Kako spremeniti besedilo v obliki PDF: nekaj preprostih metod

Danes je format PDF, ki ga je podjetje Adobe Systems razvilo naenkrat, praktično univerzalen, saj so skoraj vsa navodila, tehnična dokumentacija in druge informacije shranjene v tej elektronski obliki. Včasih pa imajo uporabniki vprašanja o tem, kako spremeniti besedilo v obliki PDF. To lahko storite na več načinov, odvisno od dejanja, ki ga želite izvesti.

Kako spremeniti besedilo v obliki PDF: navodila

Za začetek z nekaj besedami o možnih situacijah, saj bo odvisno od te izbire v korist ene ali druge pod predlagano metodo. Dokument PDF lahko združuje besedilne in grafične informacije, vendar se sama oblika bolj nanaša na graf, kot pa na obliko besedila.


Vendar lahko vprašanje, kako urediti besedilo v datoteki PDF, vsebuje več rešitev:
 • urejanje besedilnega dela neposredno v dokumentu;
 • prepoznavanje grafičnih objektov z besedilom;
 • odpiranje dokumenta v različnih pisarniških aplikacijah;
 • prenos v drugo berljivo obliko.
 • Zdaj, za vsako metodo, malo več podrobnosti. Po preučitvi vsakega od njih bo vsak uporabnik lahko določil, katera metoda mu je najbolj primerna in enostavna.

  Kako urediti besedilo v datoteki PDF?

  Začnimo z najpreprostejšim. Prej, ko je priljubljenost novonastalega formata dobila nov zagon, si lahko dokumente PDF ogledate samo. Neo tem, katero urejanje in jezik ni bilo. Vendar pa se je sčasoma stanje korenito spremenilo, saj so se začeli pojavljati posebni programi, ki vam omogočajo, da spremenite besedilni del, kot je to v vsakem urejevalniku besedila. Do sedaj so najbolj priljubljene aplikacije Foxit Reader, PDFXEdit, PDF-XChange Editor in številne druge, ki ne štejejo lastnega razvoja Adobeja, ki se lahko uporablja za opravljanje podobnih dejavnosti.


  Skoraj v vsaki takšni aplikaciji je problem (kako spremeniti besedilo v dokumentu PDF) rešen zelo elementarno. V večini primerov morate klikniti gumb za urejanje vsebine in izbrati želeni obseg besedila, nato pa se bo začelo prepoznavanje besedila. Po končanem postopku lahko izvedete enaka dejanja kot navadni urejevalniki besedila.

  Priznavanje besedila za prevod v drugo obliko

  Vendar se zgodi, da se besedilo v dokumentu lahko vstavi kot grafični predmet (na primer skenirano pismo). Kaj storiti v takšni situaciji, ker takšen kos ne prepozna natančno, kako je treba urediti besedilo pripomočka?
  Kako prevesti PDF v besedilo? To lahko storite s posebnimi programi, kot je ABBYY Fine Reader, v katerih morate nastaviti skeniranje in določiti želeno obliko izhodnega besedila. Mimogrede, ta programski paket bo uporaben tudi v primerih, ko morate prepoznati besedilo v obliki PDF, originalna datoteka PDF pa je zaščitena pred urejanjem.

  Pretvarjanje PDF v druge formate in neposredno odpiranje v pisarniprogrami

  Če ni na voljo nobenih programov za urejanje, lahko pretvorite izhodno obliko s posebnimi pretvorniki, ki so razviti danes in so široko dostopni na internetu.
  Tukaj je sprememba formata za vsak okus. Dokument lahko pretvorite v običajno grafično podobo (npr. JPG), prevedete PDF v Word ali Excel itd. Če pa prej, programi, ki so del zbirke Microsoft Office, ne vedo, kako ravnati s takimi dokumenti, zdaj ni nobenih težav. V Wordu morate na primer odpreti datoteko PDF.
  Določite vrsto dokumenta, ki odpre želeno obliko, in pot do dokumenta. Druga stvar je, da se dokument lahko odpre v nizu grafičnih slik, besedilo pa ne bo na voljo za urejanje. To se tudi zgodi. Vendar pa se v najnovejših različicah Worda pred odprtjem izvede pretvorba izvornega dokumenta v berljivo obliko, po kateri morate klikniti gumb za dovoljenje za urejanje, ki se nahaja na zgornji desni strani. Nato lahko izvorno besedilo spremenite po lastni presoji.

  Uporaba brskalnikov

  Najdaljši in najbolj neprijeten način je, da odprete datoteko PDF v katerem koli spletnem brskalniku, stran shranite kot HTML (ali uporabite pogled izvorne kode) in jo odprete v istem urejevalniku. Word ali Plain Notepad "in izvedite urejanje. Res je, v tem primeru boste morali porabiti veliko časa, ker boste morali izbrisati ustrezne ukaze za programski jezik. Kot je že jasno, metoda ni najboljša, ampakče ni na voljo nobenega drugega orodja, ga lahko uporabite (čeprav je zelo dvomljivo, da uporabnik nima računalnika).

  Kratki rezultati

  Tukaj je vse, kar je mogoče predlagati pri reševanju zgornjega vprašanja (kako spremeniti besedilo v formatu PDF). Kaj pa vse to, da bi dali prednost? Uporaba specializiranih urednikov še zdaleč ni najboljša rešitev, kaj šele urejati poskuse po prevajanju v HTML. Najbolje je, da se obrnete na Word, vendar mora biti različica urednika vsaj 2010. In če res potrebujete spremeniti sestavni dokument v povsem drugačni obliki, tukaj brez pretvornikov ne more. Večina jih je popolnoma brezplačna in po namestitvi veliko prostora na trdem disku ne zaseda, za nekatere od njih pa najdete tudi prenosne različice, ki ne potrebujejo namestitve. Torej obstaja izbira za uporabnika. Kar je zanj priročno orodje, je težko oceniti. Lahko pa se uporabi vsaj ena od predlaganih rešitev.

  Sorodne publikacije