Vlečne vrvi: vrste, značilnosti, izbira

Verjetno je vsakdo vsaj enkrat videl, da je bil okvarjen avto vlečen v avtokamp ali na parkirišče. Nekdo je sodeloval pri taki operaciji med vožnjo okvarjenega avtomobila. V vsakem primeru mora vsak avtomobilist vedeti, kaj je vleko avtomobila, kako gre in kaj je potrebno vedeti in biti sposoben narediti. Za izkušene voznike ni skrivnost, da morate v kabini vedno imeti kabel.

Kaj je vleka

Ta postopek na prvi pogled se zdi dokaj preprost. Dva avtomobila sta priklenjena skupaj, eden pa potegne drugega. Pri evakuaciji drugega avtomobila mora biti vedno voznik. Upočasnil bo in popravil smer gibanja v pravem trenutku. Vendar ni vse tako preprosto. Vleka avtomobila in vožnja s prikolico na triciklu sta dve različni stvari. Prikolica se vedno pridruži ostro, kot konjska voziček.Različne metode vleke

Metode delovanja so samo dve: na togi in prilagodljivi sklopki. Kruta je samo prikolica. Tukaj je kovinski profil, neločljivo povezan z vlečenjem, tako da lahko preidete obrne. Prilagodljiva spojka - mehki kabel, ki povezuje dva avtomobila.
Prva različica je primerna za evakuacijo težkih vozil (tovornjaki, žerjavi). Drugi način je za osebne avtomobile in lahka tovorna vozila. Prednost te možnosti je, da je za organizacijo take operacije potreben samo tak kabel. Je zelo kompaktna, vendar sama nalaga omejitverezerve moči. Prilagodljiva sklopka je pogostejša možnost, pri čemer je najpomembnejša točka sam kabel. Ali bolje, njegove značilnosti.

Dolžina vlečne vrvi

Urejanje cestnih pravil je 4-6 metrov. Ta dolžina ni samo izbrana. Preveč kratka vrvica pripelje do tega, da vleko avtomobila med zaviranjem traktorja zadene. Predolg element lahko prepreči manevriranje na cesti. V zavoju lahko vleko preprosto zapusti cesto in se pri premikanju po ravni črti nagiba po cesti. Poleg tega morajo biti vlečne vrvi opremljene z rdečimi zastavami. Namesto tega lahko v rednih presledkih vežete kose rdeče krpe. Med gibanjem kabel postane presenetljivo neviden. Občasni primeri, ko so se toropigaški vozniki poskušali umestiti v kraj izjemno dolgega elementa brez zastav, seveda, s slabimi rezultati.

Vrste

To je neverjetno, vendar v naši državi vlečne vrvi za avtomobile niso urejene z močjo. Prav tako niso zakonite metode pritrjevanja in materialov. Zato lahko vozniki vlečejo katero koli močno vrv. Vendar so drugačni. Spodaj boste našli glavne možnosti.

Zrak v zraku

Narejen je iz posebej trpežnega najlona in ima visoko natezno trdnost, zato ste lahko prepričani, da se pri ekstremnih obremenitvah ne bo zlomil. To je verjetno najboljši vlečni kabel. Poleg tega je letalsko kaprovo odporno proti zmrzali in vlagi, ki je tudi nedvomnoplus Ko se naložijo, se taka vlakna ne raztezajo.


Ladijski kabel

Ta možnost je primerna tudi kot vlečna žica, odporna je na vlago - absolutno ne mokra. Uporablja se lahko v vsakem letnem času in shrani v vseh pogojih. Edini minus je, da se bo pod težkimi obremenitvami takšen element raztegnil.

Tkanina

Eden najpogostejših materialov za vrvi. Lahko je trač iz rastlinskega materiala ali iz sintetičnih materialov. S težkim tovorom se tak element ne raztegne, temveč samo ročaji. Zaradi dejstva, da je mehka (običajno v obliki ravnega traku), ob prekinitvi ne bo povzročila škode na vozilu. Še en minus - dobro absorbira vodo. Po uporabi je potrebno pranje in sušenje. Zaželeno je shranjevanje v plastični vrečki. Prednost je v tem, da je zelo kompaktna - v prtljažniku ne bo veliko prostora.

Jeklo

Ta kabel je izdelan iz kovinske žice in je označen z večjo vzdržljivostjo. Na žalost je njegovo dostojanstvo omejeno. Ko težka obremenitev preseže prizadevanja za lomljenje, se vlečna vrv raztrga iz jekla in lahko poškoduje avto ali okoliške ljudi. Poleg tega je kovinska žica nagnjena k koroziji. Zato so podvržene povečanim zahtevam glede pogojev skladiščenja. In še en minus - element slabo upogiba (če je debel in močan) in zavzema veliko prostora v prtljažniku. Zato ga je treba uporabiti brez drugih možnosti.

Polipropilenski kabel

To je elastičen inlahko raztegne in se ponovno skrči. Ta lastnost vam lahko pomaga, da shranite obtičen avto pred umazanijo. Prilagodljiva spojka na tem kablu je najbolj optimalna. Polipropilen popolnoma zatre kretnje, ko se brezskrbno pospešijo. Najbolje je, da uporabite vrv, ki ni tkana. Razpadli bodo sami.

Velikost obremenitve

Največja obremenitev - drugi najpomembnejši parameter vlečne vrvi. Izberite element, ki temelji na največji teži vozila. Poleg tega je treba upoštevati naslednje pravilo: največja obremenitev kabla mora biti ena in pol (ali celo boljša) dvakrat večja od teže avtomobila. Na primer, če avto tehta 15 ton, potem mora kabel zdržati 25-3 ton, obstaja možnost, da bodo morali pomagati vozniku večjega avtomobila. Kot je za vleko v blatu, potem so pogoste obremenitve, trikrat težo avtomobila. Navsezadnje so statična in dinamična prizadevanja. Vlečne vrvi se morajo spopasti s temi vrhovi - pozavarovanje tukaj ni nepotrebno.


Še en primer takšne obremenitve (natančneje, preobremenitve) - zagon motorja z vleko. V trenutku zagona motorja se sila poveča toliko, da se lahko ustavi, da se kolo zavrti in vleče avtomobil. S tem trzanjem se mora kabel spopasti. V nasprotnem primeru se zlomi z glasnim bombažem. Kabelsko vrv lahko postavite kjerkoli - na sredini, na koncih, na mestih pritrdilnih elementov, z zamikom.

Načini in mesto pritrdilnih elementov

Najenostavnejšimožnost pritrditve - dve zanki na koncih. Preprosto jih položimo na ušesa. Toda ta možnost je zapletena pri namestitvi. Najboljša izbira so kavlji na koncih. Najbolj zanesljivi so. Kavlji so običajno opremljeni s posebnimi vzmetnimi objemkami. Služijo za zagotovitev, da sami elementi ne odletijo s prsti pri vleki. Ampak najbolj pomembna stvar v takem oblikovanju - mesto navzkrižno povezovanje koncev kabla. Zagotoviti je treba, da je precej zanesljiv in v najbolj odgovornem trenutku se element ne loči od kavelj. Če je kabel krpo (ravno), mora biti mesto za šivanje v obliki kvadrata. Poleg tega se prečkamo prečno.

Vlečni elementi za terenske avtomobile

V vrveh za terensko vožnjo so primernejše zanke na koncih, da ne bi pomotoma poškodovali avtomobila. Za SUV je dolžina vlečne vrvi večja od šest metrov, izkaže se, da je zelo majhna. Konec koncev, vleka včasih ne more voziti blizu zaljubljen, brez tveganja, da sami moti. Tak element mora biti mehak, ne boji se vode, zmrzali, in enako, da prenesejo veliko preobremenitev. Za takšne pogoje se vleče vrv 5 ton in več. Takšni izdelki so v specializiranih prodajalnah za SUV.
Prav tako je mogoče namesto posebnega kabla kupiti datoteke. Na voljo so v različnih premerih in mejah obremenitve. Fales se prodajajo po tekočih metrih. Upoštevati je treba, da bo tak element v prepognjenem stanju imel primerne dimenzije.

Za tovornjake

O besedah ​​vlečnih vrvi je treba povedati nekaj besedtovornjake Na splošno so popolnoma enaki kot za osebne avtomobile. Razlike v velikosti, in sicer v debelini. Seveda so jeklene vrvi še vedno zelo cenjene, vendar je njihova starost konec. To je usoda starih časnikov, ki se ne trudijo, da bi se vdrli v kožo z raztrgano žico. Zamenjali so lahke in trajne sintetične izdelke, ki lahko zdržijo skoraj vsako težo.
Vrste pritrditev so tudi različne - zanke, kavlji in sponke. Slednje so zelo udobne za uporabo in ne drgnejo vrvi. Ugotavljamo tudi, da izbira vlečnega elementa ni potrebna za vgrajeno, ampak za celotno težo viličarja. Na primer, če je "GAZel", je treba kupiti kabel, ki je namenjen za tovor vsaj štiri tone. Višji kazalnik, bolje, glavna stvar - ne trgajte se s kljuko z okvirjem.

Barva in proizvajalec

Vlečne vrvi za avtomobile morajo biti čim bolj svetle. V tem primeru lahko brez zastav. Ta kabel bo jasno viden drugim voznikom. Tudi živahni element bo pomagal slediti njegovi napetosti. Nekatere vrvi so opremljene z odsevnimi elementi, zaradi česar je evakuacija varna v temi. Kar zadeva državo izvora, je treba brezimenske različice takoj prekiniti. Takšne vrvi lahko vodijo v najbolj neprimernem času. Tu je cena pogosto merilo kakovosti. Ker je škrt plačal dvakrat.

Nega in vzdrževanje

Tudi pri takšnem navidezno nezahtevnem dostopu je potrebna skrb. Če je kabel v prtljažniku v paketu, je treba od časa do časa priti, odviti,preverite vrzeli. Kljuke na koncih je treba namazati. Tudi po eni uporabi lahko začnejo rjavenje. Preprečevanje tukaj ne bo odveč. Vlečne vrvi ne smejo biti raztrgane ali razpokane, treščene in imeti odklone. Posebno pozornost je treba nameniti firmware na koncu kljuke ali zank. Prav tako je nesprejemljivo kopanje šivov. Zato je izbira vlečne vrvi lahka naloga, pod pogojem, da obstaja jasno razumevanje tega, kaj se od nje zahteva, in v kakšnih pogojih bo izkoriščena.

Sorodne publikacije