Vhodno avtomatsko stikalo - funkcije, zahteve in pregledi

Vsak domači električni sistem mora biti zaščiten - vsakdo, ki je vsaj na kratko obravnaval to temo, ve za to. Vendar ne vsi vedo, katero opremo je najbolje kupiti za te namene. Navsezadnje je treba vsak element sistema izračunati po določenih parametrih. Poleg tega mnogi ne vedo, kakšno število polov je potrebno za različno zaščito. Današnji članek vam bo povedal, kako izbrati vhodni odklopnik, razdeliti ožičenje v skupine, ki jih mora AB vgraditi v eno ali drugo vrstico in kako se te naprave razlikujejo.

Splošni koncepti uvodnega avtomata

Zaščita vsakega električnega omrežja se začne pred merilnikom. Prvi na liniji je samodejni vhodni odklopnik, ki je glavno vozlišče celotnega sistema. Tudi z izpadom drugih AB v stikalni plošči, s kratkim stikom, bo ta naprava imela čas, da se odzove, preden se zasveti izolacija ožičenja. Hitrost pravilno izbranega vhodnega avtomata zadostuje, tudi za zaščito, da stoji za njo v tokokrogu števca električne energije.


Pri običajnih omrežjih 220 V, bipolarnih vhodnih napravah se uporabljajo avtomatska stikala s štirimi kontakti. V skladu s pravili razporeditve električnih instalacij (PUE) je treba vhodni kabel razbiti iz začetka in faze. Zato se tukaj ne uporabljajo avtomati na 1 polu.

Najpogosteje je navedena razlika med rezalnikom in samodejnim strojem

začetniki na tem področju vprašanje: lahko namestim na vhod samo stroj, brez dodatnega stikala ali paketno stikalo? Na prvi pogled se zdi, da taki ukrepi niso v nasprotju s PUE, vendar težava ni v tem, da je takšna namestitev prepovedana. Primer konstrukcijskih značilnosti opreme.
Rezalnik ali serijsko stikalo v svoji shemi nima kompleksnih elementov, ki so enostavni in zato zanesljivi. Za taka stikala ni določenega števila ciklov, ki bi jih lahko vzdržali. Če torej želite prekiniti povezavo z omrežjem, morate pred začetnim prekinjalom namestiti snop ali stikalo.


Zakaj pogosto ne uporabljamo AV

Problem visokotehnoloških avtomatov je, da imajo določen vir v ciklih. Ponavadi je enak 8000-10000 vključkov. To pomeni, da bo naprava po tem prenehala delovati v celoti ali pa ne bo odstranila napetosti iz omrežja, če pride do preobremenitve ali kratkega stika. Vendar še ni dejstvo, da bo naprava zdržala število ciklov, ki jih je obljubil proizvajalec. Iz tega sledi, da se pogosta uporaba uvodnega odklopnika ne splača. Za te namene je najbolje namestiti rezalnik ali šaržo. Stroški strojev niso previsoki, vendar nihče ne želi preveč plačati, zato je najbolj pravilna shema, v kateri bodo lokacije elementov naslednje (od vložitve):
 • Stikalo ali stikalo serije.
 • Vhodni stroj.
 • Naprava za obračunavanje električne energije.
 • Usmerjanje na UZO, AVDT in druge.
 • Po potrebiIzdelavo periodičnih revizij (1-2 krat letno) lahko uporabi uvodni odklopnik. Če se napake pojavljajo pogosto, je bolje odstraniti napetost iz rezalnika ali snopa.

  Varnostna avtomatizacija za omrežja z napetostjo 380 V

  Mnogi menijo, da so trifazni sistemi zapleteni in neprimerni pri namestitvi. Vendar pa je takšno mnenje napačno. Nasprotno, če razumete, lahko taka omrežja imenujemo najpreprostejša pri namestitvi in ​​vzdrževanju. Pred merilnikom moči so nameščeni štirje ali trije polni vhodni odklopniki. In prav o številu stikov, ki nenehno obstajajo, obstajajo spori med strokovnjaki. Nekateri trdijo, da je potrebna ničelna vrzel kot tudi dvožilni sistem, medtem ko drugi, nasprotno, pravijo, da je četrti stik dodatna šibka povezava v vezju. Če razmišljamo logično, je bolje uporabiti kot uvodni kvadrupolni avtomat, vendar praksa kaže, da ni vse tako nedvoumno. To je ničelni stik takšne naprave, ki se najpogosteje zavrne. Kaj je razlog za ta problem? Včasih električarji vedo, da glavna obremenitev pade na ničelno točko - s šibkim stikom začne prvi zažgati. Hkrati v stroju pri 2 polih takega problema ni. Vredno je poskusiti ugotoviti.

  Zakaj odpoved vhodnega odklopnika 380V

  Najpogosteje je glavni problem gašenja ali lepljenja ničelnega stika travnik ali nepazljivost električarja, ki se zbira, vendar po serviranjusheme Pri dvožilnem sistemu obremenitev na nevtralni napravi ni prevelika. Zato bo avtomatska naprava delala še dlje. Toda pri 380 V pri ničelnem kontaktu se obremeni samo 3 faze, ki s slabo razširjenimi ustavitvami škodijo zaščitni opremi.
  Za "obdelavo" podobne "boleče" je treba preveriti vse ničelne stike. Najprimernejši način revizije stikalne plošče je pregled s toplotno napravo, na zaslonu katere takoj postanejo vidna problemska območja, temperatura v kateri je višja. Vendar pa je takšna draga oprema v enotah in zato bo morala vse povezave prenašati in jih kakovostno dostaviti. Posebno pozornost je treba posvetiti ničli pnevmatik. Če je bila revizija izvedena, in po kratkem času rezalnik spet ni uspel, je še vedno treba uporabiti najbolj racionalno varianto - namestiti samodejno stikalo 3R (tripolno). Vendar pa je to dovoljeno le pod pogojem, da so naprave za odklop preklopa sposobne zaščititi ljudi, ki živijo v stanovanju ali doma pred električnim udarom. Namesto RCD lahko uporabite diferencialno diferenčno tokovno stikalo (AVDT). Za tiste, ki želijo izvedeti več o namestitvi igralnega avtomata, je naslednji videoposnetek, ki razlaga veliko.

  Nazivna tokovna obremenitev odklopnikov

  Ta parameter je izbran na podlagi skupne porabe vseh gospodinjskih aparatov. Če govorimo o običajnem stanovanju, potem ta številka redko presega 55 kW.Pri podobni obremenitvi je najboljša možnost uporaba vhodnega odklopnika 25A. Vendar pa ta trditev velja le za omrežja z napetostjo 220 V. Če se vhod izvede v sistemu s štirimi žicami, je največja obremenitev takšnega avtomata 95 kW.

  Dovoljeno je uporabljati naprave z nazivno tokovno obremenitvijo 25 A in za linijske avtomate za oskrbo z opremo do 55 kW, vendar pa morajo biti z uvedbo izreza višje stopnje.

  Kaj je treba poiskati pri nakupu zaščitne opreme

  Pri izbiri vhodnega odklopnika je pomembno ne le pravilno izračunati njegove lastnosti. Pri nakupu morate biti zelo previdni, da ne kupujete ponarejenih izdelkov. Najprej se izvede vizualni pregled. Ohišje avtomata mora biti enake barve, brez tujih vgradenj. Neenakosti v litju bi morale preprečiti kupca, kot tudi velike vrzeli v območju "zastave". Toda glavna skrivnost se skriva na eni od stranskih sten. Glavna naloga ponarejenih proizvajalcev je, da zaslužijo čim več denarja. Zato se ne trudijo namestiti te avtomatizacije znotraj zaklopa. In tukaj je, kako lahko ugotovite. Ta originalna naprava ima na stranski plošči gosto gumijast čep. Če ga izvlečemo, se pod njo pojavi bimetalna plošča, ki je odgovorna za rezanje in odstranjevanje napetosti iz tokokroga med pregrevanjem. Torej, na ponarejenih izdelkih, bo pluta preprosto pobarvana - ni odprtauspeh
  Če razstavite podoben izdelek (ni ga mogoče poimenovati avtomat), se bo znotraj njega pojavila samo skupina kontaktov brez dodatnih elementov, kot je elektromagnet, palica ali plošča. V bistvu, to je preprosto stikalo, ne more zaščititi nikogar in nič.

  Kje je bolje kupiti zaščitno avtomatizacijo

  Mnogi uporabniki trdijo, da so najbolj dobičkonosni nakupi prek interneta, vendar to ne velja izrecno za opremo, ki se trenutno obravnava. Konec koncev, v tem primeru je nemogoče videti izdelek z lastnimi očmi. Izkazalo se je, da oseba kupi mačko v vrečki. Toda zaradi izvirnosti pridobljenega stroja ni odvisno le od zdravja ljudi, ki živijo v stanovanju ali domu, ampak včasih tudi življenja ljudi. Zato strokovnjaki svetujejo nakup takšne opreme samo v specializiranih trgovinah s preverjenim dobrim ugledom. Cene uvodnih odklopnikov so nizke (od 200 do 1000 str.), Zato ne poskušajte poiskati cenejšega blaga na internetu - verjetno je, da je ponaredek napačen.

  V zaključku

  Izbira vhodnega avtomata ni tako kompleksna, kot se zdi na prvi pogled. Glavna stvar je, da mu pristopimo previdno in previdno. Ne smemo pozabiti, da je to zadnja stopnja zaščite. In če se zgodi, da bo druga avtomatizacija zavrnila, boste morali počakati samo na odprtini. In tako mora biti domači gospodar prepričan o vseh sto.

  Sorodne publikacije