Kaj storiti, če BIOS ne vidi bliskovnega pogona: navodila po korakih

Proizvajalci prenosnih računalnikov in računalnikov vse bolj opuščajo zapletene CD pogone. To je razumljivo, saj vam omogoča, da prihranite veliko prostora in napravo veliko bolj kompakten.

Zaradi tega novega trenda morajo uporabniki namestiti operacijski sistem ne s CD-ja, ampak iz pomnilniške naprave USB in kot ponavadi to povzroča določene težave. Na primer, včasih BIOS ne vidi bliskovnega pogona, kar pomeni, da bo z njim nemogoče delati. Spodaj lahko preberete, kako to popravite.

Napačen bliskovni pogon

Prva stvar, ki jo morate preveriti, je uporabnost pogona USB. Možno je, da BIOS ne vidi zagonske diskete zaradi okvare. V tem primeru lahko naprava varno deluje kot skladišče datotek, vendar bo prenehala delovati, če jo uporabite kot zagonsko napravo.


Najbolje je preveriti pravilnost bliskovnega pogona na drugem računalniku ali prenosnem računalniku. Če želite to narediti, jo poskusite uporabiti kot zagonsko napravo, če pa vse poteka v redu, potem vaš USB pogon ni poškodovan. V odsotnosti drugega računalnika lahko uporabite druge načine za preverjanje delovanja bliskovnega pogona. Na primer, preprosto ga lahko priključite na drugo vrata ali celo popolnoma napišete sliko operacijskega sistema na drug pogon in se poskusite zagnati z njega.

Okvara USB vhoda

Če BIOS ne vidi pomnilnika USB, za katerega ste popolnoma prepričani, moratepreverite uporabnost vrat USB. To je veliko lažje kot pri pogonu USB, ker za ta postopek ne potrebujete drugačnega računalnika ali prenosnega računalnika. Torej, samo morate povezati bliskovni pogon z različnimi vrati in se poskusiti zagnati z njega. Da, ta operacija potrebuje veliko časa, vendar zahvaljujoč temu popolnoma izključite enega od možnih vzrokov za napake BIOS-a.
Poleg tega je treba poudariti vrata USB, ki se nahajajo na sprednji steni sistemske enote, na tipkovnici, vseh vrstah polnil in tako naprej. Pogosto se zgodi, da začnejo delovati šele po polnem zagonu operacijskega sistema. Preprosto povedano, ko zaženete računalnik, ne delujejo, zato BIOS ne vidi bliskovnega pogona. Kaj storiti v takšni situaciji? Uporabite vrata, ki so na zadnji strani sistemske enote.

USB 3.0

Sodobni računalniki in prenosni računalniki so opremljeni z novimi napravami USB 3.0. Zagotavljajo veliko hitrejše hitrosti, hkrati pa lahko povzročijo nekatere težave. Včasih BIOS ne vidi zagonske diskete, če je priključen na različico porta 3.0. Tukaj je vredno reči, da napaka ne nastane zaradi nezmožnosti starejših različic sistema Windows, da delajo z USB 3.0 med namestitvijo. Na primer, ne boste mogli namestiti operacijskega sistema Windows 7 s pogona USB, ki je povezan s sistemom 3.0, vendar že v "osmih" in "desetih" ni takšnega problema. Na srečo so proizvajalci upoštevali morebitne težave z združljivostjo. Tako dobavljajo računalnike kot vrata 2.0in USB 3.0. Slednje, mimogrede, so obarvane modro /modro. Torej, če vaš bliskovni pogon ne deluje v priključku 3.0, ga lahko poskusite dobiti in ga priključite na USB 2.0.

Podoba "Bits"

Drug razlog, da BIOS ne vidi bliskovnega pogona, lahko postane "pokvarjena" slika operacijskega sistema, napisanega na njem. Poškodbe datotek OS se lahko pojavijo pri prenosu iz interneta, kot tudi med snemanjem na pomnilniški napravi USB.
Težava je v tem, da ne morete popraviti "zlomljene" podobe. Edina stvar, ki jo lahko naredite, je, da znova naložite datoteke in jih znova namestite na bliskovni pogon. Poleg tega, po nasvetu računalniških strokovnjakov, lahko preverite USB pogon z zapisanim na njem ob prisotnosti napak in zlomljenih sektorjev. Prav tako je vredno omeniti nelicencirane različice operacijskega sistema Windows. Pirati, ki jih ustvarjajo, ne skrbi veliko, tako da zelo pogosto, ko poskušate narediti zagonski flash pogon iz takih datotek, obstajajo težave. Z drugimi besedami, poskusite prenesti distribucijo iz druge ekipe ali celo bolje - uporabite samo licenčno programsko opremo.

Slika ni pravilno napisana

Zelo pogosto BIOS ne vidi bliskovnega pogona, ker je bila na njem nepravilno posneta slika operacijskega sistema. Nekateri uporabniki preprosto kopirajo datoteke na pogon USB in se nato poskusijo zagnati z njega. Da, ta možnost lahko v nekaterih primerih deluje, vendar nikakor ni pravilna.

Pravzaprav morate ustvariti zagonski USB pogon samo s pomočjo posebnih programov. Takšni soprograme zagotavljajo ustvarjalci operacijskega sistema in razvijalcev tretjih oseb. Na primer, UltraISO, Rufus, WintoFlash in tako naprej so zelo priljubljeni. Vsak od njih se popolnoma spoprijema s svojimi funkcijami, zato je težko označiti priljubljeno.

Snemanje z Rufusom

Ker je najpogostejši vzrok "nevidnosti" bliskovnega pogona napačno posneta slika, je nujno ugotoviti, kako to narediti pravilno. Kot primer bo uporabljen Rufusov program, ki ga je enostavno naučiti. Če želite ustvariti zagonski pogon, sledite naslednjemu algoritmu:
 • Napravo za shranjevanje USB povežite z računalnikom in zaženite program Rufus.
 • V glavnem meniju programa poiščite vrstico "Naprava" in v njem izberite bliskovni pogon.
 • Zdaj kliknite na ikono CD-rom, ki se nahaja nasproti možnosti »Ustvari zagonsko disketo«. V oknu raziskovalca določite pot do podobe operacijskega sistema.
 • Če je potrebno, lahko funkcijo preverjanja naprave za slabe bloke omogočite tako, da označite možnost z istim imenom. Vendar ne pozabite, da bo ta operacija povečala čas ustvarjanja slike v dveh in celo trikrat.
 • Sedaj morate samo klikniti na gumb "Start", potrditi svojo odločitev in počakati na konec operacije. Ne pozabite, da je odstranjevanje bliskovnega pogona med uporabo programa zelo priporočljivo.

  Neveljavna nastavitev BIOS-a

  Prioriteto zagona morate nastaviti pravilno, da računalnik zaženete iz pogona USB, ne s trdega diska. V nagradni BIOS,To se na primer izvede na naslednji način:
 • Ko zaganjate računalnik, vnesite BIOS s pritiskom na ustrezno tipko. Najpogosteje je F2 ali Del, včasih pa obstajajo tudi druge možnosti.
 • Odprite razdelek Integrated Peripherals in preverite, ali je možnost Enabled USB Controller (Omogočen krmilnik USB) v stanju. Praviloma je privzeto vklopljen, vendar je še vedno vredno preveriti.
 • Sedaj se vrnite v glavni meni (tipka ESC) in pojdite na Napredne funkcije BIOS-a. Nato odprite podključ za prednostni zagon trdega diska.
 • Poiščite parameter HDD-USB in ga s tipko "Plus" premaknite na prvi korak.
 • Nato se vrnite v prejšnji meni, odprite prvo napravo za zagon in postavite HDD-USB.
 • Pritisnite tipko F10, da shranite spremembe, nato pa zapustite nastavitve.
 • Upoštevajte, da se lahko v drugih različicah Bios nastavitev prednostne zagonske različice nekoliko razlikuje od BIOS-a za nagrado. Več o tem lahko preberete v priročniku na uradni spletni strani proizvajalca matične plošče.

  Secure Boot

  Za računalnike in prenosne računalnike, izdane po letu 2013, je funkcija Secure Boot zelo pogosta. Njegov namen je preprečiti namestitev zlonamerne programske opreme za zagon operacijskega sistema. Vendar pa lahko ta storitev blokira delovanje zagonskega bliskovnega pogona, zato ga morate onemogočiti. To lahko storite:
 • Pojdite v BIOS in odprite razdelek Boot (včasih imenovan Advanced).
 • Poiščite parameter Boot List Option in ga spremenite v Legacy.
 • Opcijo Fast Boot nastavite na Disabled.
 • Zdaj pa vamostaja samo nastavitev zagonske prioritete in nadaljevanje namestitve operacijskega sistema. Glavna stvar, ne pozabite, da ponovno vklopite Secure Boot, ko potreba po uporabi zagonskega disketnega pogona izgine.

  Starejše različice BIOS-a

  Če ste "srečen" lastnik zastarelega računalnika, obstaja velika verjetnost, da pred nalaganjem operacijskega sistema ne zna delati s pogoni USB. Natančneje, ta stari BIOS ne vidi bliskovnega pogona, kot prej, v dobi CD-jev in disket, taka potreba ni bila. Težavo lahko odpravite tako, da obnovite BIOS na dejansko različico. Datoteke in programi, ki so potrebni za ta postopek, so običajno na voljo na spletnem mestu proizvajalca računalnika ali prenosnega računalnika. Imejte v mislih, da je proces posodabljanja firmware) BIOS je povezana z velikimi tveganji, in brez ustrezne spretnosti je bolje, da ne začne. Če naredite nekaj narobe, lahko poškodujete računalnik, s čimer odpravite moč, ki jo imajo samo strokovnjaki.

  Nadomestne možnosti

  Torej ste preizkusili vse zgoraj opisane metode, vendar BIOS še vedno popolnoma zavrača delo z bliskovnim pogonom. V tem primeru lahko uporabite dve možnosti. Prvi je, da namestite OS iz diska. Če ima vaš računalnik CD-ROM, lahko ustvarite zagonski CD in namestite operacijski sistem. Poleg tega lahko naenkrat od prijateljev vzamete CD pogon in ga priključite na računalnik.
  Druga možnost je uporaba pripomočka Plop Boot Manager. Nameščen je na trdi disk in vam omogoča, da izberete prednost prenosa brez potrebepojdite v BIOS

  Sorodne publikacije