Preprečevanje računalnika za stabilno delo - strokovni nasveti. Računalniška pomoč

Dejstvo, da skoraj vsi sodobni računalniški sistemi zahtevajo stalno skrb, so navidezno znani vsem uporabnikom. Ampak ne vsi jasno predstavljati, kaj bi moralo biti. Za vzdrževanje računalnika, operacijskega sistema in nameščenih programov v maksimalnem delovnem stanju je potrebno izvesti in preprečiti programsko opremo računalnika ter spremljati komponente strojne opreme (nameščene opreme). Pogosto je povsem jasna meja med temi smeri težko določiti, saj so zelo medsebojno povezani, in uporabljene tehnike, na primer, programska narava lahko pozitivno vpliva na izboljšanje dela "železnih" komponent in obratno.


Preventivne metode za osebne računalnike

Najprej pojasnimo, da se v večini primerov razume kot profilaksa, ki se osredotoča na prej omenjena področja. Samoumevno je, da naj bi preventivni ukrepi osebnega računalnika, povezani z nadzorom dela nameščene opreme, vključevali redno čiščenje računalnika iz vseh vrst umazanije in prahu. V tem primeru večinoma govorimo o stacionarnih enotah, ker razstavljanje prenosnih računalnikov ni priporočljivo (zato je verjetnost, da bi prišlo v prah, veliko nižja, kot jo opazimo pri stacionarnih računalnikih).
Zato je priporočljivo redno "čiščenje" znotraj sistemske enote,uporaba doma, najpogostejši gospodinjski sesalnik, je vključen v način minimalne absorpcije moči (to je potrebno, da ne poškodujete pomembnih komponent, nameščenih na matični plošči). Očitno ni treba reči, da lahko prah sproži situacije, ko so stiki pokvarjeni, in to samo ogroža dejstvo, da operacijski sistem ali program s komponento ne more pravilno delovati, in pojav napak bo spremljal tudi modri zasloni smrti Kako pogosto morate čistiti? Vse je odvisno od zasnove sistemske enote. V povprečju pa to lahko zahteva vsaj enkrat na mesec.


Če upoštevate programske metode za spremljanje stanja računalnika, različne člene in priporočila za računalniško pomoč, ki so na voljo v glavnih dejavnostih uporabnika, zlasti naslednje, spet, redno izvedene akcije
 • testiranje virusa in celo kljub prisotnosti uveljavljenih pravnih sredstev);
 • preverjanje diska za morebitne napake;
 • čiščenje iz smetniških datotek, ostankov po odstranitvi programov, sistemskega predpomnilnika, aplikacij in brskalnikov, katerih prisotnost vodi do nereda diska in registra;
 • defragmentirajte trdi disk, da bi pospešili dostop do pogosto uporabljenih komponent programske opreme (SSD-ji ne zahtevajo takšnih dejanj);
 • pravočasna namestitev posodobitev in podpore operacijskega sistematrenutno stanje gonilnikov naprav;
 • onemogočanje nepotrebnih komponent in storitev, ki lahko upočasnijo delovanje računalnika;
 • odstranitev nepotrebnih aplikacij itd.
 • Ni treba posebej poudarjati, da je to daleč od vseh ukrepov, vendar le najosnovnejše. Toda, če se osredotočite vsaj na njihovo uporabo, lahko preprosto dosežete stabilnost pri delu katere koli računalniške naprave, saj je absolutno vse operacije mogoče opraviti samostojno.

  Program za preprečevanje virusnih protivirusnih virusov: Navodila

  Na žalost večina uporabnikov pomotoma verjame, da je dovolj, da namestite protivirusni program in ga pozabite (npr. Zagotovite potrebno zaščito). Ni vse tako preprosto. Dejstvo je, da je veliko odvisno od razreda antivirusa in njegovih zmožnosti. Nekateri celo priljubljeni paketi, kot je Avast! obnašajo se popolnoma neustrezno, preskočijo grožnje, dajejo lažno pozitivne rezultate in v nekaterih primerih so lahko sami izpostavljeni virusnim okužbam. Zato je zelo priporočljivo namestiti zmogljivejši in zanesljivejši protivirusni program ESET ali Kaspersky Lab. Pakete brez paketa ESET lahko aktivirate vsakih trideset dni, ne da bi jih morali kupiti. Če potrebujete čisto freeware, lahko namestite isti paket iz Kaspersky ali imate precej dobro dokazano protivirusno Panda Cloud. Ko že govorimo o preprečevanju okužbe z virusom PC, je treba posebej opozoriti, da je treba pri izbiri protivirusnega programa posebno pozornost nameniti posodobitvi sistema.antivirusne baze podatkov, saj se nove grožnje na istem internetu danes pojavljajo kot gobe po dežju.
  V zvezi z izvajanjem inšpekcijskih pregledov je zelo priporočljivo, da to storite vsaj enkrat na teden in z rednim delom na internetu - in pogosteje. V tem primeru lahko aktivirate bodisi S. M. R. R. R. T-skeniranje, ki je v skoraj vseh programih, ali opravljanje preverjanja na zahtevo z vključitvijo na seznam razpoložljivih predmetov.

  Čiščenje trdega diska in logičnih particij iz smeti

  Nemogoče si je predstavljati računalnik brez odstranjevanja vseh vrst računalniških odpadkov, ki so se nabrali v procesu dela z operacijskim sistemom in nameščenimi programi. V najenostavnejšem primeru morate biti pozorni na redno čiščenje diska in sistemskih in logičnih particij).
  Če tega ne storite, lahko uporabite vsaj standardna orodja Windows, izbrišejo se samo elementi na seznamu, vse postavke je treba zabeležiti, razen posodobitve. To vam bo omogočilo, da se znebite predpomnjenih podatkov sistema in programov, začasnih internetnih datotek (vendar le v zvezi z domačimi brskalniki), vsebine smeti, itd. Če uporabljate odstranitev sistemskih datotek, lahko naredite globlje čiščenje. V primeru prisotnosti spletnih brskalnikov tretjih oseb pa bo treba v njih odstraniti začasne komponente, piškotke in vse druge odpadke (običajno se takšne operacije izvajajo v razdelku, ki razkriva zgodovino obiskov).

  Preverjanje in defragmentiranjeDisk

  Na žalost je pojavljanje napak na trdem disku mogoče pripisati eni izmed najpogostejših težav. Mnogi članki o računalniški pomoči zelo jasno kažejo, da lahko vodijo k dejstvu, da lahko tako operacijski sistem kot tudi programi, ki so nameščeni v njem, zaradi tega delajo z zrušitvami.
  Sam sistem ima standardno orodje za preverjanje, ki se imenuje iz lastnosti diska ali particije v Raziskovalcu, vendar se pogosto priporoča uporaba ukazne vrstice, ki uporablja ukaz za preverjanje, vnesen z več dodatnimi atributi. Ampak v tem, in v drugem primeru, je treba vključiti ne le odkrivanje napak, temveč tudi njihov popravek, kot tudi obnovitev sektorjev zavarovanja. Če želite, lahko izvedete in preizkusite površino, vendar so taka dejanja bolje opraviti s pomočjo posebnih orodij. Drug problem, ki ga mnogi navadni uporabniki pogosto ne upoštevajo, je, da se sčasoma klici aplikacij in odpiranje datotek opravljajo veliko počasneje, kot je bilo takoj po namestitvi. To je posledica dejstva, da je v procesu izvajanja operacijskega sistema Windows in pogosto nameščanjem aplikacij ali izvajanjem dejanj z uporabniškimi datotekami trdi disk razdrobljen, kar pomeni, da so datoteke razpršene po celotnem trdem disku, zaradi česar se hitrost iskanja in začetka, odvisno od področja ohranjanja, zmanjša . Preprečevanje računalnika v smislu defragmentiranja diska vam omogoča, da premikate pogosto uporabljene predmete na najhitrejših področjih trdega diska (bližje osrednjemu prostoru)plošče), vendar hkrati organizira strukturo datotek. Prosimo, upoštevajte, da se za SSD, ki se razlikujejo od običajnih trdih diskov v načrtu za izvajanje defragmentacije ni priporočljivo sploh pod nobenim razlogom.

  Delo s posodobitvami sistema

  Pomembno vlogo ima tudi nameščanje ali posodabljanje sistema, ki je stalno nameščen ali ponujen. Kljub temu, da so paketi zelo pogosto, milo rečeno, netočnosti, in njihova namestitev povzroča kritične napake, kar je še posebej opazno v operacijskem sistemu Windows 7, in od nedavnega, v Windows 10 jih v nekaterih primerih tudi namesti, ker je potrebno lahko vsebuje ne le orodja v obliki popravkov za varnostni sistem, temveč tudi pomembne posodobitve vgrajenih platform in komponent sistema.
  Vendar pa je včasih celo, ko je samodejna posodobitev onemogočena, lepo, če ročno poiščete razpoložljive pakete. Če želite, nekatere posodobitve morda ne bodo nameščene (izključite s seznama posodobitev drugih Microsoftovih izdelkov, odstranite posodobitve zrušitve itd.). Zelo pogosto, tudi brez najnovejših posodobitev, tudi nekateri programi tretjih oseb zavračajo delo.

  Ohranjanje voznikov v sedanjem stanju

  Še ena ovira pri preprečevanju gonilnikov naprav PC. Največ, če ne upoštevate težav s trdim diskom z RAM-om, povzročite najbolj kritične napake v sistemu, kar dokazujejo isti modri zasloni smrti.
  V upravitelju naprav posodobitevNajbolje je, da ne upravljate upravitelja, temveč zaupate ta postopek s posebnimi programi, kot je Driver Booster, ki dostopajo do internetnih virov proizvajalcev strojne opreme in namestijo najnovejše različice tega, ki izključujejo prodor virusov in zanikanje same opreme.

  Optimizacija učinkovitosti

  Zdaj nekaj besed o tem, kako narediti domače računalniško preprečevanje, ko gre za nekatere komponente programske opreme, ki lahko upočasnijo sistem.
  V tem primeru gre ne samo za zagonsko distribucijo, v kateri veliko nameščenih aplikacij ustvari lastne module, ki delujejo v operacijskem sistemu Windows, ampak tudi o nekaterih neuporabljenih storitvah in sistemskih komponentah. To lahko onemogočimo ročno, vendar moramo jasno predstavljati, kaj lahko brez pomembnih posledic deaktiviramo. V tem primeru lahko uporabite orodja drugih izdelovalcev, kot je Windows Manager, ki imajo kontrole za take komponente.

  Odstranitev nepotrebne programske opreme

  Pri nameščanju aplikacij morate biti previdni, še posebej ker nekateri morda celo namestijo nekakšno podružnico (če kdo ne ve, se podatki o vsaki datoteki vnesejo v register, in dlje ko je, bo zagnal sistem). Za preprečevanje PC-jev v zvezi s tem, pojdite na program in komponento, nato odstranite vse, kar ne uporabljate v svojem vsakodnevnem delu.

  Uporaba samodejnega odstranjevanja namestitve

  Toda ker so vaša lastna vgrajena orodja za odstranjevanje pogosto nameščenaprogrami niso popolnoma odstranjeni v celoti, najbolje jih je znebiti s pomočjo ozko usmerjenih pripomočkov. Eden od najmočnejših je iObitn Uninstaller.
  Z njegovo pomočjo lahko odstranite ne samo prilagojene aplikacije, temveč tudi številne razširitve ali vrstico brskalnika. Lahko se znebite celo vgrajenih aplikacij lupine operacijskega sistema. Hkrati bodo taki programi samodejno odstranili vse preostale komponente, vključno z datotekami, mapami in registrskimi ključi.

  Avtomatizirani optimizatorji programske opreme

  Končno, optimizacijo z avtomatizacijo mnogih procesov je mogoče doseči z uporabo posebnih programov, imenovanih optimizatorji (CCleaner, Advanced SystemCare itd.). Večina teh programov ima veliko orodij za fino nastavitev in vzdrževanje računalnika, vključno z moduli za hitro optimizacijo z enim klikom.
  Dovolj je, da preprosto določite orodja, ki jih potrebujete, in izvedete skeniranje, po katerem se bodo težave, ki jih boste našli, popravile samodejno. Med najsodobnejšimi moduli je še posebej koristno dodeliti čiščenje, popravljanje in defragmentiranje registra, odstranjevanje neželene programske opreme, optimizacijo zagona sistema, preverjanje in defragmentiranje diska, izboljšanje varnosti in še več.

  Kratek povzetek

  Če povzamemo, lahko rečemo, da preprečevanje računalnika in njegovih sestavnih delov v veliki meri poteka po opisanih metodah. Da pa bi zagotovili celovite storitve, jih je treba uporabljati vzporedno. Seveda izgledajo optimizatorjiTo je precej učinkovito, vendar nekaterih operacij z njihovo pomočjo ni mogoče vedno izvesti (na primer posodobitve gonilnikov ali protivirusne zaščite). Če imate pri roki nič, uporabite največja in standardna sistemska orodja. Če imate potrebno znanje, ne pozabite pravočasno posodobiti vdelane programske opreme primarnih sistemov BIOS /UEFI, kar lahko včasih prepreči veliko težav z novo strojno opremo, ki jo starejša programska oprema morda ne podpira.

  Sorodne publikacije