Kako dodati odstotke v Excel v Excelu: skrivnosti izračunov

Paket za ustvarjanje dokumentov Microsoft Office je priljubljen programski paket. Seznanjeni so z vsako osebo, ki je zbirala informacije na računalniku, sestavljala sezname, štela različne kazalce, ustvarjala predstavitve, da bi prikazala svoje občinstvo. Med programi paketa, "Excel" zasluži posebno pozornost - pomočnik pri izvajanju različnih izračunov. Za določitev% od števila, ki dodajajo vrednosti, je vredno poznati nekaj odtenkov, ki bodo poenostavili izračune.

Format celice

Pred vnosom formule v celico je treba nastaviti "odstotni" format. V tem primeru ni treba vnašati dodatnih dejanj. Ikona "%" se samodejno postavi poleg prejete vrednosti.


Za to postavite miškin kazalec na želeno celico. S klikom na desni gumb miške se prikaže meni. Izbrati morate obliko celice in nato odstotek.

Osnovna formula

V Excelu obstajajo splošna pravila za izračun obresti. Ko izberete obliko celice, vnesite formulo. Osnovna formula za odstotke v Excelu je zapisana takole:
 • Prikaže se ikona "=".
 • Kurzor pritisne vrednost, ki jo izračuna odstotek.
 • Odklon se loči od tipkovnice.
 • Nato se pritisne celica, za katero se izračuna razmerje obresti.
 • Izračun odstotkov "Excel" v stolpcu

  Včasih je treba izračunati odstotke vrednosti, ki so razvrščene v stolpce.V ta namen morate v prvo celico stolpca vnesti osnovno Excelovo formulo, nato pa s klikom v spodnjem desnem kotu celice "raztegniti" navzdol do izračuna zahtevanih vrednosti.


  Izračun odstotnih vrednosti v vrsticah

  Pri pisanju podatkov vodoravno, v vrsticah, je izračun obresti enak kot v stolpcih. Ko izberete obliko celice, se v Excelovo preglednico vnese odstotna formula. Ikona "ena" je postavljena, celica je izbrana, odstotek, ki je potreben za izračun. Potem - res. Izbere vrednost celice, na katero želite izračunati odstotek. Po tem morate klikniti na kurzor v spodnjem desnem kotu celice in se raztegniti na stran, da izračunate zahtevane vrednosti.

  Izračun skupnega zneska

  Če je potrebno, se izračuna, na primer, specifična teža skupne količine vrstice ali stolpca, pri čemer je formula za izračun treba nekoliko spremeniti. Prvič, zaželeno je, da se izračuna skupna količina območja. Če želite to narediti, lahko postavite znak "=" in po vrsti označite celice, kliknite znak "+" med njima. Nato pritisnete tipko Enter. Po vnosu "=" vnesite na tipkovnico CYM, odprite oklepaje, vnesite obseg celic za seštevanje in pritisnite Enter. Pri izračunu deleža skupne vrednosti, po vnosu znaka "je enako", celice, ki jih je treba izračunati, postavijo ikone "$" pred sliko vrstice in črke stolpca. Ta ikona »popravi« odnos med njimi. Brez tega znaka interesase izračuna iz drugih celic.

  Dodatek za odstotke

  Pred dodajanjem obresti v Excel v Excelu si oglejte splošno formulo za izračune. Ne pozabite, da je odstotek stotinka števila. Če želite stolpcu Excel dodati stolpec Excel, lahko uporabite naslednjo formulo: ikona "=", celica, v katero želite dodati obresti, vrednost v odstotkih, znak "/", ista celica in obresti, pomnožene s sto.
  Če se odstotna vrednost prenese v ločen stolpec ali celico, bo formula dobila drugačen pogled. Pred dodajanjem interesa v Excelu številki v drugem stolpcu mora biti formula v obliki: znak "enako", celica, v katero želite dodati obresti, znak plus, celica z odstotno vrednostjo z znakom "$", pomnoženo z celico, ki je dodana obresti. Če je zadnja oblika nastavljena na "obresti".
  Če so odstotki v istem stolpcu in vrednosti, ki jih želite dodati - v drugi, formula, ki Excelu omogoča, da doda odstotke k številki, ima naslednjo obliko: znak "enako", celica z vrednostjo, znak plus celico s odstotki, pomnoženo s celico s številko. Pomembno je, da ne zamenjamo celičnih formatov! Oblika odstotka se lahko nastavi samo v celicah%.
  Pri izračunu% v "Excelu" se je treba spomniti na nastavitev formata celic za obrestne vrednosti. Za celice s številkami se uporablja numerično število, za odstotke pa odstotek. Izberete lahko iz menija, kipo pritisku na desno miškino tipko.
  V vseh formulah za izračun obresti je obvezni znak "=". Če ga ne daste, formula ne bo naredila izračuna. Izračuni v stolpcih in vrsticah so podobni. Številne operacije se izvajajo s "raztezanjem" celic. To naredite tako, da vnesete formulo za izračun in kliknete križ v spodnjem desnem kotu celice. Nato se kazalec "raztegne" navzdol, navzgor ali desno. Izračun bo izveden samodejno. Obstaja več načinov za dodajanje odstotkov v Excel v formuli. Odvisno od tega, ali želite dodati določeno vrednost ali podatke v drug stolpec. Če želite dodati odstotke ene celice, izračunati del ene vrednosti, se uporabi simbol $, ki je nastavljen v vrstici formule pred številko vrstice in črko stolpca.

  Sorodne publikacije