Usmerjevalniki TP-Link. Kako povezati tako napravo in vrstni red nastavitev

Ta pregled bo obravnaval nastavitve usmerjevalnika podjetja TP-Link. Kako povezati takšne usmerjevalnike, kjer je potrebno ustrezno prilagoditi parametre, kako izbrati pravo lokacijo, ni popoln sklop vprašanj, ki jih bomo obravnavali v prihodnosti.

Osnovne specifikacije usmerjevalnika

V večini primerov je primarno pristanišče za povezovanje omrežnega vozlišča z "globalnim spletom" RJ-45. Ponavadi je modra, poleg nje pa je označena WAN ali INTERNET.


Obstajajo pa tudi posebni modeli usmerjevalnikov. Ti vključujejo, na primer, TD-W8951ND, ki uporablja RJ-11 namesto običajnega priključka RJ-45. V tem primeru se dohodne informacije ne prenašajo preko zvitega para, temveč preko para telefonskih žic. Vendar je hitrost prenosa primerljiva in je 100 Mbps. Večina teh omrežnih točk ima štiri pristanišča RJ-45, ki izvajajo vodilni segment lokalnega omrežja. Njihova največja prepustnost je enaka kot pri WAN priključku in je enaka 100 Mbps. Najpogosteje so označeni z LAN1 - LAN4 in so označeni z rumeno. Najbolj dostopni modeli dostopnih točk so opremljeni z eno anteno in s tem polmer njihovega delovanja ne presega 7 metrov. Najsodobnejši usmerjevalni modeli imajo šest anten in lahko delujejo v dvojnem pasu. Če najlažji usmerjevalniki delujejo na 24 GHz in lahko prenesejo podatkedo 150 Mbps, potem imajo vodilne naprave podporo za drugi pas 5 GHz, hitrost pa se poveča na 1 Gbit /s.


Prav tako so USB vrata, ki jih lahko namestite modem ali MFP, opremljena z nekaterimi napravami za postavitev TP-Link. Podrobno bomo obravnavali, kako vse to povezati v prihodnosti.

Preusmeritev usmerjevalnika na "globalno mrežo". Organizacija elektroenergetskega sistema dostopne točke

Kot primer bomo preučili vrstni red nastavitve TL-WR841N s TP-Link. Kako ga priključiti na globalno omrežje? Za te namene, kot je bilo že omenjeno, ima modro pristanišče z oznako RJ-45 WAN. On je tisti, ki namesti žico od ponudnika podjetja. Nekoliko drugačen, morate zamenjati prej omenjeni model usmerjevalnika TD-W8951ND. Kako v tem primeru povezati TP-Link z internetom? Potrebujete telefonsko žico na enem koncu, da namestite ustrezno vtičnico, drugi pa na konektor z oznako ADSL. Prav tako je treba vtičnico vtakniti v vtičnico in priključiti vtičnico v vtičnico.

Povezovanje komponent notranjega omrežja

Ta korak ni obvezen. V večini primerov se uporabniki skušajo izogniti žicam in brezžično posredovati informacije. Če pa naprava ni opremljena z Wi-Fi oddajnikom ali je predaleč, je treba uporabiti sukani par za izvedbo preklopa. Oglejmo si, kako povezati usmerjevalnik TP-Link z računalnikom ali televizorjem. En konec ukrivljenega para vstavimo v prostirumena vrata z oznako LAN, druga pa omrežna vtičnica RJ-45.
V programski opremi televizorja ali osebnega računalnika je treba ponovno zahtevati samodejni sprejem naslovov, da se izključijo morebitne težave. Točno ista možnost je privzeto nastavljena na vsaki moderni internetni dostopni točki.

Postopek definiranja parametrov

Parametri TP-Link usmerjevalnikov v splošni obliki imajo naslednji vrstni red:
 • Vključite dostopno točko in počakajte na dokončanje procesa njegove inicializacije.
 • Nato na kateri koli razpoložljivi napravi zaženemo samodejno iskanje razpoložljivih omrežij. Vnaprej morate vključiti ustrezen oddajnik. Izberite omrežje in se povežite z njim. Privzeto ime omrežja je enako modelu usmerjevalnika. Na primer, prej omenjeni TL-WR841N bo imel isto ime kot Wi-Fi. Geslo ni nastavljeno.
 • Nato zaženemo brskalnik. Pojdite na konfiguracijsko ploščo dostopne točke z uporabo naslova 1921681.1. Vnesti morate tudi uporabniško ime in geslo, ki sta v tem primeru enaka - admin.
 • Na nadzorni plošči nastavimo jeziček WAN /Internet, da se poveže z "globalnim spletom", ki ga zagotavlja ponudnik internetnih storitev. Tudi tukaj morate nastaviti vrednost brezžičnega omrežja (ime, geslo, način šifriranja). Vse izvedene spremembe se izvedejo postopoma.
 • Pustite nadzorno ploščo in usmerjevalnik je pripravljen za delovanje.
 • Testiranje delovanja omrežja

  Po prejšnjih manipulacijah z omrežno opremo je bila konfiguracija končana.TP-Link, kot je že bilo omenjeno, skuša narediti postopek povezovanja in konfiguracije čim bolj preprost. Zdaj morate preveriti zmogljivost omrežja. To storite tako, da je vsaka razpoložljiva naprava povezana z dostopno točko z aktiviranjem oddajnika Wi-Fi. Potem je na njem potrebno zagnati kateri koli nameščen brskalnik. V naslovno vrstico vnesemo zadnji rambler.ru in gremo na začetno stran tega informacijskega portala. Če je v brskalniku prišlo do napake, morate preveriti nastavitve usmerjevalnika.

  V zaključku

  V okviru tega gradiva je podan splošen opis omrežnih naprav TP-Link. Kako jih povezati in konfigurirati ter nastaviti parametre za normalno delovanje usmerjevalnika.

  Sorodne publikacije