Tokovi na monitorju: možni vzroki za okvare in njihovo odpravljanje

Sodobne naprave vsako leto pri delu postajajo vse bolj udobne. Strinjam se, lepo je sedeti za računalnik z monitorjem, ki ima idealno sliko in kakovosten prenos barv. Kaj pa, če se je band pojavil na monitorju? In če jih je več? Preden lahko delate, morate najti težavo, ki je pripeljala do tega traku ali pasov.

Vir
Če sem odkrit, ni svetovnega virusa, napake v programski opremi in celo odsotnost nekaterih voznikov je bila in ne bo povzročila pojavljanja črt na zaslonu računalnika ali prenosnika. Črte na monitorju so posledica negativnih učinkov nekaterih elementov računalnika ali celo neustrezne interakcije med njimi. Njihova narava prav tako pomeni veliko. V nekaterih primerih je mogoče ugotoviti, ali je v samem monitorju in ali ga je treba zamenjati ali v nečem drugem.

Vzroki

Težave z monitorjem so odličen način za preverjanje in čiščenje opreme. Strokovnjaki priporočajo, da zavržete kakršno koli mnenje, da je problem v gonilnikih ali nepravilno delo katerega koli programa. To je samo tehnično vprašanje. Zakaj je ta poudarek na tem? Ker se po pojavljanju pasov, mnogi izklopijo računalnik in mislijo, da ga ni mogoče vklopiti. Ker je težava železo, avto še naprej deluje. Ona samo čaka, ko je popolnoma diagnosticirana.

Horizontalne ali navpične črte na monitorju se lahko pojavijo zaradi pregrevanja opreme alina splošno njegove okvare.

Pomemben pregled

Monitor in računalnik sta povezana z enim preprostim kablom - to je VGA. Številne naprave imajo luknje na vsaki strani priključka, tako da lahko kabel dobro zategnete, vendar ne vedno. Zaradi tega mnogi predlagajo, da boste začeli iskati vzrok traku na monitorju prav iz preverjanja njegove povezave. Kabel bi moral "sedeti" trdno in enakomerno, brez udarcev in tako naprej. Poleg tega na njeni površini ne sme biti škode. Če vidite, da je kabel potisnjen ali raztrgan, ga lahko varno spremenite - nadaljnja uporaba je lahko posledica pojava napak na sliki.

Čistoča

Če naletite na opisano težavo, se vprašajte, koliko časa ste porabili za čiščenje računalnika ali prenosnega računalnika. In ne gre samo za to, kako porabiti za napravo s sesalcem. Pomembno je, da redno izvajate popolno čiščenje vašega računalnika ali prenosnega računalnika s čopičem ali sesalcem ali dobrim kompresorjem, s popolno zamenjavo termoplastov na zahtevanih mestih. To bo omogočilo, da se naprava ne segreje in deluje čim bolj gladko. Kaj pa, če trakovi na monitorju tudi po čiščenju ne minejo?

Zanke

Kaj je to? To so majhni kabli, ki povezujejo različne dele računalnika. Navpične ali vodoravne črte na monitorju so lahko posledica napačnih ali slabo povezanih zank, včasih pa tudi popolne odpovedi. Za začetek preverite vsak milimeter za fizične poškodbe. Obstaja veliko razlogov za njihov pojav, tako na temne bomo se osredotočili. Če pride do nepravilnosti, črne pike, sumljivega upogiba ali kaj drugega, ki je v dvomih, preverite kabel na drugi napravi in ​​ga, če je potrjena, zamenjajte z novo.
Prepričajte se, da se vsaka zanka ne nahaja samo na mestu (tudi z usposobljenim mojstrom se lahko zamenja z njimi), ampak tudi pravilno vstavite. To je dokaj trdo delo, vendar v nekaterih primerih pomaga rešiti problem. Vzrok nepravilnega delovanja je lahko oksidacija kontaktne površine zanke. Da bi ga odstranili, izvlecite vtiče iz priključka in obrišite kontakte z običajnim elastičnim trakom.

Video kartica

Video kartica je center za obdelavo slik. To je nesreča pri delu tega majhnega dela naprave najpogosteje povzroči različne pasove na monitorju. Da bi izključili vzrok valovanja grafične kartice, morate preveriti, ali deluje pravilno. Preverjanje vključuje:
 • čiščenje plošče iz prahu z uporabo bombažnih tamponov;
 • zaseg in vrnitev na kraj deske in vseh veznih zank;
 • preverjanje vseh žic, ki morajo biti integralne, brez različnih dvoran in tako naprej;
 • deluje s hladilnikom, v katerem ne sme biti prahu in tujih predmetov.
 • Če se po vseh zgoraj navedenih manipulacijah zdi, da zemljevid deluje pravilno, se poskusite povezati z drugim računalnikom, na primer na napravo prijatelja ali sorodnika. Če priključite isto ploščo na drug računalnik, se bodo pojavili isti pasovi - našli ste vzrok za to težavo. Kaj storiti? Vnesite računalnikstoritev ali sami kupiti in namestiti novo grafično kartico, se ujema z nastavitvami računalnika. Vendar pa pas ni vedno problem z grafično kartico. Včasih je stvar v samem monitorju.

  Okvarjen monitor

  Horizontalne pasove na monitorju lahko povzroči zaslonska naprava sama. V nekaterih primerih se ta grd vzorec pojavi zaradi fizične škode. Za kaj gre? To je padec samega monitorja, vpliv katerega koli dela ali kaj podobnega, in tako naprej. Pasovi, ki se pojavijo zaradi tega, so pogosto obarvani.

  Poleg neposrednega fizičnega vpliva v obliki udarcev negativni učinek na monitor povzroča neposredna sončna svetloba, visoka vlažnost ali temperatura. Vsaka kršitev operativnih pravil lahko povzroči tudi pojavljanje pasov. Kako ugotoviti, da je navpični trak na monitorju težava na samem zaslonu? Kot je rekel eden slavnih junakov: "Elementarno, Watson!" Monitor morate priključiti na računalnik. Za to ne potrebujete nobenih veščin ali talentov! Če želite razumeti, kako "zdraviti" napravo, morate ugotoviti, kako deluje.

  Nadziranje popravila in vzdrževanja

  Kot veste, je slika sama niz barvnih pik. Da bi jih natančno prikazali na zaslonu, je monitor vdelan v posebne čipe, ki dajejo ukaze pikslov in so vključeni ali, nasprotno, prekinjeni. Ti "gonilniki" so na matriki zaslona in vsak je odgovoren za svoje območje.
  Zanka matrice, na katero se prenaša signal reprodukcije slike,pritrjena na posebno snov - to je vrsta lepila s prevodnim učinkom. Ta del naprave je šibka povezava, ki pogosto ne uspe. Ko voznik na posnetku obriše posnetke, se na monitorju pojavijo tanke navpične črte. V nekaterih primerih pomaga prilagoditi svetlost monitorja ali manjša popravila. Slednje vključuje lepljenje oziroma pritiskanje na vrh monitorja (zanko na telo matrice z, na primer, distančniki). Vendar je to le kratkoročna rešitev problema. Na žalost popravilo pokvarjenega monitorja ni drago. Zakaj? Tanka navpična palica na monitorju kaže na hitro zamenjavo matrice, ki stane 80% skupne cene naprave. Nekateri menijo, da je bolj smiselno kupiti nov monitor.

  Raziščite sam monitor

  Čeprav je članek na začetku članka dejal, da so trakovi fizični problem, vendar obstaja primer pri obravnavanju samega monitorja. Za kaj gre? Črna črta na monitorju z obeh strani je napačna nastavitev enote. Takšen problem se pogosto zgodi in ne povzroča nobene nevarnosti. Za zdravljenje monitorja od te "bolezni" lahko uporabite najpreprostejši nasvet. Kako? Uporabite gumbe monitorja. Na kateri koli napravi je gumb za avtomatsko nastavitev, ki v nekaj trenutkih reši ta problem. Če želite, da pritisnete želeno tipko, poiščite navodila za napravo. S tem boste ugotovili, s katero resolucijo naj deluje monitor. Če se ugotovi, da je sistem neprimerenČe je dovoljeno ali razmerje stranic, se proge odpravijo s pravilno nastavitvijo parametrov, ki jih podaja slika grafične kartice.
  Mimogrede, s pomočjo nekaterih drugih gumbov lahko prilagodite in optimizirate svetlost zaslona monitorja.

  "Bits" pixel

  Poleg neprijetnih navpičnih ali vodoravnih pasov na monitorju, mnogi čudovito odstranijo tako imenovane bitove slikovnih pik. V našem času je bilo ustvarjenih več metod, ki lahko v nekaterih primerih rešijo situacijo.
 • "Masaža". Ko ste slišali predlog, da naredite poškodovano slikovno sliko, mnogi dvignejo eno obrv in začnejo poklicati zdravnika za osebo, ki jo je predlagala. Kljub temu je v različnih forumih pogosto možno izpolniti ponudbo uporabnikov, da piksle nežno drgnejo z bombažno palico za 10-15 minut. Ali ta metoda deluje, na internetu praktično ni ničesar. Pogosto mu ne more pomagati, vendar je še vedno vredno poskusiti brez prekomernega napora.
 • Program za nastavitev monitorja in odpravo »pretepenih« slikovnih pik. Ta možnost je bolj profesionalna, čeprav ne rešuje vedno nalog, ki so ji bile postavljene. Načelo delovanja programov za odpravo zlomljenega elementa - polnjenje z piksli različnih barv in odtenkov. Po mnenju razvijalcev, bi moral problem zapustiti monitor po pol ure programa. Stalne spremembe parametrov izhodnega signala na slikovni pik naj delujejo kot "klin", ki ga prenaša v normalno delovanje.
 • Kombinacija obeh metod.
 • Če to ne deluje, obstajata dve možnosti - aliUstvarite nakup novega monitorja.

  Nastavitev tehnike

  Pravzaprav ne le črni trak na monitorju lahko ovira udobno delo računalnika. Če naprava nepravilno prikaže barve, se lahko pojavijo nekatere težave. Če je na primer vaše delo povezano s fotografijo, lahko tiste barve, ki prikazujejo netočen monitor, ko natisnete sliko na običajnem zaslonu, pokvari vaš ugled strokovnjaka. In če uporabljate računalnik za zabavo, se bodo vaše oči včasih hitro utrudile. Torej, kaj storiti? Mnogi strokovnjaki priporočajo namestitev programa za prilagoditev monitorja. Obstaja nekaj zanimivih možnosti.
 • Adobe Gamma. Ta program je bil prej del Photoshopa. Zakaj zdaj ni, je deloma jasen iz njegove zasnove, saj tudi navdihuje topel občutek nostalgije za monitorje CRT. Za njih je bilo napisano. Kljub temu nekateri menijo, da je ta program lep in primeren za uporabo s sodobnimi sistemi prikazovanja informacij in nihče se ne bo z njimi prepiral.
 • Atrise lutcurve. Poceni program v ruskem jeziku, ki ga razumejo številni avtorski predlogi.
 • PowerStrip. Prednost tega programa je sposobnost dela z različnimi grafičnimi karticami z dostopom do več kot petsto parametrov tega dela računalnika. Z njim lahko prilagodite ne le prenos barv, temveč tudi hitrost in zmogljivost monitorja.
 • To je le nekaj možnosti, ki lahko izboljšajo vaše življenje. Mimogrede, v nekaterih primerih solahko tudi odstranite proge na monitorju.

  Sklepi

  Ne glede na težave in udobje uporabe ne samo monitorja, ampak celotnega računalnika kot celote, je delo uporabnika. V tem članku je jasno razvidno razmerje rednega vzdrževanja računalnika z leti njegovega dela, saj je s čistim radiatorskim procesorjem verjetnost pregrevanja opreme občutno zmanjšana. Poleg tega je zelo pomembno zagotoviti, da sam monitor ni izpostavljen nobenim preskusom v obliki izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi, ogrevalni tehniki, visoki vlažnosti itd. Če se je že zgodilo, da so na vašem monitorju pasovi, ste odstranili vse kable, jih postavili na mesto, vendar se situacija ni spremenila in ne veste, kaj in kako je urejeno v računalniku, priporočamo, da se obrnete na servisni center. . Ta možnost bo močno poenostavila vaše življenje.

  Sorodne publikacije