Vrstni red in trenutek privijanja vijakov glave valja: značilnosti, struktura in priporočila

Vsak motor z notranjim izgorevanjem ima več glavnih sestavnih delov. To je paleta, glavna enota, glava in tudi oprema na tečajih. Nujno je treba opazovati trenutek privijanja vijakov glave cilindričnega bloka, saj to vpliva na delovanje motorja kot celote in na mehanizem distribucije plina. Med delovanjem motorja je prisotna velika količina toplote, tako da ima blok srajco s hladilno tekočino. Mazivo, ki ga zahteva tudi motor, teče skozi kanale do elementov motorja. Za zagotovitev, da hladilna tekočina in mazivo nista mešana, je predvidena konstrukcija tesnila med glavo in glavno enoto.

Če se zahteva zamenjava tesnila

Pri zamenjavi tesnila morate nujno vedeti, v katerem trenutku zategovanja vijakov glave bloka valjev 2101 ali 2109. To velja tudi za tesnila pod kolektorji. Redko spreminjate tesnila na avtomobilu.

To se v glavnem opravi z večjimi popravili motorja ali GBC. Življenjsko dobo tega izdelka proizvajalci ne urejajo. Lahko deluje dlje časa, v nekaterih primerih pa tudi izgorevanje. Tako napako lahko enostavno ugotovite. Glavne značilnosti:
 • Temperaturo motorja povečajte na kritično vrednost.
 • Prisotnost puščanja med blokommotor in glavo. Možen pojav motornega olja in sredstva proti zmrzovanju.
 • Tekoča eksplozija v rezervoarju za dilatacijo. Če zrak v valju prihaja iz hladilne majice, se tlak v sistemu poveča. To vodi do praženja.
 • Takšne okvare so lahko posledica dejstva, da je bil pri sestavljanju vozlišča nepravilno izbran trenutek privijanja vijakov glave valja. To je pri namestitvi GBC povzročilo popačenje.

  Potrebna orodja

  Da bi sami zamenjali tesnilo glave valja, boste potrebovali naslednja orodja:
 • Več tipk do 10.
 • Glave 131719.
 • Podaljški in kardana.
 • Valjarke.
 • Tipka dinamometra.
 • Zmogljivost, ki ni manjša od 10 litrov, potrebna za odvajanje tekočinskega hladilnega sistema.
 • Več izvijačev.
 • Potrebovali boste tudi majhna orodja in pripomočke - na primer več segmentov žice in prodirajočo mast. V primeru, da se en ali več vijakov nenadoma zlomijo, jih morajo izbrisati resnice in laži. V ta namen se izvrtajo luknje v prelomljenem sorniku in s pomočjo posebnih prilagoditev se izkaže. Hkrati poskusite ne uničiti carving.

  Pripravljalna dela

  Navor vijakov glave cilindričnega bloka Perkins se bo razlikoval od tistih, ki so značilni za domače avtomobile. V dizelskih motorjih, veliko večjo stopnjo stiskanja, tako da je povezava v njih bolj zanesljiva. Na vsakem avtu,zlasti klasična serija VAZ 2101-2107, zamenjava tesnila se mora začeti z demontažo. Če želite to narediti, morate vzeti zračni filter, nato odstranite svoje telo, sukanje 4 vijaki za pritrditev.
  Tudi uplinjač je treba odstraniti. Pred začetkom dela se vsi priključki razstavijo. Trobenta, visokonapetostne žice - vse izgine. Podobno delo poteka tudi na motorjih injektorjev. Samo v tem primeru je treba odviti vse sveče, odstraniti konice oklepnih kablov, telo zračnega filtra in drugo opremo za pritrditev.
  Po končani delni razstavitvi je treba tekočino iz hladilnega sistema popolnoma izprazniti. Za to boste potrebovali zmogljivost, njen obseg ne sme biti manjši od 10 litrov.

  Kako izprazniti hladilno sredstvo

  Če ne upoštevate vrstnega reda in trenutkov zategovanja vijakov vijaka, se tesnilo zelo hitro izklopi. Posledično se bo antifriz začel namakati v zgorevalnih komorah ali naftnih kanalih. Za izpust tekočine iz hladilnega sistema morate namestiti prostornino pod blok motorja in nato odviti ključ s 13 kovinskimi čepi. Če se delo opravi na avtomobilih s sprednjim pogonom, potem je nujno, da je vtič na ekspanzijski posodi zaprt.
  Nato je treba pod desno stran hladilnika postaviti posodo, od tam odvrniti škatlo, počakati na končni odtok tekočine. Zaželeno je, da se avto nastavi tako, da je njegov sprednji del nižji od zadnjega. Za odtekanje celotne tekočine je treba popolnoma odpreti votlino pečice. Delaizvajajo samo na hladnem motorju.

  Nadaljnje delovanje

  Nujno je treba upoštevati trenutek privijanja vijakov GBC. Pokrov je zvit brez upoštevanja zahtev. Naslednja faza je vijačenje vijakov, na katere je pritrjen pokrov ventila. Če izvedete popravilo avtomobila klasične serije, je potrebno odviti osem vijakov. Na "devetih" in novejših strojih se uporabljajo samo dve matici. Ti vijaki in gravirne podložke se lahko uporabljajo v prihodnosti. Nit na njih se ne utrudi. Vendar je nujno, da nadzorujete trenutek privijanja vijakov GBC. Glavni problemi se pojavijo, ko je montaža mesta nepravilno izvedena. Na avtomobilu klasične serije je potrebno odstraniti pogon verige in zobnikov. To storite tako, da zrahljate natezalec tako, da sprostite protimatico. V tem primeru oslabite verigo in odstranite orodje. Pred tem razmislite o podložki in odvijte vijak.
  Odstranitev verige je popolnoma neobvezna, zato jo samo pritrdite z žico na zvezdo in jo obesite na del motorja. Za avtomobile devete ali desete družine, na primer, ni verige, zato je mogoče te točke izpustiti. Po tem morate odviti 9 vijakov, s katerimi je pritrjen pokrov odmične gredi.
  Prepričajte se, da ste odklopili sprejemno cev, ki je povezana z izpušnim kolektorjem. Pritrjena je s štirimi medeninastimi maticami. Pri namestitvi obvezno uporabite novo tesnilo.

  Odstranitev GBC

  Po tem je treba popolnomaodstranite glavo bloka valjev. Uporabite lahko močna vrata, s katerimi se izrivajo vseh deset vijakov. In poskrbite, da ne pozabite na 11, ki je na glavi. Majhen je, vendar lahko prepreči razgradnjo GBC. Ko odstranite glavo, morate odstraniti staro tesnilo in ga zamenjati z novo.
  Nujno je treba očistiti vse kovinske površine, na katere se nanaša to tesnilo. Vendar uporaba abrazivnih orodij ni priporočljiva, ker lahko moti tesnost povezave. Najbolje je, da uporabite posebne spreje. Njihova cena - približno 400 rubljev., In celoten volumen vložka je dovolj, da sperite več tesnil.

  Zgradite stran

  Zelo pomembno je, da opazujete trenutek privijanja vijakov GBC. V postopku namestitve se prepričajte, da uporabljate momentni ključ. Samo z njegovo pomočjo lahko enakomerno zategnete vse vijake na glavi bloka. Zategnitev sheme - na robovih od sredine glave bloka. Pritrditev je treba izvesti na dva načina:
 • Pri prvem prehodu je potrebno, da je napor znašal en 41 kgf /m (ali 40 N * m).
 • V drugem prehodu se napor poveča na 1145 kgf /m (95117 N * m).
 • Majhen vijak, ki je nameščen na pobočju, je treba zategniti z naporom 38 kgf /m.
 • Poravnava odmične gredi in nastavitev mehanizma za distribucijo plina se opravita šele po namestitvi GBC. Trenutek zategovanja drugih navojnih spojev ni pomemben, ne vplivajo na delovanje mehanizma.

  Sklep

  Trenutek privijanja vijakov GBC-jev domačih avtomobilov je odvisen od določenega modela. Zgornje vrednosti, ki jih je treba upoštevati pri sestavljanju motorjev avtomobilov klasične serije. Vrednosti za vrednosti "devet" ali "deset" bodo nekoliko drugačne. Na splošno je postopek praktično enak. Po popravilu pustite tekočino v hladilni sistem. Črpajte sistem, da se znebite zastojev v zraku. V ta namen stisnite šobe pod motorjem. Priporočljivo je, da delate v rokavicah, da preprečite opekline.

  Sorodne publikacije