič večnega".

Za dolgoročno shranjevanje informacij, kateri mediji

se zdaj premaknejo neposredno na naprave, kjer so lahko podatki katere koli vrsterazen, če ne večno, potem vsaj za dolgo časa. Posledično, za dolgoročno shranjevanje informacij, katere vrste medijev se uporabljajo?
Med najpogosteje uporabljeno računalniško tehnologijo spadajo:
 • notranji in izmenljivi trdi in ZIP-diski;
 • Optični CD-ji, DVD-ji in Blu-ray mediji;
 • flash pomnilnik katerekoli vrste;
 • diskete (sedaj zelo redko).

  Koristi in slabosti prevoznikov

  Kot je razvidno iz spodnjega seznama, so samo notranji računalniki, vgrajeni v računalnike, povezani z notranjimi napravami za shranjevanje. Vsi drugi mediji so zunanji. Vendar pa so vsi bolj ali manj podvrženi staranju ali zunanjim vplivom. V tem smislu so diskete ali CD-ji ali mediji druge oblike najbolj nevarni, čeprav so optični nosilci v tem pogledu bolj trpežni. Toda koliko lahko služijo? 5-10 let Če pa so informacije, ki so shranjene na njih, zelo pogosto vidne, se življenjska doba zmanjša.
  Bliskovni pogoni in trdi diski imajo daljši čas delovanja, vendar niso zavarovani pred obrabo, poškodbami in staranjem.
  Trdi diski se začnejo "razliti" (to je naraven proces), flash pogoni so lahko izpostavljeni enaki sončni svetlobi, vlagi ali pa celo izbrišejo podatke, če niso pravilno izvlečeni ali zlomljeni. Poleg tega obstajajo številni dodatni dejavniki, ki lahko povzročijo onemogočanje naprave. Kljub temu, govorimo o dejstvu, da za dolgoročno shranjevanje informacij služijoNaprave, naštete v zgornjem seznamu, morajo upoštevati, da je ta klasifikacija izključno za trenutno stanje v računalniškem svetu. Kdo ve, morda celo v bližnji prihodnosti bodo izumili popolnoma nove nosilce, ki bodo uporabljali druge tehnologije, saj naj bi bilo ustvarjanje kvantnih računalnikov daleč.
 • Sorodne publikacije