Ukazi za Bat-ukaz. Kako ustvariti datoteko bat? Osnovni ukazi

Datoteke Windows bat so priročen način za izvajanje različnih nalog na osebnih računalnikih, ki jih računalniški pajki aktivno uporabljajo. Omogočajo vam avtomatizacijo vsakodnevnih opravil, skrajšanje časa njihove izvedbe in preoblikovanje kompleksnega procesa v nekaj, kar je običajno za povprečnega uporabnika. V članku so predstavljene osnovne značilnosti paketnih datotek in priporočila za samostojno pisanje.

Avtomatizacija je preprosta

Kako ustvariti datoteko bat? Če želite to narediti, sledite tem korakom:
 • Ustvarite dokument z besedilom v katerem koli urejevalniku besedila, kot je Beležnica ali WordPad.
 • Zapišite si ukaze, ki se začnejo z @echo [izklop] in nato (vsakič v novi vrstici) - naslov [ime skriptnega naslova], echo [sporočilo za prikaz] in začasno ustavite.
 • Shranite besedilo v elektronskem dokumentu z razširitvijo .bat (na primer test.bat).
 • Za začetek dvakrat kliknite na novo izdelano paketno datoteko.
 • Če ga želite spremeniti, kliknite z desno miškino tipko in v kontekstnem meniju izberite "Uredi".
 • Neobdelana datoteka bo izgledala takole: @echo off title To je vaš prvi bat-skript! echo Dobrodošli v skript za paketno obdelavo! pavza Več podrobnosti o ukazih bat-datotek in njihovi uporabi bomo obravnavali spodaj.

  1. korak: Ustvarjanje programske opreme

  Recimo, da imate pogosto težave z omrežjem. Neprestano uporablja ukazno vrstico tako, da vtipka ipconfig in pinging Google odpravljanje težav vOmrežja. Po določenem času uporabnik razume, da bi bilo veliko bolj učinkovito, če bi napisal preprosto datoteko, ki jo je posnel na svoj USB pogon in jo uporabil na računalnikih, ki jih diagnosticira.

  Ustvarjanje novega besedilnega dokumenta

  Paketna datoteka poenostavi izvajanje podvojenih nalog v računalniku z ukazno vrstico Windows. Spodaj je primer skripta, ki je odgovoren za prikazovanje besedila na zaslonu. Preden ustvarite datoteko bat, z desno miškino tipko kliknite prazen prostor v imeniku in izberite »Ustvari« in nato »Dokument z besedilom«.

  Dodajanje kode

  Dvoklik na ta nov dokument z besedilom odpre privzeti urejevalnik besedila. Zgornjo vzorčno kodo lahko kopirate in prilepite v vnos besedila.

  Shranjevanje

  Zgoraj omenjeni skript prikaže besedilo "Dobrodošli v skript za paketno obdelavo!". Elektronski dokument mora biti napisan tako, da izberete točko menija urejevalnika besedila "Datoteka", "Shrani kot" in nato določite želeno ime datoteke bat. Izpolnite ga s pripono .bat (na primer welcome.bat) in kliknite V redu. Da bi pravilno prikazali cirilico, je v nekaterih primerih potrebno preveriti, ali je izbrana pravilna koda. Če na primer uporabljate konzolo sistema Russified Windows NT, morate dokument shraniti v CP866. Zdaj dvakrat kliknite na bližnjico bat-tag, da jo aktivirate.

  Pojavil se bo zaslon: "Dobrodošli v skriptu za paketno obdelavo! ZaNadaljujte s pritiskom katere koli tipke "Če se datoteka bat ne zažene, se uporabnikom priporoča, da vstopijo v register in odstranijo ključ:" HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftwindowscurrentversionexplorerfileexts.BATUserChoice. " različice ukazov v ukazni vrstici, tako da je uporabnik omejen le z njihovimi zmožnostmi in so precej velike.

  Korak 2: Spoznavanje nekaterih ukazov

  Če je uporabnik računalnika seznanjen s tem, kako zagnati konzolo DOS, bo to čarovnik za izdelavo skriptov programske opreme, ker je to isti jezik. Vrstice v datotekah palice bodo razlagalcu cmd.exe povedale vse, kar je potrebno. To prihrani čas in trud. Poleg tega obstaja možnost, da določimo nekaj logike (npr. Preproste cikle, pogojna pravila, itd., Ki so konceptualno podobni proceduralnemu programiranju).

  Vgrajeni ukazi

  1. @echo je ukaz bat-file, ki vam omogoča, da vidite delo skripta v ukazni vrstici. Uporablja se za prikaz napredka pri izvajanju delovne kode. Če imate težave v paketni datoteki, vam ta ukaz omogoča hitro iskanje težav. Dodajanje off vam omogoča, da hitro dokončate kodo, izogibanje izhodnih zahtevanih informacij na zaslonu. 2. Naslov zagotavlja enake zmožnosti kot oznaka

  v HTML-ju, to pomeni, da ustvari glavo za skript v paketni ukazni vrstici. 3. Klic kliče eno datoteko bat iz drugega ali podprogram v enem skriptu. Funkcija moči na primer izračuna stopnjo% 2 števila% 1: @echo off call: moč 3 3 odmev% result% goto: eof: moč setlocal nastavite števec =% 2 nastavite prod =% 1: zanke, če% counter% gtr 1 (set /prod * =% 1 set /a counter- = 1 goto: loop) endlocal & amp; nastavi rezultat =% prod% goto: eof
  4. Cls počisti ukazno vrstico. Uporablja se za preprečitev, da tretji izdajatelj tretjih oseb blokira izvajanje trenutnega skripta. 5. Barva določa barvo pisave in ozadja. Ukaz barve f9 na primer podaja bele črke na modrem ozadju. Ukaz brez parametra obnovi privzete nastavitve. 6. Echo se uporablja za izpis podatkov in tudi za vklop (echo on) ali izklop (echo off) tak sklep. Na primer, ukaz je echo. prikaže novo vrstico brez piko in odmeva. - točka Brez parametrov ukaz prikaže informacije o trenutnem stanju - odmeva ali odmeva.

  7. Rem zagotavlja enako funkcionalnost kot oznaka 10. Začni "" [spletno mesto] bo zagnalo določeno spletno stran v privzetem brskalniku. 11. Če služi za preverjanje določenega stanja. Če je res, potem se izvede naslednji ukaz. Obstajajo 3 vrste pogojev:
 • Številka ERRORLEVEL - preverite kodo za dokončanje zadnjega izvedenega navodila, da se ujema ali presega določeno število. V tem primeru 0 pomeni uspešno izvedbo opravila in vsaka druga številka, običajno pozitivna, sporoči napako. Na primer, z ugnezdenimi ukazi lahko natančno določite kodo za dokončanje: napaka napake št. 3, če ni napake 4, echo je naletel na napako # 3.
 • String1 == line2 - preveri sovpadanje dveh vrstic. Na primer, če ni zunanjega parametra, bo ukaz, če bo "% 1" = = "" goto ERROR prenesel nadzor nad oznako ERROR.
 • Ime EXIST - preverjanje obstojadatoteka z določenim imenom. Na primer, če ne obstaja A: program.exe COPY C: PROJECTSprogram.exe A: kopira program.exe na disk A, če ga ni.
 • 12. Drugo mora biti v isti vrstici z ukazom If. Označuje potrebo po sledenju naslednjemu ukazu, če je izraz napačen.
  13. For se uporablja za ponavljanje določenih dejanj z vsakim članom seznama. Ima obliko argumenta %% v ukazu (list) do. Argument je lahko katera koli črka od A do Z. Seznam je zaporedje vrstic, ločenih s presledki ali vejicami. Uporabite lahko tudi splošne simbole. Na primer:
 • za %% d v (A, C, D) do DIR %% d - zaporedno prikaže imenik diskov A, C in D;
 • za %% f in (* .TXT * .BAT * .DOC) do TYPE %% f - natisne vsebino vseh datotek .txt, .bat in .doc v trenutni imenik;
 • za %% P v (% PATH%) ne, če obstajajo %% P * .BAT COPY %% P * .BAT C: OJSC - kopira vse paketne datoteke, ki obstajajo v vseh imenikih iskalne poti do mape. Od: JSC.
 • 14. Dve črki (:) pred besedo tvori povezavo iz nje, kar vam omogoča, da preskočite del kode ali se vrnete nazaj. Uporablja se z ukazoma Call in Goto, ki kažejo, iz katerega mesta se mora nadaljevati datoteka bat, na primer pod naslednjim pogojem: oznaka goto: oznaka 15. Spremenljivke:
 • %% a označuje vsako datoteko v mapi;
 • % CD% - trenutni imenik;
 • % DATE% je sistemski datum, katerega format je odvisen od lokalizacije;
 • % TIME% - sistemski čas v obliki HH: MM: SS.mm;
 • % RANDOM% - generirano psevdarandomsko število v območju od 0 do 32767;
 • % ERRORLEVEL% - končno kodo vrne zadnji izvršeni ukaz ali php skript.
 • Brisanje dela niza, ki ga vsebuje spremenljivka z znanim položajem in dolžino, je lahko:% [spremenljivke]: ~ [začetek], [dolžina]%. Na primer, navedite datum v zapisu DD /MM /LLLL kot YYYY-MM-DD, kot sledi: echo% DATE: ~ 64% -% DATE: ~ 32% -% DATE: ~ 02%. 16. (".") Je korenska mapa. Ko delate s konzolo, preden spremenite ime datoteke, jo izbrišete itd., Morate ukaz poslati v določen imenik. Pri uporabi paketne datoteke je dovolj, da jo zaženete v poljubnem imeniku. 17.% figure - sprejema vrednosti parametrov, ki jih je uporabnik prenesel v datoteko bat. Lahko so ločeni s presledkom, vejico ali piko. "Številka" je številka od 0 do 9. Na primer,% 0 prevzame vrednost trenutnega ukaza. % 1 ustreza prvemu parametru, itd. 18. Shift - ukaz, ki se uporablja za premik vhodnih parametrov na eno mesto. Uporablja se, ko se zunanji argumenti prenesejo v paketno datoteko. Na primer, naslednja datoteka bat se kopira na datoteke diska D, podane kot parametri v ukazni vrstici: naslednja kopija% 1 D: premik, če ni (% 1) == () goto next Poleg tega lahko z argumenti naredimo naslednje manipulacije:
 • % ~ - odstranite okoliške narekovaje;
 • % ~ f - razširite parameter na celotno ime poti skupaj z imenom pogona;
 • % ~ d - prikaži ime pogona;
 • % ~ p - prikaže samo pot;
 • ​​
 • % ~ n - iz parametra izberite samo ime datoteke;
 • % ~ x - pusti samo podaljšek;
 • % ~ s - pretvori pot v oddajo s kratkimi imeni;
 • % ~ a - dobite atribute datoteke;
 • % ~ t - datum tiskanja in čas izdelave;
 • % ~ z - prikaz velikosti datoteke;
 • % ~ $ PATH: - Izvajaišče imenike, navedene v spremenljivki okolja PATH, in razširi parameter na prvo najdeno ujemajoče se polno ime, ali izda prazen niz v primeru okvare.
 • Znaki Znaki

  Številne skupine vzamejo vzorčne datoteke - znake, ki vam omogočajo, da se ujemajo s skupino imen datotek. Z nadomestnimi znaki so:
 • * (zvezdica) - pomeni vsako zaporedje znakov;
 • ? (vprašaj) - nadomešča en (ali 0) znak drugačen od točke (.).
 • Na primer, ukaz dir * .txt prikaže seznam datotek txt in dir .. Txt je seznam besedilnih dokumentov z dolžino največ treh črk.

  Funkcije

  Tako kot podprogrami se emulirajo z uporabo ukazov za klic, setlocal, endlocal in tags. Naslednji primer prikazuje zmožnost določanja spremenljivke, v kateri je rezultat shranjen v klicni liniji: @echo off call: say rezultat = svet echo% rezultat% exit /b: say set% 1 = Pozdrav% 2 exit /b

  Izračuni

  Pri datotekah z netopirji se s pomočjo ukaza set /a lahko izvedejo preproste aritmetične operacije s 32-bitnimi številkami in biti. Največja podprta številka je 2 ^ 31-1 = 2147483647 in najmanjša - (2 ^ 31) = -2147483648. Sintaksa spominja na programski jezik C. Aritmetični operatorji vključujejo: *, /,%, +, -. Datoteko bat% (preostanek števila celih števil) morate vnesti kot "%%". Operaterji z binarnimi številkami so interpretirani kot število 32-bitnih zaporedij. Ti vključujejo: ~ (bitne ali dodatke), & amp; (I), | (ALI), ^ (izključuje OR), (premik v levo), (premik v desno). Logični operater je zanikanje! (klicaj). Spremeni vrednost 0 na 1 in vrednost 0, ki je enaka nič.Kombiniranje operaterja je (vejica), ki omogoča izdelavo več operacij v enem ukazu. Kombinirani operatorji dodelitve + = - = v izrazih a + = b in a- = in ustrezajo izrazom a = a + b in a = a-b. Enako delo in * =,% =, /=, & amp; =, | =, ^ =, =, =. Prednost operaterjev je naslednja: (); % + - * /; ,; & amp ;; ^; |; =,% =, * =, /=, + =, - =, & amp; =, ^ =, | =, =, =; , Literale lahko vnesete kot decimalno, šestnajstiško (z vodilnimi 0x) in oktalne številke (z začetno ničlo). Na primer, set /a n1 = 0xffff n1 dodeli šestnajstiško vrednost.

  Ukazi za izhod

 • Izhod se uporablja za izhod iz konzole DOS ali (z možnostjo /b) samo trenutne datoteke ali podprograma bat.
 • Ipconfig je klasični ukaz konzole, ki prikazuje omrežne informacije. Vključuje naslove MAC in IP ter maske podomrežij.
 • Ping pošlje IP naslov tako, da mu pošlje pakete podatkov, da oceni njegovo oddaljenost in čas čakanja (odziv). Uporablja se tudi za naloge premora. Na primer, ukaz ping 127001 -n 6 ustavi izvajanje kode za 5 sekund.
 • Knjižnica ukazov bat-datotek je ogromna. Na srečo ima splet veliko strani, na katerih so vse navedene, skupaj s spremenljivkami paketnega skripta.

  3. korak: Zapišite in zaženite datoteko bat

  Naslednja skripta bo močno poenostavila vašo dnevno spletno dejavnost. Kaj storiti, če želite takoj odpreti vse priljubljene novice? Ker skripti uporabljajo ukaze konzole, lahko ustvarite skript, ki odpre vsak vir novic v enem oknu brskalnika. Nato ponovite postopek ustvarjanja datoteke bat, začenši s praznim dokumentom z besedilom. Zadesno kliknite na prazen prostor v mapah in izberite element "Ustvari" in nato "Besedilni dokument." Po odprtju datoteke, morate vnesti naslednjo skripto, ki zažene glavne medije na ruskem jeziku, ki so na voljo na internetu: @echo off start "http://fb.ru start" "http://www.novayagazeta.ru start" "http : //echo.msk.ru start "" http://www.kommersant.ru start "" http://www.ng.ru zagon "" http://meduza.io start "" https: //novice .google.com /news /? ned = ru_en & amp; hl = sl Ta skript vsebuje začetne ukaze, ki odprejo več zavihkov, predlagane povezave pa lahko zamenjate z vsemi drugimi možnostmi. in nato "Shrani kot" in napišite .bat končnico Če kliknete na možnost "Vrsta datoteke" v razdelku "Vse datoteke (*. *). Po shranjevanju, preprosto dvokliknite skript, da zaženete skript. Spletne strani se bodo takoj začele prenašati.

  Organizator

  Če prenesete več datotek na dan, jih bo kmalu prenesenih na stotine. Ustvarite lahko skript, ki jih razvrsti po vrsti. Preprosto postavite datoteko .bat s programom v mapo z neorganiziranimi podatki in jo dvokliknite, da se zažene: @echo off rem Vsaka datoteka v mapi za %% a v (". *") Do (rem preverite razširitev in pomanjkanje dostopa do tega skript, če "%% ~ xa" NEQ "" če "%% ~ dpxa" NEQ "% ~ dpx0" (preverite, ali obstaja mapa za vsako razširitev, in če ne obstaja, ustvarite, če ne obstaja "%% ~ xa" mkdir "%% ~ xa" rem premakne datoteko, da se premakne "%% a""%% ~ dpa %% ~ xa")) Zato so datoteke v imeniku »prenosi« razvrščene v mape, katerih naslovi ustrezajo njihovim končnicam. Tako enostavno je. Ta paketni skript deluje z vsemi vrstami podatkov, ne glede na to, ali gre za dokument, video ali zvok. Tudi če jih računalnik ne podpira, bo skript še vedno ustvaril mapo z ustrezno oznako. Če že imate imenik JPG ali PNG, program z njo preprosto premakne datoteke s to pripono. To je preprosta predstavitev tega, za kaj so sposobni paketni skripti. Če boste morali vedno znova in znova opravljati nekaj preprostih nalog, ne glede na to, ali gre za organiziranje datotek, odpiranje več spletnih strani, množično preimenovanje ali ustvarjanje kopij pomembnih dokumentov, vam bo skriptni skript pomagal urediti nekaj klikov.

  Sorodne publikacije