Vibracije v kabini v prostem teku: vzroki za okvaro

Natančno delovanje vseh sistemov in mehanizmov avtomobilskega motorja - ključ do njegove dolge življenjske dobe. Pojav vibracijskih procesov v motorju dokazuje, da njegovo delo ni uspelo. Vsaka vibracija vpliva na gibljive dele naprave z škodljivim učinkom. Lahko se prenaša tudi na telo in notranjost, kar je še slabše. Zato je v primeru vibracij potrebno čim prej prepoznati in odpraviti težavo. V tem članku boste izvedeli, zakaj se pojavijo vibracije v vozilu v prostem teku in kako se z njimi spopasti.

Glavni razlogi

Pri pretvorbi toplotne energije v mehansko, ki se pojavi v pogonskem agregatu vozila, je pojav vibracij neizogiben. Kljub temu pa voznik in potniki tega ne čutijo zaradi posebne oblike gonilnega mehanizma. Včasih motor začne vibrirati tako močno, da se celo počuti v kabini. V mirovanju se praviloma najmočneje manifestira. Ta vibracija kaže, da z motorjem nekaj ni v redu.

Obstaja veliko težav, ki povzročajo vibracije pogonske enote. Upoštevali bomo najbolj značilne od njih:
 • Neuspeh faz distribucije plina.
 • Motnje vžigalnega sistema.
 • Okvara napajanja.
 • Kršitev tesnjenja vakuumskega zavornega ojačevalnika.
 • Okvara senzorjev za krmiljenje motorja ECU (elektronske krmilne enote).
 • Poškodba vzmetenja motorja.
 • Okvara faze razdeljevanja plina

  V primeru vibracijV kabini v prostem teku je treba najprej preveriti, ali so nalepke na zvezdi odmične gredi z nalepkami na pokrovu motorja v vrsti. Če se ne ujemajo, se faze distribucije plina premaknejo. Zaradi tega se mešanica goriv neenakomerno vžge v valje. Poleg tega morda ne bo imela dovolj časa, da bi popolnoma sežgala. To vodi do dejstva, da motor izgubi moč, začne porabljati več goriva, ki je dim, in včasih je popolnoma mračno. Označevanje poteka nehote. Glavni razlogi za to so: raztezanje jermena pogona TDM, napačna napetost, napačna oznaka med popravilom. Enak problem lahko nastane pri motorju z verižnim pogonom GDM, kot na primer pri motorju Z22SE. Vibracija v kabini v prostem teku v avtomobilu s to elektrarno se pojavi zaradi neuspešne zasnove verige in oljne šobe v pogonu krmiljenja. Zaradi motenja preneha opravljati svoje funkcije in veriga se začne deformirati.

  Pri motorju s pogonom jermena je problem rešen z združevanjem zgornjih oznak, kar pa ne velja za motorje, kot je Z22SE. Vibracije v kabini v prostem teku v takšnih elektrarnah se odpravijo praviloma le z zamenjavo hidravličnega napenjalca, včasih pa tudi celotnega sklopa TGM.

  Motnje vžigalnega sistema

  Glavna naloga vžigalnega sistema je pravočasni vžig mešanice goriva v jeklenkah. Ko se električna iskra pojavi prej ali pozneje, kot je potrebno, ali če sploh ni, obstaja napaka. On jese pokaže na enak način kot v prejšnjem primeru: motor se trojni, drvi in ​​vibrira. V sistemu vžiga se lahko pojavijo naslednje težave:
 • Okvara sveč ali povečana reža med elektrodama.
 • Okvara visokonapetostne žice.
 • Napaka razdelilnika vžiga (prevoznik).
 • Preverjanje sveč

  Preverjanje sistema je bolje začeti s svečami. Najprej morate zagnati motor in ga segreti na delovno temperaturo. Nato morate nastaviti najmanjšo hitrost prostega teka (od 800 do 1000, odvisno od tipa motorja). Če je motor trojni in so tresljaji, je treba preveriti sveče. To se naredi preprosto - potrebno je vzeti kape svečk. Če pri odstranitvi pokrova motor začne vibrirati še močneje ali absolutno - ta sveča in njena visokonapetostna žica delata. Ko se vrnete na kraj, morate preveriti druge sveče. Če pri odstranitvi pokrovčka način delovanja motorja ostane nespremenjen, potem valj, za katerega se podaja sveča, ne deluje, kar pomeni, da gorivo v njem ne sveti.
  Da bi rešili to težavo, morate pregledati samo svečo, njeno visokonapetostno žico in razdelilnik. Razširjena težava sveč in žic je okvara, v kateri del električne energije preprosto gre v maso. To običajno spremlja nepopolna iskra. Če želite preveriti pravilnost sveče, potrebujete:
 • Odstranite vse pokrovčke.
 • Odvijte delujočo svečo.
 • Nositi jo s pokrovčkom.
 • Svečo položite na površino, ki je v stiku z masoavtomobil (na primer pokrov ventila).
 • Prosite pomočnika, naj vklopi vžig in pomaknete zaganjalnik v prazen stomp.
 • Preverite, ali so vžigalne svečke.
 • Pri vrtenju zaganjalnika med elektrodami dobre sveče je enakomerna modra iskra. Če manjka ali ima rumeno barvo, je sveča ne deluje. Preverjanje sveče poteka le, če žica in trismeri namerno delata.

  Če je v kabini v prostem teku vibracije, je zaželeno preveriti primernost vseh sveč. Poleg celovitosti slednjega je pomembno, da pazimo na prisotnost usedlin in ogljika na njihovih elektrodah. Lahko povzročijo tudi rahlo iskro. Nujno je treba zagotoviti, da je razmik med elektrodami svečk enak indikatorju, ki ga zagotovi proizvajalec stroja.

  Preverjanje visokonapetostnih žic

  Visokonapetostne žice se preverjajo z multimetrom. V ta namen vklopite instrument v načinu ohmmetra in nastavite merilno območje na 20 kOm. Žice je treba odklopiti s pokrova kabelskega pladnja in odstraniti pokrov. Naprava mora biti priključena na dva konca prevodnega prevodnika. Če žica deluje, je upor 3-10 kOhm, odvisno od vrste. Razlika v upornosti vseh visokonapetostnih žičnih sistemov ne sme presegati 4 kOhms. Z oksidacijo visokonapetostnih žic se lastniki avtomobilov Renault pogosto soočajo. Vibracije v kabini pri prostem teku običajno izginejo po zamenjavi žic.

  Preverjanje cedila

  Govorimo zdaj o razdelilniku vžiga. Če obstaja dvom o pravilnosti oddajnika, morate najprej preveriti, ali so žice pravilno priključene na pokrov. Praviloma imajo žice in razdelilnik številke, ki ustrezajo številu valjev. Če jih pomešate, potem lahko v kabini miruje, tornado in druge težave. Do podobnega učinka pogosto pride tudi zaradi oksidacije kontaktov pokrova priklopnika. Svoje stanje lahko preverite s preprostim pregledom. Vzporedno je vredno pozornosti posvetiti celovitosti kontaktne tuljave, ki se nahaja v središču pokrova. V primeru obrabe se moč iskre lahko zmanjša. Preverite tudi sam pokrov. Dejstvo je, da se lahko prebije, kar vodi do izgube dela toka.
  Poleg zgoraj navedenih razlogov se lahko pojavijo tudi vibracije zaradi pretirane obremenitve generatorja. To se zgodi, če voznik hkrati vključuje veliko električnih naprav (štedilnik, žarometi, ogrevanje zadnjega stekla, ogrevanje sedežev itd.). S povečanjem obremenitve generator, ki je zasnovan tako, da proizvaja določeno vrednost električnega toka, preprosto ne opravlja naloge. Posledično je iskra na elektrodah svečk nepopolna.

  Napake v elektroenergetskem sistemu

  Kot kaže povratna informacija, so vibracije v kabini v prostem teku pogosto povezane z okvarami napajanja. Vsi so reducirani na neenakomeren dotok goriva v sesalni kolektor, kar vodi do napačne tvorbe mešanice goriva. V večinise pojavijo vibracije motorja v prostem teku zaradi izčrpanja mešanice, ki vstopa v jeklenke. Izvedba natančne diagnostike danega sistema je možna le ob prisotnosti posebnih naprav. To ne velja samo za uplinjevalne motorje, ampak tudi za injektorje. Glavne napake v sistemu za dovod goriva, ki povzročajo vibracije v motorju:
 • Odklopite črpalko.
 • Zamašitev glavne linije in filtra za gorivo.
 • Zamašitev curkov (za motorje s uplinjačem) in peskalni filter.
 • Zamašitvene šobe (za motorje injektorjev).
 • Napačna nastavitev uplinjača.
 • Vse to lahko povzroči vibracije v kabini v prostem teku. Vzroke za okvaro je treba poiskati v sistemu za gorivo le, če je 100-odstotno zaupanje v delovanje sistema vžiga. Priporočljivo je, da začnete preverjanje s črpalke za gorivo in glavne linije, nato pa nadaljujete z diagnozo uplinjača ali šob.

  Prekinitev vakuumskega ojačevalnika zavor

  Kot kaže praksa, lahko daleč od vseh lastnikov avtomobilov zavorni sistem poveže z motornimi vibracijami. Dejstvo je, da odpoved zavor pogosto povzroči vibracijske procese. Preden bomo ugotovili, kako je ugotovljena taka okvara, bomo razumeli njen izvor. Zavorni vakuumski ojačevalnik je s sesalnim kolektorjem povezan s povratnim ventilom in cevjo. Zadnja dva elementa sta zasnovana za ustvarjanje vakuuma v ojačevalniku. To je posledica odvajanja zraka, ki nastaja v dovoduZbiralnik pri premikanju bata. Preprosto povedano, povratni ventil izpušča zrak iz ojačevalnika. Če je tesnjenje ventila ali cevi moteno, se v kolektor dovaja več zraka, kot je potrebno. To vodi do izčrpavanja mešanice goriva.

  Diagnostika vakuumskega zavornega ojačevalnika

  Precej enostavno preverite tesnost sistema. Za zaganjalnika, ko je motor izklopljen, je potrebno pritisniti zavorni pedal v razmaku ene sekunde 4-5 krat. Sprva ne bo uspelo, vendar se bo po nekaj klikih ustavilo. Nato morate pritisniti na pedal in brez sprožitve zagnati motor. Ko je motor vklopljen, se morajo zavore počasi premikati naprej. Če tega ni storil, potem pride do sesanja zraka v sistemu.
  Zagotoviti, da se vibracije pojavijo natančno skozi zavorni pogon, morate pregledati cev za zrak. V ta namen je priporočljivo, da ga odstranite tako, da sprostite objemke, pritrdite jih na sesalni razdelilnik in ventil. Preverite, ali je cev cevi neoporečna s pihanjem. Pri odkrivanju najmanjšega uhajanja zraka ga je treba zamenjati z novim. Če je cev v redu, potem morate preveriti pravilnost povratnega ventila in ga odstraniti iz ohišja vakuumskega ojačevalnika. V ta namen je priporočljivo, da uporabite gumijasto hruško, nameščeno na priključek, ki je vključen v ohišje sesalnika. Če ga kliknete, mora zrak teči skozi ventil. Če je ventil v redu, bo zrak prosto izstopil in se ne bo vrnil nazaj. Če ni hruška, lahko preprosto razstrelišširoko prileganje, nato pa ozko. V prvem primeru mora zrak prosti, v drugem pa ne sme v celoti preiti. Če je zaznan okvarjen protipovratni ventil, ga je treba zamenjati.

  Motnje delovanja senzorjev za upravljanje EBA

  Zaradi okvare enega od senzorjev, ki je odgovoren za oddajanje signalov elektronski krmilni enoti, lahko motor začne teči nestabilno. V primeru loma lambda-sonde, senzorja pretoka goriva, regulatorja števila vrtljajev v prostem teku, senzorja za plin in drugih elementov računalnik deluje v zasilnem načinu in nepravilno tvori mešanico goriva. Da bi ugotovili, kateri senzor je pokvarjen, je treba upoštevati in dešifrirati kodo napake, ki jo določi elektronski krmilnik.

  Motnje vzmetenja motorja

  Vzroki za tresljaje v kabini v prostem teku se lahko nanašajo na popolnoma različne dele motornega prostora. Včasih je težava v vzmetenju motorja. Običajno dvignite sprednje opore. Zaradi sušenja, pogrezanja ali celo popolne deformacije blazin je masa motorja neenakomerno porazdeljena med podporami. Včasih je razlog v slabšanju vzmetenja. Diagnosticiranje te težave se izvede z zunanjim pregledom podpor in preverjanjem stanja njihovih izboklin.

  Vibracije v dizelskem motorju

  Kot kažejo prakse in povratne informacije lastnikov, se lahko vibracije v kabini pri prostem teku pojavijo tudi na dizelskih avtomobilih. Po eni strani je tukaj vse veliko preprostejše - brez žic, sveč in distributerjev. Po drugi strani pa - vibracije dizelskega motorjaresnejšimi kršitvami. Prva in najbolj razširjena je razčlenitev visokotlačne črpalke za gorivo. Preverite njegovo primernost za delo je mogoče samo na posebnem stojalu, za popravilo enote pa ne vsak avtomobil. Drugi večji problem je zamašitev injektorjev za gorivo. To se odpravi s čiščenjem na posebni opremi. Če so bili na dizelskem vozilu v prostem teku tresljaji v kabini, je priporočljivo začeti diagnostiko s preverjanjem kompresije v valjih. Zagotavlja normalno in stabilno delovanje elektrarne. Zaradi nezadostnega tlaka v jeklenkah se mešanica goriva sploh ne prižge ali ne izgori v celoti. Med drugim pri diagnosticiranju dizelskega motorja, da bi ugotovili vzroke vibracij, ne preprečimo kontrolnih nalepk na pokrovu motorja in odmične gredi jermenice. Pogosto je nestabilno delo dizelskega motorja povezano z napačnim kotom injiciranja. Ne pozabite na vzmetenje motorja. Kot pri bencinskih pogonskih enotah se lahko zaradi raztegljivih priključkov in suhih vzglavnikov začnejo motnje v delovanju motorja. Mimogrede, pod obremenitvijo se zdijo še močnejši od prostega teka.

  Sklep

  Danes smo v mirovanju pregledali glavne vzroke za vibracije v kabini. Nazadnje je treba opozoriti, da je vozilo sestavljeno iz velikega števila mehanizmov, ki ne delujejo, kar lahko neposredno ali posredno vpliva na delovanje motorja. Včasih vozniki preverjajo učinkovitost vsehzgornje sisteme in se ne rešite problema. To še posebej velja za lastnike avtomobilov "Chevrolet Lacetti". V tem primeru je vibracija v prosti kabini resnejši problem in zahteva strokovno posredovanje.

  Sorodne publikacije