GAZ-AAA: tehnične značilnosti, zgodovina nastanka, fotografija

Sredi 20. stoletja prejšnjega stoletja so se začeli proizvajati tovornjaki AMO F15 v AMO (Moskva). Toda tovarna ni mogla zadovoljiti naraščajočega povpraševanja po ZSSR v tovornjakih. Zato je v Nizhny Novgorod začela gradnja nove velike tovarne avtomobilov. Ameriško podjetje Ford je postalo partner v gradbeništvu. Že v začetku leta 1932 je tovarna izdala prve tovornjake GAZ AA, izdelane na osnovi Ford-AA.

Uvožene triviale

V 20-30-tih letih so številne države postale priljubljene tri-osne tovornjake. Taki tovornjaki so se pogosto uporabljali kot vojaški stroj. Sovjetska zveza je iz Francije in Britanije uvažala izkopne stroje za delovanje v Srednji Aziji. Osnovni avtomobil Ford-AA je imel modifikacijo z dvema zadnjima mostovoma, ki ju je izdelal Tymken, ki je bil dobavitelj elementov šasije za tovarne Forda. Zahvaljujoč tretjemu mostu je bila dvižna zmogljivost stroja povečana na 2-25 ton.


Sovjetska zveza je že leta 1930 kupila kompletne dele za sestavo tisoč tovornjakov Ford-Tymken. V ZSSR so na podlagi teh podvozij razvili serijsko izdelane oklepne avtomobile BAI in BA-3.

Ustvarjanje domače različice

Kmalu na Inštitutu Nati, ki temelji na konstruktivnih rešitvah, je Ford-Timken ustvaril domačo različico trikolesnega tovornjaka, ki se je imenoval GAZ-AAA. V primerjavi z ameriškim analogom je nekoliko razširil sled zadnjih koles in zmanjšal osnovo zadnjega vozička.Oblika vzmetenja vozička se je spremenila. Serijska proizvodnja se je začela že konec leta 1934 in trajala do poletja 1943. Do začetka leta 1944 pa so bili posamezni avtomobili pridelani iz razpoložljivih delov delov. Izpuščenih je bilo skoraj 374.000 vozil in več šasij za oklepna vozila in avtobuse. Fotografija GAZ-AAA iz zgodnjih serij je predstavljena spodaj.
Podvozje za tovornjake je bilo uporabljeno pri gradnji avtobusov GAZ 05-193 in srednjih oklepnih vozil BA-6 in BA-10.

Konstrukcijske značilnosti

Glavna razlika med podvozjem GAZ-AAA je voziček za balansiranje zadaj. Konstrukcija kočije je bila sestavljena iz dveh mostov s prehodom polžnega menjalnika in štirih vzmeti v obliki pol elipse. Menjalnik je sestavljen iz štiristopenjskega menjalnika in dodatnega dvo-hitrostnega menjalnika. Menjalnik je imel neposredno in nižjo prestavo.

Zahvaljujoč prenosu je bilo mogoče razširiti vlečno območje in izboljšati terenske značilnosti GAZ-AAA. Pozitivni vpliv na prehodnost so naredili in kolesa dodatne osi.
Okvir trikolesnega avtomobila je imel svoje lastne palice. Za hlajenje bolj toplotno napolnjenega motorja je bil uporabljen radiator s povečanim območjem izmenjevalnika toplote. Povečanje površine je bilo doseženo na račun dodatnih serij cevi. Spremenjen in ventilator motorja - namesto preprostih dveh batnih variant, ki se uporabljajo bolj produktivno, s štirimi rezili. Rezervna kolesa so bila nameščena pod leseno ploščo telesa. Platforma je bila povečana za 100 mm, da bi zagotovila več koles zadnjega kolesaprečne pritrdilne palice. Ker je bila nosilnost stroja 2 tone, so bile te palice izdelane iz debelejših plošč. V podaljšani odprtini pod zadnjo stranjo platforme je bila velika inštrumentalna škatla, ki je potekala skozi celotno širino avtomobila.

Posodobitev stroja

Stroji iz prvih let proizvodnje so bili opremljeni s 40-močnim motorjem uplinjača. Da bi izboljšali tehnične značilnosti GAZ-AAA od leta 1937, so bili opremljeni s posodobljenim motorjem s 50 konjskimi močmi z uplinjačem iz avtomobila M1. Za vse avtomobile GAZ je bila poenotena krmilna naprava. Stroj je bil opremljen s parkirno zavoro tipa diska, ki se nahaja na izhodni gredi razdelilne omarice.
Kot poskus pod platformo posodobljenih avtomobilov je GAZ-AAA poskušal namestiti še 60-litrski rezervoar za gorivo. Gorivo je bilo črpano iz njega v glavni rezervoar. Na voljo je bil prototip razširjene platforme z ojačanim okvirjem. Stroji s tem kompleksom dosežkov so imeli pol uradno oznako GAZ 30. Nadaljnji razvojni poskusi niso bili prejeti.

Serijske spremembe 1938–41 let

V predvojnih letih V zasnovi GAZ-AAA so se nenehno uvajale spremembe in revizije. Od leta 1940 imajo avtomobili na zadnjem delu okvirja enotno vlečno napravo.
Približno ob istem času so bila rezervna kolesa premaknjena iz mest pod ploščadjo v njihovih prednjih žepih. V tem času je uvedba sprednjih vlečnih kljuk, nameščenih na raneokvir.

Poenostavljen model

Po začetku vojne je bila močno poslabšujejo razmere z dobavo visoko kakovostne jeklene pločevine, potrebne za žigosanje kril in nekaj drugih podrobnosti. Zato, oblikovalci v tovarni razvili poenostavljeno različico kabine tovornjaka. Za izdelavo kabine, ki se uporabljajo konvencionalne strešni železa. Vse spremembe vojno uvedene postopoma, saj je poraba komponent rezerv. Ni spremembe so sprednja stena kabine, armaturno ploščo in pokrovom. Zadnja stena kabine je bil tik nad voznikovim sedežem nazaj in je imel cev ojačevalnik s prijavo rob. Preostali del hrbtne stene platna in izvedena na ojačevalnik pritrjena na lesen okvir strehe. Streha je bila tudi platno. Vrh nad vetrobranskim steklom ne dvigne. Namesto vstavljanje trikotne vrata so izdelana iz vezane plošče na straneh sedeža. Še ena luknja bi lahko zaprli dve nepremočljivih krpo soedynyavshymysya usnjenih trakov. Žigosan stopala so nadomestili z deskami 2-3. Pručka služil kot krilo podporo in je še dodatno montažno konzolo. Splošen pogled kabini GAZ-AAA - na sliki spodaj.
Krilca so pravokotne oblike in je imel več točk v kotih varjenja. Avtomobili opremljeni z enim žarometom na voznika. Vetrobransko steklo kabina sestavljena iz dveh delov in se lahko enostavno zamenja. Za zamenjavo lahko uporabite navadno okensko steklo.
Proti koncu leta 1942 začel opremiti stroje z drsnimi lesena vrata zasteklitev. leta 1943Leto začeli uporabljati dva žarometa iz off-road GAZ-67. Na platnu se je na GAZ AA uporabljalo pol ton tovornih vozil in po vojni do zaključka postopka leta 1949.

Operacija

Veliko zgrajenih avtomobilov GAZ-AAA je bilo dostavljeno Rdeči armadi. Pogosto so namesto platforme na vozilu namestili različne servisne delavnice. Podvozje je bilo uporabljeno za namestitev rezervoarjev za oskrbo z gorivom (model M3-38) in bencina (B3-38). Drugo področje uporabe stroja je bilo ustvarjanje mobilnih radijskih postaj, sistemov zgodnjega odkrivanja ciljev RUS-2. Sredi tridesetih let 20. stoletja je bila zgrajena samohodna enota Su-12 na podlagi tovornjaka, ki se je aktivno uporabljal v bitkah na Hasanskem jezeru, reki Khalkhin-Gol in med vojno s Finsko. Že v vojni na šasiji GAZ-AAA nameščen salvo požarni sistem BM-13 "Katyusha". Avtobus GAZ 05-193 se je začel leta 1939 za potrebe vojske. Uporabljal se je kot osebje in sanitarni transport, šasija za izdelavo mobilnih laboratorijev (higienska, bakteriološka itd.).
Nekateri avtomobili GAZ-AAA so prav tako prišli v državno službo, toda z začetkom vojne so bili mobilizirani v vojsko. Preživeli stroji se že dolgo izkoriščajo v nacionalnem gospodarstvu z različnimi kvalitetami. Za odstranitev dnevnikov uporabljajo avtomobili GAZ-AAA, ki je delal z razpadom. Do danes so preživeli le trije trikolesni avtomobili, ki se nahajajo v različnih muzejih Rusije.

Sorodne publikacije