Zavorna tekočina DOT-4: kar je bolje, shranjevanje. Kakšno zavorno tekočino naj nalijemo?

Zavorni sistem je odgovoren za vožnjo in varnost potnikov med vožnjo. Sestavljen je iz velikega števila komponent in vozlišč. Uravnoteženo delo vseh komponent sistema - za to si morate prizadevati. Z vami se bomo pogovorili o tem, kaj je zavorna tekočina DOT-4, ki je boljša in na katero je treba paziti pri izbiri. Začnimo s temeljnimi koncepti.

O zavorni tekočini in njenih funkcijah v sistemu

Ko voznik pritisne na zavorni pedal, se blazinice pritisnejo na plošče, tako da se avto ustavi. Med zaviranjem obstaja velika količina toplote, ki jo je treba odstraniti iz sistema. To lahko storite s posebno tekočino. Imeti mora številne lastnosti. To je:
 • nizka stisljivost;
 • visoko vrelišče;
 • stabilna viskoznost;
 • nizka stopnja absorpcije;
 • Ne poškodujte gumijastih tesnil in tesnil.
 • Vse te lastnosti so potrebne za učinkovito delovanje zavornega sistema. In ker se avtomobili nenehno izboljšujejo, njihova moč in teža naraščata. Skladno s tem mora biti zavorna sila visoka. Hidravlične zavore so v tem pogledu najboljše. Delujejo hitro in mehko ter zelo zanesljivo. Zavorno tekočino je treba posodobiti. Danes je DOT-3 DOT-4 in DOT-5.1.

  Kaj je zelo pomembno

  Vrelišče je eden glavnih kazalnikov kakovostne zavorne tekočine. Dejstvo je, da zaraditoplota, ki jo zagotavljajo gredi in disk v sistemu, bo vrela običajna tekočina. To ima za posledico nastanek mehurčkov v sistemu in nastanek zračnega zamaška ali popolne odpovedi. Na cesti lahko ta situacija z veliko verjetnostjo privede do nesreče.

  Zato proizvajalci zavornih tekočin poskušajo povečati temperaturo vrelišča. Daje večjo zanesljivost. Vsi vemo, da se viskozne lastnosti tekočine razlikujejo od temperature. V zavorni tekočini se to ne bi smelo zgoditi. Poglejmo natančneje, kaj je zavorna tekočina DOT-4, kar je bolje, in druge pomembne točke.

  Razlika DOT-3 iz DOT-4

  DOT-3 se postopoma razgrajuje. To je posledica pojava bolj popolnih zlogov. Značilnost DOT-3 je njegova nizka cena, ki je posledica prisotnosti diatomskih alkoholov (glikolov). Ta komponenta znatno poveča higroskopičnost. Zato se voda v sistemu pojavi v daljšem časovnem obdobju, kar vodi v zmanjšanje vrelišča in pojav korozije.
  Sodobnejša in kakovostnejša zavorna tekočina - DOT-4, sestavljena iz estrov in borove kisline. Kislina nevtralizira vlago pri stiku, zato ni pomanjkanja higroskopičnosti. Zato lahko sistem ostane brez nadzora dlje časa, saj se temperatura vrelišča dolgo ne spreminja.

  Zavorna tekočina DOT-5.1 in njene značilnosti

  Glavna razlika je v višji temperaturi vrelišča. Kemična sestava je podobna DOT-4. Najpogosteje se uporablja nadirkalnih avtomobilov in motornih koles, kjer se hitro razvija in za katero je značilna dolgotrajna intenzivna zavora. Pomembno je, da se spomnimo pravil mešanja tekočin zavornega sistema. Če nalijemo DOT-3, lahko dodamo DOT-4 in DOT 5.1. In če je v sistemu DOT-5.1 dodan le analogni. Neupoštevanje tega pravila lahko povzroči blokiranje sistema in okvaro zavornega mehanizma z vsemi njegovimi posledicami. Izkazalo se je, da je združljivost zavorne tekočine DOT-4 zmanjšana na dodajanje bolj popolnega DOT-5.1. To ni vedno priročno, čeprav s tehničnega vidika.

  Kakšna je zavorna tekočina za polnjenje sistema?

  To vprašanje zadeva številne voznike. Na prvem mestu je treba upoštevati priporočila proizvajalca. Večina avtomobilov družine VAZ deluje na DOT-3, čeprav so idealni za DOT-4. To je najboljša možnost za ceno in kakovost. Hkrati uporaba DOT-3 za tuje avtomobile ni priporočljiva, čeprav je dovoljena. To je posledica nizke temperature vrelišča, ki lahko povzroči okvaro zavore. Za zmerno vožnjo je primerna zavorna tekočina DOT-4. Kaj je bolje In to bomo razumeli.

  Zavorna tekočina "Lukoil DOT-4"

  Vrelišče tekočine je 170 stopinj (hidrirano) in 240 (suho), kar je povsem standardno tudi z majhnim robom. "Lukoil DOT-4" v ratingu zavzema precej visoko pozicijo, zaradi svoje stabilnosti in visoke kakovosti. Poleg tega je zaradi nizkih stroškov izdelka potrošniku to bolj dostopno.


  Na trgupraktično ni ponaredkov "Lukoil DOT-4", saj so izdelki dobro zaščiteni in imajo nizko ceno. Na splošno je to vreden kandidat za naslov zmagovalca, vendar pa si poglejmo še nekaj možnosti.

  Syntech Euro in Synteck Super

  To je še en domači proizvajalec kakovostnega izdelka. Zavorna tekočina Sintec Super DOT-4 ima majhno temperaturno rezervo, kot je določena na kozarcu. Res je, da iz nekaterih razlogov cevovodi ne dodajajo malo, toda glede na kakovost, to ni strašljivo.
  Syntech Euro ima višjo ceno, vendar se tudi bistveno razlikuje od prejšnje zavorne tekočine. Na posodi so temperature, pri katerih bo sistem deloval pravilno. Toda test je pokazal, da tekočina vre pri višji oceni. Zato imamo veliko ponudbe v smislu temperature in dokaj visoke kakovosti. Tekočina ne spremeni svojih lastnosti s povišanjem temperature in tiho "dela" v nekaj letih.

  Castrol React DOT4 Low Temp

  Pol-litrska banka tega proizvajalca stane približno 450 rubljev. Ni najcenejša možnost, ampak ena najboljših. V vrelišču je vrelišče 175 stopinj, v suhem pa 265 stopinj Celzija. V skladu s predpisi se vsaki dve leti delovanja zamenjajo.
  Treba je opozoriti, da je zavorna tekočina DOT-4 Low Temp odlična za uporabo pri izredno nizkih temperaturah. Proizvajalec je specifično zmanjšal viskoznost tekočine na 650 mm 2 /s. Če pogledamo rezultate testov in značilnosti te tekočine, lahko rečemo, da je to popolna DOT-5.1. Kljub temu je trg bolj povpraševanTekoči DOT-4 tako, da ga izvedemo hitreje. Sestava zavorne tekočine DOT-4 iz Castrol se od analogov razlikuje po paketu dodatkov, ki povečajo vrelišče.

  Liqui Moly Bremsflussigkeit DOT-4

  To je še en vodilni na ruskem trgu. Cena ni tako velika kot Castro. Boste upravljali banke zmogljivosti pol litra v 300 rubljev, kar je precej malo. Vrelišče sveže tekočine je 250 in je približno približno 165 stopinj Celzija. Viskoznost - 1800 mm 2 /s. Na splošno se "Likvi Moli" prilega standardu DOT-4, vendar ne več. Vendar pa bi morali dati prednost Castru, če pa ni dovolj denarja, bo tudi odlična milja popolna.
  Treba je omeniti, da je proizvajalec poudaril zaščito zavornega sistema pred korozijo. Uspelo jim je v slavi, kar dokazujejo eksperimentalni podatki. Med celotno življenjsko dobo ni znakov rje. Prav tako je družba veliko pozornosti namenila mazalnim lastnostim tekočine. Lahko se priporoča za uporabo v osrednjem delu Rusije in na jugu. "Silky Mole" lahko mešamo z DOT-3 in DOT-4 ne priporočamo z DOT-5.

  RosDOT-4: kratek pregled

  Domači proizvajalec je v tem primeru posebno pozornost posvetil temperaturnim značilnostim. Sveža tekočina vre pri 255 stopinjah in se izkorišča med letom - na približno 170 stopinj. Dzerzhinsky rastlina je proizvedla zelo kakovosten izdelek, ki je po svojih lastnostih in lastnostih presegel "Likvi Moli". Domači proizvod je cenovno dostopen in zelo razširjentrgovin Ruske federacije. Tukaj ne boste videli ničesar nenavadnega - to je rutinska "zavora" po dostopni ceni. Kot lahko vidite, najboljšo zavorno tekočino DOT-4 proizvaja podjetje "Castrol". Kljub visokim stroškom je zelo, zelo dobro.

  Kako narediti pravo izbiro?

  Tu je vse zelo preprosto in razumljivo. Veliko je odvisno od vašega načina vožnje. Če vam je bolj všeč agresivno obnašanje na cesti, je bolje izbrati "Castrol", ki pa je pozicioniran kot DOT-4, vendar njegove značilnosti govorijo o višjem razredu. Za bolj sproščeno in dimenzionalno vožnjo je odlično za vse domače proizvajalce. Res je, da je pri tem pomembno paziti na viskoznost tekočine pri nižjih temperaturah. Za severne regije je zaželeno, da se raje odločijo za bolj tekoče tekočine. Še ena pomembna točka, preden se odločite, katero zavorno tekočino nalijete - morate ohraniti zavorni sistem. V tem primeru je najbolje, da izberete "Silent Mothers". Iz tega proizvajalca so najboljše zavorne tekočine. Ne povzroča korozije, ampak nasprotno ščiti sistem, ki je zelo dober.

  Redno vzdrževanje sistema

  Zelo pomembno je pravočasno podmazati nosilec, zamenjati prah in vodila. To velja tudi za diske z blazinicami, ki se nosijo med delovanjem. Zavorni sistem na sodobnem avtomobilu je precej zapleten. Sestavljen je iz bloka ACS, trunk linij itd. Za vse elemente je treba nadzorovati. Šele takrat boste lahko prepričani, da zavore ne bodo padle pod izjemno zaviranje.
  Pri delu zavornega sistema je priporočljivo uporabljati grafitna in bakrena olja. Potrebne so za zamenjavo delov, lažje pa jo je zamenjati. Konec koncev, zaradi visokih temperatur, je kovina pogosto namočena, bakrov sprej ne stori tega. Pri zavorni tekočini je še vedno priporočljivo uporabiti tisto, ki jo je predpisal proizvajalec. Običajno proizvajalec preprosto označi označevanje, na primer DOT-3 ali DOT-4, brez kakršnega koli pojasnila. V tem primeru vas vodijo vaše želje. Na izbiro morajo vplivati ​​dejavniki, kot so:
 • način jahanja;
 • stanje zavornega sistema;
 • protikorozijska zaščita;
 • stroški izdelka.
 • Približevanje koncu

  Kolo DOT-4 je zelo dobro. Toda stane veliko denarja. Zato pogosto raje uporabljamo proračunske analoge. V tem ni nič strašnega. Glavna stvar -, da bodite pozorni na naslednje podrobnosti: vrelišče "suho" tekočina mora biti vsaj 250 stopinj, in "vlažen - 150. Če je kartuša označena z manjšimi številkami, je bolje, da se izogne ​​izdelek, in vsaj minimalno je treba zagotoviti. Zaščita pred korozijo sistema.To je izjemno pomembno, saj nadomestiti vse vrstice in potrdilo, bo letel za vas v peni.Sredina mora biti nevtralna ali svetlo-rjava, vendar v nobenem primeru ne kislo.Obstaja dovolj kakovostnih tekočin ruske proizvodnje.To vključuje "Felix" in "Lux" Ta varianta ni primerna za severne regije, saj se pri nizkih temperaturah zelo zgosti.Toda Felix je odlična alternativa mnogim. Z združevanjem pozitivnih lastnosti Castrol se lahko pohvali z zaščito pred korozijo, kot v "Silk Mole". Tu smo ugotovili, kaj je zavorna tekočina DOT-4. Kaj je bolje Obstaja absolutni vodja - "Castrol" in nekaj vredno pozornost domačih proizvajalcev, zato je priporočljivo, da se ustavi.

  Sorodne publikacije