Izdelava slike: Programska oprema za najboljši opis

Danes je obdelava grafike z računalniškimi sistemi na tako visoki ravni, da lahko vsak novinec v kratkem času ustvari pravo mojstrovino. In ustvarjanje slik s pomočjo programov ima dolgo puščanje. Poskusili bomo razmisliti o nekaterih najbolj priljubljenih grafičnih paketih, ki se uporabljajo za različne namene, vendar sredstva za ogled slik na seznamu ne bodo vključena.

Zgodovina ustvarjanja slik na računalniku

Na začetku računalniške tehnologije grafika ni bila posebej pomembna in se je uporabljala izključno za izpisovanje podatkov za tiskanje. S prihodom 70-ih osebnih računalnikov z zaslonom je bilo na asemblerju napisanih veliko programov, ki so omogočili izdelavo barvnih slik na podlagi 256-barvne palete.


Od sredine osemdesetih let so začeli veljati multimedijski standardi, vloga grafike pa se je bistveno povečala. Že takrat so v šoli učenci obvladali ustvarjanje slik z napisi in celo z dodatkom 8-bitnega zvoka, ki je bil reproduciran prek sistemskega zvočnika, v osnovnem jeziku. Vendar je bil pravi preboj še daleč. In šele v devetdesetih letih je prišlo do revolucije, ko so se začele uporabljati nove vrste slik (vektor in raster), računalniki pa so postali veliko močnejši, da ne omenjamo spremenjenih vrst programske opreme. Takrat, tudi v običajnem programu Paint, lahko narišete nekaj zanimivega. In ko je izšel paket Corel Draw, je grafična obdelava prešla na novo raven.

Ustvarjanje slik: vrste grafike

Danes so splošno sprejeti grafični standardi natančno vektorske in bitne slike. Ločeno morate poudariti animacijo, kot tudi razlikovati pojem dvodimenzionalne (2D) in tridimenzionalne (3D) grafike.


V skladu s tem je mogoče veliko formatov uporabiti za shranjevanje takšnih predmetov. Navsezadnje ima vsak paket svoj format, čeprav v večini primerov omogoča obdelavo datotek, ustvarjenih v drugih programih.

Pogosto uporabljeni programi za začetnike in strokovnjake

Dejansko lahko danes najdete veliko orodij za ustvarjanje in obdelavo slik - od preprostih aplikacij do celotnih programskih sklopov. Ustvarjanje slik z besedilom je na primer absolutno osnovno v grafičnem urejevalniku Paint, ki je vključen v standardni nabor sistemov Windows. Vendar, če se lotite vprašanja ustvarjanja slik visoke kakovosti in kompleksnosti, morate dodeliti močnejše pakete. Seveda ne bodo upoštevane vse, vendar pa lahko prinesete nekaj od njih:
 • Adobe Photoshop.
 • GIMP.
 • Picasa.
 • Paint.NET.
 • Artweaver.
 • SAI orodja za barve.
 • Tux barva.
 • Photoscape.
 • AutoCAD.
 • Blender et al.
 • Naj na kratko preučimo nekatere vidike, povezane z zmogljivostmi teh aplikacij, ki so del orodja.

  Adobe Photoshop

  Ta programski paket v sodobnem računalniškem svetu je nesporni vodja na svojem področju in je bolj verjetno zasnovan za strokovnjake in ne za nepripravljene uporabnike.
  Ne samo to,da je program sposoben obravnavati praktično vse znane formate slik za danes, omogoča ustvarjanje slike iz katere koli stopnje težavnosti z uporabo profesionalnih učinkov, ima najmočnejše ozadje za ustvarjanje slik, enostavno preoblikuje slike s hiperpovezavami pikslov, ima široko funkcionalnost za ustvarjanje in urejanje plasti, ima tudi visoke hitrosti tudi pri uporabi 64-bitnega računalništva.

  GIMP

  Ustvarjanje slik (animiranih ali stacionarnih, dvodimenzionalnih ali tridimenzionalnih) s tem paketom, se lahko zdi, da je novinec nekoliko zapleten zaradi očitno preobremenjenega vmesnika.
  Vendar pa strokovnjaki aplikacijo GIMP imenujejo poseben analog Photoshopa in celo precej zmogljiva alternativa. Poleg ustvarjanja slik, ima ogromen nabor orodij za vse priložnosti, profesionalne učinke in filtre, podporo za animacije in grafiko 2D /3D in še veliko več. Ni presenetljivo, da začetniki množitelji po vsem svetu uporabljajo ta paket za prikazovanje svojih likov.

  Picasa

  Ta program so uporabniki postavili kot enega najlažjih načinov za organiziranje fotografij in fotografij.
  Vendar pa z njim lahko za nekaj minut preprosto ustvarite kolaže, diaprojekcije in videoposnetke. Program je odličen za začetnike, saj ima na voljo veliko avtomatiziranih orodij.

  Paint.NET

  Za razliko od standardne aplikacije Paint je ta paket zelo zmogljiv programnanaša na polprofesionalno raven.
  Zanj je značilna dobro premišljena struktura, dober funkcionalni sklop in poenostavljen vmesnik, zaradi česar je program univerzalen tako za profesionalce kot za začetnike. Omogoča delo s številnimi modernimi vektorskimi in rastrskimi grafičnimi formati, podpira prekrivne plasti in urejanje, uporablja številne pomožne učinke, podpira dodajanje dodatnih vtičnikov, najpomembnejše pa je, da ima nizko porabo računalniških virov.

  Artweaver

  Ta paket je namenjen predvsem profesionalnemu urejanju rastrskih slik, vendar njegove možnosti presegajo običajno spremembo fotografij.
  Sedanji nabor orodij vam omogoča preprosto uporabo vgrajenih učinkov, doseganje slik visoke ločljivosti in odlično delo z besedilnimi plasti. Program ima med drugim tudi različico, ki je prilagojena tablicam, vendar je brezplačna računalniška različica nekoliko omejena.

  Paint Tool SAI

  Ta pripomoček je namenjen profesionalnim oblikovalcem in umetnikom. Mimogrede, razvijalci sami ne skrivajo, da je uporaba bolje uporabiti nekoga, ki že ima določene spretnosti vsaj pri prejšnjih različicah Corel Draw.
  Med orodji je še posebej pomembno poudariti možnost urejanja teksture platna, prisotnost 25 prilagojenih orodij in funkcijo glajenja z manjšimi napakami v procesu risanja, dopolnitev lastne prilagoditve po lastnih merilih, delo s plastmi in urejanje več hkrati.odprte dokumente. Toda paket je na žalost shareware in deluje normalno le 31 dni.

  Tux Paint

  Tu je še en majhen program, ki je priljubljen pri otrocih in odraslih. Njegova glavna prednost je izjemno preprost in uporabniku prijazen vmesnik ter edinstven sistem pozivov.
  Za začetnika je tukaj celoten arzenal svinčnikov in ščetk, približno 60 učinkov in prilagodljivih orodij ali vzorcev. Obstaja celo zanimiva Magic funkcija, ki je odsek, ki ohranja veliko število slik za skiciranje, kar bo še posebej zanimivo za otroško občinstvo.

  Photoscape

  To je še eno dobro orodje za grafično obdelavo. Da ne omenjam profesionalnega nabora orodij, je treba omeniti možnost ustvarjanja animiranih GIF slik iz več stacionarnih slik.
  Poleg tega je program opremljen s funkcijo objavljanja gradiva v spletnih zbirkah ali v fotoalbumih.

  AutoCAD

  Končno imamo enega najmočnejših sodobnih paketov za ustvarjanje slik z visoko gostoto. Čeprav se domneva, da se ta paket uporablja predvsem za inženiring in projektiranje, se s tem ne more strinjati.
  Na primer, ustvarjanje 3D slik v njem je tako profesionalno, da lahko veliko drugih urednikov preprosto zavide. Poleg tega ima paket najmočnejše sredstvo za parametrično risanje, ratificira vse objekte iz katerega koli vira, brez potrebe po ročnem izvozu, podpira delo zExcel in lahko ustvari tehnično dokumentacijo, uporabite samodejno posodabljanje projekta z namestitvijo in lahko vplivajo na delovanje storitev v oblaku in skladiščenje.

  Blender

  To je -. Popoln, 3D-modeliranje, ki ima ogromen potencial za delo s pisavami in vektorskih gradnikov, modeliranje, kiparstva, animacije, upodabljanje objektov, objektov ali drugih objektov, in tako naprej D. Obstaja podpora nelinearno urejanje in združevanje videa.
  Sveženj predvideva tudi priključitev dodatne vtičniki in uporabo edinstvenega upodabljanje. Poleg tega, program je zelo majhen, poleg tega pa je popolnoma prilagodljiv vmesnik, ki je sama po sebi.

  Mnenje

  Kot lahko vidite, je skupek programov, ki omogočajo ustvarjanje podob koli kompleksnosti in velikosti, kakor tudi za njihovo urejanje, je zelo široka. Kaj je to? Vse je odvisno od naloge in sposobnosti uporabnika. In seveda, predstavila niz lahko dopolnjujejo zelo dolgo časa.

  Sorodne publikacije