Vrste in vrste baterij. Vrste baterij velikosti svinčnika

Vse naprave, ki niso priključene na električno vtičnico, delujejo iz samostojnih baterij. Obstaja veliko elementov. Poskusimo razumeti to raznolikost. V današnjem članku bomo pogledali glavne vrste baterij.

Vrste elementov in njihova klasifikacija

Razlikujte jih na materialih, iz katerih so narejene aktivne sestavine.
Vsaka baterija je sestavljena iz:
 • anode;
 • katoda;
 • elektrolit.
 • Industrija trenutno proizvaja več kot pet vrst baterij:
 • Sol.
 • Mandeljni.
 • Živo srebro.
 • Litij.
 • Srebro.
 • Prav tako je mogoče dodeliti baterije v obliki baterij.

  Naprava in lastnosti proizvodov iz soli

  Ta baterija je zamenjala mangan-cinkovo ​​baterijo. Po velikosti se ta samostojni vir energije ni spremenil, vendar se je tehnologija proizvodnje resno spremenila. Solne baterije uporabljajo raztopine na osnovi amonijevega klorida kot elektrolit. V tej rešitvi je anoda in katoda baterij. Ti funkcionalni elementi so narejeni iz materialov, kot so cink, in manganov oksid. Elektrolit je povezan s solnim mostom.
  Glavna prednost teh vrst baterij je nizka cena. To so najbolj cenovno dostopni viri energije, ki so na voljo vsem. Med glavne pomanjkljivosti spadata velika izguba električne moči ob izpraznitvi. Tudi pomanjkljivosti pri izdelkih vključujejo majhna obdobja skladiščenja. Za uporaboizdelek brez izgube njihovih lastnosti ne sme biti daljši od dveh let. Do konca tega obdobja se zmogljivost baterije zmanjša na 40%. Pri nizkih temperaturah lahko baterija izgubi polno zmogljivost.


  Elementi alg

  Te vrste baterij so bile razvite v 64. letu. Imenujejo se tudi alkalne. Kakšna je njihova razlika? Preprost uporabnik lahko to razume v času delovanja. Kot ugotavlja pregled, so alkalni izdelki tisti, ki imajo veliko dlje kot drugi. In strošek je le 20-30 odstotkov več. Elektrode za te elemente so cink. Uporablja se tudi pri proizvodnji manganovega dioksida. Elektrolit je raztopina kalijevega hidroksida. Ti elementi so zelo razširjeni. Idealne so za večino elektronskih naprav. Med prednostmi je visoka električna zmogljivost, če jo primerjamo s analogom soli in posledično precej dolgo življenjsko dobo. Alkalna baterija lahko deluje tudi brez izgube lastnosti in lastnosti tudi pri nizkih temperaturah.
  Ti modeli imajo izboljšano tesnost, kar zmanjšuje nevarnost uhajanja elektrolita. Kar zadeva življenjsko dobo, lahko akumulator shranjujete do 5 let. Baterija se samodejno izprazni z veliko nižjo hitrostjo kot solni analog. Te vrste baterij tipa AAA so primerne za uporabo v elektronski opremi.


  Minus je zmanjšanje napetostnega nivoja po času v trenutku, ko se akumulator aktivno izprazni. Pri podobnih proizvodih so višje dimenzije, teža in stroški tega elementa.

  Živo srebro

  Za izdelavo te baterije se cink uporablja kot material za anodo, katode pa izhajajo iz živosrebrovih oksidov. V notranjosti elementa sta dve elektrodi ločeni s posebno membrano in separatorjem. Diafragma pušča s posebnimi raztopinami kalijevega hidroksida. Zaradi takšne zasnove in sestave se lahko živosrebrne baterije upravljajo kot akumulator. Toda v ciklični uporabi bo element podvržen degradaciji - električna zmogljivost se bo znatno zmanjšala.
  Glavne prednosti so stabilna napetost, zmogljivost, neodvisnost od temperaturnih režimov, dolga obdobja shranjevanja. Minusi vključujejo visoke stroške, tveganje uhajanja in vire nevarnega živega srebra. Prav tako morate pravilno odstraniti te baterije.

  Srebrni elementi

  Anoda uporablja cink, katode so izdelane iz srebrnih oksidov. Elektrolit je natrijev ali kalijev hidroksid. Ta razred vključuje baterije za ure.
  Med prednostmi so stabilne izhodne napetosti in indikator z visoko energetsko zmogljivostjo. Baterija ni občutljiva na temperaturna nihanja in ima tudi dolgo življenjsko dobo. Edini minus je visoka cena.

  Litijeva baterija

  Izdelek ima notranjo katodo iz litija. Od anode ga ločuje membrana in separator. Diafragma je impregnirana s posebnimi organskimi raztopinami - elektroliti. Prednosti vključujejo konstantne napetosti, katerih obseg ni odvisen od tokovobremenitve Baterija ima majhno maso, dolgo življenjsko dobo in tudi odpornost na temperaturna nihanja. Samo minusi so visoke cene.

  Akumulatorji

  Skupaj z baterijami za ponovno polnjenje, ki proizvajajo in polnijo baterije. Imajo veliko prednost - lahko jih večkrat polnite. Različne so tudi vrste akumulatorskih baterij, ki vsebujejo svinec, železo-nikelj, nikelj-kadmijeve proizvode in litij.

  Mere baterij

  Vse samostojne baterije se lahko razlikujejo po velikosti. Eden od priljubljenih metod klasifikacije je ameriški sistem. Ta sistem je zelo priročen in se pogosto uporablja v večini držav. Poglejmo vrste baterij po velikosti.
  Po ameriškem sistemu ima baterija z imenom "D" naslednje dimenzije - višina je 615 mm, premer je - 342 mm, napetost - 15 V. Element tipa "C" - višina 500 mm, premer 262 mm, napetost je enaka 15 Art. Baterija "AA" proizvaja napetost 15 V, ima premer 145 mm, njena višina pa je 505 mm. Eden od najbolj priljubljenih "AAA" ali navadnih "malo-palcev" - 445 mm v višino, 105 mm v premeru, 15 VS. «PP3» - višina 485 mm, premer 265, napetost 9 VS.
  V vsakdanjem življenju ljudje ne uporabljajo klasifikacije, baterije pa se imenujejo drugače. Na primer, velikost AA modela lahko primerjamo s človeškim prstom. Za to se v ljudeh imenuje prst. Obstajajo tudi druge vrste prstnih baterij - AAA. Mere so primerljive z velikostjo malega prsta. Baterija tipa "C" se običajno imenuje "palčni". PP3 ni nič drugega kot krona.

  Tableta z baterijami

  Gre za srebrno anodo, cinkovo ​​katodo, elektrolit v obliki mešanice soli do konsistence paste. Različni proizvajalci baterij pogosto označujejo te izdelke, oznake pa še zdaleč niso standardne. Razmislite, kaj so tablete za baterije. Vrste jih je mogoče razlikovati po standardnih velikostih. Mere so od 58 mm do 116 mm. Višina se giblje od 21 mm do 54.
  Te majhne srebrne baterije se uporabljajo za napajanje elektronskih ali kvarčnih ur. Ko morate zamenjati baterijo, se ljudje pogosto sprašujejo, kaj baterijo kupiti. Če je proizvajalec nastavil element 399 v urah, se lahko namesto tega izberejo druge možnosti:
 • LR57.
 • LR57SW.
 • LR927.
 • Vse te vrste baterij so popolnoma enake. Številka kaže, da je ta baterija visoka 26 mm in premera 95 mm.

  Označevanje

  Mednarodna komisija za elektrotehniko (IEC) je razvila sistem oznak, s katerim morajo sodobni proizvajalci označiti baterije. Na primer, obstaja element z oznako 15 A LR6 AA 1,5 V. Torej, te vrste baterij imajo polnjenje 15 A * h. Razred (v tem primeru "AA") nakazuje, da je prstna plošča, ki je sposobna sproščati napetost v 15. stoletju. In LR6 poroča, da je ta element alkalen. Solni elementi so označeni s simbolom "R". Alkali - "LR", srebro - "SR", litij - "CR". Poleg tega so kategorije baterij včasih označene s številkami. 20 je razred D, C-14 AA-6 AAA-03 PP3-6 /22. Imajo lastne nalepke in tablične pakete. Vrste določajo število.
  Potem dekodiramo vse znake iz primera. Črke označujejo, da je element alkalnega tipa. Slika pravi, da so del njihovega razreda AA.

  Sklepna ugotovitev

  Tako je z znanjem o velikosti sodobnih baterij, njihovih oznakah in dekodiranju enostavno najti ustrezno samostojno napajanje za vsako prenosno napravo. Toda najpogosteje vam ni treba poznati takih podrobnih informacij navadnemu prebivalcu. Dovolj je, da se pri izbiri upoštevajo velikosti. 90 odstotkov vseh baterij je AA ali AAA. To je zelo težko zamuditi tukaj.

  Sorodne publikacije