Pogon FWD je to, kar opisuje, funkcije in funkcije

Številni lastniki ali kupci avtomobilov so prepričani, da gre za pogon s FWD, vendar ga le malo ljudi ve. V tem članku bomo skušali natančno razbrati to kratico in ugotoviti, kaj se ta pogon razlikuje od običajnega, ali ima svoje dostojanstvo in slabosti.

Pogon FWD - kaj je to?

To kratico lahko berete drugače. Obstajata vsaj dve možnosti:
 • Pogon sprednjega kolesa. Avto ima prednjo pogonsko os.
 • Pogon s polnimi kolesi. Avto je štirikolesni pogon.
 • Obstaja tudi pogon za LHD FWD. Kaj to pomeni? Prve tri črke pomenijo levi pogon (avto na levi strani), druge pa že vemo.


  Na žalost ni jasne opredelitve, ki bi natančno opisala vrsto pogona FWD. Tudi proizvajalec avtomobilov sam odloči, kaj vlaga v ta koncept. Torej, če lahko v značilnostih enega avtomobila te tri črke govorijo o prisotnosti sprednjega pogona, potem pa v drugem avtomobilu, se lahko v celoti razume kot popoln pogon. Zato je nemogoče natančno določiti, kaj pomeni FWD pogon. Na različnih strojih je lahko sprednja pogonska os ali dve vožnji.
  In na splošno obstajajo tri možnosti: spredaj, zadaj, polni. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti, značilnosti izvajanja, značilnosti. Težko je reči, kateri je boljši. Za različne vozne razmere in sloge je ta ali ta pogon ustrezen. Poskusimo razstaviti značilnosti vsakega od njih.

  Sprednji pogon FWD

  V večini primerov se ta kratica nanaša na prednji pogon. Veliko avtomobilovpo vsem svetu imajo to vrsto prenosa zaradi enostavnosti izvajanja in visoke učinkovitosti.


  Zahvaljujoč sprednjemu pogonu se motor in menjalnik enostavno namestita pod pokrovom vozila. Hkrati se zadnji del sprosti za tovor, rezervoarje za gorivo in potniške sedeže. Delno večina proizvajalcev proizvaja proračunske avtomobile s prednjo pogonsko osjo. Običajno gre za vgradnjo motorja po stroju, zaradi česar se vrtenje ročične gredi kompaktno prenese na kolesa. Število dodatnih "adapterjev" za prenos navora je močno zmanjšano.

  Prednosti

  Kaj ta rešitev za avtomobil ponuja nekatere prednosti - ne vzbuja dvomov. Prvič, treba je omeniti težko obremenitev sprednje osi stroja zaradi mase motorja. Ob upoštevanju, da je ta os vodilni, se oprijem koles s cestiščem izboljša. Sneg ali dež bo ta stroj naredil bolj obvladljivo. Pri enakih pogojih bo avtomobil s sprednjim pogonom začel voziti z večjo hitrostjo v primerjavi s pogonom na zadnja kolesa zaradi boljšega oprijema koles s pokrovom. To je ena od glavnih prednosti. Drugi plus je kompaktnost. Kot je bilo že omenjeno zgoraj, je položaj motorja poleg pogonskih koles poenostavil mehanizem prenosa navora, ki sprošča več prostora pod pokrovom, dnom in celo v kabini. Stroški imajo pomembno vlogo. Avto s sprednjo osjo je lažje oblikovati in izdelati kot avto s pogonom na zadnja kolesa, da ne omenjamo štirikolesnega pogona.

  SlabostiNegativni imajo tudi prostor za:
 • In čeprav so takšni avtomobili manj dovzetni za drsenje, če se to zgodi, je zelo težko izravnati avto. Strokovnjaki pravijo, da mora voznik v primeru, da je vozilo spredaj, zadeti v drsniku, zato mora voznik dodati plin, vendar ga ni mogoče instinktivno narediti. Večina jih takoj pritisne na zavoro, kar poslabša situacijo.
 • Ob upoštevanju, da so pogonska kolesa vrtljiva, obstaja določena omejitev rotacijskega kota. Tudi nekateri mehanizmi so bolj nagnjeni k obrabi. Najprej in predvsem "granate" so pokvarjene, kolesa pa se spet premikajo.
 • Glede na to, da so glavni sestavni deli pred strojem, sprednji pogon uvaja nekatere prilagoditve obrabljenosti nekaterih mehanizmov. Zlasti se pri zaviranju prenaša teža prevoza. Zato je že težka pred avtomobilom obremenjena prednja os, katere zavorni mehanizmi se morajo ustaviti. Zato se zavorne obloge hitreje obrabijo. Pogosto se v avtomobilih s pogonom na prednja kolesa zadnje blazinice spremenijo, ko je sprednji del zamenjal že dva (ali celo tri) krat.
 • Pri pospeševanju takšnega avtomobila se prenese del teže, ker to poslabša oprijem ceste. Zato je sprednji pogon bolj nagnjen k zdrsu, kar je za dirkalne avtomobile nesprejemljivo. Zato imajo številni športni avtomobili zadnjo os, ki je pogon na vsa kolesa.
 • Torej zdaj razumete, da je to pogon FWD. Vendar pa obstaja še ena vrsta.

  Pogon zadaj

  Že vemo, kaj se prednji pogon imenuje FWD, zadnji - RWD (pogon zadnjega kolesa). Vavtomobili s takim sistemskim motorjem so nameščeni vzdolžno po dolžini avtomobila in preko dolge kardanske gredi prenašajo navor na zadnja kolesa. Vendar pa je zaradi enostavnosti in poceni sestavnih delov zadnjega pogona na splošno uporaba takšne sheme v nekaterih primerih cenejša. Vendar je treba upoštevati, da sodobna vozila uporabljajo veliko drage sodobne tehnologije, ki lahko skupaj s pogonom na zadnja kolesa naredijo vozilo dražje.
  V preteklosti je imela večina vozil izključno zadnjo os. Zaradi takratne omejitve tehnologije mehanika ni mogla predstavljati, kako narediti vodilno prednjo os, ampak tudi, da se kolesa prisilijo nazaj.

  Prednosti

  Zmogljivost je prvi FWD s pogonom na zadnja kolesa. Ko se razprši, se teža avtomobila premakne nazaj in se zazna s pomočjo zadnjih pogonskih koles. Zato se zmanjša verjetnost njihovega zdrsa. Zato znani športni avtomobili Ferrari, Lamborghini, Dodge itd. Uporabljajo to možnost.
  Če pogon prednjih koles nosi kolesa, ki so odgovorna za premikanje in vrtenje vozila, se pogon na zadnja kolesa razdeli na te funkcije. Težke mehanske komponente se lahko namestijo spredaj in zadaj, kar bo ohranilo ravnovesje v teži in ne bo preobremenilo nobene osi. Teoretično lahko to poveča ravnanje. Čeprav so avtomobili z zadnjo osjo lažje padli v drsenje, jih je lažje izvleči. Razvijalci, ki sprostijo sprednja kolesa od nepotrebnih elementov, lahko bistveno povečajo polmer vrtenja. Kot rezultat, manevriranjeavtomobil bo rasel.

  Slabosti

  Prvi minus je potreba po izvedbi "predora" prenosa, ki bo potekal v središču vozila in bo zasedel prostor kabine. Drugi minus je slabše ravnanje v dežju in snegu. V zavojih je potrebno pozimi zelo lepo vstopiti.

  Pogon na vsa kolesa

  Upoštevajte, da se FWD včasih nanaša na polni pogon. Avtomobili s takšnim sistemom so dražji, najpogosteje pa se izvajajo v velikih jeepih, crossover, ki jih redko najdemo v mini vlakih.
  Seveda imajo vozila s pogonom na vsa kolesa boljše prehode, z lahkoto prečkajo kraje, kjer se bo avto z eno vodilno osjo dolgo obtičal in se bo banalno spotaknil. Sodobne tehnologije sistemov štirikolesnega pogona so precej napredne. Na primer, v večini teh strojev sistem prvič obremeni sprednjo os in ko računalnik opazi vsaj rahlo poslabšanje oprijema obloženih koles, samodejno prenese del moči motorja na zadnjo os. Posledično avtomobil ne izgubi svoje dinamike in ne izgubi dodatne energije pri zdrsu. Tudi na račun polnega pogona je avtomobil dobro upravljan, zlasti na vogalih. V vsakem primeru je polni pogon boljši, vendar takšne rešitve stanejo veliko več.

  Spredaj ali zadaj

  Kaj je boljši pogon - RWD, FWD? To je vedno problem za številne lastnike avtomobilov. Trenutno je varno reči, da so avtomobili s sprednjo pogonsko osjo boljši. Imajo pomembnejše prednosti in prednostPogon je idealen za cenovno ugoden avtomobil. Pogon zadaj je upravičen v primeru, ko gre za izbiro športnega avtomobila. V vsakdanjem življenju v mestih je bolje, če se pokaže avto z anteriorno glavno osjo. Po mnenju mnogih lastnikov avtomobilov je zmagovalec očiten. In ne bodite presenečeni, da je to pogon FWD. Delno takšne modele proizvaja večina proizvajalcev.

  Za zaključek

  Zdaj veste, da je to gonilna sila FWD, njenih značilnosti, prednosti in slabosti. Bodite previdni pri izbiri avtomobila in pri vožnji po cesti upoštevajte njegovo glavno os.

  Sorodne publikacije