Zavorne obloge: material in delovanje

Eden najpomembnejših kazalnikov v avtomobilu je varnost. To je posledica številnih dejavnikov, glavno vlogo pri tem pa ima zavorni sistem. Pravilno delovanje takega sistema je odvisno od kakovosti zavornih oblog.

Splošne določbe

Zavorne obloge so potrošni material, njihova cena je nizka, zamenjavo pa lahko opravite z lastnimi rokami. Vse to je prav v zvezi z avtomobili. Pri tovornem prometu je nakup in zamenjava zavornih oblog dolgotrajen in drag postopek. V zvezi s tem se z namenom zmanjšanja obratovalnih stroškov in zagotavljanja varnosti prometa pri prevozu blaga in potnikov izvaja postopek zamenjave zavornih oblog. Takšna prekrivanja v poklicnem jeziku se imenujejo trenje.


Pritrdijo se na gred z zakovicami, pri uporabi lahkih tovornih vozil pa je dovoljena vgradnja obloge z uporabo posebnega lepila snovi. Izdelani so iz kompozitnih materialov in se nahajajo neposredno na zavornih ploščicah.

Vrste zavornih ploščic

Obstajata dve vrsti zavornih ploščic:
 • za bobne mehanizme.
 • Za diskaste mehanizme.
 • Zavorna obloga se običajno uporablja na zadnjih zavornih ploščicah, kar je značilno za tovorna vozila. Uporabljajo jo tudi mnogiosebnih avtomobilov z zavoro na zadnji osi. Tuljave te naprave imajo polkrog, delovno površino polmera. Pri načrtovanju takšne konstrukcije se upošteva značilnost vgradnje v zavorni boben.
  Mehanizem zavornega koluta se najpogosteje uporablja na sprednji osi. Zavorne kolutne zavore in s tem sprednje zavorne ploščice, manjše od dimenzij, imajo ravno obliko in so nameščene v nosilcu. V zadnjem času je ta mehanizem priljubljen na zadnji osi avtomobilov.

  Zavorne ploščice

  Ne glede na vrsto zavorne obloge ostanejo njeno načelo in naprava nespremenjene. Na kovinski (organski, keramični) okvir različnih oblik so odprtine za vgradnjo. Na eni strani blazinice je torna ploščica, ki ima visok koeficient trenja s kovinsko površino zavornega mehanizma.

  Celotno načelo opisanih naprav je torna tirnica. Za visokokakovostno zaviranje ali popolno ustavitev avtomobila mora imeti prekrivna plošča visoko stopnjo trenja na zavorni površini diska ali bobna. V zvezi s tem je ta del izdelan iz zelo kompleksnih kompozitnih materialov. V številnih podjetjih imajo svoje lastno znanje, poslovno skrivnost. V večini primerov se mineralne ali organske snovi, ostružki iz mehkega lesa in drugi dodatki za sestavine uporabljajo za prekrivanje.

  Operativne zahteve

  Vse to je posledica visokih zahtev glede kakovosti končnega izdelka. Zaviranjeobloga deluje v zelo težkih in agresivnih pogojih. Zato morajo imeti ne le dobro trenje, temveč tudi učinkovito in varno zaviranje v kritičnih razmerah:
 • z ostrimi temperaturnimi razlikami;
 • povečano onesnaževanje in opraševanje mehanizma;
 • vnos vode in različnih kemično uničujočih snovi.
 • Hkrati pa torne blazinice zmanjšajo hrup med trenjem na zavornem kolutu ali bobnu. Če je kakovost materiala prekrivna slaba, potem med zaviranjem tipičen zvok zveni kot neprijeten glasen zvok, ki ga je skoraj vsakdo slišal za cestišče.

  Material in proizvodnja

  Azbest se je dolgo uporabljal pri izdelavi zavornih oblog za vozila. Ima aktivno toplotno prevodnost, ima blago strukturo v primerjavi s kovino, ki negativno vpliva na slednje. V tem primeru se življenjska doba zavornega bobna ali diska poveča, cena za tak material pa je demokratična.
  Nedavno pa so znanstveniki izvedli raziskave in ugotovili, da ima azbestni prah, ki nastane po trenja v zavornem mehanizmu, zelo škodljiv učinek na človeško telo. Veliko izdajateljev je prenehalo delati s tem gradivom. Zato je danes v proizvodnji prevleke začeli uporabljati zapletene kompozitne materiale.
  Delovno temperaturno območje izdelka je zelo kritično, zato so v sestavo takšnega materiala dodane organske smole, mineralna vlakna in številne druge sestavine.Frikcijska obloga je izdelana s hladnim ali vročim stiskanjem. Hladna tehnologija omogoča izdelavo zahtevanega dela v kratkem času, vendar bo njegova življenjska doba majhna. Pri vročem stiskanju je pridobljena zelo kakovostna, trpežna in trajna prevleka, minus, ki postane velika kompleksnost izdelave in posledično draga podrobnost na izhodu.

  Vzdrževanje tornih ploščic

  Zavorne obloge se sčasoma obrabijo in vprašanje je njihovo zamenjavo. Življenjska doba blazinic je približno 20-30 tisoč km avtomobila. Toda v tem primeru se je treba osredotočiti na dejansko obrabo trenja prekrivanja.
  To lahko določite vizualno: delovna površina čevlja ne sme biti manjša od 2 mm, v sodobnih blagovnih znamkah pa je v konstrukciji zavornega sistema vgrajen senzor obrabe zavor, ki bo nemudoma obvestil lastnika o potrebi po zamenjavi zavornih ploščic.

  Sorodne publikacije