Univerzalni krmilnik USB

Vsak sodoben uporabnik računalnika ve, kaj so naprave za shranjevanje USB in zunanje naprave. Težava je v tem, da se daleč od tega vsi zavedajo, kako deluje, saj je dovolj, da napravo povežemo z ustreznimi vrati in opravimo nalogo (sistem, ki ga priključena naprava običajno samodejno definira). Za delovanje vseh takih naprav se srečata univerzalni krmilnik USB in ti serijski vodilo. Spoznajmo se z njo.

Kaj je Universal Serial Bus Controller (Windows 7)?

Koncept krmilnika te vrste, ki temelji na imenu, nakazuje, da bi moral teoretično imeti nekaj za nadzor. Kaj pa?

Govorenje v preprostem jeziku je krmilnik USB nekakšen most med napravo, serijskim vodilom USB, na katerega se priključi, in sistemom, v katerem bo uporabljen. Toda to je le primitivna razlaga.

Načela dela

Primerjaj načelo delovanja krmilnika USB v določenem smislu z operacijskim sistemom, ki zagotavlja interakcijo med "železom" in programi.
Ampak samo pri obravnavi trenutnega vprašanja je interakcija povezanih perifernih naprav ali naprav za shranjevanje prek vmesnika USB bus z RAM, mimo pritožbe na CPU. Posledično je zagotovljena zmogljivost katere koli vrste naprav s srednje in nizko hitrostjo prenosa podatkov. Seveda je vse delalo tako za krmilnik kot tudi za vse druge komponenteV računalniški sistem mora biti nameščen poseben krmilni program (gonilnik), s katerim sistem prepozna napravo in zagotavlja njeno pravilno delovanje.

Gonilnik krmilnika USB

V vseh operacijskih sistemih Windows se taki gonilniki namestijo samodejno, ker so univerzalni. Podatke o krmilniku USB in gonilniku, ki je nameščen zanj, si lahko ogledate v Upravitelju naprav, ki se prikliče iz nadzorne plošče ali iz razdelka Upravljanje računalnika ali iz Run Run Console z vnosom linije devmgmt.msc.
Tukaj je del krmilnikov USB, ki se razširi, tako da si lahko ogledate seznam nameščenih naprav. Takoj bodite pozorni na dejstvo, da jih je lahko več. V tem primeru ima lahko vsaka posamezna naprava štiri ali več elementov: Generic USB Hub, korenski USB hub, gostiteljski krmilnik za čipov in vgrajeno USB napravo.
Na tem seznamu nas bolj zanimajo prvi in ​​drugi element, ker lahko povzročita napake in težave pri delu, tudi če je gonilnik v celoti urejen.

Možni problemi pri delu

Eden od glavnih razlogov, zakaj bliskovni pogoni, izmenljivi trdi diski USB, brezžična tipkovnica in miška ne delujejo, lahko imenujemo problem voznika. S svojo odsotnostjo, napačno namestitvijo ali staranjem, Windows 7 USB krmilnik, kot vsak drug operacijski sistem, preprosto ne prepozna.

Včasih lahko pride do situacije, ko je vključen prihranek energije in vV takšnih trenutkih sam upravljavec onemogoči sistem kot napravo in ga neupravičeno porabi. Za takšne napake obstaja rešitev za težave, če pa zunanje naprave ne delujejo zaradi poškodb USB vhoda, ne boste ničesar naredili. Pristanišče bo moralo popraviti ali spremeniti.

Metoda odpravljanja napak

Ugotovite, da lahko prek okrivljanja naprav, ki so priklopljene, ne deluje, je sam krmilnik USB lahko neposredno v upravitelju opravil. V tem primeru bo označen z rumeno oznako.
V lastnostih lahko vidite kodo napake in ugotovite vzrok napake. Na primer, napaka pod številko 28 ustreza odsotnosti ali nepravilni namestitvi gonilnika, koda 43 pa pomeni fizično poškodbo vrat USB itd.
V tem primeru morate najprej poskusiti znova namestiti gonilnik z uporabo baze podatkov Windows v računalniku. Če to ne pomaga, se lahko gonilnik odstrani in ponovna namestitev se izvede samodejno. Končno lahko napravo tudi izbrišete. Sistem jo bo znova opredelil in namestil potrebne komponente za delovanje. Če tudi to nima učinka, v razdelku lastnosti na zavihku podatkov za dve zgoraj omenjeni napravi prikažite opremo ID in najdaljše vrstice z identifikatorji VEN in DEV, poiščite ustrezen gonilnik na internetu, ga prenesite in nato podajte sistem pri namestitvi njegove lokacije na trdi disk ali sami namestite v ročni način. Toda kaj storiti, ko v lastnostih sistema to pišenaprava deluje pravilno, vendar povezani pogoni in periferne naprave zavračajo? Očitno je problem, da izklopite napajanje, da shranite.
Ne pozabite, da ste pozorni na prvi dve komponenti? Za njih, v upravitelju naprav, morate priklicati meni lastnosti na zavihku za upravljanje porabe, da počistite polje na prekinitveni liniji na vrhu.
Poleg tega bi morali iti v razdelek za namestitev shem moči, priklicati nastavitve za dodatne parametre in v vrstico parametrov USB nastaviti začasno prepoved zaustavitve (za prenosnike bodo dva parametra: moč iz baterije).

namesto konca

To je vse o konceptu krmilnika USB. Tehnične strani vprašanja njegovega delovanja ni bilo posebej poudarjeno, saj je sam proces precej zapleten. Toda kolikor je možno, da so težave pri kršitvi dela in pojav nepredvidenih napak, so zgoraj opisani primeri najpogostejši, predlagane rešitve v skoraj 99% od sto primerov pa vam omogočajo, da popravite napake. Končno lahko podate majhen, a koristen nasvet: pri ponovni namestitvi ali posodabljanju gonilnikov krmilnikov je najbolje uporabiti avtomatizirane programe, kot so Driver Booster, SlimDrivers ali DriverPack Solution, ki lahko najdejo najnovejše gonilnike na straneh razvijalcev strojne in programske opreme ter jih integrirajo v sistem brez uporabnikova udeležba kot taka.

Sorodne publikacije