XPS - Kaj je ta format? Kako odpreti datoteko XPS

Pogosto se uporabniki računalniških sistemov soočajo z neznanimi formati datotek, od katerih je eden XPS. Kakšno obliko, mnogi niti ne predstavljajo. In že v vprašanjih odpiranja datotek te vrste ali urejanje na splošno, razstaviti nekaj enot. Toda tukaj ni nič posebnega. Poskusimo ugotoviti, kaj so ti objekti in kako lahko delajo z njimi.

XPS: Kaj je ta format?

Ta vrsta datoteke se lahko dodeli ne le različnim programom, temveč tudi operacijskim sistemom, vključno z Windows, Mac OS X in nekaterimi različicami Linuxa. Vsi lahko najdejo objekte z razširitvijo XPS. Kaj sledi, poglejmo. Če pogledate zgodovino tega formata, so ga prvotno razvili Microsoftovi strokovnjaki. Gre za odprto fiksno grafično obliko, izdelano za elektronsko oddajo postavitev dokumentov na osnovi oznake XML.

Dejansko zmanjšanje širitve temelji na izrazu XML Paper Specification. Včasih se ta oblika primerja z datotekami PDF, saj je njihova organizacijska struktura zelo podobna. Toda na splošno velja, da je ta vrsta registriranega formata standardna za vse sisteme Windows, začenši z Vista. Tako se pri odpiranju prvotne strukture takšnih objektov običajno ne pojavijo težave. Ampak tukaj morate upoštevati nekaj odtenkov.

Kako odpreti XPS v najenostavnejšem primeru

Zdaj nekaj besed o odprtju, pregledovanju in urejanjutakšnih predmetov. Kako odpreti XPS? Tukaj je vse preprosto. Doslej se ne dotaknemo glavnega programa, ampak razmislimo o bolj dostopnih orodjih in orodjih. Datoteke te vrste so pravzaprav posebni vsebniki, ki vsebujejo nastavitve za elektronske dokumente, strani in fragmente izvirnih dokumentov. Pravzaprav so takšni objekti zelo podobni tistim, ki jih poznajo vse ZIP arhivi.
Tako, da bi odprli tak arhiv, je treba izvirno datoteko XPS najprej preimenovati s spremembo razširitve na ZIP, nato pa izpisati vso vsebino v program za arhiviranje na katerem koli priročnem mestu. Po tem lahko vsebino odprete s svojimi programi Windows.

Osnovni program za ustvarjanje in urejanje XPS datotek

Zdaj pogled na XPS datoteke. Kaj je ta format, malo razumeti. Poglejmo, kakšen program jim omogoča odpiranje in urejanje (ali celo ustvarjanje na začetku) brez spreminjanja glavne razširitve v arhivu. Sistemi Windows običajno uporabljajo MS XPS Document Writer, navidezni gonilnik tiskalnika, ki je postal prvotni del osnovnega nabora operacijskih sistemov Windows od posodobitve operacijskega sistema Windows. Za sisteme sedme različice in zgoraj lahko uporabite tudi orodje, imenovano pregledovalnik MS XPS. Če naj bi predogled potekal na sistemih XP, bo Microsoft moral prenesti Microsoftov paket XPS EP iz uradnega Microsoftovega vira, saj lastna orodja XP ne obstajajo, in če so prisotna, večina teh datotek ni odprta zaradi njihove novejšespremembe
Ko gre za brskanje, lahko uporabite še eno preprosto in priljubljeno rešitev za uporabnike, in sicer uporabo Internet Explorerja 6 in novejših. Vendar pa je za pravilen prikaz vsebine dokumenta XPS prisotnost tretje ali novejše spremembe ogrodja .NET Framework, ki je nameščen v sistemu, predpogoj. Brez take podpore se predmet ne more niti banalno odpreti.
Prenesite vse zgoraj navedene programske pakete neposredno na uradno spletno stran in popolnoma brezplačno, za glavno platformo pa se lahko uporablja kot spletni namestitveni program, ne zahteva namestitve namestitvenega programa na trdi disk računalnika.

Pretvarjanje v druge formate

To so datoteke XPS. Kar se zdi že jasno. Vendar pa imajo sistemi Windows, vsaj v osmih različicah, svoje pasti. Dejstvo je, da kot registrirani razširitev, privzeto uporabljen format OXPS, in programi drugih proizvajalcev, namenjeni ogledu ali urejanju glavnega formata (XPS), se taki objekti ne morejo odpreti. Zato je za pretvorbo zelo priporočljivo uporabiti majhen pripomoček, imenovan Microsoft XpsConverter. Načeloma, če ni na voljo takšnega programa, se lahko obrnete na manj učinkovite metode konverzije z uporabo aplikacij, kot sta pretvornik Pagemark XPS, Danet Studio XPS Annotator in podobno.

Drugi programi, ki uporabljajo obliko XPS

Vendar pa format XPS morda ne spada le na zgoraj opisano. Za nekatere aplikacije drugih proizvajalcevnjihove datoteke lahko uporabljajo razširitve XPS. Kaj je to v tem primeru? To so začasne datoteke priljubljenega paketa, ki spreminjajo videz sistemov Windows pod imenom WindowBlinds. Poleg tega lahko najdete objekte tega formata in delate s priljubljenim paketom MonkeyJam, v katerem so datoteke te vrste grafične podobe.

Odpiranje XPS datotek v drugih sistemih

V bistvu, za Mac OS X in Linux, lahko uporabite kateri koli brskalnik z vtičnikom Pagemark XpsPlugin (najpogosteje z brskalniki Mozilla Firefox in Safari) za ogled teh datotek.
Za pretvorbo lahko uporabite tudi programe, kot je Nuance PDF Converter, ali pa izberete NiXPS Edit - aplikacijo z več platformami, ki jo lahko namestite na kateri koli OS. Za pametne telefone, tablice in predvajalnike "jabolka" lahko uporabite alternativno rešitev za pripomoček MuPDF. Na splošno obstaja dovolj možnosti.

Zaključek

Gre za gledanje formata XPS. Če povzamemo na kratko, lahko omenimo, da je za normalno gledanje vsebine datotek optimalna rešitev (in za vsak operacijski sistem) uporaba najpogostejšega internetnega brskalnika, čeprav je včasih morda treba namestiti dodatne vtičnike. Enako velja za spremembe razširitve za arhiviranje in ekstrakcijo vsebine s pomočjo arhiverjev. Res je, da je ta metoda nekoliko neprimerna, ker bo uporabnik videl posamezne elemente glavne datoteke in ne celotnega dokumenta v prvotni predstavitvi. Ne manj privlačen videz in uporaba različnih vrst pretvornikov, kiv nekaj minutah vam omogoči, da spremenite obliko prvotnega predmeta na nekaj drugega, kot je berljivo (na primer PDF).

Sorodne publikacije