Kako namestiti Edge - razširitev za Microsoft

Z izdajo dolgo pričakovane desete različice sistema Windows so uporabniki takoj opozorili na ogromno število inovacij. Še posebej, veliko zadovoljen z novim spletnim brskalnikom, Edge. Razširitev njegovih zmogljivosti v primerjavi z istim Internet Explorerjem ali celo z drugimi zmogljivimi brskalniki današnjega dne je presegla vsa pričakovanja, sam brskalnik pa se je trdno naselil v prvih treh vodilnih. Vendar je vprašanje določanja dodatkov za določen čas ostalo odprto.

Razširitve za Microsoft Edge: predhodno poznavanje

Kot se je izkazalo, razširitve robov na začetku niso bile podprte. Na splošno jih preprosto ni bilo, ker jih praviloma razvijajo druga podjetja in ne glavna korporacija proizvajalcev.


Toda sčasoma so se pojavili. Prvič je bila aplikacija Translator, ki je podpirala avtomatski prevod strani v 50 jezikov. Nato je bil dodan program Reddit Enhancement Suite, ki nam je omogočil razširitev orodja za ogled spletnih strani. Nič manj zanimiva je bila razširitev za prepoznavanje mišjih gest. Šele kasneje so se pojavili dodatki, kot so AdBlock, Amazon, Evernote, LastPass itd. Najprej so bili na voljo le tistim uporabnikom in razvijalcem, ki so se pridružili testnemu programu za notranji predogled. Trenutno lahko vsak razpoložljiv podaljšek Edge uporablja tudi povprečen uporabnik z nameščeno zbirko Windows 10 Collection 14291 Redstone (posodobitev obletnice).

Namestitev iz trgovine

Kako namestiti razširitev Microsoft Edge iz trgovine? Trenutno namestitev dodatnihEdge lahko zaženete na dva glavna načina: uporabite Store ali ga namestite v Developer Mode. Prva možnost je primerna za vse brez izjeme.


Preden se odločite, kako odpreti razširitev Microsoft Edge, v brskalniku, kliknite na trikotnik na desni v oknu, nato izberite podaljšek, v samem razdelku kliknite povezavo, da jo dobite iz trgovine »
Po vstopu v skladišče za namestitev izbrane razširitve kliknite na gumb za brezplačno namestitev. Potem bo prenos potekal, v oknu opisa in namestitvi dodatka v samem brskalniku pa se vklopi gumb.

Namestitev razširitev v razvijalskem načinu

Tisti, ki so se pridružili testnemu programu, ali celo običajni uporabniki, lahko naredijo nekoliko drugače. Spet smo zagnali Edge brskalnik. Podaljšek, ki ga želite namestiti v uradni repozitorij, morda manjka, zato boste morali uporabiti drug postopek.
Najprej morajo biti v naslovni vrstici napisane zastavice about: in v novem oknu poiščite niz vključitve razvijalskega načina, kjer morate nastaviti kljukico. Bodite pozorni na opozorilo, da lahko namestitev dodatnih podaljškov izpostavi sistem tveganju.
Potem, kot v prejšnjem primeru, morate klikniti gumb s tremi gumbi, pojdite v razdelek z razširitvami, vendar ga ne boste več uporabljali iz trgovine, in takoj kliknite gumb za prenos.Nato boste pozvani, da izberete imenik, v katerega želite shraniti preneseno distribucijo. Ko je prenos končan, se na dnu prikaže pojavno okno, kjer lahko kliknete gumb za zagon prenesene datoteke ali ga odprete v imeniku za samopostrežbo. V vsakem primeru bo po začetku izvršljive datoteke paket nameščen v sistemu, potem pa ostane le aktiviranje razširitve v brskalniku.

Razširitve za Microsoft Edge: kje je glavna mapa?

Zdaj, malo odmaknjen od glavne teme, si poglejmo, kje lahko najdete najširše in druge podrobnosti Edge brskalnika. Razvijalci operacijskega sistema Windows 10 so prišli precej nestandardno, skrivajo vse stran od oči uporabnika. Nimajo programske datoteke (Program Files). Vse datoteke Edge brskalnika so v imeniku SystemApps, ki se nahaja v glavnem sistemskem imeniku (Windows).
Vendar pa so nameščene razširitve shranjene v mapah uporabniških računov. Če jih želite najti, morate najprej uporabiti imenik AppData, nato pa pojdite v lokalni imenik. Ima mapo Packages in vsebuje vse dodatke. Tukaj je treba opozoriti, da je imenik AppData morda skrit, zato morate najprej v prikazu menija nastaviti prikaz takih objektov. Da bi se izognili podobnim postopkom, lahko celotno pot do imenika takoj izpolnite tako, da jo označite na obeh straneh z znakom% (%).

Aktiviranje razširitev

Nazadnje si poglejmo, kako omogočiti razširitev Microsoft Edge. VNačeloma jih lahko aktivirate takoj po namestitvi iz "Store", bolj v brskalniku se bo pojavilo okno s sporočilom, da ima uporabnik novo nameščeno aplikacijo.
Če se je uporabnik sprva odločil, da aktiviranje dodatka zapusti drugič, ga lahko omogočite iz istega menija razširitve, ki je bil uporabljen za namestitev. Na splošno se operacija praktično ne razlikuje od dejanj, ki so bila sprejeta v drugih brskalnikih, kot je Google Chrome ali Mozilla.

namesto konca

To je pravzaprav samo Edge brskalnik. Razširitve, ki jih je izbral uporabnik, kot je bilo že razumljeno, lahko nastavite na dva preprosta načina in vprašanje aktivacije (sodelovanja) - med katerimi lahko izbirate. Kot je za dodatke sami, zdaj v "trgovina" so na voljo 16 kosov. Vendar pa naj bi se njihovo število vztrajno povečalo in dopolnilo z novimi razširitvami, ki bodo povečale že dobre zmogljivosti brskalnika. Doslej je mogoče le ugibati, kaj se lahko ponudi, toda od tega, kar je že, lahko izberete nekaj, kar je najbolj primerno. Še vedno pa je konica: ni potrebno namestiti vse naenkrat (to velja za vse brskalnike in ne samo za Edge). Zelo pogosto lahko preveč aktivnih dodatkov povzroči, da je brskalnik onemogočen, zato izberite, namestite in aktivirajte samo tisto, kar zares potrebujete (na primer tolmač, spletno pisarno, blokator oglasov, upravitelj gesel itd.). Če se uporabnik ne razvija, potem takih orodij ne potrebuje (Page Analyzer). Poleg teganačin ozadja nekaterih dodatkov lahko poveča obremenitev sistemskih virov, porabi preveč RAM-a in nepotrebno razkladi centralni procesor. To je treba upoštevati tudi.

Sorodne publikacije