Mikrokontroler Atmega8. Programiranje Atmega8 za začetnike

Mikrokontroler Atmega8 je najbolj priljubljen član svoje družine. V mnogih pogledih so dolžni po eni strani poenostaviti delo in razumeti strukturo, po drugi pa precej široko funkcionalnost. Članek bo obravnaval programiranje Atmega8 za začetnike.

Splošne informacije

Mikrokrmilniki se nahajajo povsod. Najdemo jih v hladilnikih, pralnih strojih, telefonih, tovarniških strojih in številnih drugih tehničnih napravah. Mikrokontrolerji so lahko enostavni in zelo zapleteni. Slednje ponujajo bistveno več funkcij in funkcionalnosti. Ampak, da se ukvarjajo z njim takoj v kompleksne tehnologije ne bo delovalo. Najprej se morate naučiti nekaj preprostega. Na primer, Atmega8 bo sprejeta. Programiranje na njem ni zapleteno zaradi inteligentne arhitekture in prijaznega vmesnika. Poleg tega je lastnik zadostne zmogljivosti za uporabo v večini amaterskih naprav. Poleg tega se uporabljajo tudi v industriji. V primeru Atmega8 programiranje vključuje poznavanje jezikov, kot so AVR (C /Assembler). Kaj naj začnem? Razvoj te tehnologije je možen na tri načine. In vsakdo se odloči za delo z Atmega8:


 • Programiranje preko Arduino.
 • Nakup končne naprave.
 • Samokontrolni mikrokrmilnik.
 • Preučili bomo prvi in ​​tretji odstavek.

  Arduino

  To je priročna platforma, izdelana v obliki elektronskega oblikovalcaPrimeren za hitro ustvarjanje različnih naprav. Na plošči je že vse, kar potrebujete v obliki mikrokrmilnika, njegove vezave in programatorja. Po tej poti bo oseba prejela naslednje ugodnosti:
 • zahteve po nizkem pragu. Za razvoj tehničnih naprav vam ni treba imeti posebnih znanj in spretnosti.
 • Za povezavo bo na voljo široka paleta elementov brez dodatnega usposabljanja.
 • Hiter začetek razvoja. Od Arduino lahko takoj pojdite na ustvarjanje naprav.
 • Prisotnost velikega števila izobraževalnih gradiv in primerov izvedb različnih modelov.
 • Vendar obstajajo določene pomanjkljivosti. Zato programiranje Atmega8 v Arduinu ne omogoča globljega prodiranja v svet mikrokrmilnika in obravnava številne uporabne vidike. Poleg tega se boste morali naučiti programskega jezika, ki se razlikuje od uporabljenega AVR (C /Assembler). In vendar: Arduino ima dokaj ozko linijo modelov. Tako prej ali slej boste morali uporabiti mikrokontroler, ki se ne uporablja na ploščah. In na splošno je to dobra možnost za delo z Atmega8. Programiranje preko Arduina bo zagotovilo zanesljiv začetek v svetu elektronike. In človek verjetno ne bo zamudil roke zaradi napak in težav.


  Samoustanovitev

  Zaradi naklonjenosti načrta se lahko izdelajo sami. Konec koncev, to zahteva poceni, cenovno dostopne in preproste komponente. To vam bo omogočilo, da preučite mikrokrmilnik Atmega8, ki bo po montaži lažje berljiv. Prav tako lahko po potrebi samostojno prevzametedruge komponente za določeno nalogo. Res je, da obstaja tudi nekaj pomanjkljivosti - zapletenost. Samonastavite mikrokrmilnik, ko nimate pravega znanja in spretnosti. To možnost bomo preučili.

  Kaj potrebujete za montažo?

  Najprej morate dobiti Atmega8. Programiranje mikrokrmilnika brez njega, veste, je nemogoče. To bo stalo nekaj sto rubljev - ob zagotavljanju dostojno funkcionalno. Vprašanje je tudi, kako se bo izvajalo programiranje Atmega8. USBAsp je zelo dobra naprava, ki se je izkazala za boljšo. Lahko pa uporabite katerega koli drugega programerja. Ali pa ga vzamete sami. Toda v tem primeru obstaja tveganje, da bo s slabo kakovostjo mikrokrmilnik pretvoril v lomljeni del iz plastike in železa. Prav tako prisotnost modela plošče in skakalec ne preprečuje. Niso potrebni, vendar vam bodo prihranili čas in živce. In končno - potrebujete 5V napajanje.

  Programiranje Atmega8 za začetnike po zgledu

  Poglejmo, kako je na splošno ustvarjena naprava. Torej, recimo, da imamo mikrokrmilnik, LED, upor, programer, povezovalne žice, modelsko ploščo in napajalnik. Prvi korak je pisanje vdelane programske opreme. Spodaj je niz ukazov za mikrokontroler, ki je predstavljen kot končna datoteka s posebnim formatom. V njej je potrebno predpisati povezavo vseh elementov in tudi interakcijo z njimi. Nato lahko nadaljujete s pripravo sheme.VCC bi moral prispevati. Vsaki drugi napravi, ki je namenjena za delo z napravami in elementi, je najprej priključen upor, nato pa LED. Hkrati je moč prve odvisna od prehranskih potreb drugega. Usmerite se lahko z naslednjo formulo: R = (Up-Ups) /Is. Tu je p napajalnik, s pa LED. Predstavljajmo si, da imamo LED, ki porabi 2V in zahteva napajanje 10 mA, in se pretvori v bolj priročno obliko za matematične operacije in dobimo 001 A. Potem bi formula izgledala takole: R = (5V-2V) /001 A = 3V /001 A = 300 ohmov. Toda v praksi se pogosto izkaže, da je nemogoče izbrati idealen element. Zato je najprimernejši. Ampak morate uporabiti uporni upor nad vrednostjo, ki jo dobimo matematično. Zaradi tega pristopa bomo podaljšali trajanje njegove storitve.

  In kaj potem?

  Torej imamo majhno shemo. Zdaj je ostalo, da se povežete z mikrokrmilnikom in v pomnilnik zapišete vdelano programsko opremo. Tukaj je ena točka! Pri izdelavi sheme jo morate izdelati tako, da se lahko mikrokontroler z bliskavico brez razkroja. To bo prihranilo čas, živce in podaljšalo življenjsko dobo elementov. Vključno z Atmega8. Programiranje znotraj vezja, ki ga morate upoštevati, zahteva znanje in spretnosti. Vendar pa vam omogoča tudi ustvarjanje bolj popolnih modelov. Navsezadnje se pogosto zgodi, da se elementi med razpadom poškodujejo. Po tem je shema pripravljena. Lahko napajate.

  Pomembne točke

  Želim datizačetniki so koristni nasveti za programiranje atmega8. Vgrajene spremenljivke in funkcije se ne spreminjajo! Zaželeno je, da napravo opremite s programom, ustvarjenim po tem, ko je bil preverjen, da ni "večnih ciklov", ki blokirajo druge motnje in uporabljajo dober oddajnik. V primeru uporabe izdelave za te namene bi moralo biti moralno pripravljeno, da mikrokrmilnik ne uspe. Ko programer programirate, morate povezati ustrezne izhode VCC, GND, SCK, MOSI, RESET, MISO. In ne zlomite varnostne opreme! Če tehnične specifikacije določajo, da mora biti napajalnik 5V, je treba natančno držati takšne napetosti. Tudi uporaba izdelkov na 6V lahko negativno vpliva na delovanje mikrokrmilnika in skrajša njegovo življenjsko dobo. Seveda imajo baterije pri 5V nekaj razlik, vendar je praviloma vse v razumnih mejah. Na primer, maksimalna napetost bo ostala pri 53 V.

  Učenje in izboljšanje spretnosti

  Na srečo je Atmega8 zelo priljubljen mikrokrmilnik. Zato, da bi našli podobno misleče ljudi ali preprosto vedeli in vedeli, kako ljudje ne bodo delali. Če ne želite ponovno odkrivati ​​kolesa in želite samo rešiti določeno nalogo, potem lahko poiščete želeno vezje v svetu omrežja. Mimogrede, majhen nasvet: čeprav je rusko govoreči segment robotike je zelo priljubljen, vendar če ni odgovora, potem je treba iskati v angleščini - vsebuje red velikosti več informacij. Če obstajajo dvomi glede razpoložljivih priporočil, lahko iščete knjigo,Atmega8. Na srečo, proizvodno podjetje upošteva priljubljenost svojega razvoja in jim zagotavlja strokovno literaturo, kjer izkušeni ljudje povedo, kaj in kako, in tudi da primere dela naprave.

  Ali je težko začeti ustvarjati nekaj svojega?

  Dovolj je, da imamo 500-2000 rubljev in nekaj prostih večer. Ta čas je dovolj, da se seznanite z arhitekturo Atmega8. Po malo prakse, lahko preprosto ustvarite svoje projekte, ki opravljajo določene naloge. Na primer robotska roka. En Atmega8 mora zadostovati za prenos osnovnih motoričnih funkcij prstov in čopičev. Seveda je to precej težka naloga, vendar je zelo močna. V prihodnje lahko na splošno ustvarite kompleksne stvari, ki bodo zahtevale na ducate mikrokontrolerjev. Ampak to je vse pred nami, preden je treba dobiti dobro šolsko prakso za nekaj preprostega.

  Sorodne publikacije