Vrste akustičnih sistemov: načrti, pregled, specifikacije

Drage akustične sisteme iz višjega cenovnega segmenta so že dolgo prenehali biti preprosti stolpci, takšne škatle so izdajale zvok skozi par zvočnikov. Inženirji iz leta v leto bodo jezni, industrija in vsaka naprava pa se spremenita v majhno umetniško delo, ki ga ne morejo vsi ponoviti. Obstajajo nove vrste zvočnikov, novi načini za predvajanje zvoka, sprememba moči in amplitude, itd. Nato se je pojavila celotna večkomponentna struktura, ki opisuje različne vrste akustičnih sistemov. O tem bomo razpravljali v spodnjem gradivu.


Klasifikacija akustičnih sistemov

Tako bomo najprej razumeli osnovne vidike akustičnih sistemov in šele nato ugotovimo, da se med seboj razlikujejo in se razlikujejo. Obstajajo naslednje vrste akustičnih sistemov:
 • Poligonalni in talni sistemi. Iz imena je jasno, da se razlikujejo po načelu vgradnje v prostoru in po njegovi velikosti.
 • Tudi akustični sistemi se razlikujejo glede na število pasov (v bistvu število govorcev) - od enega do sedem.
 • Obstajajo dinamični, elektrostatični, ravninski in drugi akustični sistemi, odvisno od zasnove zvočnikov, ki ne morejo soditi v nobeno kategorijo (vse je odvisno od domišljije inženirjev).
 • Glede na akustično zasnovo ohišij so zvočniki razdeljeni na sisteme z odprtim telesom, zaprto telo, s faznim pretvornikom.dekoracijo, akustični labirint in tako naprej.
 • Poleg tega so zvočniki razdeljeni na pasivne in aktivne, odvisno od prisotnosti vgrajenega ojačevalnika zvoka v njih.
 • Enofrekvenčni in multibandni zvočniški sistemi

  Enopasovni zvočniški sistemi so opremljeni z enim oddajnikom in ker je nemogoče vzpostaviti en oddajnik za dobro reprodukcijo vseh frekvenc, morajo proizvajalci uporabiti več različno nastavljenih radiatorjev naenkrat.


  Obstajajo tudi 2-smerni sistemi zvočnikov (tudi 3-x, 4-s). V takšnih sistemih sta nameščena dva radiatorja. Vzemimo za reprodukcijo nizkih in srednjih frekvenc, drugi pa reproducira le visoke frekvence. Zaradi tega pristopa sistem dvosmernih zvočnikov doseže popolno ravnovesje zvoka, kar ni mogoče z uporabo enega zvočnika (tudi če je zelo dober). Zvok takšnih zvočnikov je običajno dovolj za neizkušene ljudi, ki nimajo naprednejših sistemov, vendar obstajajo bolj sprejemljive možnosti, kot so 3-sistemski sistemi. Sistemi s tremi zvočniki delijo vse tri vrste frekvenc skupaj. En oddajnik se ukvarja z reprodukcijo nizkih frekvenc, drugi - z visokim, tretji - z medijem. Trosmerni zvočniški sistemi so bolj običajni kot drugi, saj je zaradi takšne zasnove dosežena kakovostna reprodukcija zvočnih frekvenc človeškega ušesa.

  Pasivni in aktivni zvočniki

  Aktivni in pasivni sistemi se razlikujejo v prisotnosti integriranihojačevalnik moči pri oblikovanju samih zvočnikov. Aktivni zvočniki imajo takšen ojačevalnik, da se lahko neposredno povežejo s prejšnjim ojačevalnikom s povezovalnim kablom, vsak ločen zvočnik pa se napaja iz električnega omrežja brez dodatnih napajalnikov.
  Čeprav so pasivni stolpci v napravi bolj zapleteni, so še vedno veliko pogostejši in so prednostna naloga uporabnikov, ki cenijo kakovosten zvok. Ti zvočniki so priključeni na ojačevalnik preko namenskega deljenega filtra. Povezava je izvedena z akustičnimi žicami. Mnogi proizvajalci (podjetja) akustičnih sistemov raje proizvajajo takšne stolpce, ker prinašajo več dobička in omogočajo inženirjem, da uresničijo svoje idealne ideale zvoka. Poleg določenih težav pri namestitvi obstaja tudi finančna težava, saj dober ojačevalnik in akustični kabli zaslužijo veliko denarja in brez njih ne boste dobili takšnega sistema. "

  Sistemi zvočnikov

  To je posebna vrsta akustičnih sistemov. Njihova značilnost je vgradnja roga, nameščena nad oddajnikom. Prednost takšnih zvočnikov je visoka občutljivost zvočnikov. Zaradi tega so idealni dodatki za nizkocenovne in nizkoenergijske ojačevalnike, ki ne morejo dati lastniku zadostne količine. Takšni akustični sistemi zahtevajo kompetentno namestitev v prostoru, kjer je načrtovana njihova uporaba, če pa ga porabimo za določen čas, lahko dosežemo najbolj realistične in bogate stereo naprave.

  Elektrostatični akustični sistemi

  Takšne sisteme odlikuje nenavadna oblika. Namesto klasičnih zvočnikov se uporablja film prevodnega materiala, ki se navpično dvigne vzdolž stebra. Načelo dela je naslednje: zvočni signal se pošlje filmu na določeni frekvenci, polprevodniki, nameščeni ob straneh, pa se napajajo z elektriko (v nekaterih primerih je obratni, ko se električni tok napaja v prevodni film). Med filmom in polprevodniki se tvori elektromagnetno polje in izmenično polje. Zaradi tega se pojavijo nihanja filma, ki reproducirajo zvočno sevanje. Za zvok takih akustičnih sistemov je značilna visoka podrobnost, jasen prenos vsake posamezne frekvence. Glasba je bolj svobodna in odprta. Od minusov je vredno omeniti dovolj nizkih tonov, ki ne morejo prenesti vse globine, še posebej, ko gre za žanre, kot sta hip-hop ali trep.

  Sistem centralnih kanalov

  Kot kino zvočniki za sisteme za domači kino se uporabljajo kompleti 5 zvočnikov in en subwoofer. To je klasičen sistem, ki ga večina ljubiteljev dobrega zvoka dokazuje in uporablja. Ključni element tega sistema je osrednji stolpec, ki reproducira dialoge v kinu in glavne glasbene fragmente. Ta stolpec je nameščen desno v sredini. Nekateri uporabniki ga uporabljajo v akustičnih sistemih za računalnik, saj na njem gledajo film.

  Akustika spredaj in zadajsistemi

  Sprednji sistem je klasičen par zvočnikov, ki ustvarjajo stereo učinek. Takšni stolpci pogosto tvorijo polnopravni zvočniški sistem za računalnike (kot ponavadi ni nič več in ni potreben). Ko gre za domači kino, je kanal osrednjega kanala med dvema sprednjima zvočnikoma (ali pod televizorjem). Na podlagi sprednjega para zvočnikov je potrebno zbrati ostanke akustičnega sistema 5.1, ko reproducirajo glavno polje zvokov.
  Zadnji del sistema sta dva majhna stolpca, ki se nahajata za gledalci. Njihova uporaba je neobvezna, vendar so vedno vključeni v 5.1 akustične sisteme, da se doseže maksimalno potopitev v atmosferi predvajanja filma. Če zvočni posnetek filma podpira tehnologijo zvočnega okolja, bodo nekateri dogodki in prizori v filmu predvajali zvok samo na zadnjih zvočnikih (tako je, ko nekdo krade za herojem filma). Pri uporabi akustičnih regalov je možno uvesti ta sistem in računalniško akustiko.

  Subwoofer

  To je samostojen zvočnik, ki lahko predvaja le nizke frekvence in nizke frekvence. Pogosto se uporablja v povezavi s seznanjenimi zvočniki in dopolnjuje sistem zvočnikov za računalnik, saj sprednji zvočniki ne morejo obdelati celotnega razpona zvoka. Globokotonec prinaša ravnovesje v sistem zvočnikov. Vizualno globokotonec izgleda enako kot običajen zvočnik, vendar ima na prostem eno masivno bliskavico. Subwoofer je nastavljen navogal sobe ali pod računalniško mizo. Mimogrede, zaradi tega pogosto trpijo sosedje.

  Sistemi zvočnikov in talnih zvočnikov

  Te zvočnike lahko še vedno imenujete desk in tla (ali računalnik in domači kino). Omarice zasedajo veliko manj prostora in zato veliko manj tehtajo, zato jih lahko nastavite višje. Na primer, če zbirate avdio sistem za dom, ki se bo povezal s televizorjem (za ustvarjanje globine zvoka), lahko položite stolpec na polico celo na omarico (to zagotavlja maksimalno pokritost območja). Za izločanje največjega potenciala iz takšnih kompaktnih stebrov so običajno nameščeni na posebnih akustičnih nosilcih.
  Talni sistemi so veliko bolj primerni za velike prostore (pogosto se imenujejo akustični sistemi za kinematografe, imajo večje zvočnike in se razlikujejo od enega do sedem. Vgradnja takih zvočnikov v majhno sobo lahko povzroči prekomerno povečanje nizkih frekvenc in močno

  Akustični sistemi s faznim pretvornikom

  Fazni pretvornik je luknja v jedrih. impulz, iz katerega cev gre v notranjost kolone. S to zasnovo lahko akustika reproducira nizke frekvence, ki niso na voljo za standardne stolpce brez faznega pretvornika. Pri oblikovanju inženirjevega stolpca morate izbrati premer indolžino cevi v skladu s frekvenco, ki jo mora reproducirati prihodnji vir zvoka. V trenutku, ko se predvaja glasba, se glasnost zraka v cevi faznega pretvornika resonira in ojača reprodukcijo frekvence, pri kateri je bil premer cevi prvotno nastavljen. Velikost samega stolpca ni pomembna, fazni pretvornik je vgrajen v ogromen avdio sistem za domače in kompaktne slušalke. Dovodna cev za zrak se lahko razširi na kateri koli del zvočnika ali slušalke, vendar je to odvisno od položaja kolone v prostoru (cev ne sme biti zakrita z ničemer).

  Akustični sistemi z akustičnim labirintom

  Akustični labirint je v bistvu isti fazni pretvornik. Razlika je v tem, da ima cev, ki gre v telo, številne zavoje, vendar je njena dolžina veliko večja. Naloga cevi je enaka - povečati glasnost in nasičenost nizkofrekvenčnega zvoka. Na žalost so taki zvočniki veliko dražji od možnosti pri običajnem faznem pretvorniku, saj njihova proizvodnja traja veliko več časa, hkrati pa zahteva natančne inženirje in materiale so dražji. Tako kot v primeru zvočnikov s faznim pretvornikom je lahko velikost zvoka izhodne naprave poljubna, v slušalkah pa takega sistema ne boste našli.

  Zaprti in odprti zvočniki

  Nekatera podjetja zvočnih sistemov proizvajajo zvočnike z odprto zanko. Akustična zasnova takšnih zvočnikov se razlikuje v odsotnosti zadnje stene. Zaradi tega so difuzorji bolj svobodni. Ta pristopzagotavlja zvok v bližini elektrostatičnih avdio-akustičnih sistemov. Obstajajo tudi zaprti zvočniki. Pravzaprav se razlikujejo prav v tem, da v njihovih primerih ni lukenj. Ta pristop naredi zvok bolj elastičen. To je posledica dejstva, da zrak nikjer ne gre, gibanje difuzorja postane nejasna. Da bi se izognili negativnemu učinku te zasnove, so ti stebri zelo veliki, tako da ima difuzor večjo svobodo gibanja. Velik plus takšnih sistemov je odsotnost dodatnega hrupa, trske in drugih z njimi.

  Akustični sistemi s pasivnim oddajnikom

  Pasivni oddajnik opravlja enako nalogo kot na primer fazni pretvornik. Treba je zagotoviti normalno snemanje nizkih frekvenc. V teh stolpcih ni cevi. Stolpec je preprosto luknja in znotraj pasivnega zvočnika (zvočnik brez magnetnega sistema, zgrajen na osnovi enega difuzorja, vzmetenja in okvirja). Prednost pasivnega oddajnika je sposobnost predvajanja basov in vseh, tudi najnižjih frekvenc. Te vrste akustičnih sistemov so zelo dragocene in zahtevajo neobičajne inženirske sposobnosti.

  Sorodne publikacije