Kaj storiti, če polivamo vodo na prenosnem računalniku - kako rešiti problem in priporočila

Prenosni računalniki danes uživajo ogromno popularnost. To so kompaktni računalniki, ki s pomočjo moči in zmožnosti včasih prekašajo svoje "velike brate". Toda prenosniki so bolj ranljivi, njihovo popravilo pa je zastrašujoča naloga. Kaj storiti, če nalijemo vodo na prenosni računalnik? Je še katera druga tekočina? Odgovori na ta vprašanja bodo nujno predstavljeni v nadaljevanju. Tudi uporabnik začetnika bo lahko hitro popravil situacijo in se izognil resnim okvaram opreme.

Vrste tekočin

Kaj storiti, če nalijemo vodo na prenosnik ali drugo tekočino? Algoritem delovanja je odvisen od tega, kaj se razliva. Pogojno so vse tekočine razdeljene na:
 • Neagresivne - od njih je škoda minimalna, problemi pri razlitju po tipkovnici se lahko popolnoma izognejo ali pa bodo nekritični. Sem spadajo voda, nesladkan čaj.
 • Agresivno - vsebujejo sol in /ali sladkor v svoji sestavi. Težave agresivnih tekočin so najbolj ogromne. Možnost samopopravila tipkovnice, na katero je bila "agresivna" pijača minirana, je minimalna. Te tekočine vključujejo: gazirane pijače, sokove, sladki čaj, pivo, energijo in tako naprej.
 • Algoritmi delovanja za sejanje agresivnih in neagresivnih tekočin se bodo med seboj nekoliko razlikovali, vendar so prva dva koraka v opisanih situacijah vedno enaka.


  Shutdown

  Kaj naj storim, če na svoj prenosni računalnik nalijem vodo? In če je tipkovnica napolnjena s katero koli drugo neagresivno tekočino?
  Za začetek se boste morali umiriti in se prilagoditi operativnim dejanjem. Počasnost je sovražnik uspešne rešitve težav, ki jih povzročajo polnjene tipkovnice. Če se računalnik trenutno izvaja, ga je treba takoj prekiniti. Običajno delo z operacijskim sistemom Windows ni pokazatelj pomanjkanja težav pri prenosnem računalniku. Čim prej uporabnik izklopi računalnik in ga odklopi od napajanja, tem bolje. Pomembno: Prenosni računalniki z odstranljivo baterijo morajo odklopiti baterijo.

  Odtok od poplav

  Kaj storiti, če je tipkovnica prenosnega računalnika polna? Proračunska rešitev problema ponavadi pomaga preprečiti negativne učinke nejedke tekočine. Drugi korak je tuširanje pijače na tipkovnici. V ta namen je priporočljivo, da se prenosni računalnik odpre in obrne na glavo. V tem položaju je napravo bolje popraviti za nekaj časa. Napravo lahko pustite blizu okna na sončni strani.


  Odvod tekočine je dolg postopek. Za popolno sušenje komponent laptop običajno traja 1-2 dni. Pomembno: Številni uporabniki naredijo veliko napako, ko želijo vklopiti nezaščiten prenosnik. To lahko privede do resnih okvar in napak.

  Popolno sušenje

  Kaj storiti, če nalijemo vodo na prenosni računalnik? Naslednji korak se nanaša samo na incidente z neagresivnimi tekočinami. Takoj, ko se bo pijača, ki je udarila po tipkovnici, spojila s prenosnim računalnikom, mora uporabnik sam posušiti napravo. V ta namen je najbolje uporabiti sesalnik. Potrebno je ukrepati takole:
 • Odvijte prenosni računalnik.
 • Previdno odstranite hrbtno stran naprave.
 • Odstranite notranjost računalnika s prtičkom ali suho krpo.
 • Vključite sesalnik in skrbno osušite komponente prenosnega računalnika. Priporočamo uporabo šibke naprave. Včasih oprema za čistila za pohištvo.
 • To je vse. Napravo lahko zberete in preverite njeno učinkovitost. Vključitev prenosnika se izvaja šele po popolnem sušenju.

  Izpiranje

  Kaj storiti, če čaj ali solza na prenosnem računalniku ali tipkovnici? In pivo? Naslednji nasveti vam bodo pomagali zmanjšati škodo zaradi agresivnih tekočin. Pogosto takšne pijače vodijo do lepljenja ključev. Agresivne tekočine hitro prodrejo v matično ploščo, kar povzroča veliko težav. Potem, ko je naprava izklopljena in pravilno osušena, mora uporabnik ugotoviti, kje je pijača prodrla - samo na tipkovnici ali drugih komponentah prenosnega računalnika.
  V vsakem primeru mora biti tipkovnica odklenjena ali odstranjena. Potem je treba gumb oprati pod tekočo vodo. Najbolje je, da v vodo dodamo malo detergenta brez abrazivov. Recimo isto Fairy. Gumbi so oprani? Potem je čas, da se posušijo. Najbolje je, da pustite tipkovnico za dan na soncu. Če želite pospešiti proces sušenja, lahko uporabite sesalnik, suho krpo ali mini ventilator. Sedaj lahko zberete tipkovnico in vidite, kaj se je zgodilo. Ponavadi prenosni računalnik začne normalno delovati. Zdaj bo služil dolgo časa.

  Matična plošča

  Kako popraviti prenosni računalnik ali tipkovnico, če polijete čaj? Včasih tekočinepriti do matične plošče naprave. V primeru agresivnih pijač lahko ta situacija povzroči veliko težav.
  V idealnem primeru mora uporabnik vzeti prenosni računalnik in ga odnesti v servisni center. Tam bo računalnik razstavljen, posušen in nato posebej obdelan. Po tem bo laptop deloval dobro. Če želite, lahko poskušate samostojno reševati naloge. Sušenje matične plošče se izvaja na popolnoma enak način kot celoten prenosnik - s pomočjo krp in sesalnika.

  Računalnik se ne vklopi

  Ugotovili smo, kaj storiti, če ste polnili vodo na prenosni računalnik. Kaj pa, če se tudi po manipulacijah naprava ne vklopi? Potem bo uporabnik pripomoček moral prenesti v servisni center. Priporočljivo je, da to storite, ko lepton odvrne agresivno tekočino. Naprave, ki niso vključene, ne morete popraviti neodvisno.

  Nasveti za nego

  Kaj storiti, če polivamo tekočino na prenosni računalnik? Skrb za napravo prinaša najmanj skrbi. Še posebej, če računalnik takoj posušite. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi se boste izognili resnim težavam v situaciji:
 • Pijač ali tekočino ne postavljajte v bližini prenosnega računalnika.
 • Pijte stran od prenosnega računalnika.
 • V primeru nezgode s pijačo ni pri roki zelo močan sesalnik.
 • Tipkovnico pokrijte s posebno zaščitno folijo, ki bo pomagala ohraniti vlago.
 • V vsakem primeru je takoj po postopku sušenja prenosnega računalnika najboljša rešitev obisk servisnega centra. Moram porabiti, vendar bo naprava popravila. Atlaptop tipkovnico shed vode? Kaj storiti? Včasih je povzročena škoda popolnoma demontirala napravo. V tem primeru morate kupiti nov računalnik.

  Sorodne publikacije