Crossover za akustiko - kaj je to in kaj je namenjeno

Pri namestitvi modernega stereo sistema v avto mora lastnik pravilno izbrati crossover. Izbira tega je zelo preprosta, če veste in razumete, kaj je to in kaj je namenjeno, in tudi v katerem sistemu bo ta naprava delovala. Torej, poglejmo, kaj je crossover za akustiko.

Značilnosti, namen

Crossover - posebna oprema v celotnem nizu akustičnih sistemov, katere glavna naloga je pripraviti želeno frekvenčno območje za vsak zvočnik. Kot veste, je vsak sistem zvočnikov zasnovan za določeno delovno frekvenčno območje. Izhod signala na zvočnik, ki presega območje, lahko povzroči popačenje zvoka.
Če torej frekvenco pošljete prenizko za zvočnik, se bo zvok izkrivil. Če je frekvenca previsoka, se bo lastnik sistema lahko soočil ne samo z izkrivljenim zvokom, ampak tudi z okvaro visokofrekvenčnega zvočnika. Slednji preprosto ne bodo mogli vzdržati takšnega načina delovanja.


V normalnih okoliščinah je funkcija visokofrekvenčnih zvočnikov reproduciranje zvoka samo pri visokih frekvencah. Nizkofrekvenčni zvočniki delujejo ločeno. Včasih so nameščeni tudi na različnih mestih kabine. Enako velja za zvoke srednjega razreda. Posredujejo se samo zvočniku, ki daje povprečne frekvence. Zato je za kvalitativno reprodukcijo glasbenih posnetkov v avtomobilu potrebno dodeliti določene frekvence in jih dosledno uporabitiposebnih govornikov. Za to potrebujete crossover za akustiko.

Kako je zgrajena

Zasnova naprave je dokaj preprosta. To sta dva frekvenčna filtra, ki delujeta po naslednjem načelu. Torej, ko je frekvenca deljenja 1000 Hz, bo eden od dveh filtrov dodelil frekvence pod dano vrednostjo. Drugi filter bo deloval s pasovno širino nad oznako. Filtri imajo imena. Nizka frekvenca je zasnovana za delovanje pri nizkih frekvencah do 1000 Hz. Visok prepust bo obravnaval samo frekvenco v območju nad 1000 Hz.
V skladu s tem načelom delujejo dvopasovne naprave. Vendar pa je na današnjem trgu prisoten tudi tristranski crossover. Glavna razlika tukaj je še en filter, ki lahko obdeluje srednje frekvence od 600 do 1000 Hz. Več kanalov filtriranja zvočne frekvence in njihovo vnašanje na ustrezne frekvence zvočnika vodi do bolj kakovostnega zvoka v notranjosti avtomobila.

Tehnične značilnosti crossoverja

Večina sodobnih naprav so tuljave induktivnosti in kondenzatorjev. Glede na število in kakovost izdelave teh elementov nastane strošek izdelka. Zakaj ima crossover za akustiko kondenzator in tuljavo? To so najpreprostejši reaktivni podatki. Lahko se ukvarjajo z različnimi avdio frekvencami brez dodatnih stroškov.
Kondenzator lahko izolira in obdeluje visoko frekvenco, medtem ko indukcijske tuljave delujejo pri nizkih frekvencah. Proizvajalci te lastnosti kompetentno uporabljajo in ustvarjajo konstruktivno preproste, vendar učinkovite naprave.


Število reaktivnih delov vpliva na velikost filtra: 1 - uporablja se en element, 2 - dva elementa. Odvisno od števila detajlov curka in tudi križnega vezja, sistem različno filtrira tiste frekvence, ki niso primerne za določene kanale. Predvidevamo lahko: bolj ko bodo v shemi reaktivni elementi, boljši bo crossover akustičnih sistemov, ki bodo filtrirali signal. Sheme filtriranja imajo določeno značilnost. To je tako imenovani "strm padec". Z drugimi besedami, to je občutljivost. Odvisno od stopnje strmine recesije lahko vse izdelke, predstavljene na trgu, razdelimo na modele prvega, drugega, tretjega in četrtega razreda.

Aktivna in pasivna oprema

Pasivna križanka za akustiko je najpogostejša rešitev. Pogosto je mogoče najti na sodobnem trgu. Kot lahko vidite iz naslova, ta naprava ne potrebuje dodatne moči za delovanje. Zato bo lastnik avtomobila veliko hitrejši in lažji za namestitev avdio opreme. Pomanjkljivost te skupine naprav je v tem, da enostavnost ni vedno jamstvo kakovosti. Zaradi pasivnega vezja sistem vzame del energije, da zagotovi delovanje filtra. Istočasno reaktivni deli spremenijo fazni premik. Seveda to nikakor ni najbolj resna pomanjkljivost. Vendar pa frekvenčni popravek ne bo mogoče izvesti čim bolj tanko.
Takšna pomanjkljivost nima aktivnega prehoda. Dejstvo je, da je kljub bolj zapleteni zasnovi tok avdio frekvenc v njih precej bolje filtriran. Zaradi prisotnosti v shemi ne le nekajtuljave in kondenzatorje, pa tudi polprevodnike, razvijalci ustvarjajo visoko kakovostne naprave z bolj kompaktnimi dimenzijami. Aktivni crossover se redko pojavlja kot ločen modul. Vendar pa ima vsak ojačevalnik takšne aktivne filtre.

Kako pravilno nastaviti napravo?

Da bi dobili najboljšo kakovost zvoka v avtomobilu, morate pravilno izbrati frekvenco, na kateri bo vse odveč, da jo zmanjšate. Pri aktivni napravi, izračunani na treh pasovih, je treba poiskati dve točki reza. Prvi prikazuje mejo v območju med nizkimi in srednjimi frekvencami. Druga je razlika med povprečno in visoko frekvenco.

Kako izračunati z lastnimi rokami?

Izračun krossoverja za akustiko je pomemben proces. Še en proizvajalec ni uspel izdelati idealnega akustičnega sistema, ki bi lahko reproduciral zvok v drugačnem obsegu. Subwooferji se uporabljajo za nizke frekvence. Za srednje in srednje frekvenčne zvočnike. Toda ko se začne ta zapletati, lahko pride do zmede. Zato potrebujete crossover v akustiki - tako da je določen sistem zvočnikov signal določene frekvence.
Za pridobitev bipolarnega sistema ali katerega koli drugega, je naprava, ki deli signal, povezana s prvim kanalom ojačevalnika. To je filter. Poleg akustičnih sistemov že imajo pasivno crossover, ki jo izdelujejo in izračunajo proizvajalci. Kaj pa, če želite zvok razdeliti po frekvenci po drugem načelu? Ročno ni treba razmišljati o ničemer - v našemvisokotehnološki čas tudi za najpreprostejše operacije. Torej, za te izračune obstaja program, kot je Crossover Elements Calculator. Prvo dejanje v programu je uvedba odpornosti zvočnikov nizke in visoke frekvence, ki je najpogosteje 4 ohmov. Nato vnesite frekvenco, ki naj jo naprava loči. Takoj vnesite vrstni red križanka. Nato kliknite gumb in počakajte, da program vrne rezultat. Zato bo dala vezje, ki bo pod dane parametre prikazalo želene kondenzatorje in tuljave.

Izbirne značilnosti

Trg ponuja veliko izbiro naprav, ki se razlikujejo po kakovosti, vrednosti in specifičnih proizvajalcih. To ni enostavno izbrati crossover za akustiko - ne morete samo vzeti in kupiti tisto, kar vam je všeč. Izbira je narejena pod določenimi sistemi zvočnikov.
Predstavljajte si, da vaš nizkotonski zvočnik oddaja nizko frekvenco v razponu od 18 do 200 Hz, srednji zvočnik reproducira frekvence od 200 do 1000 Hz, visoka frekvenca pa od 1000 do 16000 Hz. Ojačevalnik nima vgrajenega filtra in reproducira frekvence v območju od 18 do 20.000 Hz. V tem primeru potrebujete trismerno križanje, ki je sposobno filtracije v teh območjih.
Tudi pri izbiri pozornosti na število voznih pasov. Drug pomemben parameter je frekvenčno območje. Bodite pozorni na pasovno širino. Večstopenjske naprave z visoko občutljivostjo lahko močno izboljšajo kakovost zvoka.

Zaključek

Tako smo ugotovili, kaj je crossover in katere funkcije opravlja. Kot lahko vidite, je to zelo pomembnov akustičnem sistemu avtomobila.

Sorodne publikacije