Toyota Crown: značilnosti, fotografije in zgodovina modela

Toyota Crown, ki je predstavljala istoimensko zadevo, je postala najsvetlejši predstavnik palete polnih velikosti limuzin, ki pripadajo luksuznemu razredu. Sprva so se avtomobili te blagovne znamke prodajali samo na Japonskem in v nekaterih azijskih državah. Prvotno so bili zasnovani za uporabo kot taksi.

Splošne informacije

Toyota Crown je najstarejša limuzina, ki jo je izdala ta družba. Uporabljajo jo številne japonske organizacije in podjetja kot reprezentativne limuzine. S svojim socialnim statusom tekmuje samo s svojimi dvojčki, kot sta Century, Celsior in seveda Toyota Crown Majestic.

Izvoz te limuzine v Evropo se je začel leta 1964, in sicer iz prvih vozil, ki so prispela na Finsko. Po tej "Toyota Crown" se je pojavil na Nizozemskem in v Belgiji. Še en trg za to limuzino je bilo Združeno kraljestvo, ki ga je uvozilo do osemdesetih let prejšnjega stoletja. V mnogih državah se je Toyota Crown štela za zelo drago. Kasneje je zamenjal model Cressida.

Opis

Koncern "Toyota" je začel proizvajati leta 1955. Od takrat je iz transportnega traku prišlo štirinajst modelov. Večina jih ima spredaj emblem s krono, medtem ko zadnji logotip ponavadi uporablja isti logotip Toyota za vse izdelke tega pomena.
Treba je povedati, da je "krona" v različnih variacijah prisotna v imenih številnih modelov proizvajalca, saj je to beseda innavdihnila podjetje za proizvodnjo prvih limuzin. Corolla je iz latinščine prevedena kot "majhna krona", Camry je fonetični prepis japonskih kanmurijev, Corona pa je tudi znamka tega, kar je danes simbol tega svetovno znanega avtomobilskega velikana.

Zgodovina

Malo verjetno je, da je sredi petdesetih let prejšnjega stoletja vodstvo podjetja, ki je dalo dobro proizvodnji srednje velikih Toyota Crown limuzin, namenjenih izključno japonskim taksijem, menilo, da je kdaj njihov postala bo uspešnica in na splošno staromodna blagovna znamka. Novica je bila leta 1955, ko je nova kronana Crown s tovarniško kodo S30 kmalu postala priljubljena. Poleg izkoriščanja kot taksi je model dopolnil flote različnih državnih struktur v svoji domovini in postal delovni stroj predstavnikov malih in srednjih podjetij. Toyota Crown se je celo začela uporabljati v nekaterih japonskih prefekturah kot policijsko vozilo.

Razvoj tehničnih podatkov

Da bi lahko objektivno ovrednotili vse prednosti te precej prostrane limuzine, ki jo ugodno razlikuje od analogov drugih znamk, je treba natančno poznati kronologijo evolucije. Po mnenju strokovnjakov, v vsaki od naslednjih serij, in za danes so zbrali že štirinajst, vedno uporablja le napredne tehnične inovacije v skladu s časom.

Prva generacija

Prvotna sprememba krone po svojih tehničnih značilnostih ni nič posebnegaizstopa. Prva "Toyota Crown", fotografija, ki jo danes lahko vidimo v muzejih podjetja, ki je bila klasična limuzina s pogonom na zadnja kolesa. Imela je 1,5-litrski motor s šestdeset hitrosti in tristopenjski ročni menjalnik. Ta avto je bil izdelan v dveh različicah. Prvi modeli so bili izdelani v obliki univerzalnega faktorja - ta Toyopet Masterline s tremi ali šestimi sedeži in seveda limuzino.

Naslednja izdaja

Druga generacija Toyote Krona je imela elegantno obliko. Njegov prototip je zunanjost avtomobila Ford Fellon, izdelanega leta 1960. Avtomobil je bil prvič opremljen z dvostopenjskim menjalnikom Toyoglide. Proizvajalec je v preteklosti zapustil utilitarno vozilo s štirimi vrati z oznako Masterline.
Leta 1965 se je za povečanje hitrosti avtomobila kot pogonske enote začela nameščati šestvaljni motor serije "M" z volumnom dveh litrov. Skoraj istočasno je začela masovna izdaja modela Eight z izboljšanim motorjem V8. Ta avto je bil prvič predstavljen v električnih oknih, centralni električni ključavnici. Še ena novost je bil sistem nadzora hitrosti in seveda tristopenjski avtomatski menjalnik, ki je bil prvič predstavljen v stroju Toyota Crown.

Značilnosti

Leta 2012 se je začela serijska proizvodnja serije S210. To je štirinajsta in današnja najnovejša generacija Toyote Crown. Uglaševanje tega avtomobila praktično ni potrebno. Razvijalci, ki jih navdihuje velik uspeh njene prejšnje generacije,Odločeno je bilo, da se med razvojem trinajstih vprašanj ne bo uspešno spreminjala, temveč le nekoliko prilagodila zasnovo.
Tudi v najpreprostejši konfiguraciji je ta poceni, a kronana japonščina opremljena z dvojnim klimatskim nadzorom, ki se ponaša z japonskim velurjem, električnim nastavljanjem zrcala in krmiljenja, prednjimi sedeži, svetlobnim senzorjem, protiblokirnim sistemom, EPS, biksenonskimi žarometi z avtomatskim popravkom
Kar zadeva notranjo vsebino, potem, če jo primerjamo s prejšnjo generacijo, v kateri je bil glavni poudarek na največji natančni prilagoditvi vzmetenja za povečanje okretnosti, t \ t k in dinamično zmogljivost, lahko posodobljen koncept Crown šteti za vrnitev v klasičnih načel ugled in udobje prirojenega avto premije. Do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja "krona" ni bila izpuščena iz nosilnega telesa in na okvirju. To je bilo pogojeno z nedosegljivo stopnjo udobja in gladkosti proge, in to kljub temu, da so te naprave tehtale skoraj pol ton, poraba goriva pri 35-litrskem motorju pa v mestnih razmerah ni presegla deset litrov.

Motor

Upravljanje sistemov na vozilu se izvaja s pomočjo večnamenskega zaslona na dotik. Revolucionarne spremembe se niso zaletavale in motorizirane - v zgodovini so že dolgo padale šestvaljne različice, ki so bile opremljene s starejšimi luksuznimi avtomobili, ki so jih skrbeli. Namesto njih so začeli prodajati nove motorje serije GR, ki so bili prvič preizkušeni leta 2003 na avtomobilih,namenjeni domačemu japonskemu trgu. To so bili šestvaljni V-motorji z zmogljivostjo 25, kot tudi 3 in 35 litri, z močjo 215.256 oziroma 315 konjskih moči. S to generacijo so vse nadaljnje modifikacije Toyota Toyota Crown, tudi v minimalnih serijah, začele opremljati inteligentne varnostne sisteme, kot sta VSC ali TRC. Na splošno je večina motornih vozil zadnje generacije Toyote opremljena z modernim 2,5-litrskim motorjem razreda V6 in 6-stopenjskim avtomatskim menjalnikom. Najmočnejši model Athlete je opremljen s 3,5-litrskim V6 motorjem in 8-stopenjskim "avtomatskim".

Oblikovanje

Toyota Concern je sprejel koncept, ki poudarja ne le funkcionalni, temveč tudi slog. Hkrati pa oba merila ne smeta nasprotovati drug drugemu, temveč skladneje. V Toyoti Crown je bila zasnovana bistveno drugačna šasija. Kaj lahko nosi telo z velikim volumnom. Kar zadeva zmogljivost, je celo "Mercedes Benz" E-razred ali BMW serije 5 slabše od posodobljene Toyota Crown, katere salon je bistveno večji. Medosna razdalja se je razširila, dolžina obeh osi se je povečala, obenem pa je obremenitev na njih razpršena, tako da je bila dosežena maksimalna okretnost.

Model 2016-2017

Ta "top" limuzina je postala izvleček iz zgodovine Toyota Crown. Ima brezhiben azijski videz in ni nobenega kompromisa niti v tehnologiji niti v stilistiki.
Nova generacija je prejela le tri osnovne opreme: Atlet, Royal Salon in Toyota Crown Majestha, z dolgo osnovo. Neobvezno teavtomobili so lahko opremljeni s polnim pogonom, v osnovni izvedbi pa samo zadaj. Vsak od njih je tradicionalno drugačen od drugih odbijača, rešetkastih radiatorjev, optike, zadnjih svetilk. Vzporedno se zdaj izdaja Toyota Crown Sedan - avtomobil s preprostejšo izvedbo in z drugo oblogo, ki je namenjena izključno za ljubitelje japonskih konzervativnih modelov.

Zanimivosti

Luksuzni limuzina - to je danes najzahtevnejše področje za rivalstvo vseh obstoječih japonskih avto-trgovcev na trgu. Vsak od uglednih proizvajalcev si prizadeva izdelati lastne modele, ki bodo lahko tekmovali z znamenito Toyoto Crown na domačem trgu vzhajajočega sonca. To rivalstvo ima poleg izjemno ambicioznih premislekov povsem praktičen namen, saj so luksuzni SUV-ji zelo potrebni od vladnih agencij, ki jih kupujejo za prevoz državnih uslužbencev, policistov itd. vozniki, ki raje Toyota, so se nabrali dovolj velik obseg zahtevkov, usmerjenih na proizvajalca. Še več, to so bile obtožbe, ki niso bile niti tehnične, ampak bolj ideološke narave. Ogromen avtomobil je bil obtožen pretiranega konzervativizma, prej ali slej ponižujočega do "masti in običajev". Zato so oblikovalci, začeli oblikovati modelsko linijo dvanajste generacije, opustili klasična načela in svoje dolgoletne tradicije. In kot rezultat soso ustvarili prototip, ki je postal osnova nove serije Zero Crown. Proizvajalci v dobesednem smislu razumejo, da je to "krona iz nič".

Sorodne publikacije