AppData: kaj je ta mapa?

Windows operacijski sistem je skrit veliko skrivnosti. Nekateri so bolj zanimivi kot drugi. Če vzamete njihovo razvozlanje, lahko dobite ogromne koristi in neprecenljive izkušnje.

Treba je vedeti

Na primer, lahko vzamete imenik AppData. Kaj je ta mapa? Prvič se je pojavil v operacijskem sistemu Vista. Le malo jih sumi na njen obstoj. Razlog je v tem, da je imenik skrit pred očmi uporabnika, ker vsebuje izjemno pomembne sistemske datoteke. Toda razumevanje narave te mape lahko bistveno pomaga pri shranjevanju tako dragocenega prostora na trdem disku in lahko poveča zmogljivost celotnega sistema kot celote.


Opis kataloga

Torej, imenik Appdata: kaj je to? Polno ime mape je Application Data. To je privzeti imenik skritega sistema, ki je podimenik mape Uporabniki, v katerem so shranjene osebne datoteke vseh uporabnikov, registriranih v tem računalniku. AppData vsebuje vse informacije, ki jih generira programska oprema, nameščena v računalniku. Takšni podatki so za uporabnika nevidni, saj te datoteke v teoriji ne bi smele predstavljati nikakršnega zanimanja za njega.

Možna težava

Vendar je resničnost pogosto drugačna od tiste, ki jo je prvotno predvidel Microsoft. Če se operacijski sistem aktivno in neprekinjeno uporablja brez nadgradenj, se bo velikost mape AppData hitro povečevala. Windows 7 bo o tem kmalu obvestil uporabnikada je v sistemski particiji zelo malo prostora. Posebej ta problem zadeva SSD naprave s sorazmerno majhnim obsegom, saj imajo vsak megabajt na teži zlata.


Ustvarjanje mape

Potrebno je podrobno proučiti strukturo mape AppData. Kaj bo to dalo? Jasno je, katera od datotek, shranjenih v imeniku, je zelo pomembna in katere niso zelo pomembne. Kot smo že omenili, je ta mapa privzeto skrita, zato, da bi prišli do nje, bo treba spremeniti nekatere parametre operacijskega sistema. To storite tako, da odprete nadzorno ploščo, nato pa v razdelku Videz in prilagajanje. " Naslednja stvar je, da odprete pogovorno okno z nastavitvami mape, na zavihku Pogled pa v seznamu možnosti najdete možnost, ki je odgovorna za skrite datoteke, diske in mape. Preostalo je, da preprosto spremenite nastavitve, ki so nastavljene na privzeto, nasprotno - "Prikaži skrite datoteke". Sedaj bo vidna ne samo mapa AppData. Kaj to pomeni? Uporabnikom bodo na voljo tudi drugi sistemski imeniki in datoteke ter datoteke, ki so jih morda skrili drugi uporabniki.

Struktura kataloga

Pregledani imenik se nahaja na sistemskem pogonu v mapi Uporabniki, vendar morate vedeti, da ima vsak uporabnik, registriran v sistemu, svoj imenik AppData. Kaj to pomeni? Windows 7 in druge različice operacijskega sistema predvidevajo, da bo vsak uporabnik namestil svoje programe, zato ni smiselno, da bi vse pošiljali v en imenik. Zatov mapi morate najti mapo s svojim uporabniškim imenom. Privzeto mapa vsebuje tri podmape: Local, LocalLow, Roaming. Vsak od njih shranjuje podatke različnih profilov.
Mapa Lokalno vsebuje datoteke, ki so bile ustvarjene med delom nameščene programske opreme. Vse te informacije so specifične za določenega uporabnika računalnika in jih ni mogoče premakniti na drug računalnik. Tu lahko najdete mapo z imenom Microsoft, ki vsebuje zgodovino celotne dejavnosti operacijskega sistema. Tudi tukaj je celotna pot do mape videti tako: AppData /Local /Temp. Kaj je ta imenik? Vsebuje začasne datoteke, ki so ustvarjene med delovanjem različnih aplikacij. Vse vsebine je mogoče odstraniti brez skrbi, saj so vsi zapisi popolnoma nepotrebni in samo zavzemajo prostor na trdem disku. Mapa za gostovanje shranjuje določene datoteke, ki jih lahko prenesete iz enega računalnika v drugega. Namen mape LocalLow je shranjevanje podatkov vmesnega pomnilnika, ki jih generirajo aplikacije Adobe, brskalnik IE in Java.

Čiščenje neželenih datotek

Pogosto v vseh teh imenikih obstaja velika količina odpadkov programske opreme, ki sčasoma rastejo do nejasnih velikosti. Če želite očistiti računalnik pred vsemi temi smeti, ni treba vzpenjati na dno mape AppData. Imenik z začasnimi datotekami, ki jih želite izbrisati, je dostopen na lažji način. Če pišete v ukazni vrstici operacijskega sistema Explorer ukaz: shell, zgodovina, mapa se bo odprla z zgodovino brskalnika IE. Ukaz shell: cache odpre imenik zdatoteke predpomnilnika brskalnika. Ukaz shell: cookies prikaže vse shranjene datoteke s podatki za prijavo. Na koncu bo ukaz shell: sendto odstranil ali dodal bližnjice v meni "Pošlji".
Če obstaja želja po podrobnejši preučitvi vsebine mape AppData, je lahko v veliko pomoč majhen, a zelo zmogljiv pripomoček, imenovan WinDirStat, ki lahko hitro skenira vaš trdi disk, in nato vizualno razdelijo vse datoteke, ki so na njem posnete, na izredno privlačen način. grafična oblika. Uporabniku bo enostavno krmariti po njem, tudi če ena ali celotna skupina datotek istega tipa zavzame preveč prostora. No, najpreprostejši in najboljši način za čiščenje mape AppData in vseh drugih nezaželenih vsebin na trdem disku je občasno skeniranje sistema z odličnim programom CCleaner, ki zaradi svojih algoritmov odstrani vse odvečne odpadke iz vašega računalnika. Povzemimo. Appdata: kaj je to? Windows 7 in drugi operacijski sistemi te družine shranjujejo v tem imeniku datoteke, ki jih ustvari programska oprema. S pomočjo posebne programske opreme lahko mapo očistite, vendar ne morete izbrisati vse njene vsebine.

Sorodne publikacije