Traktor T-40AM :: karakteristike delovanja

Industrija traktorjev ZSSR je proizvedla široko paleto kmetijskih strojev za različne namene. Ena največjih tovarn v industriji je bila Lipetsk Plant Tractor, ki je v času svojega obstoja (od leta 1944 do 2004) proizvedla več kot 1,5 milijona traktorjev.

T-40 in njegove spremembe

Najpogostejši model obrata je bila družina univerzalnih traktorskih traktorjev T-40. Za ves čas je bilo izdanih več kot milijon strojev različnih modifikacij. V mnogih kmetijah je imel traktor vzdevek "štirideset".
Avto je bil testiran konec leta 1961. Vendar pa je gradnja projekta trajala skoraj leto in pol. V tem obdobju so bile izdelane posamezne serije traktorjev. Celotna serijska izdaja se je začela šele v začetku leta 1963. Osnovna izvedba traktorja z zadnjimi kolesi je T-40. Vzporedne različice so bile na voljo s polnim pogonom pod indeksom T-40A in T-40AN. Druga različica avtomobila s polnim pogonom je imela manjšo višino in varnostno razdaljo. Takšni traktorji so bili uporabljeni za delo na poljih s pomembnimi odstopanji. V majhnih serijah je bila modifikacija T-50A izdelana z enojnim nakladalnikom, ki je bil zasnovan za izvedbo zemeljskih del.


V prvi polovici sedemdesetih let je bil traktor posodobljen. Družino avtomobilov sestavljajo osnovni model T-40M (z zadnjimi pogonskimi kolesi), dve vrsti traktorjev s polnim pogonom T-40AM in T-40ANM ter različice za komunalne storitve T-40AP. Vse spremembelahko delajo z različno opremljeno opremo in vlečnimi prikolicami. Spodaj je prikazan splošni pogled na traktor T-40AM.
Traktor T-40 je veljal za enega najbolj zanesljivih in vsestranskih avtomobilov v svojem razredu. Jasen dokaz za priznanje so zlate medalje, pridobljene na mednarodnih razstavah v NDR v poznih 60-ih. Številni izdani traktorji so bili dobavljeni za izvoz, tudi v kapitalistične države.

Motor

Traktor na osnovi T-40, opremljen s štirivaljnim 37-valjnim dizelskim motorjem modela D37. Zračno hlajen dizelski motor je bil izdelan na traktorski tovarni v Volodimirju. Traktor T-40AM (kot vsi posodobljeni avtomobili) je opremljen z močnejšim 50-močnim dizelskim motorjem D144. V nekaterih zgodnjih navodilih je model motorja označen kot D 37E. Obrat je zagotovil navedeno moč motorja šele po rotaciji in dodatnih 60-urnih delovnih urah.

V konstrukciji so motorji D37 in D144 identični in predstavljajo okrov ročične gredi z oljnim pladnjem, na katerem so nameščeni posamezni valji. Ohišje valja iz litega železa je razvilo rebra, ki zagotavljajo zanesljivo hlajenje. Značilnost traktorskega dizelskega goriva T-40AM je zgorevalna komora, izdelana v ohišju aluminijastih batov. V togi ročici se nahajata 5-točkovna ročična gred in odmične gredi. Pogon odmične gredi. Glave valjev so individualne, z razvitimi rebri za boljše hlajenje, vsaka ima dva ventila. Pogon ventilov iz odmične gredi se izvaja s palicami in tirnicami.

Sistemhlajenje

Tehnične značilnosti T-40AM so ustrezale deklarirani samo, če je bil motor ustrezno hlajen z zračnim tokom iz aksialnega ventilatorja. V kanalu za dovod zraka ventilatorja je bil nameščen rotacijski disk, ki je nadzoroval intenziteto zračnega toka. Vhod v kanal je opremljen z zaščitno mrežo, ki preprečuje, da bi tujki padli v ventilator.
Dotok zraka vstopi v nameščena vodila na valjih in se razteza navzven skozi rebra na valjih in glavah. V ohišju so dodatni deflektorji za boljšo razporeditev zračnega toka med valji. Ventilator sta poganjala dva jermena iz motorne gredi.
Kot dodatno sredstvo za vzdrževanje temperaturnega režima motorja je služil kot oljni radiator, ki ga je bilo mogoče izklopiti v hladnem obdobju. Grelec olja je v ohišju vodila in ga hladi zračni tok iz ventilatorja. Pri uporabi traktorja pozimi priporočamo, da pokrov motorja zaprete. Takšen grelnik je tovarna dobavila po naročilu. Krmiljenje hladilnega sistema je potekalo s temperaturnim senzorjem olja in signalno lučjo, ki je utripala, ko so se pogonski jermeni ventilatorja zrušili.

Sredstva za zagon

Motor je lahko opremljen z električnim zaganjalnikom ali bencinskim motorjem za zagon PD 8. Predvsem Volodymyrsky, ki ga proizvajajo motorji, ki so opremljeni z električnim zaganjalnikom. Odvisno od vrsteStarter traktor je bil opremljen z akumulatorji različnih zmogljivosti.

"Starters" PD 8 je majhen dvotaktni zračno hlajen motor z zmogljivostjo približno 7 litrov. z Kot gorivo smo uporabili mešanico nizko oktanskega bencina A-76 in olja. Zaloga goriva je bila v ločenem rezervoarju s kapaciteto približno tri litre, ki se nahaja pod pokrovom glavnega motorja. Motor PD 8 je imel lasten sistem vžiga iz magneta. Za zagon motorja je bilo pričakovati ločen električni zaganjalnik, ki ga običajno ni uporabil, pri tem pa uporabimo ročno metodo s pomočjo kabla.
Pomožni lansirniki so za ogrevanje uporabljali dekompresijski mehanizem in električno svečo, ki so se napajali v zračne cilindre. Sveča je bila nameščena na začetku sesalnega kolektorja. Dekompresor se lahko uporabi kot sredstvo za zaustavitev v sili motorja. Traktor je lahko opremljen z zagonsko napravo 5PP 40A. Ta naprava je v vhod vbrizgala svetilo, ki uparja svetlobo, kar je bistveno olajšalo zagon v nizko temperaturnih pogojih.

Prenos

Traktor T-40AM je bil opremljen z osemstopenjskim menjalnikom. Vse se lahko uporablja tako za spredaj kot za zadaj. V škatli je bil ločen prenos, ki je bil uporabljen med manevriranjem. Neposredno po sklopki je bila nameščena stožčasta prestava. Zaradi njega je imela škatla prečno razporeditev jaškov.
Za razširitev obsega hitrosti in vlečne sile na škatlohitrosti bi lahko bil dvo-hitrostni reduktor. Traktor je imel hidrosistem, pnevmatski sistem in dva odgonska gredi za pogon tečajev in priklopnikov. Gredi so bile nameščene na strani in na zadnji strani ohišja menjalnika.
Motor je bil nameščen skozi gumijasto oporo na podokvirju, ki je bil trdno povezan z nosilcem sklopke. Takšen močnostni tokokrog, pri katerem voziček menjalnika služi kot okvir, je skupen za traktorje na kolesih.

Značilnosti izvedbe s polnim pogonom

Ena najpomembnejših značilnosti T-40AM je prisotnost pogona na sprednjih kolesih. Za izvedbo pogona sta bila dodatno nameščena sprednja os, menjalnik, razdelilna omarica in pogonska gred. Traktor s polnim pogonom je omogočal delo na kompleksnih tleh in razvijal veliko oprijemno moč pri enakih hitrostih vožnje. Sprednja os T-40AM je opremljena z avtomatskim diferencialom, ki izklopi pogon, ko sprednja kolesa zdrsnejo. Na pol-osi mostu so bile nameščene končne zobnike, na izhodne gredi, ki so pritrdile prirobnice za sprednja kolesa. Za izboljšanje nemotenega delovanja sprednjega vzmetenja je bil opremljen z vzmetnimi amortizerji.

Pnevmatski in hidravlični sistemi

Vsi motorji T-40 so bili opremljeni s hidromehanskim servo krmiljenjem. Pogon hidravličnega ojačevalnika in preostala hidravlika sta bila izvedena iz ene črpalke, vendar z različnimi linijami. Za krmiljenje vozlišč sistema je bil uporabljen difuzor tipa spool. Pnevmatski traktorski sistemSestavljen je iz kompresorja z regulatorjem tlaka, sprejemnika in povezovalnih cevovodov. Pogon kompresorja je poganjal dizelski traktor.

Krmiljenje in krmiljenje

Opis naprave T-40AM bo nepopoln brez opisa voznikovega delovanja. Traktor je opremljen s kovinsko zaprto kabino z dvema vratoma. Notranjost kabine je imela trden varnostni okvir. Streha je iz vezanega lesa, prekrita z usnjenim nadomestkom. Možna je namestitev kabine z izboljšano zmogljivostjo. Opremljen je bil z ogrevalnim sistemom z dodatnim ventilatorjem. Toplotni nosilec ogrevalnega sistema je ogrevalo olje iz hidravličnega sistema traktorja. Na hrbtni strani kabine je bila instrumentna škatla in 70-litrski rezervoar za gorivo. Rezervoar je opremljen z merilno linijo za nadzor goriva. Voznikov sedež - z nastavitvami za togost in razdaljo od volana. Hrbet ima tri fiksne kote. Volanski drog se lahko nastavi pod kotom nagiba. Armaturna plošča je opremljena z vsemi potrebnimi indikatorji in stikali. Na vetrobranskem steklu je nameščen dobro viden voznikov zvitek. Pri doseganju nevarnih kotov to senzor signalizira s svetlobno in zvočno indikacijo.

Izkoriščanje traktorja v našem času

Kljub dejstvu, da "štirinajst dni" ni bilo narejenih več kot 20 let, še naprej služi svojim lastnikom. Iskanje rabljenega T-40AM na trgu sekundarnih strojev ni delo. Najpogosteje se avto kupi za obdelavo majhnih parcel.
GorivoDonosnost traktorja, njegova vsestranskost in nizka cena postanejo odločilni dejavniki pri nakupu. Pomembno je, da je veliko najpogostejših traktorjev MTZ. Vzdrževanje se lahko izvaja brez posebnih orodij in ne zahteva visoko usposobljenega osebja. Lastniki se morajo zavedati, da je traktor zelo zahteven za čiščenje robov motorja. Če so zamašeni z blatom in namaščeni, se motor zelo hitro pregreje in obstaja nevarnost požara.

Sorodne publikacije