UEFI - kaj je to? Prenos, namestitev, prednosti, možnosti namestitve

Večina sodobnih računalnikov je opremljena z najnovejšim orodjem za upravljanje, imenovanim UEFI, namesto običajnega za vse primarne vhodno /izhodne sisteme. Kaj je to doslej niso vedeli vsi uporabniki računalnikov in prenosnih računalnikov. Tukaj je nekaj pomembnih vidikov tega razvoja. Poleg tega bomo na kratko obravnavali vprašanja v zvezi z namestitvijo operacijskih sistemov prek tega vmesnika z uporabo USB zagonskega medija in tudi definirali, kako onemogočiti UEFI, če uporaba tega sistema iz nekega razloga ni izvedljiva. Najprej pa bomo razumeli, da je to sistem.

UEFI: Kaj je to?

Številni uporabniki so navajeni uporabljati BIOS za inicializacijo osnovnih nastavitev računalnika pred začetkom operacijskega sistema. Način UEFI, ki se uporablja namesto BIOS-a, je skoraj enak, vendar sistem temelji na grafičnem vmesniku.
Ko prenesete ta sistem, ki, mimogrede, mnogi imenujejo neke vrste mini-OS, takoj opazil dejstvo podpore za miško in zmožnost namestitve za vmesnik regionalnega jezika. Če greste še dlje, lahko opazite, da za razliko od BIOS-a UEFI lahko deluje s podporo omrežne naprave in prikaže optimalne načine delovanja nekaterih komponent nameščene strojne opreme.

Nekateri sistemi se imenujejo dvojni izraz - UEFI BIOS. Čeprav to ni v nasprotju z logikostrojne opreme, vendar je ta opredelitev nekoliko napačna. Prvič, UEFI je razvoj Intel Corporation, BIOS-sisteme pa razvijajo številne druge blagovne znamke, čeprav se med seboj bistveno ne razlikujejo. Drugič, UEFI BIOS deluje z nekaj različnimi načeli.

Velike razlike med UEFI iz BIOS-a

Zdaj še en pogled na UEFI. Kaj je to v najjasnejšem smislu, lahko ugotovimo z odkrivanjem razlik tega sistema od BIOS-a. Menijo, da je UEFI postavljen kot alternativa BIOS-u, ki ga sedaj podpirajo številni proizvajalci matičnih plošč. Toda razlika je bolje razmisliti na podlagi slabosti zastarelih BIOS sistemov.
Prva razlika je v tem, da primarni V /I sistemi (BIOS ne omogoča pravilnega dela s trdimi diski, kar je 2 TB ali več, kar je v tem, da sistem ne more v celoti izkoristiti prostora na disku.) Bistvo je, da imajo BIOS sistemi omejitve na diskovnih particijah, medtem ko UEFI podpira do 128 particij, kar omogoča prisotnost particijske tabele GPT, končno pa UEFI izvaja popolnoma nove varnostne algoritme. , ki popolnoma odpravi stikalo bootloaderja na začetku glavnega operacijskega sistema, celo opozori na vpliv virusov in zlonamerne kode, in omogoča izbiro zagonskega operacijskega sistema brez uporabe posebnih orodij v samih zagonskih programih. Kaj je to, maloSeveda. Zdaj pa poglejmo, kaj se je vse začelo. Napačno je verjeti, da je UEFI razmeroma nov. Oblikovanje UEFI in univerzalni vmesnik sta se začela v začetku 90. let. Kot se je izkazalo za platforme Intelovih strežnikov, zmogljivosti standardnih BIOS sistemov niso bile dovolj. Zato je bila razvita popolnoma nova tehnologija, ki je bila prvič predstavljena v platformi Intel-HP Itanium. Sprva se je imenovala Intel Boot Initiative in se je kmalu preimenovala v Extensible Firmware Interface ali EFI.
Prva različica različice 102 je bila uvedena leta 2000, različica 110 je bila izdana leta 2002, od leta 2005 pa se je nova povezava iz več podjetij, znana kot Unified EFI Forum, vključila v nov razvoj, po katerem je sam sistem postal znan kot UEFI. Do danes je veliko uglednih blagovnih znamk, kot so Intel, Apple, AMD, Dell, ameriški Megatrends, Microsoft, Lenovo, Phoenix Technologies, Insyde Software itd.

UEFI Security System

o mehanizmih sistema zaščite. Če kdorkoli ne ve, je danes poseben razred virusov, ki lahko predpišejo svojo zlonamerno kodo, ko se izvajajo na sam čip, spreminjajo začetne algoritme I /O sistema, kar vodi do možnosti zagona glavnega operacijskega sistema z razširjenimi pravicami upravljanja. Na ta način lahko virusi pridobijo nepooblaščen dostop do vseh komponent operacijskega sistema in njegovih orodij za upravljanje, da ne omenjamo podatkov o uporabniku. Namestitev UEFI popolnoma izključuje nastanek takšnih situacij zaradi izvajanja varnega načinaPrenos se imenuje Secure Boot.
Ne da bi se spuščali v tehnične vidike, je treba omeniti, da varnostni algoritem (varni zagon) temelji na uporabi posebnih certificiranih ključev, ki jih podpirajo nekatere znane korporacije. Ampak, iz nekega razloga, je verjel, da podpirajo to možnost samo operacijski sistemi Windows 8 in več, kot tudi nekatere spremembe Linux.

Kateri UEFI BIOS je boljši? Dejstvo, da je UEFI v svojih zmogljivostih boljše od BIOS-a, so opazili vsi strokovnjaki. Dejstvo je, da vam nova zasnova omogoča reševanje nekaterih nalog, tudi brez nalaganja operacijskega sistema, kar je mimogrede, ko je optimalni način delovanja glavnih "železnih" komponent vzorčnega procesorja ali RAM-a veliko hitrejši. Po nekaterih podatkih je isti Windows 8 naložen 10 sekund (čeprav je to očitno pogojno, ker zahteva upoštevanje splošne konfiguracije strojne opreme). Vendar pa ima podpora za UEFI številne nedvomne prednosti, med katerimi so:
 • preprost intuitiven vmesnik;
 • podpora regionalnim jezikom in upravljanju miši;
 • delo z diski 2 TB in več;
 • hitrejši prenos operacijskega sistema;
 • razpoložljivost lastnega bootloaderja;
 • možnost dela na osnovi procesorjev z arhitekturo x86 x64 in ARM;
 • možnost povezave z lokalnimi in virtualnimi omrežji z dostopom do interneta;
 • obstoj lastnega sistema zaščite pred prodiranjem škodljivih kod in virusov;
 • je poenostavljenposodobitev
 • Podprti operacijski sistemi

  Na žalost UEFI ne podpirajo vsi operacijski sistemi. Kot smo že omenili, je taka podpora v bistvu zahtevana za nekatere spremembe Linuxa in Windows, začenši z osmo različico. Teoretično je mogoče namestiti tudi operacijski sistem Windows 7 (prepoznava UEFI namestitev). Ampak tukaj je popolno jamstvo, da bo namestitev uspešno zaključena, nihče ne bo dal. Poleg tega, če uporabljate operacijski sistem Windows 7, bo vmesnik UEFI in vse povezane funkcije novega sistema ostale nezahtevane (in pogosto niso na voljo). Zato je neprimerno, da se ta sistem postavi na računalnik ali prenosnik s podporo za UEFI.

  Značilnosti zagonskega zagonskega računalnika Secure Boot

  Kot smo že omenili, sistem varnega zagona temelji na certificiranih ključih za preprečevanje infiltracije virusa. Vendar to potrdilo podpira omejeno število razvijalcev. Če je operacijski sistem znova nameščen prek UEFI, se težave ne bodo pojavile, če je sistem, ki ga je mogoče namestiti, bližje originalu, ki je bil nameščen prej kot največji. V nasprotnem primeru (kar ni neobičajno) se lahko izda prepoved namestitve. Vendar pa obstaja možnost, da je sam način varnega zagona mogoče onemogočiti v nastavitvah. To bo navedeno posebej.

  Dostopne točke in nastavitve UEFI

  Najnovejša različica UEFI obstaja precej in različni proizvajalci računalnikov namestijo svoje različice zagona primarnega sistema. Ampak včasih, ko poskušate dostopiti do vmesnika, lahko pride do težav, kot je ta, ki se ne pojaviv glavnem meniju nastavitev. Načeloma lahko za večino računalnikov in prenosnih računalnikov, ki podpirajo UEFI, uporabite univerzalno rešitev - pritisnete tipko Esc pri prijavi v sistem. Če ta možnost ne deluje, lahko uporabite tudi svoja orodja Windows.
  Če želite to narediti, morate vnesti odsek možnosti, izbrati meni za obnovitev in v posebni vrstici možnosti prenosa klikniti na povezavo "reload now", po kateri se na zaslonu prikaže več možnosti zagona. Glede na osnovne parametre, od standardnih BIOS sistemov, se praktično ne razlikujejo. Opazimo lahko tudi obstoj emulacijskega načina BIOS-a, ki se v večini primerov lahko imenuje Legacy ali Launch CSM. Poleg tega je treba opozoriti, da je treba pri preklopu na podedovani način prvič nastavitve UEFI ponovno omogočiti, saj se operacijski sistem morda ne zažene. Mimogrede, razlike med različnimi različicami UEFI so, da imajo nekateri hibridni način zagona ali emulator BIOS ali UEFI, medtem ko drugi nimajo take funkcije, ko so v normalnem načinu. Včasih se lahko zgodi, da ni mogoče onemogočiti varnega prenosa varnega zagona.

  Gonilnik zagonskega pogona UEFI: zahtevani pogoji za ustvarjanje

  Zdaj pa poglejmo, kako ustvariti zagonsko napravo za shranjevanje USB za nadaljnjo namestitev operacijskega sistema z vmesnikom UEFI. Prvi in ​​glavni pogoj je, da mora imeti UEFI zagonski flash pogon vsaj 4 GB. Drugi problem zadevadatotečni sistem. Običajno bo Windows privzeto oblikoval izmenljive pogone z uporabo NTFS. Vendar UEFI ne prepozna USB medijev z datotečnimi sistemi, ki niso FAT32. Tako je treba v prvem koraku formatiranje izvesti natančno z uporabo takšnega parametra.

  Oblikovanje in snemanje distribucijske slike

  Zdaj je najpomembnejša točka. Oblikovanje je najbolje iz ukaznega poziva (cmd), ki se izvaja s skrbniškimi pravicami.
  Najprej se vnese ukaz diskpart, nato se zapiše vrstica diskovnega seznama in ukaz izbere disk N, kjer je N serijska številka pogona USB, izbrana je želena naprava. Čista linija se nato uporabi za popolno čiščenje, nato pa primarni ukaz create particije ustvari primarno particijo, ki jo aktivira aktivni ukaz. Po tem se uporabi obseg seznama, izbere se volumen N (označen s serijsko številko particije) za pomnilniški pogon, nato pa format fs = fat32 zažene postopek oblikovanja. Ob koncu postopka lahko dodeljeno črko dodelite dodeljenemu ukazu za medije. Potem se na medije zapiše slika bodočega sistema (lahko uporabite običajno kopiranje ali ustvarite zagonski pogon v programih, kot je UltraISO). Ko ponovno zaženete želeni medij, je OS nameščen.
  Občasno lahko prejmete sporočilo, da namestitev v izbranem razdelku MBR ni možna. V tem primeru morate vnesti nastavitev prioritete zagona UEFI. Ne bo enega, ampak dveh bliskovnih pogonov. Začnite prenos snapravo, katere ime nima zmanjšanja EFI. To odpravlja potrebo po pretvorbi MBR GPT.

  Posodabljanje strojne programske opreme UEFI

  Izkazalo se je, da je posodobitev firmware UEFI veliko lažja kot izvajanje podobnih operacij za BIOS. Preprosto najdete in prenesete najnovejšo različico na uradni spletni strani razvijalca in nato zaženite preneseno datoteko kot skrbnik v okolju Windows. Postopek nadgradnje bo potekal po ponovnem zagonu sistema brez udeležbe uporabnika.

  Onemogočanje UEFI

  Nazadnje si poglejmo, kako onemogočiti UEFI, na primer, ko nalaganje iz izmenljivega medija ni mogoče samo zato, ker naprava ni podprta.
  Najprej morate odpreti razdelek Varnostna varnost in onemogočiti varni način varnega zagona (če je mogoče), tako da nastavite parameter Onemogočeno. Nato v meniju zagonskega zagona v prednostni vrstici zagonske prioritete nastavite vrednost Legacy First. Naprej s seznama izberite napravo, ki bo prva prenesena (trdi disk), in zapustite konfiguracijo, pri čemer ohranite spremembe (Exit Saving Changes). Postopek je popolnoma enak kot nastavitve BIOS-a. Namesto menijskih ukazov lahko uporabite tipke F10.

  Kratek povzetek

  Tukaj je kratek povzetek vseh UEFI sistemov, ki so spremenili BIOS. Prednosti od njih, kot lahko že opazite, precej. Mnogi uporabniki so še posebej zadovoljni z grafičnim uporabniškim vmesnikom s podporo za materni jezik in možnostjo nadzora z miško. Vendar pa bodo morali oboževalci sedme različice operacijskega sistema Windowsrazburjen Njegova namestitev v računalniške sisteme, ki podpirajo UEFI, ni videti neprimerna in včasih postane popolnoma nemogoča. Na drug način je UEFI videti zelo preprost, da ne omenjamo nekaterih dodatnih funkcij, ki jih je mogoče aktivirati tudi brez nalaganja operacijskega sistema.

  Sorodne publikacije