VAZ 2114 tipalo v prostem teku: princip delovanja in morebitne napake

"Lada" 14. modela je zelo priljubljen avtomobil v Rusiji. Predstavlja nadgrajeno različico "devetih". Poleg brizgalnih injektorjev se je pri oblikovanju DIC pojavilo veliko senzorjev. Eden od njih je DXH. Ta element je potreben za krmiljenje in ustvarjanje hitrosti motorja v načinu mirovanja. Senzor za hitrost prostega teka VAZ-2114 je rahlo nepravilno ime elementa. To je regulator praznega teka. V notranjosti je elektromotor in igla v obliki stožca. Ta postavka občasno ni v redu. Vsak lastnik avtomobila mora imeti možnost diagnosticirati ta senzor. In v današnjem članku vam bomo povedali, kako to storiti.

Načelo delovanja elementa

Pri obračanju ključa in vklopu vžiga se steblo, ki je neposredno na senzorju za hitrost prostega teka VAZ-2114, popolnoma potisne in vstopi v luknjo, ki je na cevni veji plina. Krmilnik nato izračuna potrebno število korakov in igla se vrne v prvotni položaj. To je odvisno od vrste strojne programske opreme avtomobila. Torej, za priljubljeno "januar 5.1" položaj je 110 korakov na vročem motorju, in na firmware iz "Bosch" - 50 korakov na segretem motorju.
Ko je enota dosegla svoje delovne temperature, je v trenutku regulacije vrtenja senzor nastavljen na 40. S povečanjem ali zmanjšanjem števila korakov zraka, ki potekajo skozi odprtino v dušilki, se ta nenehno spreminja. Če se steblo potisne, se število korakov poveča in obratno. Popolna kapTipalo VAZ v prostem teku za model 2114 - 250 korakov.
Pri novem regulatorju, ki še ni nameščen na motorju, razdalja med palico in prirobnico ni večja od 23 milimetrov. Pri nakupu novega senzorja je potrebno izmeriti dolžino glave, ki deluje. Motor zagotavlja določeno količino zraka, ki je potrebna za njegovo normalno delovanje. Zaradi tega je stanje mirovanja regulirano. Nato zrak preiskuje DMRV in po svoji količini EBU dobavi potrebno količino goriva skozi šobe v valje. S pomočjo DPKV, EBU krmili vrtenje motorne gredi in spremeni položaj regulatorja prostega teka. To zagotavlja oskrbo s potrebno količino zraka za optimalno izgorevanje goriva.
Kadar pogonska enota še ni ogrevana, hitrost prostega teka VAZ-2114 prilagodi količino zraka, tako da je mešanica obogatena. V tem primeru se samodejno dvignejo visoki vrtljaji. Tako lahko avtomobil takoj začnete brez potrebe po predhodnem segrevanju.

Simptomi okvare

Računalnik v vozilu, ki je nameščen v vozilu, ima zelo omejeno funkcionalnost in ne more obvestiti voznika o okvari senzorja prostega teka na VAZ-2114. Računalnik, tako kot regulator, ni opremljen z neodvisnim diagnostičnim sistemom. Vendar pa obstajajo simptomi, ki kažejo, da RHH ni uspel.


Eden od najbolj očitnih znakov, da senzor ne deluje pravilno, je neenakomerno delovanje agregata v prostem teku. Še posebej izrazit simptom - motor se ustavi, ko voznik med vožnjo odstrani vozilo iz prenosa.
Značilni znaki okvare senzorja prostega teka na VAZ-2114 so nizke hitrosti po zagonu "hladnega" agregata. Toda vsi ti znaki so popolnoma identični tistim, ki se pojavljajo pri razpadu DPD. To otežuje diagnozo. Toda kako se ne zmedete? To se preveri na naslednji način - pri DCX na armaturni plošči zasveti lučka "Check Engine".

Kako preveriti regulator?

Če se pojavijo ti znaki, je treba preveriti senzor hitrosti prostega teka VAZ-2114. Odstranite odcep z blazinice. Potem morate zagotoviti, da regulator pride z napetostjo, potrebno za njeno delovanje. To operacijo izvedite z uporabo multimetra. Preskus se izvaja na naslednji način. Izklopiti morate vžig avtomobila in izmeriti napetost. Če ne, preverite celotno verigo (vključno z EBU). Če je napetost in njena raven okoli 12 V, potem senzor deluje. Najverjetneje se baterija izprazni. Po tem preverjanju se vključi vžig in DCX je priključen na blazinico. Senzor za hitrost prostega teka VAZ-2114 je pokvarjen, če se igla ne premakne.

Razstavljanje

Če se je po diagnozi izkazalo, da je razlog v senzorju, ga je treba odstraniti in zamenjati. Ta izdelek v avtomobilih VAZ ima majhne dimenzije. Nahaja se na ročici, v pristajališču. Razstavljanje je zelo enostavno. Vedeti morate, kje se nahaja senzor hitrosti prostega teka VAZ-2114 (lokacija elementa je prikazana na spodnji sliki), morate odviti dva vijaka. Včasih redkov nekaterih primerih je morda treba odstraniti plin.
Demontaža poteka na naslednji način. Prvi službeni avtomobil se postavi na parkirno zavoro. Nato odklopite sponko baterije. Nato odklopite blazinico od regulatorja. Pazite, da očistite mesto, kjer je senzor priključen na ohišje dušilke. To je potrebno, da se prepreči vstop umazanije in rje v odprtino. Nato odvijte vijake, ki držijo senzor.

Čiščenje

Vsak neuporaben RXX se najprej priporoča, da ga temeljito očistite. To bo omogočilo končno napako. Ta postopek je zelo preprost in lastniku avtomobila ne bo potrebno veliko časa. Za delo na hitrejši uplinjač čistilec, kot tudi univerzalno sredstvo VD-40.
Čiščenje se izvaja na naslednji način. Blazinica se odstrani iz regulatorja. Nato eno od čistilcev nanesemo na bombažno palico. Nato palico pazljivo ročaj stike. Nato lahko odvijete vijake, na katere je pritrjen regulator, in jih odstranite s sedeža. Nato vizualizirajte element. Če bi bilo mogoče zaznati črne sledi umazanije in olja, potem očistite ne samo senzor sam, ampak tudi celoten vozel plina. Če ni umazanije, potem rahlo potresite na pomlad.
Ko je senzor nameščen na svojem mestu, je pomembno natančno izmeriti razdaljo med ohišjem in iglo PXH. Na običajno delujočem senzorju mora biti ta razdalja 23 milimetrov. Če senzor po tem čiščenju ne deluje, lahko govorite o obrabi vodilne igle ali notranjega loma. V podatkihpopravila niso mogoča, problem pa je mogoče rešiti le z zamenjavo elementa.

Visokokakovostni senzorji za VAZ

Izkušeni vozniki priporočajo nakup RSH, ki ga je pripravila skupina "Omega". Prav tako je od KPTA prejela dobre povratne informacije. Lahko kupite regulator v vseh trgovinah rezervnih delov, in cena bo približno 350 rubljev. Pri nakupu je vredno preveriti, da trgovina ne ponuja ponaredkov.

Zaključek

RHX je majhna naprava, ki lahko vozniku povzroči resne težave. Ta element je enostavno diagnosticirati in očistiti, postopek zamenjave pa zahteva najmanj orodja. Vse delo lahko opravite z lastnimi rokami.

Sorodne publikacije