LED modul: pregled, opis, vrste in pregledi

LED tehnologija v samo nekaj letih je oblikovala širok segment izdelkov, ki se uporabljajo na različnih področjih. Trenutno LED-naprava pokriva skoraj vse niše gospodinjske razsvetljave in v nekaterih smereh popolnoma nadomesti tradicionalne svetilke. Tako visoko popularnost izdelkov so spodbujale lastnosti, kot so trajnost, svetlost sevanja, nizka poraba energije itd. In samo poznavalci tega segmenta razumejo strukturne prednosti LED grozdov. S pomočjo modula LED lahko oblikujete razsvetljave poljubne konfiguracije. Hkrati lahko uporabnik na račun nadzornih krmilnikov eksperimentira z načini osvetlitve.


Kaj je modul LED?

Sam modul je grozd, ki deluje kot nosilna osnova za namestitev diod. V minimalnih izvedbah je sestavljen iz dveh delov - blokovnega bloka in sestavljenega polnila. Drugi elementi sestavljajo električni del, ki zagotavlja nadzor in moč LED. Obstajajo tudi trakovi LED, vendar se le redko imenujejo moduli. Pogosto so nameščene tudi v blokovni strukturi ali cevastih oblikah, saj uporaba takih trakov zahteva zaščitni ovoj. Grozde je mogoče opremiti z uličnimi LED moduli, ki sprejemajo dodatne okvirje, varujejo pred padavinami, mehanskimi poškodbami in vandalizmom. Proizvajalci uporabljajo module kot element večjega obsegakonstrukcije Na primer, v multimedijskih platformah LED je ena skupina obravnavana kot piksel. To je kljub dejstvu, da lahko v enem modulu blok vsebuje 5-10 diod.


LED kot osnova modula

Dioda je trden vir svetlobe. Grobo rečeno, je analog tradicionalnih čebulic, vendar ima včasih manjše dimenzije premera ne več kot centimeter. Pri nizki porabi energije ta element zagotavlja dovolj svetlobe za servisiranje prostorov v zasebnih domovih. Količina diod v gruči je odvisna od zahtev za svetlobne prostore. Najpogostejše diode sistema slamnika, ki so v strukturi "nog" in same predstavljajo plastično lečo iz plastike. Sprva je bil LED modul s takimi elementi zasnovan kot indikator brez funkcije polne razsvetljave. Toda z razvojem tehnologije je ta naloga prerasla v funkcijo osvetlitve in je dosegla sevalno osvetlitev. Seveda se s takšnimi nalogami soočajo močnejši grozdi, ki temeljijo na SMD svetlobnih diodah. Razvijalci so postavili ne samo moč teh LED, ampak tudi dolgo življenjsko dobo - povprečni vir je 50 tisoč ur.

Krmilni sistem

Vsak modul ima lastno nadzorno linijo, ki določa parametre njegovega delovanja. Predvsem zaradi programiranja krmilnega krmilnika lahko uporabnik konfigurira grozd, da bo svetil določene barve z enim ali drugim ritmom in frekvenco.
Sposobnost regulacije svetlobnih načinov je še ena prednost LEDtehnologije. Prav prisotnost v delovnem toku krmilnikov omogoča ustvarjanje velikih večpredstavnostnih plošč z upravljano sliko. Pomembno pa je, da ne pozabite, da so diode občutljive na elektrotehnične vplive.
Poleg krmilnika obstajajo moduli LED, ki oskrbujejo napravo z napajanjem. Zanesljivost tokokroga, v katerem sodelujejo napajalni tokokrogi in kontrolni krmilnik, bo odvisna od tega, koliko tiskana vezja izpolnjujejo električne zahteve - infrastrukturo, na kateri je diodo.

Sorte grozdov

Prvič, module je mogoče razdeliti glede na število uporabljenih LED - tipične naprave imajo od 1 do 5 elementov. V specializiranih grozdih se lahko to število poveča. Napravo morate tudi ločiti od opreme bloka. Najenostavnejši modeli vsebujejo le diodne elemente - v tej strukturi zagotavlja povezavo v sekvenčnem vezju, ki zagotavlja vezje v tokokrogu, ki omejuje tok za nadzor.
Druga vrsta je modul LED, katerega LED elementi so dopolnjeni z vgrajenimi komponentami za omejevanje toka. V takšnih skupinah se povezava izvaja neposredno na napajalnik ali na krmilno stikalo. In najbolj tehnološka različica izvajanja grozda vključuje integracijo samega krmilnika. V tem primeru se krmiljenje izvaja preko kanalov serijskega vmesnika, zlasti s trožilnim vodilom.

Uporaba modulov

Glavno področje uporabe grozdov za LED je oglaševanjeindustriji. Ti elementi so koristni za uporabo v istih multimedijskih ploščah, zaslonih, tablah in linijah za vožnjo. Poleg tega se ta izdelek v večini primerov uporablja prav pri ulični opremi. Opremljene so s fasadami zgradb, panoji in celo trupi. Mere in konfiguracije praktično nimajo omejitev. Pri gospodinjskih aplikacijah so na tem področju pogosteje uporabljeni LED osvetlitveni moduli z dekorativno funkcijo. Zahvaljujoč strukturni fleksibilnosti se lahko uporabijo pri oblikovanju krajine in kot sredstvo za osvetljevanje posameznih notranjih predmetov.

Prednosti in slabosti modulov LED

Prednosti te vrste razsvetljave so številne in ker se razvija tehnologija LED, se razkrijejo vse prednosti. Poudarki, kot so visoke svetlobne lastnosti, dolga življenjska doba, nizka poraba energije, kompaktne dimenzije itd., So glavne prednosti, na nekaterih področjih pa je pomembno tudi dejstvo, da LED modul ne oddaja toplotnega sevanja. Ta lastnost zlasti omogoča uporabo LED v oblikovanju božičnih dreves brez tveganja požara. Slabosti takšnih grozdov so posledica njihove visoke stroškovne in temperaturne občutljivosti. Moduli, ki so slabo zaščiteni z ohišji, so nestabilni v zmrzali.

Pregledi proizvajalcev

Večji proizvajalci ravni Philips in Osram se osredotočajo predvsem na končne izdelke LED: napeljave, reflektorje, svetilke, plošče in tako naprej.Segmenti se večinoma dobavljajo produkcijam tretjih oseb. Zato je vredno iskati manj znana podjetja, vključno z Jazzway in WRS. Po mnenju lastnikov tega izdelka so ti moduli konstrukcija visoke trdnosti, dolgoročna delovna zmogljivost in prisotnost razvitega nadzornega sistema. Po možnosti označeni s proizvodi, ki jih proizvaja PromoLED. V svojem asortimanu najdete ne le funkcionalne in zanesljive, temveč tudi originalne LED module. Cena za ta izdelek je v povprečju 200-300 rubljev. Trakovi z diodami stati še manj - približno 100 rubljev. za 5-elementno zasnovo.

Zaključek

Trenutno se grozdov LED proizvaja v velikem razponu, pri čemer lahko vsak svetlobni inženir ali radioamater najde rešitev zase. Pri izbiri, strokovnjaki svetujejo, da bodite pozorni na več parametrov. Poleg svetlobnih indikatorjev, katerih zahteve so vedno individualne, je pomembno upoštevati kakovost ohišja, na katerem temeljijo LED modul in okoliška infrastruktura. Prednostno so prednostno ojačane strukture, ki zagotavljajo tudi udoben pritrdilni mehanizem. V prihodnje bo preprečil nepotrebne manipulacije med namestitvijo. Glede na naravo uporabe se ocenjuje tudi pokrov telesa. Na splošno je zaželeno, da se izberejo moduli s poliestrskimi smolami, da se prepreči prodiranje vlage.

Sorodne publikacije