Trije primeri uporabe funkcije IF v Excelu

Excel je najbolj priljubljen urejevalnik preglednic, ki vam pomaga rešiti številne težave, tako strokovne kot stanovanjske. Z uporabo tabel lahko zlahka zaženete nekakšno knjigovodstvo ali pa naredite sezname, ki so primerni za vas. Toda v tej aplikaciji je veliko več funkcij kot samo pisanje vrednosti celic tabele. V tem članku upoštevamo logično funkcijo DA.

Sintaksa funkcije

Najprej je treba obravnavati sintakso funkcije DA, da jo lahko uporabimo v praksi. Pravzaprav je zelo preprost in ne pozabite, da vse spremenljivke ne bodo povzročale težav:= Če (logical_express; true_value; false_value)

Zdaj pa preglejmo vse zgoraj navedene postavke.

  • " = IF " je ime funkcije, ki jo bomo uporabili;
  • " logical_expression " je vrednost, ki jo je treba preveriti. Vnese se lahko tako numerično kot besedilno.
  • " resnična vrednost " - vrednost, ki bo izpisana v izbrani celici ob upoštevanju danih pogojev "logical_expression".
  • " false_value " je vrednost, ki se prikaže, če se pogoji v " logičnem_izrazu " ne upoštevajo.

Če sintaksa ni jasna, potem ni nič strašnega, zdaj bo na primer razstavljena.

& lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
& lt ;! - fb_336x280_1 - & gt;

& lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

Primer funkcije YES v Excelu

ToDa bi prikazali primer uporabe te funkcije, ni treba ustvarjati zapletenih tabel. Potrebovali bomo samo dve celici. Na primer, v prvi celici imamo število "45", drugo pa moramo imeti vrednost, ki bo odvisna od vrednosti prve. Torej, če je število v prvi celici več kot 50, potem bo drugi prikazal "preliv", če je manjši ali enak, "ni dovolj". Spodaj je slika, ki ponazarja zgoraj navedeno.

Kot lahko razumemo, da se lahko vse spremenljivke spremenijo zase. Spremenite lahko tudi logični izraz in vrednosti, ki predstavljajo BLOK ali TRUE. Upoštevajte, da če besedilo služi kot vrednost, mora biti navedena za pravilen prikaz.

& lt; skript async = "//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
& lt ;! - fb_336x280_2 - & gt;

& lt; skript & gt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []). push ({});

Primer vgrajene funkcije IF v Excelu

Primer običajne funkcije smo obravnavali, če je uporabljena samo ena logična vrednost. To je priročno, če se ukvarjate le z nekaj luknjami, za interakcijo z velikim obsegom podatkov je bolje uporabiti vgrajeno funkcijo DA v Excelu.

Razumeti, kaj je to. Kliče se vdelana funkcija, v kateri je zapisanih več pogojev. Z drugimi besedami, celica bo napisana več funkcij hkrati. Poglejmo vse to na primer.

Predpostavimo, da imamo tabelo, ki navaja imena študentov in njihove ocene za izpit. Rezultat moramo predpisati v skladu s temi rezultati,, ki je izražena v izrazih "odlično", "dobro", "zadovoljivo", "nezadovoljivo" in v skladu s tem ocene "5", "4", "3" in "2". Če ne želite zapolniti vseh polj, lahko uporabite ugnezdeno funkcijo YES v Excelu. Izgleda takole:


& lt; script type = "text /javascript" & gt;
lahko blockSettings2 = {blockId: "R-A-271049-5", renderTo: "yandex_rtb_R-A-70350-39", async:! 0};
if (document.cookie.indexOf ("abmatch =") & gt; = 0) blockSettings2.statId = 70350;
Funkcija (a, b, c, d, e) {a [c] = a [c] || [], a [c] .push (funkcija () {Ya.Context.AdvManager.render (blockSettings2)}), e = b.getElementsByTagName ("script") , d = b.createElement ("script"), d.type = "text /javascript", d.src = "//an.yandex .ru /system /context.js ", d.async =! 0e.parentNode.insertBefore (d, e)} (ta, ta.dokument," yandexContextAsyncCallbacks ");

Kot vidimo, je skladnja podobna prvotni:

= IF (logični izraz; true_value; IF (logical_express; true_value; false_value))

Upoštevajte, da je odvisno od števila podvojenih funkcij DA številka odvisna od zapiranja na koncu oklepajev.

​​

Izkazalo se je, da sprva določite logični izraz, ki je enak 5 žogicam, in predpiše, da mora v celici s formulo prikazati besedo "odlično", v drugem delu formule pa navesti oceno 4 in napisati, da je "Dobro" in v smislu KRVI, napišite "zadovoljivo". Kot rezultat, morate le poudariti formulo in jo razširiti v celotnem območju celic za kvadrat, ki se nahaja v spodnjem desnem kotu.

Tako enostavno uporabite funkcijo DA v Excelu za delo z velikim številom celic. Vendar to niso vse značilnosti te funkcije, zato nadaljujte.

Razširitev funkcijske funkcije DA

Poleg funkcije DA lahko uporabite "I" ali "ali". Ta pristop vam omogoča, da določite več logičnih vrednosti hkrati. Sintaksa tega, pretvorjena funkcija DA je velika, na primer, da poiščemo iste vrednosti matrike števil. Kot primer bomo upoštevali uporabo take funkcije IF v Excelu.

V območju celic smo vnesli 3 do 3 številke. Nekatere vrstice imajo enake vrednosti. Recimo, da želimo izvedeti točno kaj. V tem primeru zapišemo formulo:

= IF (OR (A1 = B1; B1 = C1; A1 = C1), imajo enake vrednosti, ni enakih vrednosti)
To pomeni, da smo opozorili, da če imata dve celici iste vrstice enake vrednosti, potem mora formula izpisati spremenljivko "obstajajo enake vrednosti", sicer bo izpisala "ni enakih vrednosti".

Zaključek

Tu razdelimo funkcijo IF v Excelu. Seveda pa ponuja veliko več priložnosti, v članku smo skušali pojasniti načelo njegovega dela. V obeh primerih se lahko odmaknete od prikazanih primerov in eksperimentirate z drugimi skladenjskimi konstrukcijami. Upam, da je bil ta članek koristen za vas.

Sorodne publikacije