Katera pravila za zapis imena datoteke je treba upoštevati: osnovne zahteve

Uporabnik mora pri delu na računalniku upoštevati določena pravila. Pomembno je poimenovanje datotek in izbira, kam jih shranite.

Uporabniki so bili vedno razdeljeni v dve kategoriji: samo uporabniki in programerji (razvijalci). V daljni preteklosti je bilo poimenovanje uporabljenih objektov strogo fiksno, večina operacijskih sistemov in aplikacij pa je spremljala dejanja uporabnikov. Trenutno so v dobi splošne "intelektualizacije" aplikacij oblaki in netipirani podatki postali zelo dostopni, vendar se ne bi smeli vsi uporabljati.

Splošno pravilo za poimenovanje datoteke (mape)

Kakšna so pravila za vložitev imena datoteke, ki naj se hrani, tako da je datoteka vedno na voljo, odpre potrebno aplikacijo in v primeru nepredvidenih okoliščin jo je mogoče obnoviti ali podpreti? V imenu ne sme biti nobenih posebnih in še bolj nevidnih znakov. Posebnemu je vse zunaj:


 • črk latinske abecede;
 • črke n abecede;
 • števk;
 • znaki: "-", "_", "~" in "!".
 • Zelo nezaželeno je uporabiti prostor v imenu. V nekaterih primerih lahko uporabimo znak ".", Vendar to ni zaželeno. Zgodovinsko gledano je točka ločevala ime datoteke, njena razširitev je klasika računalniškega žanra in bolje je, da jo pustite na miru.
  Uporaba "!" In "~" ponavadi ni problem, vendar je treba to storiti previdno, sajštevilne aplikacije so kritične za te znake in datoteke lahko preprosto ne odprejo. Značilno je, da te znake manipulirajo samo strokovnjaki. Nevidni znaki niso nič manj vidni, ne vsi programi omogočajo uporabniku, da jih uporablja, vendar v praksi obstaja veliko tega, kar programer v svojem programu ne more predvideti. Nevidni znak se lahko spremeni, ko se spremeni kodiranje. Večina aplikacij odraža takšno situacijo z dolgočasnim ali bolj estetsko označenim "?". V obeh primerih datoteka ni odprta in dostopna.

  Pravilno poimenovanje datotek, map in izbira njihove lokacije

  Za tiho delo z računalnikom je pomembno ne le vedeti, katera pravila za zapis imena datoteke je treba upoštevati, temveč tudi kako poimenovati in izbrati njihovo lokacijo. shranjevanje. Uporabnik, ki spoštuje njegove podatke in dokumente, jih skuša obdržati v dobrem stanju in varno shraniti, ne sme uporabiti ničesar, kar ponuja operacijski sistem:
 • "namizje";
 • "Moji dokumenti";
 • "Moje risbe";
 • "Moje predstavitve".
 • Vse te mape se nahajajo na dnu operacijskega sistema, dostopne prek povezave, ko se sistem zruši ali pa se zlonamerna koda (virus) takoj prizadene, izgubi ali ukrade. Vedno uporabite mape z namerno izbranim imenom na disku D. Trenutno so skoraj vsi operacijski sistemi in priljubljeni programi pozitivno povezani s črkami ruske abecede. Vendar je izjemno nezaželeno, da se izbrane točke in vrzeli razredčijo. Zaporedje črk v imenu mape, kot tudidatoteka mora biti neprekinjena. Simboli "-" "-" so v naslovu dovoljeni in varni, vendar se je treba izogibati točkam in prostorom.

  Praktična pravila za poimenovanje

  Praksa uporabnika je računalniku prinesla veliko dela. Pravila za zapis imena datoteke morajo biti (seznam):
 • Samo črke (iz katerega koli registra) latinske ali ruske abecede, številke, vezaj in podčrtaji.
 • Ni vrzeli in točk.
 • Datoteke se ne smejo shranjevati na namizje ali disk C.
 • Ta pravila zadostujejo za varno rokovanje z datotekami.
  Pri poimenovanju datotek je priporočljivo, da se držijo njihove vsebine in da se jih postavi v mape po vsebini. Poleg tega je dobro, da ustvarite podmapo delovnih map v tematskih mapah v formatu "rmmdd", v tem primeru bo vedno mogoče najti datoteko po datumu ustvarjanja in na dan običajno ne ustvari več kot deset datotek. Navada izdelave tematskih map za shranjevanje datotek glede na njihov namen in v teh mapah - podmape v delovnih dneh - zelo natančno in varno delo!

  Sorodne publikacije