Svetlo beli svet: lastnosti, uporaba, vpliv na vid

Pojav novih virov razsvetljave je povzročil veliko polemik glede škode zaradi njihovega sevanja za človeški vid. V luminescentnih in LED svetilkah so danes tudi navijači in nasprotniki. Mnogi na splošno verjamejo, da je vsaka naprava za umetno razsvetljavo nevarna za oči. Toda ali je res in kako nevarna je ta ali druga senca? Članek podrobno obravnava problem, prizadene hladen beli svet človeka, ali obstaja razlika med njim in toplim odtenkom telesa ter kateri radiatorji naj se uporabljajo v vsakdanjem življenju.

Različne svetilke in njihovi učinki na človeka

Med znanimi svetlobnimi viri lahko ločimo tri glavne skupine:
 • radiatorji z žarilno nitko;
 • fluorescentno;
 • Svetleče diode.
 • Da bi se subjekt podrobneje razkril, jih morate podrobno preučiti in razumeti prednosti, slabosti in značilnosti vsakega posebej.


  Ilyichove žarnice in naprave, ki delujejo po podobnem načelu

  Postopoma so bili izginili časi, ko ni bilo druge možnosti za radiatorje z žarilno nitko. Nadgrajene so bile. Torej so bile halogenske žarnice, DRL, DNT. Vendar so imeli takšni radiatorji precej kratko življenjsko dobo pri visoki porabi električne energije in nizki učinkovitosti (učinkovitosti). Večina energije je bila namenjena izpustu toplote. Gre za ogrevanje, ki se lahko imenuje glavna pomanjkljivost takšnih radiatorjev - pogosto so postali vzrok požara. Vendar panjihov temperaturni odtenek je bil najbolj povezan s sončno svetlobo, ki se je imenovala topla.

  Fluorescentne cevi in ​​CFL

  Skoraj preboj za svoj čas so postale svetilke, ki porabijo večkrat manj električne energije, ne da bi izgubile moč svetlobnega toka. Takšni onesnaževalci so hitro postali priljubljeni. Govorimo o luminiscentnih oddajnikih. Sprva je bila dolga cev. Vendar pa je bila njihova uporaba v glavnem omejena na pisarne in lestve celic vhodov. V stanovanjskih območjih so se te naprave srečevale zelo redko. Vse se je spremenilo s prihodom kompaktnih fluorescenčnih sijalk (CFL), ki so jih ljudje imenovali varčevanje z energijo. Da bi jih namestili namesto običajnih, zamenjava opreme ni bila potrebna. Dovolj je bilo, da staro in na svoje mesto vstavimo nove.


  Glavni problem fluorescenčnih sijalk je potreba po posebni uporabi. Ne smete jih zavreči skupaj z gospodinjskimi odpadki. Primer v primeru hlapov živega srebra v notranjosti čebulice, ki je strupen. Vendar to ni edini minus dnevne svetlobe (LDS) ali CFL. V primeru hlapov težkih kovin v procesu prehajanja skozi električni tok je ultravijolični sijaj, ki se skozi poseben sloj, ki je prekrit s cevko iz notranjosti, spremeni v viden človeku. Isti luminofori ščitijo ljudi pred škodljivim sevanjem. Toda sčasoma začne ta plast razpasti, zaradi česar infrardeča svetloba začne vplivati ​​na vid. Danes se proizvajajo energetsko varčne žarnicehladna bela svetloba, enostavne fluorescenčne sijalke tipa LB in radiatorji toplega odtenka.

  Svetleče diode in njihove značilnosti

  Relativno nova in najbolj varna vrsta umetne razsvetljave. Minimalna poraba električne energije in dolga življenjska doba teh onesnaževalcev prispevata k vse večji priljubljenosti takšnih elementov. Barvno temperaturno območje takšnih naprav je precej široko, kar vam omogoča, da izberete katero koli sence LED svetilk od hladno bele do naravno tople.
  Pozitivno kakovost takih onesnaževalcev se lahko imenuje tudi, da se lahko odstranijo kot običajni gospodinjski odpadki. Gre za okolju prijazne naprave, v proizvodnji katerih se ne uporabljajo škodljive snovi.

  Odvisnost odtenkov od barvne temperature fluorescenčne sijalke

  Enota za merjenje tega parametra je Kelvin (K). Če govorimo o splošnih kazalnikih barvnih temperatur, lahko opazimo naslednje indikatorje:
 • hladna bela svetloba - 5000-6600 K in več;
 • nevtralno - 3600-4800 K;
 • toplo - 1800-3400 K.
 • Vendar pa je te kazalnike mogoče pripisati le luminiscentnim svetlobnim virom. Kar se tiče svetlečih diod, je linija tukaj veliko širša.

  Ločevanje barvnih temperatur elementov LED

  Pri tem se lahko vsaka od treh standardnih odtenkov razdeli na več ločenih odtenkov. Če vzporedimo z naravnimi pojavi, jih lahko primerjamo z:
 • nebo brez oblakov (10.000-15.000), imenovano hladna bela svetloba;
 • svetla senca iz oblakov (7000-7500 K);
 • oblačno vreme(6000-6500 K);
 • ob poldnevnem soncu (4500-5500 K);
 • zjutraj /zvečer sonce (3500-4500 K);
 • zahodno (2800–3200 K).
 • Najbolj prijetno za oko je odtenek plamena sveče, ki ima barvno temperaturo 1000 K. Izkazalo se je, da je sevanje fluorescentne svetilke hladne bele svetlobe lahko samo v enem območju, medtem ko se LED diode med seboj razlikujejo v stopinjah. To vam omogoča, da razširite izbiro in kupiti svetilko, ki odtenki, ki bo bolj udobno za oči.
  V naslednjem videu lahko vidite razliko med toplim in hladnim sijajem.

  Utripanje svetlobe in njen vpliv

  Druga pozitivna kakovost elementov LED je enak žar. Svetleče diode hladne bele svetlobe ali katere koli druge barve niso dovzetne za utripanje, ki je škodljiva za osebo, razen v primerih, ko je z njimi povezana nezdružljiva oprema. Gre za namestitev dimerjev na LED, ki niso namenjeni za regulacijo. Kot pri fluorescenčnih sijalkah hladne bele svetlobe se njihovo utripanje pogosto pojavi zaradi "utrujenosti" same cevi ali elektronskega sprožilca (ECPA). Podobne kršitve v delovanju svetlobnega vira povzročajo precej neprijetne učinke, vključno s kronično utrujenostjo, razdražljivostjo, pogostimi glavoboli in depresijo. Dolgotrajna izpostavljenost morebitnim težavam z očmi, kar je še posebej nevarno za ljudi, starejše od 40-45 let. Prav to je tisto, kjer zdravniki ne priporočajo popravka, kar pomeni, da je okrevanje vida praktično nemogoče.

  Svetilkehladna bela svetloba: učinek na telo

  Mnogim se zdi, da so toplejše odtenke bolj prijetne za oči in manj škodljive za vid. Dejansko stvari niso tako preproste. Tu bo veliko odvisnosti od svetilke - katere vrste je. LED hladna bela svetloba prizadene človeško telo veliko manj kot luminiscentno. Vendar je treba opozoriti, da niti tisti niti drugi (pri pravilnem delu) ne povzročajo nobene škode. Druga stvar je, da odtenek vpliva na razpoloženje na podzavestni ravni.
  Potrebni so sončni žarki za normalno človeško življenje - to določa narava. Zato je ljudem bolje pri umetnem sevanju toplih odtenkov. Vendar so številne raziskave pokazale zanimiv trend. Tisti, ki so prvič namestili v svoje stanovanje ali zasebne hiše oddajniki z barvno temperaturo hladno bele svetlobe, so nezadovoljni z rezultatom. Če pa je od zamenjave žarnic minilo več kot 10 dni, jih uporabniki ne želijo več spreminjati v toplejše.

  Domača uporaba naprav različnih odtenkov

  Pri razporejanju razsvetljave v domu ni treba namestiti oddajnikov določene barvne temperature. Različne spremembe tega parametra vam omogočajo, da poudarite posamezna področja prostora. Na primer, s kombinacijo hladno belih LED svetlobnih trakov in povpraševanja po toplih tonih lahko dnevno sobo razdelite na delovno območje in dnevni prostor. Hkrati se nihče ne bo vmešaval drug v drugega. Ena oseba bo mirnadelo brez napenjanja oči, druga pa gledanje televizije v mehki toplo svetlobi.
  Pred nakupom onesnaževalcev je smiselno razmisliti, kateri prostori zahtevajo vgradnjo svetilk z visoko temperaturo in kjer je bolje namestiti naprave s toplejšim odtenkom. Od tega bo odvisno, kako kakovostno bo počitek iz delovnih dni, ki bo prevladovalo v stanovanju ali zasebnem domu.

  Nekaj ​​nasvetov o izbiri radiatorjev

  Hladne bele žarnice so primerne za dnevno sobo, pisarno in razsvetljavo kuhinjskega prostora. Dovoljeno je vgraditi takšne radiatorje v shrambo, v kopalnico. Za spalnico, dnevno sobo in jedilnico kuhinje je bolje izbrati toplejše tone. To bo nujno potrebno namestiti poseben regulator - dimmer, ki vam omogoča, da dušenje svetlobe. Vendar je treba razumeti, da ne vse svetilke lahko delajo s podobno napravo. Če je namesto stikala v stanovanju nameščen zatemnilnik, se je potrebno prepričati, da je na škatli LED-sijalke ustrezna oznaka. Kot pri konvencionalnih in kompaktnih fluorescentnih sijalkah ne bodo delovale prek podobnega regulatorja. Če uporabljate LED trak, lahko z daljinskim upravljalnikom uporabite poseben krmilnik za nadzor moči njegovega svetlobnega toka. Z njegovo pomočjo lahko prilagodite ne le intenziteto žarka, ampak (in ko uporabljate RGB trak), da spremenite barvo. Posebno pozornost je treba nameniti tipu svetilk. Ne glede na to, kako donosno se je zdeloZa pridobitev luminiscentnega oddajnika je bolje ostati na LED. V prid tej izjavi je dejstvo, da je po vsem svetu zdaj zamenjava CFL v otroških vrtcih in izobraževalnih ustanovah na LED elementih.

  Psihološko stanje človeka: Odvisnost od barvne temperature

  Znanstveniki so dokazali, da hladni beli svet povečuje učinkovitost in zmanjšuje obremenitev oči pri branju ali pisanju. Vendar pa ta izjava velja le v primeru njenega dolgotrajnega vpliva na osebo. Telo je urejeno tako, da potrebuje določene cikle dela, počitka in spanja. Torej, s presežkom hladne bele svetlobe, se oseba hitro začne utrujati, zaradi česar prihaja do motenj spanja, razdražljivosti. Topli toni zjutraj in zvečer normalizirajo cikle telesa, spodbujajo sprostitev in sprostitev. Znanstveniki priporočajo, da se taka mehka osvetlitev vključi tudi med večernim gledanjem televizorja. Ker umetna LED osvetlitev ne vsebuje ultravijolične svetlobe, se uporablja za medicinske namene. Ime takega zdravljenja je svetlobna terapija. Danes se takšno zdravljenje pogosto uporablja. Nekaj ​​podobnega učinku svetlobne terapije lahko opazimo doma, ko se človek sploh vrne z dela brez razpoloženja. Vendar pa ga stane dobesedno pol ure, da sedi v naslanjaču s toplo mehko razsvetljavo in se počuti bolje.

  Indeks barvnega prenosa: kaj je to

  Ta izraz se imenuje koeficient spremembe dojemanja barve v umetnemrazsvetljavo. Na primer, če so svetilke nameščene v toplih odtenkih, bodo v svetlo modrih predmetih videti zelenkaste, temno modre v črni in vijolične v rdeči. Standardni indeks barvnega prenosa ima žarnice z žarilno nitko. V njihovi svetlobi se odtenki predmetov sploh ne izkrivljajo. V modernih LED diodah je ta parameter označen kot "zelo dober" in se nekoliko razlikuje od referenčnega. Nekaj ​​korakov spodaj zaseda luminiscentne oddajnike. Toda najslabši indeks barvnega prenosa ima DRL in DNAT - izkrivljanja v njihovem sijaju so precej pomembna.

  Končni del

  Ni potrebno skrbeti in misliti, da so svetilke z visoko barvno temperaturo bolj škodljive za organizem kot sevalci toplega odtenka. Potrebno je samo pravilno razporediti razsvetljavo, razdeliti elemente na različnih območjih, ki so za njih primernejši. Samo tako boste lahko prepričani, da bo osvetlitev prispevala k normalnim ciklom dela telesa, če bo to potrebno, pri čemer bo ohranila sposobnost za delo ali omogočila popoln počitek.

  Sorodne publikacije