Zadnji zavorni valj: postopek zamenjave na VAZ 2110

"Deseta" družina avtomobilov VAZ namesti zavorni sistem z diagonalno razporeditvijo kontur. To pomeni, da 2 kolesa poganja en hidravlični pogon, 2 pa drugo. Takšen sistem prispeva k dvigu ravni varnosti. Konec koncev, ko je ena zanka zavrnjena, je druga vključena v delo. Vendar pa je vožnja s to napako strogo prepovedana (vsaj zato, ker vas bodo blokirali levo zadnje in desno kolo spredaj). Danes bomo razmislili o tem, kako naj neodvisno zamenjamo čeljusti zadnje zavore.

VAZ-2110 in njegov zavorni sistem

Deluje na hidravličnem pogonu iz vakuumskega ojačevalnika. Sistem ima regulator tlaka z dvema konturama. V ljudeh se imenuje "čarovnik". Sistem je sestavljen iz naslednjih elementov:

 • Zavorna ploščica.
 • Cilinder.
 • Delovni bati.
 • Usmerjena vzmet (za njimi dve na vsaki strani).
 • Zaščita zadnje zavore.
 • Kako deluje?

  Načelo sistema je uporaba hidravličnega pogona. Ko voznik pritisne na pedal, je sistem pritisnjen. Stebel pritisne na bat. Svoja prizadevanja pa prenese na tekočino.
  Slednji se premakne od začetka glavnega valja do konca. Hkrati se del tekočine odstrani iz ekspanzijske posode. Vpliva na delovne valje, ki se nahajajo na sprednjih kolutnih in bobnastih mehanizmih. Pod pritiskom pritiska bati potisnejo blazinice. Povezujejo se z bobnom (ali. \ Tspredaj). Ko voznik spusti pedal, pade tlak v sistemu. Bat sprosti blazinice. Razpadejo in avto preneha zavoriti. Poleg tega se v sistemu uporablja vakuumski ojačevalnik. Omogoča silo pritiska na pedal. Velja za vse sodobne avtomobile družine VAZ. Porazdelitev zavornih sil poteka s posebnim regulatorjem. Varnost delovanja tega sistema je odvisna od varnosti gibanja. Zato morate biti zmožni pravočasno diagnosticirati okvaro. Kako to storiti? Razmislite spodaj.

  Simptomi okvare

  Kako ugotoviti, ali mora vozilo zamenjati zadnje zavorne valje? 2110 VAZ bo neučinkovit pri zaviranju. Začutili boste, kako bo stopalka postala mehka. Pri zunanjem pregledu bodo vidne sledi madežev zavorne tekočine. Če opazite te simptome, morate zamenjati zadnji zavorni valj.

  Orodja

  Kaj moramo pripraviti za delo? Zamenjava zadnjega zavornega valja ni možna brez naslednjih orodij:
 • Glave "10".
 • Žleb ali klop.
 • Posebni ključ za odvijanje zavornega voda.
 • Ker je v sistemu tekočina, teče skozi delo. Za ponovno vzpostavitev uporabnosti zavornega mehanizma je po popravilu potrebno črpati sistem z odstranjevanjem zraka iz njega. Za to potrebujemo prozorno steklenico in kratko cev. Prostornina posode mora biti vsaj 500 mililitrov.

  Navodilo

  Torej, kako sami zamenjati zadnji zavorni valj? VAZ je treba postavitina enakopravni podlagi in odpeti zadnji del, tako da so kolesni vijaki predhodno odtrgali. Potem odstranimo samo kolo. Kako priti do zavornega valja je dovolj težko. Če želite to narediti, moramo odstraniti boben, kot tudi dobil blazinice. Poleg tega se odvija cev z zavorno tekočino.
  Kako odstraniti boben? Pred demontažo ga morate temeljito očistiti s kovinsko ščetko, odstraniti vse rje in umazanijo. Po tem, odvijte dva vodilna zatiča s ključem. Potem vzamemo boben iz pristajalnega mesta. To naredimo s pomočjo posebnega striptizeta. Če ne, lahko uporabite 2 vijaka M8 dolge 6-7 centimetrov. Z luknjami jih enakomerno privijemo v luknje. Torej je boben stisnjen iz pesta.
  Nato nadaljujte z blazinicami. Treba jih je ločiti. To naredite z majhnimi ostanki ali posebnimi rezili. Z uporabo klešč izrežemo vzmet in jo odstranimo iz blazinic. Pomembna točka - ne pritiskajte zavornega pedala, da bi dobili takšne blazinice. To bo imelo za posledico izpušne cilindre bata. Zelo težko jih bo namestiti. Prav tako dobimo spodnjo vzmet in previdno odstranimo blazinice s sedeža. Sedaj moramo odstraniti zadnji zavorni valj. Torej odstranite zaščitni plastični pokrov in odvijte priključek črpalke. Za to potrebujemo ključ "8". Če želite odstraniti slušalko, morate uporabiti glavo "10". Zategnemo pritrditev na armaturo in odvijemo element. Bodite previdni - iz cevi se zavora ustavitekočine Opravite delo z zaščitnimi gumijastimi rokavicami. Potem se vijaki, ki pritrdijo zadnji zavorni valj, sprostijo.

  Namestitev

  Namestitev novega elementa se izvede v obratnem vrstnem redu. Pred vgradnjo je potrebno z brusnim papirjem skrbno očistiti zavorni mehanizem pred umazanijo. Dekontaminirajte svoj sedež z belim alkoholom.
  Po namestitvi je potrebno prenesti sistem. Prisotnost zraka v njem je nesprejemljiva. Tudi najkakovostnejši zavorni zadnji zavorni valj ne bo dobro deloval, dokler se v sistemu ne pojavijo mehurčki in umazanija. Torej, najprej morate odpreti pokrov motorja in dodati zavorno tekočino na najvišjo raven. Ni priporočljivo mešati različnih razredov sredstev. Avto "desete" družine je napolnjen s tekočino razreda "RosDot-4". Prosimo, upoštevajte, da pri črpanju bo raven v rezervoarju padla. Takoj, ko je padel na 15 centimetrov, ga morate ponovno dodati. Nato potrebujemo pomočnika. On bo kliknil na zavorni pedal za vašo ekipo. Torej odvijte pokrovček iz izhodnega priključka in ga položite na cev. Drugi konec je v plastenki. Skupini dajemo pomočnika. 5 krat pritisniti na pedal in na zadnji stopnji ga pritisniti "v tleh". V tem času boste opazili, kako iz šobe nastane izhlapela tekočina.
  Postopek je treba izvesti, dokler čista tekočina, brez mehurčkov, ne zapusti steklenice. V zadnji fazi zavrtite nastavek za 2-3 obrata. Popolnoma napolnite tekočino (vendar ne največ,ampak na povprečno raven).

  Opomba

  Pri menjavi zadnjega zavornega valja zavor je priporočljivo, da se oljni cevni navoj univerzalne naprave "VD-40".
  Pri privijanju matice držite vijačno cev. Če se cev obrne z njo tudi po mazivu, je napaka. Takšne cevi imajo običajno razpoke in druge sledove deformacij.

  Zaključek

  Torej smo ugotovili, kako neodvisno zamenjati zadnji zavorni valj z vzorcem VAZ-2110. Kot lahko vidite, operacija ne zahteva prisotnosti posebnih spretnosti. Z njimi se lahko ukvarjajo tudi vozniki novincev. Vendar pa boste v zaključni fazi potrebovali pomočnika. Brez tega bo težko črpati sistem.

  Sorodne publikacije