Zamenjava zavorne tekočine z lastnimi rokami: navodilo po korakih

Zavorna tekočina - zelo pomemben element v zavornem sistemu. Od njegovega stanja je učinkovitost celotnega mehanizma odvisna od varnosti avtomobila. Zato je vredno vedeti, kako ga pravilno zamenjati, in tudi določiti stanje tekočine. To operacijo lahko izvedete z lastnimi rokami. Toda to zahteva določene sposobnosti. Koliko zavorne tekočine je potrebno zamenjati in kako to delo opraviti sami? Poglejmo v naš današnji članek.

O predpisih

Kako pogosto je treba zamenjati zavorno tekočino na Toyota in druge avtomobile? Vsi svetovni proizvajalci to operacijo priporočajo vsaki dve leti ali vsakih 60 tisoč kilometrov. Prav tako je treba ta čas skrajšati v primeru visokih obremenitev in težkih delovnih pogojev.


Tudi pri običajnem mestnem prometu se ta tekočina segreje na 150 stopinj Celzija. V primeru ustavitve se lahko temperatura hitro poveča na 200 stopinj. Nekateri lahko pravijo, da je tekočina namenjena za takšne obremenitve. Ampak so deloma prav. Torej lahko nova tekočina vzdrži temperaturo 205-250 stopinj Celzija. Toda sčasoma absorbira vlago. Tudi nekaj odstotkov je dovolj za zmanjšanje vrelišča za 50 stopinj. Treba je razumeti, da je tekočina higroskopna in da je prisotnost vlage katastrofalna. Posledično obstaja blok zavorne pare. Z ostrim raztezanjem mehurčka bo del tekočine iztisnjen v rezervoar. In ko kliknete na pedal vglavna kontura ne bo ustvarila zadostnega pritiska. Zaradi tega se pedal zruši in avto se ne upočasni. To je zelo nevarno, saj se zavorna pot znatno poveča.

Kdaj naj se prej spremenim?

To uredbo je treba zmanjšati, če:
 • je vsebnost vlage presegla dovoljeno normo za 3 odstotke.
 • Tekočina ima črno barvo.
 • Popravila zavornega sistema.
 • Prosimo, upoštevajte, da so zdaj na voljo različni preizkuševalci za določanje stanja zavorne tekočine. Določajo koncentracijo vlage, v primeru presežka pa utripa ustrezna rdeča lučka.
  Cena takšnih naprav je majhna (približno 250 rubljev). Vendar pa ta tester ne bo nepotreben za voznika.

  Kakšne vrste odlitkov?

  Tako se je življenje tekočine končalo. Kaj naj uporabim za zamenjavo? To vprašanje se pojavlja v številnih voznikih. V večini sodobnih avtomobilov se uporablja tekočina DOT 4. To velja tako za ruske avtomobile kot za tuje avtomobile. Toda pred kratkim so na nekaterih avtomobilih začeli uporabljati tekočino petega razreda. Upoštevamo tudi, da je na starih tujih avtomobilih priporočljivo uporabiti izdelek DOT 3.

  Ali je mogoče mešati tekočine? Vse je odvisno od razreda. Torej, v avtomobilu, kjer je rastlina kaznovana razred DOT 3 lahko vlijemo izdelek četrtega razreda. Toda novi avtomobili z DVS 5 za zapolnitev DOT 4 ne more biti.

  O številu

  Koliko zavorne tekočine je potrebno zamenjati? Za večino avtomobilov in terenskih vozil je dovolj enega litra. Na splošno v temsistem uporablja malo tekočine. Zato vozniki pogosto imajo 200 gramov "rezervni" po zamenjavi zavorne tekočine na "Kia". Blagovna znamka izdelka je lahko katera koli. Če govorimo o ruskih blagovnih znamkah, potem je to RosDOT.

  Kaj bo potrebno za zamenjavo zavorne tekočine?

  Za to moramo pripraviti:
 • novo tekočino.
 • Vijačni ali rotorski ključ za odvijanje "potomca".
 • Prozorna cev. Njen notranji premer mora ustrezati zunanjemu odvodu.
 • Prazna cisterna za odpadne tekočine. Za to lahko uporabite običajno 0,5-litrsko steklenico mineralne vode. Zaželeno je, da je ta steklenica prozorna.
 • Zamenjava zavorne tekočine na Vase in drugih avtomobilih poteka po diagonalni shemi. Zadnje desno kolo se najprej črpa, nato levo spredaj, levo zadaj in spredaj desno. Delo se lahko opravi brez odstranjevanja koles (vendar le, če je dostop do drenažnega pribora od spodaj in je vidna jama).

  Začeti z delom

  Najprej odprite pokrov in poiščite rezervoar s tekočino. Odvijte pokrov in namestite majhen predmet med bat in ploščo. Odstranite zaščitni pokrov z zadnjega ventila desnega zavornega elementa. Nanesite curek prozorne cevi in ​​ga spustite na steklenico. Kako je zamenjava zavorne tekočine z lastnimi rokami? Nato nadaljujte s črpanjem.
  Za to potrebujemo pomočnika, ki bo s klikom na zavorni pedal vaše ekipe zdržal dve sekundiinterval Pritisnite pedal približno petkrat in ga držite v zastoju. Po tem se odcepi izhodni konektor. Cev bo začela iztekati tekočino.
  Na naslednji stopnji se povezava zategne. Nato dodajte novo tekočino v rezervoar. Nato ponovite postopek črpanja. To je treba storiti, dokler se čista tekočina ne izprazni iz konture.
  Po tem morate v skladu s shemo preklopiti na druga kolesa. Postopek zamenjave je enak kot v primeru zadnjega desnega zavornega elementa. Pomembno je, da spremljate raven tekočine v rezervoarju. Ne morete dovoliti, da pade pod minimum. V nasprotnem primeru bo zrak vstopil v sistem. In brisanje ni tako enostavno. Ponovite postopek zamenjave. Na tej stopnji je delovni postopek zaključen. Lahko očistite vse naprave in začnete v celoti uporabljati avto.

  Zamenjava zavorne tekočine z ABS

  Prisotnost protiblokirnega sistema za kolesa otežuje ta postopek zaradi dejstva, da je treba črpati tudi modulator ABS. V ta namen je potrebno v ekspanzijski posodi ustvariti previsok tlak. Kako v tem primeru zamenjati zavorno tekočino z lastnimi rokami? Postaviti moramo posebno napravo. Potreben je še en rezervoar, "pear" črpalka za vbrizgavanje (lahko jo vzamete iz katerega koli medicinskega pripomočka za merjenje tlaka) in del cevi s šobo. V pokrovu izvrtajte luknjo in namestite cevni nastavek na tesnilno maso. V skladu z navodili za zamenjavo zavorne tekočine z ABSmorate ustvariti tlak 1 bar na rezervoar.

  Torej, začnimo. Najprej izlijte staro tekočino iz rezervoarja in dodajte novo. Nato črpamo kolesa po isti shemi. Zadnji bo naš modulator. Ponovno napolnite tekočino v rezervoarju do maksimuma in vzemite našo opremo. Zaprite pokrov, nalijte na hruško. Nato cev potisnemo na priključek in drugi konec spustimo v posodo (steklenico iz mineralne vode). S ključem za 10 odvijte izpustni priključek. Ko se stara tekočina izprazni, izčrpajte hruško. Tako, dokler modulator ne dobi vse umazane tekočine. Lahko ga vizualno določite. Po tem zaprite okov z močjo 83 Nm in dodajte na zgornjo raven zavorno tekočino. Postavili smo nazaj tovarniško prevleko. Ta postopek za zamenjavo zavorne tekočine na avtomobilu z ABS je bil uspešno zaključen.

  Bodite pozorni

  Pri izdelavi kakršnih koli del na zavorni tekočini je pomembno, da se spomnite, da je zelo higroskopičen in se zlahka absorbira. Zato čajnika ni treba odpreti. Po polnjenju se po zaprtju hermetično zapre.
  Pri skuterjih in motornih koles je postopek zamenjave tekočine enak. Edina izjema je, da je rezervoar najprej napolnjen do vrha s tekočino, in zavorna ročica je dovolj, da se enkrat stisne. Po tem se matica vijaka zavrti. Ročico lahko sprostite. Takšen postopek se ponavlja, dokler se stara tekočina popolnoma ne nadomesti z novo.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, kako poteka zamenjavazavorna tekočina. Kot lahko vidite, lahko to operacijo opravite neodvisno. Res je, da bodo avtomobili z ABS morali izdelati posebno orodje. V nasprotnem primeru ustvarjanje povečanega tlaka v rezervoarju ne bo uspelo. Sam postopek skozi čas ne traja več kot dve uri. Vendar pa potrebujemo pomočnika, ki bo ukazoval s pritiskom na zavorni pedal in ga držal pritisnjen določen čas.

  Sorodne publikacije