Tehnične značilnosti računalniškega spomina

Pojem "računalniški spomin" je zelo zamegljen. Vključuje lahko naprave za shranjevanje ali pomnilniške medije. Zato so značilnosti spomina odvisne od tega, kaj se razpravlja. Računalniški pomnilnik je element računalnika, fizične naprave ali medija za arhiviranje informacij. Uporablja se za izračune, ki potekajo v določenem obdobju.

Na kratko o spominu sistema

Značilnosti spomina so začele govoriti v 40. letih prejšnjega stoletja. Potem je ta PC element postal pomemben kot CPU. Od takrat je pomnilnik predstavljen s hierarhično strukturo, lahko hkrati uporablja več zapisovalnikov podatkov, od katerih ima vsaka svoje značilnosti in funkcije.


V osebnem računalniku je več vrst pomnilnika. Najpogosteje se spomnite dinamične naprave za shranjevanje - RAM. Čeprav je tukaj vredno vključiti tako trde diske, diske, flash pogone in prej uporabljene diskete.

Naloga skladišča

Da bi določili značilnosti spomina, morate razumeti njegovo nalogo. Ta del računalnika shranjuje v svojih celicah stanje sistema in informacije. "Elektronska mesta" lahko zapomnijo fizične učinke. Za dostop do takih informacij morate uporabiti poseben mehanizem. Enak postopek dostopa je korak za korakom. Procesi so časovno odvisni in razdeljeni v operacijo pisanja in branja. Ti ukrepi so upravljalci pomnilnika. Obstaja tudi operacija brisanja, ki zapolni celice z enakimi vrednostmi.

Funkcije sistemov za shranjevanje

Seveda je glavna funkcija pomnilnika dolgoročno shranjevanje podatkov. Skupaj s CPU je del von Neumannove arhitekture, ki gradi na celotnem sistemu sodobnih računalnikov.


Prvi modeli so uporabili pomnilnik kot arhiv za obdelane informacije. Razvili so jih v okviru posebnega programa, ki je zahteval strogo izvajanje zaporednih procesov. S prihodom von Neumannove arhitekture se je vse spremenilo.
Vsi shranjeni podatki so bili pretvorjeni v bitov. Zato je izginila odvisnost od fizičnega principa, sistema računanja in drugih dejavnikov. Zdaj so lahko vsi podatki: besedilo, slike, video posnetki itd. Tako je postalo možno "stiskati" besedilne datoteke in jih postaviti v 1 MB. Ker inženirji še niso razvili univerzalne naprave, ki bi lahko opravljala številne naloge, morajo sodobni računalniki namestiti več sistemov za shranjevanje hkrati.

Tipi računalniškega pomnilnika

Za preklop na tehnične značilnosti pomnilnika morate upoštevati njegove vrste. Takoj je treba opozoriti, da obstajata dve vrsti klasifikacij: ena opisuje funkcionalnost pomnilnika, druga pa tehnično izvedbo. Ko govorimo o značilnostih sistemov za snemanje, bomo obravnavali klasifikacijo naprav za shranjevanje. Glavne skupine:
 • oblika zapisanih informacij;
 • možnost snemanja;
 • možnost ponovnega zapisovanja;
 • imenovanje;
 • energetska odvisnost;
 • vrsta dostopa.
 • To so glavne skupine, ki opisujejo računalniški pomnilnik s tehničnega vidikarealizacijo.

  Posneti podatki

  Vse zabeležene sisteme lahko razdelimo na analogne in digitalne. V prvem primeru je signal predstavljen s parametri, ki so opisani s funkcijo časa in imajo neprekinjen niz možnih vrednosti.
  Digital je zasnovan za snemanje, shranjevanje in branje podatkov, ki se pretvorijo v digitalno kodo. Značilnosti spomina te vrste so:
 • informacijska zmogljivost;
 • poraba energije;
 • čas shranjevanja podatkov;
 • hitrost delovanja.
 • Možnost zapisovanja

  Za to skupino naprav za shranjevanje, kot je razvidno iz naslova, je značilna možnost snemanja. Da, obstajajo sistemi, na katerih je mogoče zabeležiti podatke:
 • samo proizvajalec;
 • uporabnik s posebnim mehanizmom;
 • končni uporabnik z isto napravo, ki uporablja pomnilnik.
 • Zadnja vrsta se uporablja samo za vse obstoječe naprave za shranjevanje v računalniku.

  Sposobnost ponovnega zapisovanja

  Podobna skupina, ki jo sestavljajo tri podskupine:
 • naprave, ki imajo enkratni zapis;
 • reprogramirani mehanizmi, ki lahko izdelajo in spremenijo podatke večkrat, vendar imajo omejeno ali omejeno število ciklov pisanja ali vsakič, ko počasi beležijo podatke;
 • naprave za ponovno pisanje.
 • Slednjo podskupino predstavljajo trdi diski ali pogoni flash.

  Namen

  Naslednja skupina ima svoje specifikacije:
 • RAM shranjuje podatke o sistemskih procesih;
 • interno - predstavljajo naprave, ki jih je mogočeshranjevanje podatkov za dolgo časa;
 • zunanji - lahko tudi hrani podatke za dolgo časa, vendar pogosto služi kot arhiv arhiv ali nosilec informacij;
 • Obstajajo naprave, ki identificirajo ali izvršujejo plačila.
 • Energetska odvisnost

  Ena od ključnih značilnosti PC spomina. Naprave so lahko ali pa niso odvisne od energije. V prvem primeru vsi podatki izginejo po prekinitvi napajanja. V drugem - informacije ostanejo na skrbniku.
  Energijsko odvisne naprave so lahko statične ali dinamične. V prvem primeru, da bi ohranili dovolj podatkov, da bi ohranili moč mehanizma, v drugem primeru - informacije se s časom uničijo in poleg vzdrževanja moči je potrebno regenerirati.

  Dostop

  Ta točka ima pomembno vlogo tudi pri označevanju računalniškega pomnilnika. Za dostop imate več možnosti. Na primer, magnetni trakovi delujejo z zaporednimi odčitki in pomnilnikom z naključnim dostopom. Trdi diski omogočajo neposreden dostop, naprava za podatkovno zbirko pa je asociativna.

  Osnovni elementi računalnika

  Ker ni smiselno govoriti o vseh variacijah pomnilnika, upoštevajte tisto, ki se uporablja v sodobnem računalniku. Pri zbiranju sistema ali nakupu pripravljenega lahko najdete matično ploščo znotraj ohišja. Ponavadi vsebuje vse glavne dele računalnika. Obstaja centralni procesor, brez katerega je težko predstavljati delovanje sistema, morda grafično kartico, čeprav je tudi izbirni element.
  Na matični plošči je RAM - RAM računalnika, katerega značilnostibo opisan spodaj. Z računalnikom lahko priključite tudi zunanji pomnilnik. Predstavlja ga lahko trdi ali trdi disk, optična naprava ali pomnilnik flash. Vse te elemente podpira napajanje.

  Notranji spomin

  Še en element sistema, ki ga je vsekakor treba omeniti. Dejstvo je, da veliko ljudi misli, da je notranji pomnilnik trdi disk. Pravzaprav to ni res. Notranji pomnilnik organizirajo celice na matični plošči. Lahko je hitro energetsko odvisna in konstantna. Prva skupina vključuje samo RAM, z njim pa tudi predpomnilnik dveh ravni. Za stalno vključuje ROM in CMOS RAM. ROM ali ROM je trajni pomnilnik, ki shranjuje nespremenjene podatke. Za lažje razumevanje: pogojno vsebuje niz pravil in algoritmov, na katerih lahko sistem pravilno deluje. Miška se premakne v določeno smer, na zahtevo se odpre "Start" itd. CMOS RAM se ni takoj pojavil. Prej je bil uporabljen samo ROM BIOS. Vendar je bilo odločeno z dodatnim neodvisnim operacijskim sistemom. Zbira informacije o času in datumu, budilki in različnih konfiguracijah računalnika. Predpomnilnik se imenuje super-operacijski pomnilnik. V računalniku je nekaj funkcij. Ima zelo majhen obseg in deluje le v povezavi z mikroprocesorjem in RAM-om. Glavna naloga: pospešiti skupni čas dela in hitrost obdelave podatkov.

  RAM

  Ker je to eden od glavnih elementov sistema, si morate podrobneje ogledati to vprašanje. RAM je energetsko odvisna naprava sistema, ki jeshrani strojno kodo in vmesne podatke, na katerih se izvaja procesor. RAM deluje, ko je računalnik vklopljen. Pomnilnik se izmenjuje neposredno ali prek predpomnilnika.
  Ker gre za napravo, ki je odvisna od porabe energije, so podatki na voljo samo, ko se uporabi napetost. Če se moč RAM-a ustavi, tudi za delček sekunde, se lahko informacije uničijo ali popačijo. Z razvojem tehnologije je bilo mogoče vključiti tudi način varčevanja z energijo. V tem primeru, glavne značilnosti RAM iti na "Dream". Če se računalnik preklopi v stanje mirovanja, se moč RAM-a prekine, vendar bo pred tem pomnilnik shranil shranjene podatke v ROM v datoteko hiberfil.sys. Pri obnovitvi sistema ta datoteka proizvaja podatke "po volji".

  RAM v sodobnih sistemih

  Če ste že kdaj videli zasnovo računalnika v ohišju, potem veste, da je RAM predstavljen z moduli dinamičnega pomnilnika, ki vsebujejo polprevodnike. Obstaja dinamičen in statičen tip. Prvi je cenejši, vendar počasnejši. Njegova gostota je višja, zato je več kristalnih celic položenih na en kristal. Zato je zmanjšana hitrost dela. Toda statični pomnilnik je zelo hiter, vendar je drag. Trenutno ni koristno, da se uporablja v pomnilniških modulih OPERATIV, zato se nahaja v strukturi predpomnilnika in mikroprocesorju.

  Glavne značilnosti RAM-a

  Ta naprava, odvisna od energije, ima veliko parametrov. Zato pri nakupu modulov obstajajo težave z izbiro. Če pa razumete vsaj glavne parametre, postane slika jasnejša.Povprečni uporabnik mora vedeti:
 • tip;
 • zvezkov;
 • frekvenca;
 • proizvajalec.
 • Vrsta RAM-a

  Značilnosti RAM-a vključujejo vrsto RAM-a, ki je eden glavnih parametrov, na katere se posveča pozornost. Če ga zanemarite, modul morda ne bo pristal na matični plošči. V času "operativnega" obstoja so se njegove vrste aktivno spreminjale. Do nedavnega je bila najbolj priljubljena DDR3. Zdaj je ta vrsta na voljo najcenejša. Vendar pa veliko naprednih uporabnikov raje uporablja DDR4. To je posledica izboljšane učinkovitosti in nižje napetosti in porabe energije.
  Do leta 2020 načrtujejo uvedbo DDR5 na trg, ki bo dvakrat hitrejši in energetsko učinkovitejši od svojega predhodnika. Predpostavlja se, da se bo gostota povečala, zato se bo obseg povečal.

  RAM

  Seveda se specifikacije za 2 GB RAM-a razlikujejo od istega modula 4 GB samo po obsegu. V drugem primeru ni razlike, če gre za model istega proizvajalca. Glasnost je vedno najbolj zanimiva za uporabnika, saj je odvisna od delovanja in delovanja sistema. To še posebej velja za sprostitev delovno intenzivnih iger, ki jih lahko onemogočite zaradi pomanjkanja "RAM-ov". Če računalnik deluje, bo RAM dovolj velik 4 GB. Značilnosti igralnih sistemov so zahtevnejše. V tem primeru je bolje dobiti 16 GB RAM-a.

  Pogostost RAM-a

  Drug parameter, ki bi moral biti pozoren na nakup RAM-a. Z vsako novo serijopovečuje frekvenca, kar vpliva na pasovno širino. Ampak ne smemo misliti, da bo visokofrekvenčni spomin znatno povečal zmogljivost. Poleg tega ne vsak sistem lahko razkrije potencial RAM-a modula.

  Proizvajalec RAM-a

  To ni glavna značilnost RAM-a, vendar je včasih zelo pomembno pri nakupu RAM-a. Nekateri proizvajalci zagotavljajo visoko kakovostne, vendar drage izdelke. Obstajajo tisti, ki so bili dodeljeni proizvodnji različnih serij za delovne, igralne PC ali strežniške postaje. Najbolj priljubljeni so: Kingston, HyperX, Corsair in Samsung.

  Značilnosti RAM-a prenosnega računalnika

  Parametri RAM-a za prenosni računalnik so skoraj enaki kot pri polni velikosti. Uporabljen dvosmerni pomnilniški modul SO-DIMM. To je edina oblika za vse prenosne računalnike. Posebej je zasnovan za sisteme z omejenim prostorom. Poleg tega boste morali biti pozorni na količino. Trenutno 4 GB modul ostaja optimalen. Tip pomnilnika je bolje izbrati DDR4, ker je že izboljšan in je še vedno najboljši med drugimi.

  Zunanji pomnilnik: pogon

  Ta vrsta pomnilnika vključuje veliko tipov, vendar ni smiselno upoštevati vsega tega, ker se del ne uporablja več, na primer diskete. Tudi optični diski niso v uporabi. Zato bomo upoštevali značilnosti zunanjega pomnilnika računalnika za trde (HDD) in polprevodniške (SSD) pogone. Ločeno menijo, parametri vsake naprave ni smiselno, ker so skoraj enaki. Edini, SSD, je naprednejša različica HDD.
  Med glavne značilnosti te vrste pomnilniških naprav je več parametrov. V obeh pogonih se uporablja vmesnik SATA. Kapaciteta je možnost, ki lahko doseže 10 GB. Čeprav se to ne zgodi v primeru SSD, ker je naprava sama po sebi zelo draga, in taka količina ne bo zahtevana. Ampak za RAW 10 GB, čeprav nenavadno, vendar resnično. Fizična velikost je značilnost, ki se imenuje tudi faktor oblike. Velikost tirnice je 35 palcev, SSD-25, značilnosti pa je mogoče pripisati porabi energije. V polprevodniških pogonih bodo vedno nižje. Toda število vhodnih operacij in zaključkov na nasprotni strani SSD je višje.

  Zunanji pomnilnik: flash pogoni

  Spominjamo se lahko tudi na flash pogone. Prav tako se nanašajo na računalniški pomnilnik in imajo tehnične specifikacije. Njihove naloge in parametri:
 • shranjevanje informacij;
 • prenos podatkov iz računalnika v napravo;
 • delujejo neodvisno in imajo nizko porabo energije;
 • nehlapna;
 • visoka hitrost;
 • so kompaktne.
 • Flash diski lahko izgledajo kot majhna kartica, ki je nameščena v fotoaparatih, kamkorderjih, navigatorjih, pametnih telefonih in tablicah, zapisovalnikih in drugih napravah. Med njihovimi značilnostmi je treba dodeliti obliko, količino in hitrost zapisovanja podatkov. Vsaka naprava potrebuje svoj tip bliskovnega pogona, zato je pri izbiri pozorno preučiti to vprašanje. Obstajajo zunanji pogoni - USB pogoni. Razlikujejo se od kartic s tistimi, ki imajo več prostornine, velikosti, hitrosti in porabe.Obstajajo tudi različne standardne različice, čeprav je najbolj priljubljena še vedno USB A. Od časa ustvarjanja takega pogona je trajalo veliko časa. Spremenjena je tudi različica USB: 112.0 in 3.0. Slednji se izvaja samo na matični plošči na računalniku, vendar je najhitrejši. Ima modro barvo, tako da je ne zamenjuje s predhodno objavljenimi formati. Če pa ga priključite na priključek USB 2.0, je konfiguriran zanj.

  Zaključki

  Glavne značilnosti računalniškega pomnilnika je težko posploševati, ker so naprave v sistemu zelo različne. Očitno zato še niso razvili univerzalnega mehanizma, ki bi združeval RAM in ROM ter SSD in celo flash pomnilnik. Po drugi strani pa ne bi bilo uporabniku prijazno. Zato je vsaka naprava pridobila svoje značilnosti, na katere vplivajo proizvajalec, stroški, priljubljenost in drugi dejavniki. Da, RAM ima prostornino, frekvenco, napetost in tip. Podobne značilnosti zunanjih pogonov (HDD in SSD). Kupec pogleda na faktor oblike, vmesnike, obseg in splošno učinkovitost. Tudi bliskovni pogon ima podobne parametre, med katerimi je spet količina, format, hitrost delovanja. Kljub tej podobnosti v tehničnih specifikacijah so te naprave odgovorne za njihove posebne naloge. RAM shranjuje začasne informacije o procesih na osebnem računalniku. Toda trdi in polprevodniški pogon shranjuje osebne podatke uporabnika in sistema. Bliskovni pogon shranjuje tudi vse podatke, lahko pa je tudi "nosilec" za druge naprave.

  Sorodne publikacije