Termometri z daljinskim senzorjem: pregled, značilnosti, namen

Naprave za merjenje temperature so se v zadnjih nekaj letih nekoliko spremenile, če upoštevajo svoja načela delovanja. Občutljivi elementi temeljijo tudi na termičnih senzorjih, ki so bili osnova elektronskih modelov. Hkrati se je organizacija načinov prenosa informacij o meritvah bistveno spremenila. Najbolj opazen razvoj je bil termometer z daljinskim senzorjem, ki omogoča oddaljeno oddaljenost za zapisovanje podatkov, ki jih lastniku predstavi z ergonomskim prikazom.

Namen naprave

Operativne prednosti tega tipa termometrov so jasno izražene v primerjavi s tradicionalnimi modeli živega srebra. Možnost daljinskega merjenja uporabniku onemogoča neposredno opazovanje temperaturne lestvice. Namen ostaja enak, vendar se območje uporabe naprave razširi. V gospodinjskih pogojih, na primer, je primerno uporabiti termometer za savno z daljinskim senzorjem, pri čemer ostane občutljiv element v ciljni sobi in glavna naprava z zaslonom - v pomivalnem stroju. Za vrtnarje in vrtnarje bo to orodje koristno pri integriranem nadzoru mikroklimatskih parametrov v rastlinjakih. Za preverjanje temperaturnih indeksov z normativnimi sistemi ni treba poganjati vseh rastlinjakov - dovolj je, da združite žice več senzorjev na nadzorni plošči in prejmete informacije iz ene točke. Z drugimi besedami, takšni termometri so uporabni v primerih dostopa do lokacijemeritev ni možna v trenutku določanja podatkov ali kadar redno premagovanje razdalje do njega ni racionalno.


Značilnosti naprave

Naprava je sestavljena iz dveh delov - glavne enote in daljinskega senzorja. Prvi je opremljen z zaslonom, mikroprocesorjem za obdelavo signalov in krmilnimi elementi. Značilno je, da se uporablja avtonomno načelo oskrbe z električno energijo (z baterijo ali baterijo), vendar obstajajo tudi omrežni modeli termometra z zunanjim senzorjem, ki jih je mogoče priključiti na vir energije prek napajalnika. Glavna razlika naprave od običajnega načina merjenja temperature je ločitev občutljivega elementa - istega senzorja. Temelji na termočleni in kot lupina, plastika, kovina ali gumijasta izolacija. Digitalni termometer z daljinskim senzorjem v procesu delovanja pretvori signal iz občutljivega elementa v perceptivni pogled, nekateri modeli pa nudijo tudi dodatne možnosti za zagotavljanje informacij.

Sorte

V prvi vrsti so razdeljene žične in brezžične različice naprave. Oznaka razvrstitve služi kot metoda, s katero se vzpostavi povezava med glavno opremo in senzorjem. Pri najpreprostejših modelih se žica uporablja za prenos signala. Tehnična organizacija delovnega procesa je zapletena zaradi potrebe po polaganju kablov, vendar lahko računate na stabilnost in točnost prenosa podatkov. Termometer z brezžičnim daljinskim senzorjem pa popolnoma izključujedelo pri polaganju komunikacijskih vodov, saj se signal prenaša preko radijske postaje. Sodobni modeli so opremljeni z moduli Bluetooth, ki prenašajo informacije na stotine metrov. Različni termometri in način fizične cirkulacije. Obstajajo prenosne (ročne) in stacionarne naprave. Naprave drugega tipa lahko pritrdimo na steno ali postavimo na mizo. V nekaterih linijah proizvajalci obstajajo tudi obeski konstrukcij, katerih uporaba se upravičuje v posebnih pogojih za proizvodnjo.

Značilnosti termometra z daljinskim senzorjem

Glavna stvar, ki jo je treba upoštevati pri izbiri delovnega območja poleg strukturnih parametrov. Govorimo o temperaturnih mejah, ki lahko določijo določen termometer. Standard upošteva koridor od -55 do 125 stopinj. Potrebno je ločiti ulice in domače modele. Predvsem za prostore so na voljo termometri z daljinskim senzorjem do 100 stopinj, za katere je značilna visoka natančnost z minimalno stopnjo napak. Kot kaže praksa, je uporaba takšnih naprav, ki so že delovno območje, večja natančnost podatkov. V povprečju je odstopanje od 05 do 2 stopinj. Če je izbran vodilni model, se dolžina kabla izračuna od 2 do 15 m. Samostojni modeli so opremljeni tudi z napajanjem. Uporabili so eno ali več baterij AAA. Manjši proizvajalci uporabljajo akumulatorje - običajno litij-ionski (Li-Ion).

Dodatna funkcija

Tehnična naprava termometrov omogoča njihovo dodelitevŠirok izbor dodatnih možnosti. Na osnovni ravni to zadeva sposobnost merjenja drugih klimatskih parametrov - tlaka, vlažnosti, hitrosti vetra itd. To je že večfunkcijski termometer z daljinskim senzorjem, v nekaterih primerih pa tudi kompaktna meroslovna postaja.
Druga vrsta dodatne funkcionalnosti razširja zmožnost dela z rezultati meritev. Lahko se poveže z osebnim računalnikom ali celo s pametnim telefonom, sestavljanjem statističnih grafov, oblikovanjem poročil za določena obdobja itd. Stabilen pomnilnik termometrov z zunanjim temperaturnim senzorjem lahko shrani do 1000 zapisov, ki bodo vsebovali informacije o datumih meritev, času in zunanje pogoje.

Proizvajalci

ADA, Fluke in Testo so med najpomembnejšimi proizvajalci v tem segmentu. Izdelki teh podjetij niso poceni (povprečno 3-4 tisoč rubljev), vendar se odlikuje po visoki zanesljivosti, natančnosti in bogati izbiri. Če potrebujete napravo za delo v ekstremnih pogojih, se obrnite na RST. Še posebej, pod to blagovno znamko pridejo ven modeli za uporabo v istem savne in kopeli, ki prevladujejo povečane temperature obremenitve. Poleg tega ulični termometer z daljinskim senzorjem tega podjetja prejme večstopenjsko zaščitno izolacijo pred fizičnimi vplivi, vodo in sončno svetlobo. Zanimivi in ​​termometri znamke Sawo. Obratovalni parametri teh naprav so v povprečju, vendar se zunanja obdelava bistveno razlikuje od splošne mase konkurentov. Primeri so nprnaravnega lesa, ki je bil posebej obdelan.

Nasveti za uporabo

Kadar se uporablja glavna enota, jo je treba zaščititi pred neposredno izpostavljenostjo klimatskim napravam in regulatorjem vlažnosti. Enako velja za senzorje, na ulici pa se priporoča, da se postavi majhna telesa. V primeru delovanja žične naprave mora biti kabelska linija oddaljena od elektromagnetne opreme, saj lahko njena interferenca vpliva tudi na pravilnost oddanega signala. Tudi v optimalnih pogojih začne digitalni termometer z zunanjim temperaturnim senzorjem sčasoma odstopati od začetne natančnosti. Zato je treba približno enkrat na leto izvesti vzdrževanje s preverjanjem. Napredni elektronski modeli imajo funkcijo samodiagnoze, kar bo brez nepotrebne manipulacije omogočilo kalibracijo naprave.

Sklep

Sodobna merilna tehnologija ponuja uporabnikom vedno več operativnih možnosti. Nakup naprave za merjenje temperature se seveda lahko izračuna v smislu utilitarne uporabe zgolj za informiranje o vremenu. Najboljše pa je, da se koncept termometra z daljinskim senzorjem razkriva v gospodarstvu, proizvodnji in v meroslovnih laboratorijih. Po eni strani metoda pridobivanja podatkov optimizira logistične procese za zbiranje neobdelanih podatkov o podnebju. Po drugi strani - digitalna izvedba naprave vam omogoča, da jo napolnite z visokotehnološkimi sredstvi za obdelavo informacij. Kot rezultat, uporabnikprejme ne le merilni instrument, ampak ergonomski kompleks za delo s sinoptičnimi podatki na najrazličnejših področjih.

Sorodne publikacije