Risograph - kaj je, materiali in tehnologija

V tem članku boste našli odgovore na naslednja vprašanja: "Risograf - kaj je to?", "Kako deluje?". Poleg tega bomo opisali njene prednosti pred drugimi podobnimi tehnikami. Upoštevajte tudi vrste te opreme, načelo delovanja in glavne proizvajalce tovrstnih naprav.

Torej, risograf - kaj je to? To je naprava, ki lahko dešifrira različne dokumente, kot so razglednice, vizitke in drugi podobni izdelki. Takoj je treba opozoriti, da ni treba zamenjati kopirnega stroja in risografa. In če je prvi običajni kopirni stroj, potem lahko tako kompleksno opremo, kot je risograf, zlahka posnema ogromno število kopij, s takšnimi količinami kopirnega stroja pa se ne more spopasti.


Poleg tega vam uporaba takšnih naprav omogoča bistveno varčevanje pri tiskanju in opustitev drage ofsetne opreme. To velja samo, če vaša kopija ne presega 5000 kopij.

Prednosti risografa

Risograf - Kaj je za sodobno tiskanje? Ta stroj lahko enostavno prenese slike na papir skoraj vseh gostot, razen nekaterih trdnih kartona.
Sitotisk vam omogoča, da dobite barvito in naravno sliko, hkrati pa tudi besedilo, ki je preprosto brati, in najmanjšo velikost. In vse to - v relativno kratkem času in po relativno nizki ceni.

Vrste opreme

Risografi se med seboj razlikujejo po nizu tehničnih značilnosti in metodi skeniranjarepliciranih proizvodov. Skupno je mogoče razlikovati dve glavni vrsti te vrste opreme. Vrste risografov:
 • boben. Tu se prvotna postavitev pomika skozi tehnično enoto. Podatki se berejo v procesu in nato prenesejo na želeni papir. Delo s tako napravo je precej težko zaradi njegovega božanja, saj je kot idealno potrebno enak papir.
 • Tablete. V tem primeru se sitotisk opravi s pomočjo stekla, kjer je pritrjena prvotna postavitev (po analogiji s kopirnim strojem) in premikajoča se enota za branje podatkov pade spodaj.
 • Še vedno je nekaj industrijskih vrst, vendar so večinoma stacionarne in zelo velike, zato jih ne bomo upoštevali.


  Nato bomo poskušali odgovoriti na vprašanje: "Risografija - kaj je to?". To pomeni, da upoštevamo načelo opreme in da se končno ugasne.

  Načelo delovanja risografa

  Ta oprema je po videzu zelo podobna masivnemu kopirnemu stroju, toda v bistvu je risograf nekaj med tiskanim tiskarskim offsetom in kopirnim strojem. Naprava prebere podatke iz prvotne postavitve in nato izdela tiskano obliko na posebnem dubleterju (film za risograf). In potem iz tega filma je slika že prenesena na pravi nosilec.
  Na splošno je načelo naprave dovolj preprosto. V poseben oddelek postavimo prvotno postavitev, nato pa na daljinskem upravljalniku izberemo potrebne kriterije (gostota, barva, število kopij itd.) In v prvih nekaj sekundah bo prva kopija pripravljena. Papir, pa tudi vkopirni stroj, se napaja s priročnim pladnjem in končni kopiji padejo v drug predel na zadnji strani naprave.

  Master-layout

  Izvirna postavitev je običajen vir, iz katerega se kopirajo. Na njem je vse mogoče upodobiti - od preprostega besedila do slikovite pokrajine. Digitalna enota prepozna vir in ga pretvori v tok električnega tipa, ki nato vstopi na območje, kjer je narejen dubler, to je master film. Slednje je videti kot tanek papirnati trak, kjer se na obeh straneh nanese polimerni premaz. Film je sam navit v zvitku in se med delom uporablja kot potrošni material. Na polimerni površini rizograf proizvaja goreče kamne, ki natančno ustrezajo dvojniku slike.
  Po tem se odrezani del filma odstrani (glede na velikost prvotne postavitve) in pritrdi na poseben boben, izdelan z mrežasto strukturo. Nato se barva nanese na mrežo in premazuje na glavnem filmu. To pomeni, da v končni analizi na list papirja dobimo podobo, ki je bila zgorela v polimerih v dublerju. Da bi dosegli potrebno število vzorcev, se boben začne premikati, listi iz pladnja, ki potekajo skozi vpenjalni valj, tesno pridejo v stik z glavnim filmom in gredo na drugo stran z že končano sliko. In tako, dokler se ne zbere zahtevana količina izvodov (ali barva ne bo končana). Če želite skenirati drugo izvirno postavitev, vam je ni treba več odstranitiPotrebujete film iz bobna in ponovno začnite postopek podvajanja. Poleg tega, da spremenite barvno paleto postavitev bo treba zamenjati valj (za vsako barvo, ki ločeno boben). Vsi drugi postopki kopiranja so v samodejnem zaporedju. Upravljavec mora le pogledati na krmilno pot in od časa do časa prilagoditi pretok (povečati /zmanjšati nasičenost barve, premakniti sliko na drugi rob itd.).

  Ključne značilnosti aparata

  Torej, risograf - kaj je to? Ta naprava je sposobna razdeljevati knjižice, letake in druge tipografske izdelke s hitrostjo 120 slik na minuto. Vse možne težave, ki se ne morejo imenovati kritične, kot je zagozdena pisma ali druge manjše nesreče, je mogoče enostavno popraviti ročno. Naprava ima priročen pokrov, pod katerim so vidni vsi glavni deli, ki so odgovorni za dobavo materiala.
  Naprava se zlahka spopade s papirjem skoraj vsake gostote z najmanjšo mejo 60 g /m 2. Rizotropa Riso se je na primer odlično pokazala, ko je delala z debelimi listi z gostoto 220 g /m2. Prav tako ima naprava vgrajeno možnost izbire ustrezne krajine: navpično, vodoravno, besedilo in fotografije. Poleg tega je na nekaterih modelih funkcija povečave z ločljivostjo 400 dpi.

  Kakovost odtisov

  Treba je omeniti, da bo kakovost slike na kopiji nekoliko slabša od izvirnika. Če pogledate natančneje, bodo slike sestavljene iz zelo majhnih zob, ki so narejene iz odprtin iz glavnega filma.
  Iz istega razlogabarva tiska je lahko neenakomerna, in če se papir ne razlikuje po kakovosti, je slika verjetno mehka struktura. Slaba stran takšne opreme, kot je risograf, je le v tem, da je cena tiskanja (cena enega odtisa smešno majhna) in hitrost tiskanja.

  Postavitve

  Razmislimo podrobneje o prvotnih postavitvah, ker njihova kakovost neposredno vpliva na izid rezultatov. Najbolje je izbrati podobo, ki se uporablja samo na eni strani lista, saj se lahko v procesu izdelave glavnega filma pojavi slika slike na postavitvi postavitve, kar pomeni, da so odtisi vnaprej obsojeni na povprečno kakovost. Ni treba obravnavati zelo temnih originalov, ki imajo veliko barv. Pogosto se zgodi, da se zaradi velikega števila barv in s tem dodatne obremenitve bobna kopije začnejo držati cilindra, izhod pa se bo prikazal z namazano in slabo kakovostno sliko. Osupljiv primer takšne napačne postavitve je belo besedilo na črni podlagi in prevelike barvne fotografije. Prav tako bo treba omeniti, da morajo imeti vsi modeli polja, od katerih vsak - ne manj kot 10 mm. To je posledica dejstva, da je tiskanje na robove risografa nemogoče, ker se bodo listi držali valja in se bodo odtisi krčili, kar ogroža poroko za celoten obtok.

  Proizvajalci risografov

  Nedavno so obrtniki iz srednjega kraljestva z opremo opremili trg kopirnih strojev. Kakovost, seveda, pušča veliko možnosti za željo, zato je težko priporočiti, da se z njo ukvarjamo, razen če jo kupite.takšna naprava za potrebe majhnih pisarn. Izberite risograf (cena se razlikuje glede na značilnosti modela) je najboljša od ugledne blagovne znamke.
  Svetovni proizvajalci risografov:
 • Duplo (od 150.000 rubljev);
 • Riso (od 100000 rubljev);
 • Ricoh (od 60.000 rubljev).
 • Z izbiro katerega koli modela ene od teh podjetij, ste lahko prepričani v zanesljivost opreme in tudi kot kopijo.

  Uporaba

  Optimalna uporaba te vrste opreme je ustvarjanje kopij iste vrste velikih kopij. Tiskalnik očitno ni primeren za te namene - predolg je, profesionalni offset tisk pa je predrag. Najpogosteje se risograf uporablja za replikacijo takšnih izdelkov, kjer ločljivost slike ni kritična. Najboljša možnost je kopiranje ene ali dveh majhnih risb in besedila. Risograf bo uporaben za:
 • vizitke;
 • brošure;
 • razglednice;
 • etikete;
 • Izpusti za dokumente in mape.
 • Sorodne publikacije