Združljivost SATA 2 in SATA 3 v sodobnih napravah

Sodobna tehnologija se nenehno razvija, tako da veliko ljudi ima precej logična vprašanja o tem, ali bodo stari vmesniki delovali z novimi in obratno. V tem članku bomo podrobneje opisali združljivost SATA 2 in SATA 3. Članek je priporočljiv za začetnike.

Zgodovina in razlika med SATA 2 in SATA 3

Leta 2003 je na svetu 7. januarja prišla prva revizija SATA. Pnevmatika naj bi delovala pri 15 GHz in bi lahko zagotovila pasovno širino okoli 150 MB /s ali 1,2 Gb /s. Izguba zmogljivosti v velikosti petega dela je bila pojasnjena z uporabo edinstvenega sistema kodiranja 8b /10b. S takim sistemom je vsakih 8 bitov delovne informacije imel 2 servisna bita.


Serial ATA je zavrnil uporabo vzporednega vodila v korist zaporednih, kar je posledica prednosti SATA pred drugimi specifikacijami. Z uporabo novega načina prenašanja podatkov v sistem lahko dobite najboljši rezultat.

Združljivost specifikacij SATA 2 in SATA 3

SATA je že dolgo svetovni format, vendar še vedno obstajajo številna vprašanja v zvezi z združljivostjo nedavnih sprememb te oblike s starimi. Če vzamete posebej SATA 3 in SATA 2, potem morate povedati o SSD diskih in najnovejših trdih diskih, ki so izdani za popolnoma nove matične plošče.
Ti formati so popolnoma združljivi, edina odtenka je hitrost prenosa podatkov: v starejši različici je pasovna širina do 3 GB /s, v novi pa do 6 GB /c. Kaj pa ti dveObičajne nevarnosti in nevarnosti za naprave ne obstajajo, obe različici imata priključek s sedmimi kontakti. Položaj HDD-jev je tak, da imajo pasovno širino do 3 GB /s dejansko največ 200 MB /s. Torej pri HDD je situacija precej "zabavna" - s priključitvijo nove RAILWAY na SATA 2 priključek ne boste občutili izgube zmogljivosti.SSD je drugačen: pogon SSD s priključkom SATA 3, čeprav ga je mogoče priključiti na priključek SATA 2, vendar bo hitrost branja zmanjšana za 2-krat, zato je smiselno, da se tak pogon izgubi. HDD je bolj udoben in hitrejši. Združljivost SATA 2 in SATA 3 je verjetno glavna značilnost tega vodila, zato je zelo priljubljena pri uporabi periferije. Vredno je reči nekaj besed o programski opremi, saj je veliko odvisno od pomembnosti vašega operacijskega sistema. V operacijskem sistemu Windows 7 in spodaj bo sistem lahko samostojno optimiziral delovanje SSD z uporabo kaotičnega in ne zaporednega snemanja informacij.

Mikro in mini SATA

Nedavno je neprofitna družba SATA-IO (dešifrirana kot mednarodna organizacija Serial ATA) napovedala zaključek razvoja nove mini-SATA specifikacije ali, kratko, mSATA. Oblikovanje so se udeležili strokovnjaki iz vodilnih podjetij na svetu, kot so Samsung, Dell, Lenovo in drugi. Če razstavite njegove značilnosti, se izkaže, da je to tiskano vezje s svojimi razstavljenimi flash pomnilniškimi čipi, katerih velikost je enaka običajni kreditni kartici. Ta model, ki je opremljen z 62 GB pomnilnika v primerjavi z 2,5-palčno pomnilniško napravo, je samo 015 svojega obsega, pol velikostiporabo energije in 125% teže.
Mimogrede, družba Toshiba je prva razvila flash pomnilnik. Nove Toshibine naprave vključujejo pogone z priključkom mSATA, medtem ko je družina SG2 Half-Slim opremljena s samim priključkom SATA. Obseg, ki ga lahko imajo, je 30 in 62 GB. Nova oblika ima enako pasovno širino kot SATA 2 in se na splošno razlikuje od majhne velikosti. Največja serijska hitrost branja teh pogonov je 0180 Gb /s, najvišja posneta hitrost pa je 0070 Gb /s. Teža teh naprav je enaka in ne presega 9 str.

V zaključku

Torej, povzamemo rezultate. Specifikacija SATA je bila še vedno preboj pri shranjevanju informacij. Ti priključki so zasnovani tako, da lahko tudi novi modeli zaradi združljivosti SATA 2 in SATA 3. uspešno delujejo na starejših napravah. Že kmalu mSATA skupaj s svojimi starejšimi brati, ki bodo zaradi majhnega obsega popolnoma spremenili obseg računalniških pogonov velikosti in manjšo porabo energije.

Sorodne publikacije