Kaj je računalniški program? Oblikovanje, uporaba, vrste in dodeljevanje računalniških programov

Vsakdo, ki tako ali drugače uporablja računalnik ali mobilno napravo, namesti programe, izvaja eno ali drugo nalogo. Ampak daleč od vsakega uporabnika jasno predstavlja, kaj je računalniški program, kako deluje, kako je ustvarjen, itd. To vprašanje bo treba razjasniti.

Kaj je računalniški program v splošnem pomenu?

Če izhajamo iz splošne definicije, ki jo ponujajo številni internetni viri, je koncept programa ali programa v večini primerov povezan samo z izvedljivimi datotekami v formatu EXE, COM, itd.


Skoraj vsi sodobni računalniški programi, katerih klasifikacijski seznam bo podan nekoliko kasneje, ne delujejo sami. Da, obstaja izvedljiva datoteka, vendar to ni dovolj. Potrebujete tudi nekaj dodatnih komponent, naloženih v isti RAM. Vendar pa je sam koncept programa kot takega mogoče zmanjšati na dejstvo, da predstavlja določen niz ukazov in navodil, ki se posredujejo osrednji procesni enoti za obdelavo ali izvajanje ustreznih izračunov in v strogo določenem zaporedju.

Da bi razumeli, da naprava pošilja ukaz ob določenem času za obdelavo in izvajanje, ne glede na programski jezik, na katerem je program napisan, uporablja univerzalno sredstvo - binarno kodo, ki predstavlja zaporedje ničel in enot. LahkoUporablja se tudi trojna ali šestnajststopenjska koda, vendar je praviloma njihova uporaba trenutno zelo omejena.

Razredi računalniških programov

Glede klasifikacije katere koli programske opreme je danes veliko sistemov, ki vključujejo razdelitev po vrstah.
Vendar pa so v vseh sistemih razvrščanja dodeljeni naslednji računalniški programi (seznam je naveden spodaj):
 • primarni vhodno /izhodni sistemi (BIOS, UEFI);
 • sistemske programe in njihove komponente (operacijski sistemi in njihove lastne storitve);
 • programska oprema za servisiranje in vzdrževanje;
 • razvojno okolje (ustvarjanje programa);
 • aplikacijska programska oprema (ozko usmerjeni uporabniški programi, nameščeni v računalnik za izvajanje določenih nalog).
 • Ne bodite presenečeni, da so na seznamu tudi operacijski sistemi ali BIOS. Vsak sodoben operacijski sistem zagotavlja uporabniško interakcijo z računalniško programsko in strojno opremo prek ukaznega ali grafičnega vmesnika, primarni sistem pa je odgovoren za shranjevanje informacij o vseh "železnih" komponentah in testiranje opreme v fazi vklopa računalnika.

  Kako se ustvarjajo programi?

  Razvoj posebnega pomena nima smisla, saj je tu morda potrebno vsaj osnovno znanje programskih jezikov.
  Dovolj je opozoriti, da je ustvarjanje računalniških programov sestavljeno iz pisanja kode v samem jeziku (ali z uporabo razvojnih okolij, na primer Java SDK), preizkušanje programa v samem okolju in prevajanje (preoblikovanje).v kodo, ki jo priznava naprava).


  Kako deluje večina programov?

  Uporabnik računalnika ne razume vedno, kako deluje. Najenostavnejši programi, ki so sestavljeni iz ene izvedljive datoteke, gredo v pozabo. Danes vsak resen manjši program uporablja izvršljive datoteke za zagon glavnega vmesnika, po katerem se knjižnice dinamičnega pomnilnika, ki vsebujejo izvršljive kode in ukaze, naložijo v RAM, prav tako pa tudi poziv voznikom, ki upravljajo strojno opremo računalnika njihove funkcije.

  V smislu aplikacijskega dela je taka razlaga precej primitivna, vendar, če ne razumete bistva sistemskih procesov, bo tudi povprečni uporabnik razumel, kako deluje.

  Praktična uporaba

  Uporaba računalniških programov je v večini primerov omejena na izvajanje izvršilne datoteke EXE, ki se ustvari po namestitvi aplikacije v računalniku (druge oblike se uporabljajo na mobilnih napravah). Namestitev ima enake izvedljive komponente, običajno imenovane Setup.exe (za posodobitve sistema System Setup.msi). Vendar to ni vedno tako.
  Na primer, nekatere programske komponente, predstavljene kot dinamične knjižnice DLL, se lahko izvajajo samo v drugem programskem okolju.
  Najbolj presenetljiv primer so sintetizatorji VST in učinki, ki se povezujejo z glasbenimi urejevalniki in sekvencerji prek ustreznega gostiteljskega vmesnika. Kaj je računalniški program v tem smislu? To sploh ni takoprogram in komponento, ki vsebuje niz ukazov, ki se izvajajo pri povezovanju z zagonskim vmesnikom v RAM. Samo iz "RAM" je sklicevanje na obdelavo s centralnim procesorjem, in ne obratno, kot v primeru izvedljivih datotek.

  Vprašanja združljivosti

  Jasno je, da ustvarjanje neke vrste univerzalne aplikacije, ki deluje popolnoma na vseh znanih operacijskih sistemih in napravah, načeloma sploh ni mogoče. Kljub temu se takšni poskusi izvajajo in zelo neuspešno (vsaj v operacijskem sistemu Windows se zdi nekaj).
  Katere so prednosti storitev v oblaku, ki omogočajo dostop do shranjevanja ali urejanja informacij katere koli vrste brez fizične namestitve na njihovem terminalu. Dostop do repozitorijev ali urednikov je mogoč s katere koli naprave (osebni računalniki, prenosni računalniki, pametni telefoni, tablični računalniki). O multimediji sploh ne govorimo. Preko spletnega vmesnika uporabnik katere koli naprave dostopa do medijske vsebine (na istem YouTube gostovanju).

  Namesto izida

  Kot vidimo, ima vprašanje, kaj je računalniški program, veliko odgovorov. Po eni strani se zdi, da gre za niz ukazov, vendar, če pogledamo vprašanje nekoliko širše, lahko sklepamo, da gre za zbirko kod ali komponent, ki določajo obnašanje operacijskega sistema kot celote in operacije, ki jih naredi "železo". Zato je enostavno sklepati, da je vsak program ali program sam po sebi brez vrednosti, če ni programskega okolja (OS), v katerem lahko delajo, alinaprave, nameščene na matični plošči, katere funkcije bodo potrebne za opravljanje določenih nalog v tem trenutku.

  Dodati je treba, da so bile tukaj podane le najpreprostejše interpretacije računalniških programov, načela njihove izdelave in uporabe. Pravzaprav je vse veliko bolj zapleteno, če upoštevamo vse vidike, lahko vzamemo veliko časa. Vendar, če ste v literaturi dobri, ni preveč zapleteno, da bi našli podrobna navodila za določen del programske opreme (praviloma so taki opisi prisotni tudi na mestih za prenos kot predhodni podatki o funkcijah prenesenih aplikacij).

  Sorodne publikacije