Najbolj priljubljeni strežniški operacijski sistemi

Operacijski sistem strežnika, kot je že razvidno iz samega naslova, je glavna lupina za povezavo med osrednjim programskim ali strojnim in programskim delom lokalnega ali globalnega omrežja in podrejenih terminalov odjemalcev. Razumevanje tega izraza ima širšo razlago, zato se je treba osredotočiti na nekatera teoretična in praktična vprašanja. Potrebno je vsaj ugotoviti namen operacijskega sistema strežnika in nekatere vidike njegove namestitve in uporabe v praksi. Uporabniki, ki menijo, da se to vprašanje nanaša izključno na prerogative sistemskih administratorjev, bi morali takoj dati nekaj nasvetov: ne bojte se, sami boste lahko namestili in konfigurirali. Ti procesi niso tako kompleksni, kot se zdi na prvi pogled. Za začetek pa je treba upoštevati nekatere teoretične informacije.


Operacijski sistem strežnika: kaj je to?

Začnimo z bistvom te programske opreme. Pravzaprav ta operacijski sistem velja samo za lokalna ali navidezna omrežja, kjer je določeno število otroških terminalov.
Operacijski sistem strežnika je mogoče definirati na dva načina, vendar je njegov funkcionalni namen ena stvar - zagotoviti delo splošnih aplikacij v omrežju in medsebojno povezovanje povezanih terminalov. Zato govorimo o skupinah uporabnikov, ki imajo pravice dostopa do enega ali drugega orodja, vira ali dokumenta.

Značilnosti strežniške stavbeoperacijski sistemi

Pri namestitvi operacijskega sistema tipa strežnika je treba upoštevati shemo združevanja računalnikov v eno omrežje. To je tako imenovana topologija omrežja. Optimalna možnost je shema "zvezda" in izvedeni finančni instrumenti, ki temeljijo na njej. Tukaj lahko tehnologijo debelega in lahkega odjemalca uporabimo, ko bo namestitev strežniškega operacijskega sistema izvedena izključno na centralnem računalniku, kar zagotavlja delovanje vseh drugih strojev in sorodne programske opreme, ko je operacijski sistem prenesen prek omrežja, ali pa je delna namestitev otroških komponent OS na omrežju. terminalov Stvar ni v tem.


Glavni in glavni namen strežniškega operacijskega sistema je natančno zagotoviti maksimalno zmogljivost vseh strojev v omrežju in jih namestiti, ter - popoln nadzor nad upravljanjem lokalnih terminalov in celotnega omrežja kot celote. Tudi uporaba sodobnih spletnih iger vključuje namestitev OS na osrednji strežnik. Mnogi se ne strinjajo s to trditvijo, saj verjamejo, da lahko vstopite na domačo stran igre in uživate vse možnosti, ki jih ponuja domači terminal. To ni res. Dejstvo je, da se domači računalnik še vedno povezuje z igralnim strežnikom, obremenitev v smislu računalniških zmožnosti računalnika pade samo na delno (osnovne operacije se še vedno proizvajajo na centralnem strežniku, odjemalec igre pa se lahko delno naloži na računalnik). stroj, s katerega je poskus dostopen).

Pogojna ocena

Spodajpodana ocena strežniških operacijskih sistemov se ne sme šteti za popolnoma natančno. Problem je, da so nekateri operacijski sistemi zastareli in se uporabljajo zelo redko, drugi pa jih je težko konfigurirati. Na splošno obstaja veliko število meril, s katerimi je mogoče preprosto prepletati prednostne naloge na seznamu, vendar so med vsemi obstoječimi operacijskimi sistemi najbolj priljubljene naslednje:
 • Free BSD.
 • Windows Server (strežniški operacijski sistemi Windows NT, 20032008 R22012 in novejši).
 • CentOS.
 • Debian.
 • Red Hat Enterprise Linux.
 • Ubuntu Server.
 • Gentoo.
 • Fedora.
 • OS X Server.
 • OpebBSD.
 • Solaris.
 • HP-UX;
 • AIX (IBM).
 • Netware (Novel).
 • Ni treba posebej poudarjati, da tukaj ni nameščen prvi in ​​zadnji kraj, ampak je podan seznam najbolj priljubljenih strežniških sistemov. Nato se bodo nekateri obravnavali v kratkem opisu njihovih zmožnosti, prednosti in slabosti.

  Free BSD

  Ta operacijski sistem je, čeprav je precej priljubljen sistem, vseeno brezupno zastarela in izgublja svetovno razvrstitev v smislu uporabe in učinkovitosti.
  Najpomembnejši problem je, da je bilo za ta OS razvitih premalo programskih izdelkov v obliki komercialnih aplikacij, ki bi lahko delovale na podlagi njegove platforme. Namesto tega je nedvomna prednost zmožnost natančnega prilagajanja jedra in prisotnosti dovolj močnih orodij za delo s pomnilnikom, da ne omenjamo sistema vnosa /izhoda.

  CentOS

  Ta strežniški operacijski sistem je skoraj popoln analog Red Hata, vendar je razširil zmogljivosti v smislupodporo
  Njegova prednost je v tem, da ima sistem precej hitro upravljalnik paketov, kot tudi skoraj vse nadzorne plošče gostovanja.

  Debian

  Ta sistem je ena od vej Linuxa. To je ta OS, ki je zelo razširjena zaradi svoje vsestranskosti.
  Domneva se, da je najbolj stabilen med vsemi obstoječimi sistemi in v namestitvenem paketu skupaj s KDE in GNOME vsebuje tudi distribucijo pisarn LibreOffice. Poleg tega pri namestitvi tega operacijskega sistema ni treba skrbeti za namestitev dodatnih avdio in video kodekov in dekoderjev, kot so v samem paketu.

  Red Hat Enterprise Linux

  Priljubljenost tega sistema očitno ni zavrnjena. Uporablja se lahko kot zanesljiv korporacijski OS z vsemi posledičnimi rezultati. Ni presenetljivo, da celo večina svetovnih borz uporablja ta sistem za organizacijo svojih aplikacij. Omenjene so tudi finančne strukture, telekomunikacijska podjetja in animacijski studiji. Edini minus za vse profesionalce je precej visok strošek.

  Ubuntu

  Še ena vrsta Linuxa (ali raje sistemov, podobnih Unixu), ki se je trdno uvrstila v razvrstitev.
  Čeprav je njegova uporaba najpogosteje povezana z domačimi računalniki, pa se šteje, da je to najboljši način za namestitev domačega strežnika (če je uporabnik omejen glede finančne zmogljivosti). V bistvu je ta sistem zelo podoben Debianu, vendar je bila v tem sistemu izvorna koda rahlo preoblikovana.

  Gentoo

  Imamo še enegasprememba linuxa Ta platforma je zanimiva, ker temelji na odprti kodi, ki uporablja licenco GNU.
  S stabilnostjo ni težav. Toda tukaj, kot so opozorili mnogi strokovnjaki, v smislu varnosti sistem trpi malo. Tudi če uporabljate povezavo LAMP, se luknje v sistemu varno zaznajo.

  Solaris

  Za Solaris velja, da je eden najbolj produktivnih operacijskih sistemov na strani strežnika, ki so jih kdaj koli razvili.
  In kaj naj rečem? Samo poglejte njene možnosti. Ta operacijski sistem podpira približno 576 GB fizičnega "RAM-a", približno 4 milijarde omrežnih povezav, lahko služi milijon istočasno izvajanih storitev in procesov ter ima tudi odprto omrežno okolje. In to je daleč od vseh

  OpenBSD

  . Ta sistem je po mnenju večine strokovnjakov najvarnejši. Morda njegova hitrost ni tako visoka kot pri drugih spremembah Linuxa ali UNIX-a, če pa se boste naučili, kako jo uporabljati, bo veliko veliko zanimive rešitve, celo v primerjavi z najbolj priljubljenimi sistemi Windows. Namestitev je nekoliko zapletena, uporaba in konfiguracija - tudi. Če pa je uporabnik vsaj malo seznanjen z operacijskimi sistemi tega tipa, uporaba ukazne vrstice ni posebej težka.

  Windows Server 2008 R2)

  Nazadnje, upoštevajte operacijske sisteme za strežnike Windows. Nenavadno je, da kljub priljubljenosti namiznih različic te rešitve na svetu niso posebej priljubljene. Najbolj osnovni problem je toOperacijski sistemi Windows za strežnike, od spremembe NT, nimajo potrebnih varnostnih funkcij.
  In to priznavajo vsi strokovnjaki pri upravljanju tovrstnih sistemov. Na primer, protivirusni operacijski sistem za strežnik Windows 7 mora biti obvezno nameščen. V povezavi z najnovejšimi hekerskimi napadi, ki so bili v glavnem namenjeni računalnikom, ki uporabljajo sedmo različico operacijskega sistema Windows (da ne omenjamo, kako dolgo so bile nameščene različne namestitve, ki naj bi preprečile virus), enako vgrajeno Defender (ali Microsoft Essentials) s svojimi odgovornostmi preprosto ne more obvladati. Administracija operacijskih sistemov za strežnike Windows je seveda grozljiva. Ni vam treba na primer skrbnika sistema, da ponovno dodeli IP, spremeni nastavitve DNS ali proxy, vzpostavi povezavo s podrejenim terminalom na podlagi prenosov v omrežju ali s sledenjem dejanjem s stranko RDP. Včasih se zgodi, da celo zažene vgrajeno diagnostično orodje za omrežne povezave, po katerem se v sistemu pojavi težava ali sporočilo o napaki, če obstaja. Za reševanje problemov, recimo, na samem strežniku, lahko uporabite ukazno konzolo, da počistite predpomnilnik DNS ali ponastavite splošne nastavitve konfiguracije IP. Na primer, ukazi, vneseni v konzolo, so lahko videti takole:
 • ipconfig /flushdns,
 • ipconfig /registerdns,
 • ipconfig /renew,
 • ipconfig /release .
 • Opomba: Ukazna vrstica s temi ukazienako dobro odpravlja težave tako na otrokovem uporabniku računalnika kot na strežnikih.

  Kakšen je rezultat? Kot glavno ugotovitev lahko omenimo, da sistemi, ki temeljijo na sistemu Windows, in večina razvoja, ki jih je razvil Microsoft, žal očitno izgubijo v primerjavi s sistemi UNIX in različicami Linuxa, ki temeljijo na njih. Isti operacijski sistem FreeBSD je veliko bolj prilagodljiv pri namestitvi in ​​konfiguraciji, da ne omenjamo dejstva, da je najbolj zaščiten v obliki odprtokodne spremembe, ki jo lahko vsakdo spremeni ali spremeni. Pravzaprav, isto vprašanje kot "Kaj izbrati?" Predlaga. Ni zaželeno dajati kakršne koli nasvete, vendar je načeloma bolje, če organizacijo lokalnih omrežij z uporabo osrednjega strežnika raje uporabljamo OS UNIX (Linux), ne pa Windows. Je cenejši, lažji in varnejši. Res je, da uporabniki, ki se uporabljajo za vmesnik in ukaze na osnovi operacijskega sistema Windows, ta lupina morda izgleda, milo rečeno, ni povsem jasna. Vendar pa vmesnik ne bo deloval. Toda z nastavitvijo morate narediti malo (in kako to brez njega?). Poudariti pa je treba, da vsi sodobni operacijski sistemi ne izpolnjujejo današnjih zahtev, čeprav imajo precej dober potencial za razvoj in posodobitev. Predvsem gre za FreeBSD, ki žal ni bil namenjen razvoju, kljub vsem prednostim. Razvijalci so postavili križ. Vendar drugi sistemi ne zaostajajo. Torej, v bližnji prihodnosti lahko pričakujete tudi posodobljeno različico operacijskega sistema Windows 10, ki že združuje funkcionalnost in nepremičnost, instrežniški model (po standardni namestitvi lahko strežnik nastavite popolnoma osnovno). Tudi dodatnih strank ne bo treba namestiti. Dovolj je, da uporabite eno od komponent v samem OS-u in v nastavitvah BIOS-a (isti Hyper-V modul za ustvarjanje virtualnega stroja). Z njim, kar zadeva dodeljevanje sredstev med povezanimi terminali, strežniški operacijski sistem na splošno preprosto "leti".

  Sorodne publikacije